KOMT EEN MAN BIJ DE DOKTER……

dokterKomt een man bij de dokter. Waarom? De man is ziek en hoopt op genezing, kortom: de man wil leven! Wat doet de dokter vervolgens ? Hij onderzoekt de man en schrijft een recept uit. Waarom? De dokter krijgt daar geld voor, want hij en zijn gezin willen ook leven! Wat doet de patiënt met het recept ? Hij gaat naar de apotheker, die het klaar maakt. Waarom verkoopt die apotheker medicijnen? Hij krijgt daar geld voor, want hij wil ook leven! De man gaat vervolgens met het geneesmiddel naar huis, leest op de bijsluiter wat je er allemaal voor enge ziektes van kunt krijgen, doet vervolgens het raam wijd open en gooit met een ferme worp het doosje pillen naar buiten. Waarom? De man wil ook leven !

Omgekeerde wereld

Wat krijgen we nu? Ben ik, als voormalig pillendraaier, het eigen nest aan het bevuilen? Keer ik mij met deze, in apothekerskringen veel gebruikte grap, tegen de farmaceutische industrie? Staat bij mij thuis ook het raam open, waardoor alle pillen,  poeders en dranken subiet in het eronder gelegen plantsoen belanden ? Beslist niet!  Ik ben niet “farmanoïde”. Waar zouden we immers zijn zonder pijnstillers, zonder antibiotica, zonder verdovingsmiddelen etc. ? En dat bij gebruik van medicijnen bijwerkingen kunnen optreden is nu eenmaal niet uit te sluiten.

Nee, ik ben tegen het idee van een omgekeerde wereld. Wat ik bedoel ? Is het u bij een bezoek aan de dokter wel eens opgevallen, dat hij zelden vraagt naar uw voedingsgewoonten ? Misschien valt het hem niet kwalijk te nemen. Immers, hij heeft tijdens zijn studie zwaar zitten blokken op al die tentamens over medicijnen, zodat er nauwelijks tijd overbleef om zich te verdiepen in de wetenschap van leef en eetstijlen. Want tijdens de ongeveer 7 jaar durende Nederlandse artsenopleiding krijgt het onderwerp voeding in relatie tot ziekte slechts een paar ( ! ) uur aandacht. In Anglo-Amerikaanse contreien is het hiermee niet beter gesteld. Prof. Dr. Jean Mayer, hoogleraar voedingswetenschap aan de Amerikaanse Harvard Universiteit zegt erover:”Gezondheidsklachten bij mensen behandelen door ze tot veranderingen in hun voeding aan te sporen vraagt om een kennis waarin op medische faculteiten nauwelijks onderwezen wordt”

Aan de Oxford Universiteit in Engeland krijgen volgens prof. Gesch, hoofdonderzoeker fysiologie, medische studenten tijdens hun opleiding zegge en schrijve maar één college over voeding ! Het ligt dus voor de hand dat door deze academische scheefstand het voedingsitem voor artsen veel minder belangrijk is.

En dat vind ik nou de omgekeerde wereld ! De kosten van het geneesmiddelenverbruik in Nederland en daarbuiten rijzen letterlijk de pan uit.

Waarom dan direct naar het receptenblok grijpen en niet eerst geprobeerd om, als het niet om acute levensbedreigende aandoeningen gaat, via voedingsmaatregelen verbetering in de gezondheidssituatie te brengen ? Mocht dit niet of onvoldoende helpen, dan kan die pillendoos altijd nog open. Toch ?

Zes in één !

Zo’n zes jaar geleden meldden twee Britse wetenschappers dat zij een “zes  in één- pil” hadden bedacht, waarmee voor 80% het risico op hart en vaatziekten kon worden verminderd. Artsen en apothekers weten dat patiënten het in het algemeen moeilijk vinden om iedere dag, jaar in jaar uit een aantal pillen te moeten slikken. Op grond van wetenschappelijke gegevens over de vier risicofactoren van hart en vaatziekten (hoog cholesterol, hoge bloeddruk, verstoorde bloedstolling en een verhoogd homocysteïne) togen ze aan het werk. In een computerprogramma “bouwden” zij een virtuele pil en “stopten” daar een cholesterolverlagend middel in, plus drie bloeddrukverlagers, plus acetylsalicylzuur [aspirine] om de bloedstolling tegen te gaan plus foliumzuur dat het homocysteïne kan verlagen.

