Vitamine C, een verhaal apart….

citrusfruit

James Lind werd in Edinburgh geboren als zoon van een koopman.
Op 15 jarige leeftijd ging hij bij een dokter in de leer. In 1739 slaagde hij voor zijn examen als assistent-scheepsarts in de Royal Navy, de Britse Koninklijke Marine.
In die tijd stierven veel zeelui aan scheurbuik, een ziekte die zoals we nu weten, wordt veroorzaakt door een aanhoudend gebrek aan vitamine C.

De symptomen zijn niet gering: verval van lichamelijke krachten,  tandvlees dat sponsachtig wordt met volledig verlies van het gebit en bloedvaten die scheuren, waarbij het bloed uit mond, ogen, neus en anus begint te stromen.
De patiënt raakt volledig buiten zinnen en sterft uiteindelijk een afschuwelijke dood. Bij autopsie [lijkschouwing] blijken de inwendige organen dan zo verwoest te zijn, dat ze nauwelijks nog gelijkenis vertonen met hun oorspronkelijk vorm en omvang.
Dat levert bij elkaar een beeld op dat niet veel afwijkt van de taferelen uit de film
OUTBREAK.

Geslaagd experiment

Die arme dokter James moet zich bij al dit leed enorm machteloos hebben gevoeld. Het is tenslotte geen kleinigheid om dagelijks gekwalificeerde marinemensen een vreselijke dood te zien sterven.
Geplaagd door de afschuwelijke beelden van die gestorven matrozen ondernam de 31 jarige Lind op 20 mei van het jaar 1747 één van de eerste geslaagde wetenschappelijke experimenten.
Hij selecteerde 12  scheurbuikpatiënten die er zeer slecht aan toe waren, waarbij hij alle 12 als ontbijt, lunch en avondeten hetzelfde voedsel gaf.
Twee van de 12 proefpersonen echter kregen daarbij als voedingssupplement appelwijn.
Twee andere gaf hij elke dag 25 druppels zwavelzuur.
De  twee volgende slikten dagelijks 2 eetlepels azijn.
Het  daarop volgende duo kreeg iedere dag diverse kruiden,
Het  één na laatste koppel ontving een week lang dagelijks een half glas zeewater. [ bwaaaah !]
De laatste twee van de twaalf  proefpersonen troffen naast hun bordje elke dag 2 sinaasappels, een citroen en een limoen aan.
Resultaat ? De twee die appelwijn hadden gedronken werden wel beter, maar bleven te zwak om te kunnen werken. De andere 8 stierven en de 2 fruiteters herstelden binnen 6 dagen !
In dat fruit zat dus een stofje dat verantwoordelijk was voor de genezing van scheurbuik. Hoewel James Lind nooit heeft geweten dat het om vitamine C ging, werden vanaf die tijd de schepen royaal toegerust met vaten vol citroenen,limoenen en ander vers fruit. De bekende kapitein James Cook liet zijn manschappen wekelijks rauwe zuurkool eten. Daardoor werd onnoemelijk veel leed  voorkomen. Pas veel later in 1928 ontdekte de Hongaarse biochemicus Albert Szent-Gyorgi dat ascorbinezuur [vitamine C] de werkzame stof was.

Overigens een goed bedachte naam want het is afgeleid van a = zonder en  scorbuut  = scheurbuik , dus eigenlijk: het zuur tegen scheurbuik.

Een veelzijdige vitamine

In ons land komt nauwelijks nog scheurbuik voor. Alleen bij onverbeterlijke junkfoodeters worden  nog subklinische [minder acute] symptomen van scheurbuik waargenomen.
Vitamine C is een in water oplosbare vitamine, maar erg instabiel. Bij het koken van groente of het schillen van fruit verdwijnt een aanzienlijk deel.
Vitamine C is, wat je zou kunnen noemen, een “breedspectrum-vitamine”.  Ze is betrokken bij letterlijk elk proces in ons lichaam. Zo verbetert ze het vermogen van het lichaam om calcium en ijzer uit voedsel op te nemen [sterke tanden en botten !] Vitamine C is ook in staat  giftig koper, lood, cadmium, arsenicum,en kwik uit het lichaam te verwijderen. Over “detoxen” [ontgiften] gesproken !
Ze verlaagt het cholesterol doordat ze deze in galzuren omzet. Vitamine C heeft een neutraliserende invloed op nitrosaminen.  Die kankerverwekkende stoffen vormen zich wanneer gerookt vlees zoals ham en bacon met nitrieten geconserveerd wordt.  Dan blijft het vlees er aantrekkelijk rood uitzien.
Vitamine C gaat ook de werking van histamine tegen, een stof die het lichaam produceert als er allergische reacties optreden.

