Vitamine D tekort, griep en verkoudheid

“Zon”vitamine D lijkt nu ook al bescherming te bieden tegen infecties van de luchtwegen. Vooral mensen die lijden aan astma of COPD zouden baat moeten hebben bij extra vitamine D.

Men vond het verband toen men het vitamine D gehalte van het opgeslagen bloed van 19000 personen, die meegedaan hadden aan een bevolkingsonderzoek, ging vergelijken met het antwoord op één van de vele vragen die bij dat bevolkingsonderzoek werden gesteld: “Bent  u de afgelopen dagen verkouden of grieperig geweest?” Mensen met minder dan 10ng/ml actieve vitamine D in hun bloed – wat als veel te weinig wordt beschouwd –  beantwoordden die vraag zo’n 40% vaker met “ja” dan mensen met meer dan  30ng/ml.

Zo heel groot is dit verschil niet maar het verschil werd veel groter als alleen gekeken werd naar degenen die leden aan astma of COPD. Dan werd dit percentage 500% bij astma- en 200% bij COPD patiënten.  Ook is van belang dat mensen met longaandoeningen veel vaker last hebben van verkoudheden en dit bij hen bovendien met ernstiger klachten gepaard gaat. Het verband gold voor alle seizoenen zodat het niet zo is dat de confounder “winter”  ten onrechte een relatie suggereert.

De vitamine speelt een beslissende rol in de aanmaak van eiwitten, cathelicidins zoals hCAP-18, die zich in immuuncellen zoals microfagen bevinden.

Wij denken dat als je blootgesteld wordt aan een virus en je hebt voldoende vitamine D dan zijn de immuuncellen beter in staat het virus te bevechten zodat je niet ziek wordt.

Het is duidelijk dat de Amerikaanse bevolking meer vitamine D nodig heeft, zowel voor de botten als vanwege de  groeiende literatuur over de vele voordelen daarvan voor andere aspecten van de gezondheid.

Zo vertelt onderzoeksleider Ginde die verwacht dat deelnemers aan een toekomstige interventiestudie de 1000-2000i.e. vitamine D per dag zullen krijgen die voorstanders bepleiten.
Scientific American

Archives of Internal Medicine, Feb 23, 2009;169(4):384-390.

Zie ook veel info op  vitamine D
En over verkoudheid en griep

Delen.

13 gedachten aan “Vitamine D tekort, griep en verkoudheid”

 1. Ook deze week bij mij te laag vit.D geconstateerd.
  Medicijnen voor astma gebruik ik niet meer sinds juni.
  Bijsluiter gelezen , dat dit niet goed is voor de botten.
  Wordt binnenkort 57jr

 2. Recente studies bevestigen de uiterst belangrijke rol van vitamine D bij het bestrijden van virale [ook Mexicaanse] bacteriële en schimmelinfecties.
  Griepvirussen zijn in staat zo’n enorme ontstekingsreactie in het lichaam uit te lokken dat dit wel eens fataal voor het slachtoffer zou kunnen zijn. Met andere woorden: het is niet zozeer het virus dat het risico vormt, maar de overreactie van het lichaam op de ziekteverwekker. Die vindt plaats door overproductie van z.g. cytokinen.
  Doordat vitamine D de productie van ontstekingsbevorderende cytokinen doet dalen kunnen daardoor heel wat levens van grieppatiënten gespaard worden.
  Antimicrobiële peptiden maken deel uit van ons immuunsysteem, waardoor ze bescherming bieden tegen allerlei infecties.
  Ze worden op alle plaatsen in het lichaam door immuuncellen afgescheiden, en zijn in staat het buitenste vetmembraan van ziekteverwekkers [inclusief griepvirussen] zodanig te beschadigen, dat het scheurt waardoor de “invader” ten dode is opgeschreven en definitief kan worden opgeruimd.
  Vitamine D blijkt de productie van deze peptiden dramatisch te kunnen verhogen.
  Deze werkingsmechanismen zouden dan het sluitende bewijs kunnen zijn voor de rechtvaardiging van vitamine D-gebruik in de strijd tegen virale infecties, zoals griep.
  MEER LICHT OP VITAMINE D – http://www.naturalhealthsciencenews.org

 3. Klikt belovend Die vit D. Nu wil het geval dat ik vaak erg snel verkouden wordt. En dat maakt niet uit of het zomer of winter is. Ik gebruikt bijna dagelijks de vit C Time Releas 1000 mg , Calsium/Magnesium, en om de 3 dagen de zink Gluconaat.
  Zal ik hierbij de vit D erbij nemen?

