Vitamine C, een verhaal apart….
10 januari, 2009
James Lind werd in Edinburgh geboren als zoon van een koopman.
Op 15 jarige leeftijd ging hij bij een dokter in de leer. In 1739 slaagde hij voor zijn examen als assistent-scheepsarts in de Royal Navy, de Britse Koninklijke Marine.
In die tijd stierven veel zeelui aan scheurbuik, een ziekte die zoals we nu weten, wordt veroorzaakt door een aanhoudend gebrek aan vitamine C.
De symptomen zijn niet gering: verval van lichamelijke krachten, tandvlees dat sponsachtig wordt met volledig verlies van het gebit en bloedvaten die scheuren, waarbij het bloed uit mond, ogen, neus en anus begint te stromen.
De patiënt raakt volledig buiten zinnen en sterft uiteindelijk een afschuwelijke dood. Bij autopsie [lijkschouwing] blijken de inwendige organen dan zo verwoest te zijn, dat ze nauwelijks nog gelijkenis vertonen met hun oorspronkelijk vorm en omvang.
Dat levert bij elkaar een beeld op dat niet veel afwijkt van de taferelen uit de film OUTBREAK.
Geslaagd experiment
Die arme dokter James moet zich bij al dit leed enorm machteloos hebben gevoeld. Het is tenslotte geen kleinigheid om dagelijks gekwalificeerde marinemensen een vreselijke dood te zien sterven.
Geplaagd door de afschuwelijke beelden van die gestorven matrozen ondernam de 31 jarige Lind op 20 mei van het jaar 1747 één van de eerste geslaagde wetenschappelijke experimenten.
Hij selecteerde 12 scheurbuikpatiënten die er zeer slecht aan toe waren, waarbij hij alle 12 als ontbijt, lunch en avondeten hetzelfde voedsel gaf.
Twee van de 12 proefpersonen echter kregen daarbij als voedingssupplement appelwijn.
Twee andere gaf hij elke dag 25 druppels zwavelzuur.
De twee volgende slikten dagelijks 2 eetlepels azijn.
Het daarop volgende duo kreeg iedere dag diverse kruiden,
Het één na laatste koppel ontving een week lang dagelijks een half glas zeewater. [ bwaaaah !]
De laatste twee van de twaalf proefpersonen troffen naast hun bordje elke dag 2 sinaasappels, een citroen en een limoen aan.
Resultaat ? De twee die appelwijn hadden gedronken werden wel beter, maar bleven te zwak om te kunnen werken. De andere 8 stierven en de 2 fruiteters herstelden binnen 6 dagen !
In dat fruit zat dus een stofje dat verantwoordelijk was voor de genezing van scheurbuik. Hoewel James Lind nooit heeft geweten dat het om vitamine C ging, werden vanaf die tijd de schepen royaal toegerust met vaten vol citroenen,limoenen en ander vers fruit. De bekende kapitein James Cook liet zijn manschappen wekelijks rauwe zuurkool eten. Daardoor werd onnoemelijk veel leed voorkomen. Pas veel later in 1928 ontdekte de Hongaarse biochemicus Albert Szent-Gyorgi dat ascorbinezuur [vitamine C] de werkzame stof was.
Overigens een goed bedachte naam want het is afgeleid van a = zonder en scorbuut = scheurbuik , dus eigenlijk: het zuur tegen scheurbuik.
Een veelzijdige vitamine
In ons land komt nauwelijks nog scheurbuik voor. Alleen bij onverbeterlijke junkfoodeters worden nog subklinische [minder acute] symptomen van scheurbuik waargenomen.
Vitamine C is een in water oplosbare vitamine, maar erg instabiel. Bij het koken van groente of het schillen van fruit verdwijnt een aanzienlijk deel.
Vitamine C is, wat je zou kunnen noemen, een “breedspectrum-vitamine”. Ze is betrokken bij letterlijk elk proces in ons lichaam. Zo verbetert ze het vermogen van het lichaam om calcium en ijzer uit voedsel op te nemen [sterke tanden en botten !] Vitamine C is ook in staat giftig koper, lood, cadmium, arsenicum,en kwik uit het lichaam te verwijderen. Over “detoxen” [ontgiften] gesproken !
Ze verlaagt het cholesterol doordat ze deze in galzuren omzet. Vitamine C heeft een neutraliserende invloed op nitrosaminen. Die kankerverwekkende stoffen vormen zich wanneer gerookt vlees zoals ham en bacon met nitrieten geconserveerd wordt. Dan blijft het vlees er aantrekkelijk rood uitzien.
Vitamine C gaat ook de werking van histamine tegen, een stof die het lichaam produceert als er allergische reacties optreden.
Een van de belangrijkste functies van vitamine C is mee te helpen aan collageenvorming. Dat is een soort cement dat tussen de cellen zit en stevigheid geeft aan weefsels. Soms blijken rimpels het gevolg van een levenslang vitamine C gebrek, en niet altijd van veroudering. Misschien moet u om die reden niet zozeer de cosmetische industrie te hulp roepen, als wel “het rimpelprobleem” van binnenuit via de mond bestrijden.