Een van de belangrijkste functies van vitamine C is mee te helpen aan collageenvorming. Dat is een soort cement dat tussen de cellen zit en stevigheid geeft aan weefsels. Soms blijken rimpels het gevolg van een levenslang vitamine C gebrek, en niet altijd van veroudering. Misschien moet u om die reden niet zozeer de cosmetische industrie te hulp roepen,  als wel “het rimpelprobleem” van binnenuit via de mond bestrijden.

Verhoogde weerstand, snellere wondgenezing

Vitamine C vergroot onze weerstand tegen infectieziekten. Dat gebeurt door de aanmaak van interferon een flinke “boost” te geven.  Interferon is een eiwitsoort dat door met virus besmette cellen gemaakt wordt als reactie op een gevaarlijke virale “indringer” .Interferonen [ er zijn er meer dan één]  zijn in staat het viruskopiërend vermogen  van de cellen volledig uit te schakelen. Dood aan de virussen !

Bovendien versnelt vitamine C ook nog  eens de genezing van wonden en van botbreuken. Toen ik een paar jaar geleden languit over een straatpaaltje op het trottoir viel, brak ik mijn linkerarm. Ik ben toen direct mijn vitamine C inname drastisch gaan verhogen . Daardoor was de fractuur in minder dan 4 weken genezen. De chirurg zei toen dat hij zelden een zo snel herstel van een botbreuk had gezien. Ik heb hem niet verteld wat de reden was. Dat geheim wilde ik nou eens voor mijzelf houden…

Stress

Verder bestrijdt vitamine C vermoeidheid, angstgevoelens en depressie door mee te helpen aan de vorming van norepinefrine, een neurotransmitter. Dat is een stof in de hersenen die als een veerbootje tussen zenuwcellen heen en weer vaart om boodschappen over te brengen.
Wetenschappelijk is vastgesteld dat dieren, wanneer ze opgejaagd worden , extra vitamine C in hun lichaam gaan produceren [ soms tot 4 gram !] Daarmee stellen zij zich teweer tegen stress.

Ook de mens heeft extra vitamine C nodig wanneer hij onder druk staat. Het maakt dan in principe niet uit om wat voor soort stress het gaat. Vitamine C blijkt in alle gevallen een universele anti-stressfactor te zijn.

Toch scheurbuik ?

Sommige wetenschappers zijn er van overtuigd dat arteriosclerose [aderverkalking] wel eens een andere vorm van scheurbuik zou kunnen zijn, en het gevolg van een langdurig vitamine C gebrek .
Vitamine C is dan ook in staat  om, wanneer het consequent, langdurig en voldoende gedoseerd wordt ingenomen, het proces van aderverkalking te vertragen en gedeeltelijk  terug te dringen.
Vitamine C werkt tevens gunstig in op de bloedstollingsprocessen en maakt ook de haar en bloedvaten sterker. Dat kan weer helpen om de kans op beroerten te verkleinen.

Vitaminegebrek !

De mens kan vitamine C niet zelf in het lichaam aanmaken. We zijn dus aangewezen op een dagelijkse consumptie via de voeding.  Vitamine C verlaat via de urine ook weer snel  het lichaam.  Als we bij het ontbijt vitamine C binnenkrijgen, is ze na ongeveer 1 ½ uur uit ons bloed[plasma] verdwenen. Daarom dienen we eigenlijk de hele dag vitamine C rijke producten te gebruiken, zoals verse groente en fruit. Maar….nu ontstaat er een probleem !

