Vitamine K toont anti-diabetes effect

In dit dubbelblind onderzoek onder 355 ouderen zonder diabetes werd gekeken of extra vitamine K van invloed is op de insulineresistentie en daarmee op de ontwikkeling van diabetes type 2. De controlegroep kreeg naast extra vitamine D en calcium een multivitamine zonder vitamine K. In de andere groep kreeg men hetzelfde. Alleen bevatte hun dagelijkse vitaminetablet ook 500mcg vitamine K1. Na 3 jaar bleek dat bij de mannen die de vitamine K hadden gekregen de insulineresistentie en daarmee het risico op diabetes was afgenomen. Bij de vrouwen had de vitamine dit effect niet. Dit verschil tussen mannen en vrouwen verklaren de onderzoekers uit het hogere percentage lichaamsvet bij de vrouwen waardoor deze vetoplosbare vitamine in eerste instantie wordt opgeslagen in vetweefsel. De onderzoekers vermoeden dat een ontstekingsverminderende werking van vitamine K het gunstige effect verklaart. In hetzelfde onderzoek werd gekeken of vitamine K van invloed is op de botdichtheid. Dit bleek niet het geval te zijn. (Diabetes Care, 2008) Boerenkool, spinazie, spruitjes en broccoli zijn rijk aan vitamine K.

Delen.

3 gedachten aan “Vitamine K toont anti-diabetes effect”

 1. Als je bloedverdunners gebruikt onder toezicht/controle van de trombosedienst, mag je geen vitamine K gebruiken. Zit dat ook niet in de multivitaminen?

 2. Theresa, niet alle multivitaminepreparaten bevatten vitamine K [hoewel dit zeker aan te bevelen is i.v.m. de botversterkende werking, maar ook essentieel voor de vorming van protrombine, een chemisch bestanddeel van bloed dat nodig is voor het bloedstollingsproces]. Als er sprake is van het gebruik van een anticoagulant [bloedverdunnend middel] dan is het mogelijk dat vitamine K de werking van het medicijn kan omkeren.
  In die situatie is het verstandig om een multivitamine te kopen die geen vitamine K bevat, hoewel ik van mening ben dat e.e.a zal afhangen van de hoogte van de vitamine K in het vitaminepreparaat. Bij een lage dosering zal het gevaar niet zo groot zijn.
  Voor alle zekerheid een apotheker raadplegen !
  gr. Anthon

 3. Bij gebruik van bloedverdunners met een anti-vitamine K werking (acenocoumarol (Sintrom®) en Fenprocoumon) is het zaak om de vitamine K inname stabiel te houden.
  Elke dag een multivitamine met max. 100mcg vitamine K hoeft geen probleem te zijn mits continu gebruikt. Veranderingen in de vitamine K inname kunnen de bloedverdunnende werking van die medicijnen ontregelen. Het komt ook geregeld voor dat mensen met deze medicijnen juist vitamine K krijgen om de te sterke werking tegen te gaan.
  Verschillende voedingsmiddelen hebben een hoog vitamine K gehalte. Volgens deze lijst
  http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/Data/SR17/wtrank/sr17w430.pdf
  bevatten een portie boerenkool en spinazie 1000mcg vitamine K

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.