Verhoogde weerstand, snellere wondgenezing
Vitamine C vergroot onze weerstand tegen infectieziekten. Dat gebeurt door de aanmaak van interferon een flinke “boost” te geven. Interferon is een eiwitsoort dat door met virus besmette cellen gemaakt wordt als reactie op een gevaarlijke virale “indringer” .Interferonen [ er zijn er meer dan één] zijn in staat het viruskopiërend vermogen van de cellen volledig uit te schakelen. Dood aan de virussen !
Bovendien versnelt vitamine C ook nog eens de genezing van wonden en van botbreuken. Toen ik een paar jaar geleden languit over een straatpaaltje op het trottoir viel, brak ik mijn linkerarm. Ik ben toen direct mijn vitamine C inname drastisch gaan verhogen . Daardoor was de fractuur in minder dan 4 weken genezen. De chirurg zei toen dat hij zelden een zo snel herstel van een botbreuk had gezien. Ik heb hem niet verteld wat de reden was. Dat geheim wilde ik nou eens voor mijzelf houden…
Stress
Verder bestrijdt vitamine C vermoeidheid, angstgevoelens en depressie door mee te helpen aan de vorming van norepinefrine, een neurotransmitter. Dat is een stof in de hersenen die als een veerbootje tussen zenuwcellen heen en weer vaart om boodschappen over te brengen.
Wetenschappelijk is vastgesteld dat dieren, wanneer ze opgejaagd worden , extra vitamine C in hun lichaam gaan produceren [ soms tot 4 gram !] Daarmee stellen zij zich teweer tegen stress.
Ook de mens heeft extra vitamine C nodig wanneer hij onder druk staat. Het maakt dan in principe niet uit om wat voor soort stress het gaat. Vitamine C blijkt in alle gevallen een universele anti-stressfactor te zijn.
Toch scheurbuik ?
Sommige wetenschappers zijn er van overtuigd dat arteriosclerose [aderverkalking] wel eens een andere vorm van scheurbuik zou kunnen zijn, en het gevolg van een langdurig vitamine C gebrek .
Vitamine C is dan ook in staat om, wanneer het consequent, langdurig en voldoende gedoseerd wordt ingenomen, het proces van aderverkalking te vertragen en gedeeltelijk terug te dringen.
Vitamine C werkt tevens gunstig in op de bloedstollingsprocessen en maakt ook de haar en bloedvaten sterker. Dat kan weer helpen om de kans op beroerten te verkleinen.
Vitaminegebrek !
De mens kan vitamine C niet zelf in het lichaam aanmaken. We zijn dus aangewezen op een dagelijkse consumptie via de voeding. Vitamine C verlaat via de urine ook weer snel het lichaam. Als we bij het ontbijt vitamine C binnenkrijgen, is ze na ongeveer 1 ½ uur uit ons bloed[plasma] verdwenen. Daarom dienen we eigenlijk de hele dag vitamine C rijke producten te gebruiken, zoals verse groente en fruit. Maar….nu ontstaat er een probleem !
Er komen steeds meer geluiden dat onze groente en fruit door moderne landbouwmethoden etc. minder vitaminen en mineralen bevatten. (o.a. Engels onderzoek) Eén krant kopte vorig jaar zelfs met : “In veel groente zit tegenwoordig geen vitamine C meer [ ! ] In de hele wereld loopt het aantal mineralen en vitaminen in de voeding terug. Maar in Nederland gaat het sneller dan elders ”.
Willen we dus een klein beetje gezond blijven, dan blijft ons weinig anders over dan naast een zo volwaardig mogelijke [biologische] voeding ,een vitamine C pilletje bij ons bordje te leggen en in te nemen !
Het Voedingscentrum in Den Haag [ “Eerlijk over eten” ? ?] houdt echter vol dat wij geen extra vitaminen hoeven te slikken als wij maar dagelijks onze portie groente en fruit op tafel zetten. Gezien het bovenstaande mag het duidelijk zijn dat dit in tegenspraak is met de feiten. De Tweede Kamer was na het vernemen van het bericht over de slechte kwaliteit van ons voedsel wel onthutst en bezorgd, maar deed verder niets anders dan overgaan tot de orde van de dag.
Dr. Gert Schuitemaker van het Ortho Instituut [een wetenschappelijk kenniscentrum in Gendringen waar de ontwikkelingen op voedingsgebied met een kritisch oog worden gevolgd – www.ortho.nl ] heeft daarom op 16 juni van het vorig jaar eenopen brief aan de leden van de Staten Generaal geschreven. Hij benadrukt daarin met klem dat de zogenoemde “schijf van vijf” [de leidraad voor gezond, lekker en veilig eten, volgens het Voedingscentrum ] al lang niet meer voorziet in de vitamine en mineralenbehoefte van grote groepen Nederlanders.
“Er is structureel iets mis met de voedingsvoorlichting in Nederland. Al tientallen jaren loopt de voorlichting achter de feiten aan. Dit heeft ernstige consequenties voor de volksgezondheid” zegt Schuitemaker terecht.
U zult de verantwoording voor uw gezondheid dus in eigen hand moeten nemen en niet overlaten aan instanties die een pertinent onjuiste voorstelling van zaken geven !
Hoe is het gesteld met uw weerstand tegen griepjes en verkoudheden ? Ieder jaar de klos, een paar weken thuis en onder de wol ?