Er komen steeds meer geluiden dat  onze groente en fruit door moderne landbouwmethoden etc. minder vitaminen en mineralen bevatten. (o.a. Engels onderzoek) Eén krant kopte vorig jaar zelfs met : “In veel groente zit tegenwoordig geen vitamine C meer [ ! ] In de hele wereld loopt het aantal mineralen en vitaminen in de voeding terug. Maar in Nederland gaat het sneller dan elders ”.
Willen we dus een klein beetje gezond blijven, dan blijft ons weinig anders over dan naast een zo volwaardig mogelijke [biologische] voeding ,een vitamine C pilletje bij ons bordje te leggen en in te nemen !

Het Voedingscentrum in Den Haag [ “Eerlijk over eten” ? ?] houdt  echter vol dat wij geen extra vitaminen hoeven te slikken als wij maar dagelijks onze portie groente en fruit op tafel zetten. Gezien het bovenstaande mag het duidelijk zijn dat dit in tegenspraak is met de feiten. De Tweede Kamer was na het vernemen van het bericht over de slechte kwaliteit van ons voedsel wel onthutst en bezorgd, maar deed verder niets anders dan overgaan tot de orde van de dag.

Dr. Gert Schuitemaker van het Ortho Instituut [een wetenschappelijk kenniscentrum in Gendringen waar de ontwikkelingen op voedingsgebied met een kritisch oog worden gevolgd – www.ortho.nl ]  heeft daarom op 16 juni van het vorig  jaar eenopen brief aan de leden van de Staten Generaal geschreven. Hij benadrukt daarin met klem dat de zogenoemde “schijf van vijf” [de leidraad voor gezond, lekker en veilig eten, volgens het Voedingscentrum ] al lang niet meer voorziet in de vitamine en mineralenbehoefte van grote groepen Nederlanders.

“Er is structureel iets mis met de voedingsvoorlichting in Nederland. Al tientallen jaren loopt de voorlichting achter de feiten aan. Dit heeft ernstige consequenties voor de volksgezondheid” zegt Schuitemaker terecht.

U zult de verantwoording voor uw gezondheid dus in eigen hand moeten nemen  en niet overlaten aan instanties die een pertinent onjuiste voorstelling van zaken geven !

“Griep” en verkoudheid

Hoe is het gesteld met uw weerstand tegen griepjes en verkoudheden ? Ieder jaar de klos, een paar weken thuis en onder de wol ?
Door diep medelijden bewogen wil ik u daarom een handje helpen. We gaan de oorlog verklaren aan het leger van  bacteriën en virussen dat elk jaar op de loer ligt om toe te slaan !
Het advies komt van Dr. Robert Cathcart, een Amerikaans arts die veel ervaringen heeft met hoge doseringen vitamine C.
Deze Dr. Cathcart geeft zijn [griep]patiënten zóveel vitamine C als zij kunnen verdragen. Hij schrijft hen voor om elk uur een aantal grammen vitamine C te nemen. Dat lijkt erg veel, maar is het niet. Een uitslaande brand bestrijd je immers ook niet met een plantengietertje, maar met een waterkanon….. Als de grieppatiënt die hoeveelheid vitamine C geslikt heeft bemerkt hij op een zeker moment dat zijn darmen beginnen te “rommelen”.
Daarna vermindert Cathcart de dosering . Hij legt  “het slachtoffer” uit dat hij nu moet opletten dat net geen diarree ontstaat. Dan heeft de patiënt de juiste dosering. Robert Cathcart gaat uit van het simpele gegeven dat de mens zoveel vitamine C nodig heeft, als zijn darmen kunnen opnemen.
Krijgt hij meer, dan blijft de vitamine C in de darm, trekt water aan en zo ontstaat diarree. Hij noemt dat “darmtolerantie”.
En het werkt ! Wanneer ik een verkoudheid of  griep [ een verkeerde benaming overigens] voel opkomen, verhoog ik mijn dagelijkse inname van vitamine C totdat mijn darmen beginnen te “ rommelen” Dit hou ik dan vol totdat de ergste griepsymptomen verminderen. Daarna verlaag ik de inname van vitamine C weer in een voor mij geschikte dosering. Ik gebruik altijd, maar zeker bij een acute griepsituatie, nooit de time-released vorm, maar pure vitamine C, die wordt namelijk veel sneller in het bloed opgenomen.
Bij deze maatregel voel ik  mij dan wel een paar dagen belabberd, maar hoef  meestal niet mijn bed in te duiken. Dat laatste kan ik niet voor 100% garanderen, maar in het algemeen  zult u bemerken dat  het griepvirus zich een stuk  “zachtaardiger” gedraagt.

