Groentes tegen kanker

Groente  zou bescherming moeten bieden tegen veel vormen van kanker. Volgens een overzichtsartikel laten de volgende categorieën groentes de meest consistente bescherming zien tegen maag-, slokdarm-, keel-, baarmoeder-, alvleesklier- en longkanker. In volgorde van geschatte effectiviteit:

  1. rauwe groente
  2. groentes uit de allium familie (uien, knoflook, prei)
  3. groene groentes
  4. wortelen
  5. koolgroentes
  6. tomaten

Canadese onderzoekers voerden recentelijk laboratoriumonderzoek uit om te zien welke groentes potentieel de sterkste anti-kankerwerking hebben. Men testte 34 groente-extracten op acht kankercellijnen.  De koolgroentes stonden nu niet op de vijfde plaats maar gedeelde eerste in effectiviteit met de alliumfamilie. Ook borstkanker zou door stoffen uit deze groentes tegengegaan worden.

Aanzienlijke remming van alle getestte kankercellijnen – maag-, long-, borst-, nier-, huid-, alvleesklier-, prostaat- en hersenentumorcellen – was te zien door alle kruisbloemigen zoals broccoli, boerenkool, spruitjes en savoye, en door de alliumgroentes zoals knoflook.

Veel minder effect lieten de andere groente-extracten zien maar omdat in de extracten vooral de wateroplosbare stoffen aanwezig waren kunnen met name groentes die veel van de vetoplosbare carotenoïdes zoals caroteen, lycopeen, en zeaxanthine bevatten belangrijker zijn dan uit dit onderzoek blijkt.
(Food Chemistry Volume 112, Issue 2, Pages 374-380
“Antiproliferative and antioxidant activities of common vegetables: A comparative study” D. Boivin c.s.)

Ook ander onderzoek lijkt erop te wijzen dat stoffen in koolgroentes o.a. beschermen tegen borstkanker

Deze groentes bevatten stoffen, isothiocyanates genaamd, waarvan we menen dat ze verantwoordelijk zijn voor de kankerbeschermende en kankertherapeutische werking van deze groentes. Broccoli en broccolispruitjes (broccolicress) bevatten het hoogste gehalte van deze stoffen.
Wij deden onderzoek naar één van deze stoffen, sulforafaan. Het kan bij proefdieren kunstmatig opgewekte borstkanker tegengaan en in de reageerbuis de groei van menselijke borstkankercellen remmen en leiden tot celdood.

aldus onderzoekster Azarenko. (University of California – Santa Barbara (2008, December 29). How Certain Vegetables Combat Cancer. ScienceDaily. Retrieved February 9,)

De kankerremmende stoffen in koolgroentes en alliumgroentes zijn dus wateroplosbaar. Daarom kan de bereidingswijze van de groentes erg belangrijk zijn want een  groot deel van de stoffen wordt bij het koken in het water opgelost en verdwijnt dan bij het afgieten in de gootsteen. Dit verklaart voor een deel waarom in het eerste lijstje de koolgroentes op de vijfde en rauwe groentes op de eerste plaats staan. Verhitting laat het gehalte van deze stoffen in koolgroentes wel sterk stijgen doordat dan bepaalde stoffen omgezet worden in sulforaphane. Toch blijkt dat de biologische beschikbaarheid van deze stoffen in bijv. rauwe broccoli zo veel beter is dat er per saldo meer van wordt opgenomen.
Bioavailability and Kinetics of Sulforaphane in Humans after Consumption of Cooked versus Raw Broccoli J. Agric. Food Chem.2008 56 (22), pp 10505–10509

zie ook Knoflook

Delen.

4 gedachten aan “Groentes tegen kanker”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.