Door diep medelijden bewogen wil ik u daarom een handje helpen. We gaan de oorlog verklaren aan het leger van bacteriën en virussen dat elk jaar op de loer ligt om toe te slaan !
Het advies komt van Dr. Robert Cathcart, een Amerikaans arts die veel ervaringen heeft met hoge doseringen vitamine C.
Deze Dr. Cathcart geeft zijn [griep]patiënten zóveel vitamine C als zij kunnen verdragen. Hij schrijft hen voor om elk uur een aantal grammen vitamine C te nemen. Dat lijkt erg veel, maar is het niet. Een uitslaande brand bestrijd je immers ook niet met een plantengietertje, maar met een waterkanon….. Als de grieppatiënt die hoeveelheid vitamine C geslikt heeft bemerkt hij op een zeker moment dat zijn darmen beginnen te “rommelen”.
Daarna vermindert Cathcart de dosering . Hij legt “het slachtoffer” uit dat hij nu moet opletten dat net geen diarree ontstaat. Dan heeft de patiënt de juiste dosering. Robert Cathcart gaat uit van het simpele gegeven dat de mens zoveel vitamine C nodig heeft, als zijn darmen kunnen opnemen.
Krijgt hij meer, dan blijft de vitamine C in de darm, trekt water aan en zo ontstaat diarree. Hij noemt dat “darmtolerantie”.
En het werkt ! Wanneer ik een verkoudheid of griep [ een verkeerde benaming overigens] voel opkomen, verhoog ik mijn dagelijkse inname van vitamine C totdat mijn darmen beginnen te “ rommelen” Dit hou ik dan vol totdat de ergste griepsymptomen verminderen. Daarna verlaag ik de inname van vitamine C weer in een voor mij geschikte dosering. Ik gebruik altijd, maar zeker bij een acute griepsituatie, nooit de time-released vorm, maar pure vitamine C, die wordt namelijk veel sneller in het bloed opgenomen.
Bij deze maatregel voel ik mij dan wel een paar dagen belabberd, maar hoef meestal niet mijn bed in te duiken. Dat laatste kan ik niet voor 100% garanderen, maar in het algemeen zult u bemerken dat het griepvirus zich een stuk “zachtaardiger” gedraagt.
Als er “niets aan de hand is “ d.w.z. wanneer u in een redelijke gezondheid verkeert, en u wilt uw weerstand tegen allerlei bacterieel en viraal gespuis op peil houden, dan raad ik u aan om het hele jaar door naast een goede multivitamine dagelijks 3 x 1 grammetje[1000 mg] vitamine C te gebruiken. U moet tenslotte ook 3 x per dag eten, kunt u ze meteen innemen. En uw extra bonus ? U krijgt gegarandeerd geen scheurbuik !
Edit 18 november 2009 : Neuroloog prof. Robert G. Smith schreef dit artikel over zijn ervaringen met zeer hoge doses vitamine C bij de eerste verschijnselen van een infectie (vermoeidheid, lichte hoofdpijn, geïrriteerde neus of keel) Hij zegt:
” Na dit twee jaar te hebben toegepast heb ik geen verkoudheid of griep meer gehad. Mijn ervaring is, precies zoals prof. Hickey en dr. Saul melden, dat het mogelijk is de ernst van de symptomen af of toe te laten nemen al naar gelang de hoeveelheid vitamine C die men inneemt. Dit is een nuttige wetenschappelijke observatie die iedereen kan ervaren bij het behandelen van een griep of verkoudheid met vitamine C”
Literatuur o.a. : Ascorbate, the Science of Vitamin C – dr. Steve Hickey & dr. Hilary Roberts , 2004, University of Manchester
Delen.
4 maart, 2009 om 4:11 pm
Een bijzonder informatief stuk over Vitamine-C (C). Met dank aan de schrijver.
Een klein stukje praktijkervaring van mijn kant inzake het gebruik van C.
Ik had problemen met aften (pijnlijke zweertjes van het mondslijmvlies) en kreeg advies extra C te gaan gebruiken. Sindsdien gebruik ik 3 tabletten C-1000 per dag. De aften verdwenen en als ik merk dat ze toch weer ‘de kop op steken’ dan neem ik 1 tablet extra per dag (of indien nodig 2 extra etc.). Verkoudheid en griep? Ik merk er – in tegenstelling van mijn huisgenoten die weinig of geen extra C gebruiken- maar weinig van. Vitamine C? Voor mij dagelijkse kost dus en zoals in het artikel naar voren komt zal ik het gebruik beter over de dag gaan verdelen. Nogmaals dan en vriendelijke groet.
30 april, 2009 om 9:08 pm
[…] * Zelf gebruik ik deze methode niet maar in dit artikel van Anthon de Bont staat de methode beschreven van Dr. Cathcart hoe met vitamine C e… […]
15 januari, 2010 om 12:51 pm
[…] vorm van verlamming, zodat deze cellen inactief worden. Suiker blokkeert bovendien de opname van vitamine C in de cellen. En die is bij een infectie nu juist van levensbelang ! Verwijder dus zoveel mogelijk […]
15 januari, 2010 om 8:11 pm
Nog een tip voor mensen die slecht tandvlees hebben of wortelontstekingen en wanneer een zg Apex behandeling (afzagen wortelpunt vanaf de zijkant tandvlees door kaakchir. en soms zeer pijnlijk!!)wordt aangeraden..wel rekening mee houden dat naar verloop van tijd de kies er alsnog uit moet..