Als er “niets aan de hand is “ d.w.z. wanneer u in een redelijke gezondheid verkeert, en u wilt  uw weerstand tegen allerlei bacterieel en viraal gespuis op peil houden, dan raad ik u aan om  het hele jaar door naast een goede multivitamine  dagelijks 3 x 1 grammetje[1000 mg] vitamine C te gebruiken. U moet tenslotte ook 3 x per dag eten, kunt u ze meteen innemen. En uw extra bonus ? U krijgt  gegarandeerd geen scheurbuik !

Edit 18 november 2009 : Neuroloog prof. Robert G. Smith schreef dit artikel over zijn ervaringen met zeer hoge doses vitamine C bij de eerste verschijnselen van een infectie (vermoeidheid, lichte hoofdpijn, geïrriteerde neus of keel) Hij zegt:

” Na dit twee jaar te hebben toegepast heb ik geen verkoudheid of griep meer gehad. Mijn ervaring is, precies zoals prof. Hickey en dr. Saul melden, dat het mogelijk is de ernst van de symptomen af of toe te laten nemen al naar gelang de hoeveelheid vitamine C die men inneemt. Dit is een nuttige wetenschappelijke observatie die iedereen kan ervaren bij het behandelen van een griep of verkoudheid met vitamine C”

Literatuur o.a. : Ascorbate, the Science of Vitamin C – dr. Steve Hickey & dr. Hilary Roberts , 2004, University of Manchester

93 thoughts on “Vitamine C, een verhaal apart….

 1. Yvonne, over het z.g. “restless legsyndrome”(RLS) heb ik een uitgebreid artikel geschreven. Je kunt het op : “Kent u Dr. Willis en Dr.Ekbom?” . Maar vitamine C – of liever: een gebrek daaraan – is een uitstekende ontstekingsremmer)die bij RLS echter een ondergeschikte rol speelt . Eerder gaat het om mogelijke tekorten aan ijzer en/of foliumzuur. Mag ik je aanraden een consult aan te vragen bij een orthomoleculair werkend arts ? Die is in staat om niet alleen iets te doen aan eventueel aanwezige ontstekingen, maar ook aan mogelijke tekorten aan mineralen en/of vitaminen. Je kunt iemand vinden op http://www.mbog.nl All the best !
  gr. Anthon

 2. Hallo Anton.

  Heb al maanden last van eczeem in mijn oren.
  Nadat ik meerdere malen oor druppels heb gekregen,blijft dit toch een probleem,met
  de nodige klachten ,waaronder oorsuizen,niet te best horen,oorvocht.Nu ben ik al enkele weken biergist aan het nemen omdat dit eczeem zou tegen gaan,maar tot hier toe zonder resultaat.Nu kom ik op deze site te lezen,over vitamine c.
  Nu is mijn vraag of dit ook de eczeem zou kunnen tegen gaan.Ben er gaan halen bij de apotheek in zuig tablet vorm.

  Met vriendelijke groeten

  Franky.