Na er een aantal statistische berekeningen op los te hebben gelaten, kwamen zij tot een bijzonder gunstige uitkomst. Als men elke dag die ene pil zou slikken, dan nam de kans op een hartinfarct met 88% af, en het risico op een beroerte met 80%. Een derde van de pilslikkers vanaf 55 jaar zou gemiddeld elf jaar vrij blijven van een hartinfarct of beroerte. Echter, afhankelijk van de definitieve formulering zou ongeveer 10% van de gebruikers na verloop van tijd last krijgen van matige tot ernstige bijwerkingen, zoals misselijkheid, diarree, vermoeidheid, maag en darmbloedingen, hoofdpijn of spierzwakte. [British Medical Journal, 2003;326:1419 ]

Mediterraan

saladeNederlandse wetenschappers stonden bij dit idee van een “makkelijke polypil” niet bepaald te juichen. Onderzoekers van de Erasmus universiteit, geholpen door collega’s uit België en Australië kozen liever voor een andere benadering in de strijd tegen hart en vaatziekten.

Zij zochten het in een veel veiliger ( en smakelijker!) combinatie van voedingsmiddelen, zoals die door mensen rond het Middelandse zeegebied bijna dagelijks worden genuttigd, en waarvan bekend is dat ze het risico op cardiovasculaire problemen kunnen verlagen ( niet uitsluiten !). Die voedingsmiddelen zijn: een glas rode wijn bij het eten, olijfolie voor sladressing en om in te bakken, vier keer per week vette vis, zoals makreel, sardines, zalm en tonijn, een stuk pure chocola elke dag, veel groente en fruit (tomaten !) , een paar tenen knoflook en een handje noten, vooral amandelen en walnoten. Met gebruikmaking van de gegevens van de beroemde Framingham Hartstudie in Boston (U.S.A.) verwerkten zij deze data eveneens in een computermodel. Hun onderzoeksresultaten luidden als volgt: de kans op een hartkwaal was met 76% gereduceerd, bijna net zo gunstig als met de “zes in één- pil”.   Mannen zouden gemiddeld 6,6 jaar langer leven en vrouwen 4,8 jaar. Bij mannen zouden eventuele hartaandoeningen dankzij mediterrane voeding 9 jaar later beginnen en vrouwen kregen 8 jaar uitstel van cardiovasculaire problemen [British Medical Journal 2004;329:1447-50]

Voeding is medicijn

Ook in dit specifieke geval wordt die eeuwenoude waarheid van de grondlegger van de geneeskunde, Hippocrates weer bevestigd, namelijk dat voeding medicijn is.(Artsen leggen nota bene na het behalen van hun diploma een eed op zijn naam af !) Bij een mediterraan “dieet”neemt, afhankelijk van de genetische bagage die u van uw voorouders hebt meegekregen, niet alleen uw levensverwachting toe, maar ook het aantal jaren dat u gevrijwaard blijft van hart en vaatproblemen.

Het is veilig, de soms ernstige bijwerkingen ten gevolge van medicijngebruik blijven achterwege, het is goedkoop en bovenal smakelijk.

Er schiet mij in dit verband nog een “verlichte” uitspraak (hij was de uitvinder van de gloeilamp) van Thomas Edison te binnen. Die schijnt eens gezegd te hebben:”Als de doktoren van vandaag geen voedingsdeskundigen worden, worden de voedingsdeskundigen van vandaag de doktoren van morgen”

Waarvan akte…..

Anthon de Bont

Delen.