Combi van 2000mg vitC plus Q10 doet werkelijk wonderen! Heb de operatie niet uit hoeven laten voeren. en zelfs een kroon laten plaatsen.
Mijn kat is uit het raam gevallen pootje gebroken en geopereerd..geef hem dagelijks vermalen C en E mestpuntje door het eten..de dierenchirurg was verrast over de snelle genezing.
Ook bij allerlei huidziekten zoals seborisch exceem, allerlei schimmels voet,vagina ringworm werkt het vrijwel direkt.
VitC zou zelfs bij kankerbestrijding nuttig ingezet kunnen worden.
2 april, 2010 om 2:03 pm
Heel interessant artikel! Ik roep al jaren – ook door artikelen van dr. Schuitemaker – dat vitamine C zwaar onderschat wordt. En dat de voorlichting op het gebied van voeding hier achterlijk is. Onze voeding is vergeven van de additieven – weer een verhaal apart – en bevat vaak niets natuurlijks meer. En dan heb ik het nog niet eens over plastic voedsel zoals halvarine of iets dergelijks.
Ik verdraag de pure vitamine C zo goed als niet. Zelfs bij een dosis van 500 mg gaan mijn darmen rommelen en ik merk echt wel het verschil tussen wel of niet C slikken. Ik kreeg ooit de tip om Ester-C te gaan slikken – dat is ook oplosbaar in vet. Het lichaam zou 4x zoveel opnemen…? Hoe dan ook; dat verdragen mijn darmen wel. Ik houd het op zo’n 1000 à 1500 mg per dag, behalve als ik me ‘gammel’ voel, dan verhoog ik rustig naar 3000 mg.
Wat ik niet wist is dat C dus ook weer goed tegen stress, angstgevoelens en depressie is en dat de calcium-opname erdoor verbetert (hebben ze me weer niet geleerd bij de Voedingsleer ;)). C wordt dus nòg interessanter.
Ik neem aan dat Ester-C slikken geen nadeel is t.o.v. de pure gewone C?
Groetjes, Rosalie.
2 april, 2010 om 2:05 pm
Voor alle duidelijkheid… Ik ben 1x in de 2 jaar licht verkouden, heb nog maar 1x in mijn leven griep gehad (toen was ik 14, nu ben ik 44) en ik wandel de meest ronddwalende virusjes bij mensen dichtbij stralend voorbij. Maar daar zal ook het wandelen met mijn honden aan bijdragen lijkt me.
2 april, 2010 om 3:03 pm
Rossalynn, het komt nog al eens voor dat mensen moeite hebben met de pure [zure] ascorbinezuur. In zulke gevallen beveel ik meestal een ontzuurde vorm aan zoals magnesiumascorbaat of calciumascorbaat. De geësterde vitamine C is ook uitstekend en wordt volgens farmacologische onderzoeken inderdaad beter opgenomen. De vetoplosbare vorm ascorbylpalmitaat passeert ongehinderd de bloed-hersenbarriere en is dan bij mentale problemen nog meer aangewezen.
Op de site van The International Society of Orthomolecular Medicine [www.orthomolecular.org] kun je als je op “news”klikt een artikel vinden getiteld “Vitamin C and acidity: what form is best ?” [ 8 dec. 2009] Lezenswaardig !
Enneh…ga vooral nu de zon in sterkte toeneemt heerlijk met je pittbulls naar buiten. Dat zorgt voor de nodige vitamine D en is van grote waarde bij het verhogen van de weerstand ! [zie daarover de artikelen van Adriaan op deze site]
Mijn verhaaltje “Erythema Solare” is daar een aardige aanvulling op.
gr. Anthon
2 april, 2010 om 3:24 pm
Anthon, bedankt voor de link; ik zal het gaan lezen. Dat van D weet ik inderdaad (maar ook dat zal ik nog even lezen). Ik ben het hele jaar dagelijks veel buiten met mijn honden (eh… ze zien er voor een pittbull nogal westie-achtig uit ;)). Ik ben een seizoenenmens en ook niet bang voor regen, kou – alleen gladheid vind ik minder, dat is zo glad 😉
Ik kan dus gewoon mijn Ester-C blijven slikken en ik begrijp dat het vooral in mijn geval (aangezien het voor mij ook nodig is om Hypericum te slikken) aan te bevelen is. Hoera dan maar 🙂
Bedankt ook weer voor je antwoord!
Groetjes, Rosalie.
23 september, 2010 om 8:48 pm
Ik heb ook een wortelkanaalbehandeling gehad. Voelt nog niet rustig. Cleetje ik ben begonnen met jouw tip: vitamine c en q 10, doe het 3 x daags.
Kun je me nog een hart onder de riem steken?
24 september, 2010 om 9:07 am
Marijke, misschien mag ik een extra duit in het [tandwortel]zakje doen. Vitamine E-400 1 x daags bij de maaltijd ingenomen remt eventueel optredende tandvleesinfecties. Daarnaast zou je een spoelvloeistof kunnen gebruiken met foliumzuur 2mg opgelost in 100 cc water. 2 x daags spoelen. Zorg ook voor de inname van voldoende zink[picolinaat , citraat of gluconaat] 1 x daags 15-30 mg.