 3. Franky, als je probleem echt om eczeem gaat – en dat is achter mijn laptop onmogelijk te bepalen – dan denk ik in eerste instantie aan het “opschudden”van je darmen met behulp van probiotica. Eczeem kan ontstaan ten gevolge van een verziekt darmmilieu, meestal door het overvloedig gebruik van geraffineerde koolhydraten en suiker. Voor vitamine C is in jouw specifieke geval geen rol weggelegd, en als je die wilt gebruiken, dan zeker niet als zuigtablet, maar gewoon in de vorm van ascorbinezuur zonder toevoegingen. Heb je al eens geprobeerd de aangedane plek dagelijks met extra-vergine kokosolie in te smeren ? Als dit niet helpt is een bezoekje aan de huisarts beslist aan te bevelen.
  gr. Anthon

 4. Pingback: Vitamine C, een panacee? | vita-info.nl

 5. Hoi Anthon,

  Oeiii, ik gebruik al jaren 1500 mg bruistabletten van de Etos. Ben zelden verkouden of grieperig sindsdien. Maar dit is chemisch en heeft zoetstoffen. Beter toch naar de apotheek? Ik kocht deze ook omdat het betaalbaar is en regelmatig in de aanbieding. In de ochtend op mijn nuchtere maag neem ik een glas water 500 ml met zo’n bruistablet en dan ook nog eens de cranberry bruistablet met 500 ml. Maar ik lees dat je beter 3000 mg kan verdelen op een dag. 3x daags…. Heb toch echt het idee dat het mij helpt. Ook probiotica, want ik heb vaak last van candida, een schimmel in mijn darmen. Maar waarschijnlijk is het nemen van extra vitamine C (ipv 1500 mg) ook een goed idee….
  Fijn om dit te lezen, en voor mijn 6 maanden baby wil ik ook vitamine C. Dit heb ik in druppels besteld. Geen poeder… Weet niet wat beter is…. Groetjes Diana

 6. Diana, vitamine C werkt het best in de pure vorm zonder toevoegingen van allerlei overbodige zaken. Zelf gebruik ik – bij acute situaties als griep en verkoudheid -graag vitamine C in poedervorm, maar in een dagelijkse onderhoudsdosering is 3 x daags een tablet van 1000 mg C in de NIET time-released vorm prima. Bij candidiasis is het belangrijk om alle suiker en suikerrijke producten van je dieetlijstje te schrappen. Heb je er wel eens over gedacht dagelijks 2-3 lepels kokosolie aan je voeding toe te voegen ? Kokosolie bevat een rijke hoeveelheid caprylzuur dat een sterke anti-schimmelwerking heeft. Vitamine C druppels of poeder zijn beide goed, zolang het maar puur is !
  gr. Anthon

 7. Hoi Anthon, suikervrij eet ik al zoveel mogelijk. En kokosolie gebruik heel veel, in soepen, het bakken van aardappelen of vlees of Aziatische gerechten. Echt heerlijk, en geeft ook een mooie smaaksensatie. Die bruistabletten gooi ik dan maar de deur uit 😉 maar had wel het idee dat het me goed hielp, want ben echt nog zelden ziek of verkouden. En als er al een verkoudheid opspeelt , is deze ook zo weer voorbij. Vroeger liep ik wel twee weken met een verkoudheid. Ik ben geen tabletten mens, die bruistablet los je op en drink je ook weer je hoeveelheid vocht. Twee vliegen in 1 klap dacht ik… Maar poeder is ook een optie natuurlijk. Heeft u een suggestie, en niet een al te dure variant? En waar koop ik het? Apotheek of drogist, natuurwinkel? Bedankt voor uw antwoord. Groetjes Diana

 8. Dag Diana, als je op internet “vitamine C poeder”intypt, dan vind je vanzelf de weg. Kies zo mogelijk voor ascorbinezuur. Blijkt je maag gevoelig voor (al te) zure producten, dan zou je voor magnesiumascorbaat kunnen kiezen. Zelf gebruik ik ascorbinezuur, maar zoals ik in mijn opstelletje schreef, deponeer ik dat in mijn dagelijkse biologische groentesapjes en drink dat met een rietje om het glazuur van mijn tanden uit te sparen. Daarna spoel ik ALTIJD even na met lauw water. All the best !
  gr. Anthon

 9. Dag Anthon, ik ben jouw site toevallig tegengekomen op zoek naar een natuurlijke, goed opneembare vit.C waarop ik kan vertrouwen en ik citeer onderstaand berichtje van u. Mag ik aub het merk van deze vit. C en waar ik het kan verkrijgen, ik woon trouwens in België. Alleszins zeer interessante site !!