15 gedachten aan “KOMT EEN MAN BIJ DE DOKTER……”

 1. Blijkt weer, voeding is het belangrijkst. Ik doe aan sport en als je wil groeien heb je de juiste voeding nodig. Eet je slecht en niet goed kan je idd ziek worden.
  Kijk maar eens naar je suikerspiegel of je cholesterol.

 2. Voeding is uiteraard zeer belangrijk. maar humor is dat net zo. Vandaar dat ik na het lezen van het hoofdartikel een hele dag vrij was van alle “kwalen ” zo die er mochten zijn. Lachen is het beste geneesmiddel.

 3. Levendige en realistische benadering en makkelijk te lezen, mee eens! Enige toevoeging mensen willen alles NU en voor weinig moeite, daaraan komt men in de medische wereld voor een deel tegemoet. Cholesterol verlagende pillen dan kunnen we doorgaan met gebakken eieren met spek!

 4. Eergisteren was er een item over de popypil bij Netwerk Deze is al verkrijgbaar (al wordt al drie jaar onderzocht of het wel legaal is aan gezonde mensen deze geneesmiddelen voor te schrijven) en er loopt een grootschalig wetenschappelijk onderzoek in Nederland en Engeland. Deze polypil bestaat vermoedelijk uit acetylsalicylzuur 80 mg (aspirine), atorvastatine 10 mg of simvastatine 40 mg (één van deze twee statines), foliumzuur 0,5 mg, metoprolol 25 mg (beta blokker), enalapril 5 mg (ACE remmer) en furosemide 20 mg (diureticum).
  Nadelige bijwerkingen van lagere doses geneesmiddelen die langdurig worden genomen treden vaak pas na lange tijd op en zijn ook lastig toe te schrijven aan het medicament. Van aspirine in lage dosering is hier onlangs onderzoek naar verricht met als conclusie dat de nadelen voor mensen die nog niet eerder een hartinfarct hebben gehad waarschijnlijk groter zijn dan de voordelen. http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/6114302/Aspirin-does-more-harm-than-good-in-healthy-people-research.html
  Van statines zijn de sluipende nadelige effecten inmiddels wel algemeen bekend.
  Bij gebruik van furosemide wordt het gehalte van diverse mineralen – met name kalium en magnesium – in het lichaam verlaagd.
  Foliumzuur is juist de vitamine die bij een hoge dosering (500mcg is op zichzelf niet te hoog) nadelige effecten met zich mee kan brengen (zie).Al met al kan de polypil nog niet zo’n slecht idee zijn voor mensen met ernstige hartklachten maar gezonde mensen doen er beter aan om op andere wijze hun cardiovasculaire gezondheid op peil te houden.

 5. Hier kan ik me helemaal in vinden.
  Toch is het voor de leek moeilijk al deze weetjes te weten.
  En inderdaad van de reguliere geneeskunde hoor je hier weinig over.

 6. Het artikel over het poly-meal is al weer vijf jaar oud. Is inmiddels uit onderzoek meer bekend over mogelijke werking in de praktijk?
  Met name de grote hoeveelheid vis baart mij enige zorgen, want vette vis blijkt de grootste bron van dioxinen en pcb’s in het dieet te zijn. En dan gaat het nog maar over een tot twee maal per week vis eten.

 7. Dag Ben,
  Bedoel je de “werking” van het polymeal of de bijwerkingen van de “polypil” ?
  Wat betreft de consumptie van vis: natuurlijk dient altijd zoveel mogelijk gekeken te worden naar zo min mogelijk vervuilde vis. Dat kan o.a. door vissoorten te kopen die gekweekt zijn door ecologisch geinspireerde viskwekers. Wat wilde vis betreft: de gezondheidsvoordelen van vette vis wegen voldoende op tegen de eventuele vervuilingen. E.e.a. hangt ook sterk af van de wateren waaruit de vis afkomstig is. Het schijnt met vissen uit de Noord-Atlantische wateren wat dit betreft mee te vallen. Wie echter alle twijfels voor zichzelf wil wegnemen gebruike zo zuiver mogelijke visoliecapsules !
  m.v.g. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.