Als de klachten voorbij zijn kun je met het hele circus weer stoppen.
All the best !
Anthon
24 september, 2010 om 5:11 pm
Wat aardig Anton dat je even reageert!!
Maar heb wel even wat praktische vragen: gewone zink tabletten/capsules van 15-30 mg?
Foliumzuur wat ook op te lossen is in water? Bij de reformwinkel verkrijgbaar?
Ik heb met bovenstaande nog geen ervaring.
Maar in ieder geval erg bedankt voor de toevoegingen!!
Met vriendelijke groet, Marijke
24 september, 2010 om 7:03 pm
Marijke, je kunt gewone zinktabletten van 15mg voor dat doel gebruiken. Wat foliumzuur betreft: de gebruikelijke dosering per tablet is doorgaans 400 mcg. Dat betekent dat je zoveel tabletjes in water moet oplossen dat je aan de 2 mg komt. Foliumzuur kun je het beste bij de drogist of apotheek halen. In Slovenie -waar mijn vrouw vandaan komt- gebruikt men ook dikwijls propolis. Dat goedje wordt door bijen gemaakt om indringers [bacterieen, virussen en schimmels ]buiten de deur te houden. Het is een krachtig natuurlijk antibioticum dat ook wel wordt toegepast om maagzweren te helpen genezen. Je kunt het bij de apotheek of een goede drogisterij kopen. Het ruikt sterk aromatisch is donkerbruin van kleur en kan eventueel in plaats van foliumzuur gebruikt worden. 10-30 druppels op een glas lauw water en spoelen. Mag ook worden ingeslikt !
Zet je tanden erin meid !
Anthon
24 september, 2010 om 7:16 pm
Ben erg blij met de adviezen Anthon. Dank je wel!
Marijke
19 april, 2011 om 8:22 pm
Anton, of anderen , misschien kun je me nog even helpen.
Ik ben vandaag weer bij de tandarts geweest, er zit verbetering in de foto’s , maar er zit nog een irritatie….. Zie bovenstaande reacties.
In ieder geval slik ik op dit moment nog per dag :1 Proplis 250 mg tablet en 1 Ester C 500mg tablet. Zo nu en dan zink en een vit E.
Q10 heb ik een aantal maanden geslikt en sinds een paar weken ben ik ermee gestopt. Weer hervatten? Wat is wijsheid in dit plaatje?
Groetjes, Marijke
19 april, 2011 om 11:13 pm
Marijke, ik zou Q10 toch een poos blijven gebruiken omdat bekend is dat bij parodontitis en gingivitis in het algemeen een [te]lage Q10-status speelt. Een waardevolle aanvulling hierop is vitamine D3 die in staat is ontstekingen van diverse aard te bestrijden en tandvlees en tandkassen weer gezond te maken. In dat opzicht zijn er twee mogelijkheden:
1. Elke dag even een kwartiertje onbeschermd in de zon [goed voor 2000 i.e. D3] of
2. Een aantal weken 3 x daags vitamine D3-1000 i.e. capsules bij de maaltijd innemen.
Beter is beide, dan wordt het probleem van twee kanten tegelijk aangepakt
gr. Anthon
20 april, 2011 om 6:38 pm
Hartelijk dank Anthon, we gaan er mee aan de slag!
groet, Marijke
3 juni, 2011 om 11:16 am
[…] zijn andere manieren om een niet al te heftige virale infectie te lijf te gaan. [zie mijn blog “Vitamine C, een verhaal apart….] Als ik hem dat vertel is hij not amused, en zegt dan met een spottend lachje : “ga je dat soms […]
8 juni, 2011 om 12:36 pm
Gebruik al 10 jaar 3 gr vit. C p/d,had altijd chronische bronchitis,dit is NOOIT meer terug gekomen.Ook heb ik al 10 jaar geen enkel griepje of verkoudheid meer gehad!!!Neem dit in in combinatie met vitd(2000iep/d),multi ,visolie en chlorella.
Voor mensen met mondproblemen is er een goedkope oplossing!Kijk eens op educateyourself.org en lees het hele artikel over waterstofperoxide(hydrogenperoxide)
Verder heb je ook nog MMS,het middel van jim Humble.Deze druppels hebben tot 2x toe binnen 2 uur een heftig ontstoken kies verholpen!
Doe er je voordeel mee,dit zijn voorbeelden die ik zelf heb mogen ervaren!!!
8 juni, 2011 om 1:17 pm
Dag Rolf, dank voor je positieve commentaar, waarbij ik aanteken dat je je gezondheid duidelijk zeer serieus neemt. Bravo ! Wat je opmerkingen over waterstofperoxide en natriumchloriet betreft: die stoffen hebben al heel lang hun sporen verdiend als het gaat om desinfectie. Niet zo nieuw en revolutionair dus. Toen ik 40 jaar geleden in de farmacie werkzaam was bereidden wij voor oor, mond en keelontstekingen al Waterstofperoxide 3% [Solutio Hydrogenii Peroxidi 3% FNA] . Die middelen maken tot op de dag van vandaag deel uit van het apothekersarsenaal antiseptica.