  Anthon 13/10/2014 at 3:15 pm
  Yolande, Adriaan en ik gebruiken tot grote tevredenheid vitamine C-1000 mg van het merk (….) Daarbij geef ik zelf – zie mijn artikel ”Vitamine C, een verhaal apart..” de voorkeur aan de niet time-released vorm. De genoemde tabletten zijn niet al te groot, bevatten bioflavonoiden en rosenbottelextract om de opneembaarheid te verhogen.
  Afgezien van de normale tabletteersubstanties als microcellulose, stearinezuur, magnesiumstearaat en talk, zijn de tabletten vrij van lactose, gist, suiker, mais, tarwe, conserveringsmiddelen en kleurstoffen. De prijs/kwaliteitsverhouding is ook gunstig.
  gr. Anthon

 10. Monique, sinds de Nederlandse wet op voedingssupplementen is gewijzigd hebben Adriaan en ik niet meer de vrijheid om via deze site naar merken te verwijzen. Als je maag er geen problemen mee heeft -vitamine C is nogal zuur – kun je in de apotheek vragen naar vitamine C poeder en daarvan 1-3 x daags een kwart tot een half theelepeltje in groenten of vruchtensap gebruiken. Als je nog een ouderwetse apotheker hebt dan luistert hij naar de ( Latijnse) naam “acidum ascorbicum pulveratum”. Ik gebruik zelf bij voorkeur de poedervorm bij acute situaties, zoals griep, verkoudheid en infecties. Om je tandglazuur uit te sparen een drinkrietje gebruiken en daarna de mond even naspoelen met lauw water. De poedervorm heeft de beste absorptie omdat er geen vul, tabletteer en verdikkingsmiddelen zijn gebruikt en de vitamine daardoor direct in de bloedbaan wordt opgenomen. Mocht je toch de voorkeur geven aan tabletten, vraag dan apotheker of drogist naar niet time-release-tabletten. Het merk doet er dan niet zoveel toe.
  gr. Anthon

 11. Hallo Anthon

  Mijn zoontje is 6 maandjes oud en krijgt zo lang mogelijk borstvoeding. Nou is hij steeds vatbaar voor verkoudheid en griep virussen . Zelf neem ik 2000 mg ascorbine poeder naast allerlei andere vitamine suplementen. . Kun je mij nog van advies voorzien? Hij heeft nu het 2e griep virus in 1.5 maand tijd te pakken en hij is er goed beroerd van.

  Ik hoor graag van je.

  Groetjes
  Jennifer

 12. Jennifer, het is natuurlijk wel zaak te onderzoeken waarom je kindje een verhoogde vatbaarheid heeft voor virale infecties. Een bezoekje aan de huisarts zou ik dan ook zeker willen aanbevelen. Wat je verder kunt doen is het gebruik van Echinacea Purpurea overwegen, 1-3 druppeltjes op een theelepeltje water. Verder zijn vitamine C (remt de replicatie van influenza-virussen) en vitamine D (activeert neutrofielen, monocyten en natural killercellen die verantwoordelijk zijn voor een gezonde weerstand) aan te bevelen. De dosering van C en D kun je dan het best bepalen in overleg met je apotheker. All the best met je kindje !
  gr. Anthon

 13. Goedenavond,
  Ik heb een moeder met hardnekkige candida bij borstvoeding. Welke dosering raden jullie bij deze moeder aan?

 14. Wendy, bij candidiasis is er sprake van uitzaaïng van de ziekteverwekkende schimmelvorm van de gist Candida Albicans in het bloed en in de weefsels. Veelal komt deze schimmel vanuit de darm. Voordat aan een serieuze behandeling van candidiasis kan worden begonnen moet eerst duidelijk gediagnosticeerd worden of het WERKELIJK om candidiasis gaat. Je begrijpt dat dit uitsluitend gedaan kan worden door een terzake kundige (orthomoleculaire) arts. Waarom ? Omdat bijvoorbeeld een bacteriële infectie met Clostridium difficile na een antibioticumkuur darmklachten kan veroorzaken die sterk op candidiasis lijken. Maar Clostridium difficile moet met een antibioticum worden behandeld. Sommige vaginale infecties worden veroorzaakt door de pathogene Actinomycesbacteriën. Het klachtenbeeld dat dan ontstaat is gelijk aan candidiasis. En een behandeling tegen schimmel heeft dan geen zin. Eerst moet dus de diagnose “candidiasis”met zekerheid worden vastgesteld. Als die correct is dan zijn de orthomoleculaire middelen van eerste keus probiotica in en uitwendig, boorzuur (vaginaal), caprylzuur, en knoflook. Vitamine C komt daarbij niet in beeld omdat deze vitamine geen anti-schimmelwerking heeft.
  gr. Anthon