 4. Kees, het begin is er. Voor een zogeheten “anti-viraal regime” zijn in elk geval minimaal nodig:
  1. Vitamine C [NIET time-released ! De reden daarvoor kun je op deze site lezen in mijn opstelletje “Vitamine C, een verhaal apart…” ] Nu heeft vitamine C de eigenschap zijn antivirale werking pas te ontplooien met een dosering van boven de 6 gram =6000 mg. Een onderhoudsdosering van 3 x daags 2 -3 gram is daarom in jouw situatie aan te bevelen. [Langzaam beginnen met 3 x 1000 mg en dan opvoeren naar 3 x daags 3000 mg i.v.m. winderigheid]
  2. Vitamine D3 in een dosering van 2000 tot 3000 i.e. per dag [tijdens de maaltijd innemen ,want D is een vetoplosbare vitamine.]
  3. Een goede orthomoleculaire multivitamine, waarin dan ook calcium, magnesium en zink is verwerkt, zodat je die niet apart hoeft in te nemen.
  4. Extra zinkgluconaat of citraat hoef je alleen in acute gevallen te gebruiken.
  5. Veel [biologische] groente en fruit nuttigen plus een paar liter water per dag.
  6. Voldoende nachtrust
  7. Lees voor aanvullende informatie op deze site ook mijn artikel “Roel Coutinho, maakt zich zorgen”
  Met deze maatregelen kom je al een heel eind.
  Succes !
  Anthon

 5. Dank je Anthon, ik ga kijken wat ik kan vinden bij vita send en zal dat van de vit. C eens gaan lezen.

 6. Nog even een vraag. Ik heb wat gevonden: twee belangrijkste vormen vitamine D2 (ergocalciferol, de plantaardige vorm) en vitamine D3 (cholecalciferol, de dierlijke vorm) zijn. Maakt het nu uit welke welke je neemt? Of is alleen maar de plantaardige verkrijgbaar?

 7. Kees, ik citeer voor het gemak even uit het nieuwste boek van Dr. Gert Schuitemaker, orthomoleculair apotheker te Gendringen, getiteld “Nieuw Licht op Vitamine D en chronische ziekten” [het boek is overigens een absolute aanrader-www.ortho.nl].
  Op pag 18 staat:” De bekendste is vitamine D3 [cholecalciferol]. Vitamine D3 komt voornamelijk voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Vitamine D2 wordt NAUWELIJKS in de natuur gevonden en is ook MINDER WERKZAAM dan vitamine D3…Vitamine D3 is bovendien de vorm die onder invloed van UV-B straling van de zon in de huid wordt aangemaakt”.
  Kun je hier iets mee ?
  gr. Anthon

 8. Dan is het de optie om deze te nemen. . Per plantaardige capsule 600ie (15µg) vitamine D3 (cholecalceferol)
  Ik kan er wel wat mee Anthon. Ik wil van die vervelende terug kerende verkoudheid af. Zoals je aangaf wat wellicht er aan te doen is. Wil ik zeker de goede spullen hebben. Maar Vit. D kan toch ook geinjecteerd worden?
  Als dat zo is kan ik dat beter doen denk ik. Injecteren is geen probleem voor me als ex bodybuilder. Welke doseering zou dat zijn? en hoevaak? Weet je daar iets van?

 9. Het kan geïnjecteerd worden maar dit gebeurt in Nederland haast niet. Ik meen zelfs dat artsen er niet meer aan kunnen komen. Je zou het aan je arts kunnen vragen. Vitamine D wordt goed opgenomen en je kunt tijdelijk een hogere doses innemen om het sneller op peil te krijgen. In de periode mei-septrember eventueel stoppen. Bij voldoende blootstelling aan de zon heb je geen extra vitamine D nodig

 10. Inmiddels gestart met de Vit C 1000 mg ( nu 5 mg p/d ) en de Vit D 3000 i.e per dag. De vit. D neem ik s’midags 1800 i.e in en s ávonds 1200 ie . Kan ik ook gewoon de dosering van 3000 i.e in 1x nemen?

  Zit nu wel weer aan de antibiotica voor een week .

 11. Kees, je kunt inderdaad s’morgens direct 3000 i.e. vitamine D3 bij het ontbijt innemen. Zorg er wel voor dat er iets van vet in je ontbijt zit [roomboter op brood bijvoorbeeld] of neem pindakaas op je brood. D 3 is namelijk een vetoplosbare vitamine. Wat het gebruik van antibiotica betreft: zorg voor een gelijktijdig gebruik van een goed probiotica product dat meerdere bacteriestammen heeft. Een antibioticum doodt niet alleen pathogene bacterien, maar tast ook de gezonde darmbacterien aan. Tussen de inname van de antibiotica en het gebruik van probiotica een tijdspanne inlassen van ongeveer 3 uur. Ook als de antibioticakuur is afgelopen nog een weekje of twee met de probiotica doorgaan.
  Beterschap !
  Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.