[zie het Farmacotherpeutisch Kompas, hoofdstuk 11 “Middelen bij keel, neus en ooraandoeningen”]
gr.Anthon
16 juni, 2011 om 7:10 pm
Beste Anton,
Mijn complimenten voor dit artikel. Per toeval ben ik op je site terecht gekomen en ik zal hier zeker veel vaker op kijken!
Ik heb al vaker gehoord dat vit C erg goed is en wil het ook gaan gebruiken. Ik ben echter verbaasd over de hoge dosering (3×1000). Is diarree de enige reactie op een te hoge dosering? Of kan ik nog andere reacties verwachten? Ik gebruik reeds Solgar Omnium (daar zit 300 mg vit C in) en verder Vinitrox OPC (voor mijn zwakke aders (spataders, makkelijk blauwe vlekken etc.)) en Chlorella.
Nu heb ik echter een te langzaam werkende schildklier, waardoor ik elke morgen aangewezen ben op Euthyrox. Daardoor gebruik ik ’s ochtends geen Chlorella. Kan ik de vit C wel gewoon ’s ochtends bij het ontbijt innemen, of bestaat er misschien een wisselwerking met de Euthyrox?
Alvast bedankt voor je reactie!
Gr, Lili
16 juni, 2011 om 11:02 pm
Lili, bij het gebruik van vitamine C is het goed een paar dingen te bedenken. In de eerste plaats heeft vitamine C een snelle halfwaardetijd, d.w.z. dat deze vitamine in anderhalf uur uit het bloed is verdwenen. Wil je volledig profijt hebben van vitamine C dan is het goed om MINSTENS 3 x daags 1000 mg te slikken.
Ten tweede dient vitamine C NOOIT in de time-released vorm te worden geslikt, omdat deze in het bovenste deel van het maag-darmkanaal wordt opgenomen.
Time-released tabletten worden te laat afgebroken en verdwijnen daardoor vrijwel werkeloos in het riool. Je kunt de vitamine C dus 3 x daags bij de maaltijd innemen. Er bestaat geen wisselwerking tussen Euthyrox en C. Bij een te hoge dosering vitamine C ontstaat inderdaad diarree. Vitamine C kan ook bepaalde bloedwaarden bij diabetici beinvloeden. Ik zo’n geval raad ik aan voor het lab-onderzoek even te stoppen met suppletie.
gr. Anthon
18 juni, 2011 om 11:03 pm
Beste Anthon,
Mijn dank voor je snelle reactie. Ik heb over dit onderwerp gisteren ook met mijn apotheek gesproken en zij waren perplex toen ik het had over de dosering van 3x1000mg. Zij adviseren een dosering van maximaal 1000mg per dag en tevens zijn zij van mening dat het lichaam een dergelijk hoge dosering zoals jij deze nu adviseert helemaal niet kan opnemen. Ook mijn huisarts heeft in het verleden gezegd dat het geen zin heeft om veel vit C te nemen, omdat de darmen niet meer zouden kunnen opnemen dan 70mg per keer. Toch zal ik de door jou geadviseerde dosering gaan proberen.
Daarnaast nog een aanvullende vraag. Ik heb 3 zoontjes van bijna 2, 5 en 7 jaar. Welke dosering kan ik bij hen het beste gebruiken? Zij kunnen wat extra’s ook heel goed gebruiken…
Gr, Lili
18 juni, 2011 om 11:36 pm
Lili, de grondlegger van de orthomoleculaire geneeskunde prof.dr. Linus Pauling gebruikte zelf ongeveer 15.000 mg [ 15 gram !] per dag, en stierf op 94 jarige leeftijd -zie zijn boek “How to live longer and feel better” Zelf doe ik dat ook al heel wat jaren en hoewel ik 63 jaar ben, voel ik mij door deze [en andere maatregelen] 36. Daarbij valt 3000 mg dus in het niet.
De reden dat artsen en apothekers bij dit soort doseringen hun wenkbrauwen fronsen is tweeledig:
1. in de 7 jarige basis-opleiding geneeskunde wordt SLECHTS 3 uur college gegeven over voeding en vitamines in bredere zin [zie mijn blog op deze site “Komt een man bij de dokter”] Men is in die kringen totaal onkundig van de orthomoleculaire toepassing van dergelijke nutrienten en
2. apothekers en artsen houden nog altijd vast aan de al lang weerlegde mythe van hoge doseringen vitamine C die nierstenen zouden veroorzaken. Misschien zou het boek van prof.dr. Steve Hickey “The Science of Ascorbate”verplichte leerstof op de farmaceutische en medische faculteiten moeten worden…
Ik geef je wel de raad je darmen even te laten wennen aan die 3 gram per dag door bijvoorbeeld de eerste week te beginnen met 1 gram [=1000 mg] , de tweede week met dagelijks 2 gram en de derde met 3 gram vitamine C, verdeeld over de dag.
Voor je kindjes zou ik kiezen voor vitamine C poeder, waarbij een mespuntje aan de jongste kan worden gegeven [door de appelmoes of iets dergelijks], een kwart theelepeltje bij de middelste en bij de oudste spruit een half theelepeltje. Omdat dit vrij zuur smaakt zou het door vruchtensap of anderszins kunnen worden gemengd.