 15. Beste Anthon,
  In de afgelopen 12 jaar ben ik liefst 8 keer ziek geweest, verkoudheid tel ik hier bij ook mee.
  Het is niet normaal, daar ik normaliter 2x in de 3 jaar ziek was.
  De laatste weken lijkt het steeds erger te worden, verkoudheden met lichte griepverschijnselen. Het duurt een paar dagen en dan is het verdwenen. Daarna gaat het een paar dagen goed, maar treed er vervolgens weer keelpijn op met als gevolg verkoudheid. Het overkomt te vaak.
  De afspraak bij de dokter staat al en tevens gaf deze mij het advies om vitamine C te slikken. Bij de Kruidvat een potje Vitamine C-1000 gehaald waarvan ik er een mag slikken per dag tijdens de maaltijd.
  Nu 2 vragen: Mag ik in geval van opkomende verkoudheid/griep de dosering verhogen en wat is de beste manier van innemen.

  Bij voorbaat dank,

  Groet!

 16. Beste Mijnheer/mevrouw Wezendonck. Een verlaagde weerstand kan te wijten zijn aan stress, roken, te weinig nachtrust, overmatig gebruik van alcohol, hoge leeftijd, milieuvervuiling of verkeerde eetgewoonten om er een paar te noemen. Ook medicijngebruik – dat dikwijls belangrijke nutriënten uit het lichaam weg rooft- kan voor een lage weerstand zorgen. Een vitamine A en D gebrek is een andere oorzaak. Wat u zeker dient te doen is naar deze factoren kijken en daar zo mogelijks iets aan doen. Vitamine C alleen kan de kar in zijn ééntje niet trekken. Daarom mijn advies: schrap alle suiker en suikerhoudende producten van uw dieetlijstje, gebruik een voldoende hooggedoseerd multivitaminepreparaat met voldoende A en D, maar ook zink. Daarnaast zijn Echinacea Purpurea-extract en het gebruik van probiotica met lacto en bifidobacteriën van groot belang bij het verhogen van de weerstand. Vitamine C innemen zoveel als uw darmen verdragen, minimaal 3 x daags 1000 mg en als het kan meer. Verder zijn voldoende slaap, frisse lucht en beweging uiterst belangrijke maatregelen om de weerstand op te schroeven. Ik denk dat u met deze adviezen een heel eind komt.
  gr. Anthon

 17. L S Sinds ruim 8 jaar heb ik een loop neus ,dagelijks houd ik er rekening mee ,onderzoek heeft niets uitgewezen.
  Sinds een paar weken blijkt een verkoudheid een Virus te zijn .
  Zou Ester C mijn probleem eindelijk op kunnen lossen ,vandaag de eerst tablet geslikt.
  Mijn leeftijd is 85 jaar.

 18. Annie, virale infecties treden sneller op wanneer de natuurlijke weerstand van het lichaam is verzwakt. Om die weerstand op te krikken zijn er verschillende mogelijkheden, zoals vitamine D3, Echinacea Purpurea en vitamine C. Ester-C kun je zeker gebruiken, maar het is ook verstandig zoveel mogelijk het gebruik van suiker en geraffineerde koolhydraten achterwege te laten – zie mijn artikel “Puur, Wit en Dodelijk”op deze site. Wil je het helemaal grondig aanpakken dan is het regelmatige gebruik van een goed probiotica-preparaat zeker aan te bevelen.
  gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.