Mijn twee geweldige kleindochters krijgen ook zoiets en zijn daardoor zelden verkouden en als ze dat wel worden zijn ze zo weer beter. Mijn dochter volgt daarin de adviezen van pa strict op…..
Kun je hier iets mee ?
gr. Anthon
21 juni, 2011 om 5:37 pm
Ja zeker kan ik hier iets mee! Hartstikke bedankt voor je uitleg. Ik ben er heel blij mee. Afgelopen winter waren de kinderen, met name de middelste die helaas erg kieskeurig is met eten, namelijk vaak ziek. Ik ga hier mee aan de slag en ben erg benieuwd wat de komende winter ons gaat brengen.
Ik ben trouwens erg verbaasd dat op medische opleidingen zo weinig tijd wordt besteed aan vitamines en voeding, terwijl toch heel veel leed voorkomen kan worden door hier voldoende aandacht aan te besteden. Hier kom ik de laatste tijd steeds meer achter. Artsen houden zich vaak bezig met het bestrijden van symptomen en minder met de oorzaak van de kwaal: het tekort aan specifieke voedingsstoffen.
Gezien het feit dat ik opgroeiende kinderen heb, zou ik hier graag meer over willen weten. Kun je mij misschien een goed boek hierover adviseren? Bij voorkeur in het Nederlands, want mijn man die ook erg geïnteresseerd is in dit onderwerp, is niet sterk in de Engelse taal. Hij kont namelijk ook uit voormalig Joegoslavië, waar Engels destijds een ondergeschikte taal was.
Gr, Lili
22 juni, 2011 om 10:54 am
Lili, een alleraardigst boek met een breed overzicht is het werk van de Vlaamse biochemicus Walter Fache, getiteld “De revolutionaire aanpak van onze gezondheid”
[verkrijgbaar in de boekhandel of via internet] Fache is het orthomoleculaire boegbeeld van België, maar ondervindt ook buiten de grenzen veel waardering voor zijn werk. Zijn boek is een koppeling van wetenschappelijk goed onderbouwde informatie en praktische adviezen. Daardoor leest het ook “makkelijk” weg. Iets anders: als je man uit een van de voormalige Joegoslavische republieken komt, dan zal hij wellicht de uitdrukking “ortomolekularni zdravje”wel begrijpen….Opvallend is dat de orthomoleculaire gedachte steeds meer post vat in Slovenië. In Ljubljana zijn inmiddels speciaalzaken [bijv. de “zelena lekarna”= groene apotheek] te vinden waar goede preparaten worden verkocht[ maar nog veel te duur]. Voor een orthomoleculaire behandeling moet men daar nog naar Oostenrijk of Duitsland.
Hoe ik dat allemaal weet ? Lees mijn column op deze site “Van apotheken, de dingen die voorbijgaan”….
gr. Anthon
29 juni, 2011 om 3:36 pm
Anton,
Dank voor de info! Ik heb de site van Fache gevonden en het boek staat inmiddels op mijn verlanglijstje. Mijn man is inderdaad bekend met de uitdrukking “ortomolekularni zdravje”. Hij is geboren en getogen in Kroatië, maar zijn ouders zijn n.a.v. de oorlog naar Bosnië vertrokken. Ook daar wordt veel gewerkt met kruiden. Mijn schoonmoeder is erg gedreven in het maken van kruiden mengsels voor allerlei kwaaltjes. Bij hen werd deze kennis doorgegeven van moeder op dochter. Jammer dat dit in Nederland niet echt meer gebeurt. Hier wordt makkelijker gebruik gemaakt van antibiotica, paracetamol e.d., terwijl het euvel wellicht ook te verhelpen is met natuurlijke middelen. Je column heb ik met interesse gelezen.
Gr, Lili
15 september, 2011 om 7:20 pm
Heeft iemand ervaring met allergie voor Ester C? Ik gebruikte vroeger altijd vitamine C van Roter, maar kreeg via een aantal mensen het advies om die niet meer te gebruiken omdat deze chemisch is. Ben toen overgestapt op Esther C in capsulevorm van AOV, maar kreeg enorme jeuk/bulten. Nu weet ik niet goed wat te doen. Ik wil heel graag een natuurlijke vitamine C, maar welke soort is dan goed?
15 september, 2011 om 11:56 pm
Aartje, in principe kunnen allerlei substanties overgevoeligheidsreacties bij mensen oproepen. Wellicht is het gebruik van vitamine C in de gewone vorm [ascorbinezuur] in jouw situatie beter op zijn plaats.
Het is overigens wel zo dat vitamine C in het bovenste gedeelte van het maagdarmkanaal wordt geabsorbeerd, zodat de time-released vorm [die meestal wordt verkocht in apotheek en drogisterij] voor een goede werkzaamheid niet in aanmerking komt.
gr. Anthon
16 september, 2011 om 7:00 pm
Heel erg bedankt Anthon, ik ga het zeker proberen.
28 april, 2013 om 12:29 pm
Beste Anthon,
Fijne site heb je met goede wetenswaardigheden die niet moeilijk toe te passen zijn.
Ik heb een moeilijke vraag. Ik heb 2x erfelijke borstkanker gehad (met 38 jaar en met 45 jaar; ben nu 57 jaar) waarbij ik bijbehorende operaties en chemo’s heb ondergaan. Mijn weerstand is nihil en heb door chemo’s en/of bestralingen ook nog eens hartfalen waarvoor ik een lcd kreeg.
Nu ben ik weer begonnen met een wat gezonder leefpatroon van weinig suikers en geen alcohol. Ik drink nu door de dag bij elk drinkmoment zoveel mogelijk water met vit C (gewone ascorbinezuur C) tot een 2 a 3 gr per dag. Verder om de 2 a 3 dagen een multivitamien. Vind jij het een goede manier of zou ik een betere/sterkere variant van vit C moeten gebruiken?
Weet jij de naam van de beste variant vit C die men kan injecteren? Kan men dit als particulier ook aanschaffen of moet dit altijd door een arts aangevraagd en geinjecteerd worden? Mag een verpleegkundige dit ook doen? Ik vraag dit omdat mijn zusje eierstokkanker heeft (ontstaan 3 jr geleden, nu elk jaar chemokuren, verschrikkelijk).
Met hoogachting,
Rya
28 april, 2013 om 1:26 pm
Rya, zoals je in mijn artikel “Van pillen, poeders en pioniers- van Moerman tot Nutritional Oncology”kunt lezen is kanker ongeacht welke soort nooit een plaatselijk probleem, maar een systeemziekte, waarbij de algehele afweer van het lichaam het heeft laten afweten. Het is in elk geval verstandig door een gezond leef en eetpatroon iets aan die weerstand te doen. Vitamine C en het dagelijks gebruik van een multivitamine hoort daar zeker bij. Maar bij kanker is het niet verstandig zelf te gaan dokteren, maar dit over te laten aan een arts die vertrouwd is met de behandelprotocollen van nutritionele oncologie. Bij kanker is intraveneus toegepaste vitamine C het meest werkzaam gebleken. Dr. Lydia Boeken van de Amsterdam kliniek in Abcoude [www.amsterdamkliniek.nl] heeft veel ervaring met het begeleiden en behandelen van [borst]kankerpatiënten, waarbij zij als dit nodig blijkt ook dergelijke vitamine C behandelingen toepast. Ik raad je aan even contact met haar op te nemen voor verder advies, zowel voor jezelf als voor je zus.
All the best !
Anthon
3 juni, 2013 om 11:27 pm
beste Anthon,
Mijn moeder van 65 jaar,ligt in het ziekenhuis na een verkeersongeval met een gebroken sleutelbeen en een gebroken rib ,ook is er een kniefractuur.Is het zo dat extra vitamine C en vitamine D het herstelproces kunnen versnellen?
Zij heeft een gevoelige maag en verdraagt geen zure dingen en mag zij dan vitamine C?
Alvast bedankt voor uw reactie.
groeten,Astrid
4 juni, 2013 om 12:04 am
Astrid, je moeder zou in haar geval het meest gebaat zijn met een niet-zure vorm van vitamine C, zoals magnesiumascorbaat of calciumascorbaat. Bijvoorbeeld 3 x daags 1000 mg of meer. Vitamine D3 kan inderdaad ook gebruikt worden om de botmatrix een extra zetje in de goede richting te geven. Dan is een dosering van 2 x daags 1000 i.e. aan te bevelen. Een en ander zou ik dan wel even doen in overleg met de behandelend arts. En zodra je moeder naar buiten mag: in de zon voor extra vitamine D3. Het beste met je mamma !
gr. Anthon
5 juni, 2013 om 9:16 am
Ik heb veel gelezen over bijwerkingen van vitamine C. Maar niets over mijn probleem.Al heel lang krijg ik fikse huidzwellingen na regelmatig gebruik van vitaminebruistabletten, gisteren weer na een paar dextro energy tabletten, ook vaak als ik een paar sinaasappels heb gegeten of antigriepinne tabletten heb ingenomen. De zwelling begint altijd smorens vroeg bij mijn mond en verdwijnt na ca. 2 dagen. Toen ik vroeger nog niet wist waardoor de zwellingen ontstonden en doorging met het C gebruik, kreeg ik de huidverdikkingen over mijn hele lijf. Mijn huisarts gaf me toen een middel dat de zwellingen redelijk snel deed verminderen. Vraag: zijn er lezers met dezelfde ervaring en welk middel helpt de zwellingen snel te verminderen.
5 juni, 2013 om 1:04 pm
Dick, ik sluit een persoonlijke gevoeligheid voor bepaalde voedingssubstanties nooit uit, maar ik zeg er wel bij dat dergelijke verschijnselen waarover je spreekt mij noch in mijn opleiding, noch in mijn jarenlange ervaring met het gebruik van vitamine C bekend zijn. De enige excessymptomen bij – een overdosering- van vitamine C is diarree. Vroeger dacht men dat nierstenen het gevolg van vitamine C gebruik is, maar zoals je kunt lezen in mijn artikel “Niersteen te koop” berust dit op een onderzoeksfout. Het kan wel zijn dat de vitamine C preparaten die jij gebruikt- bruis en dextro energy ??- toegevoegde substanties bevatten waarvoor je allergisch bent.
Ik raad je daarom aan eens te proberen calciumascorbaat of magnesiumascorbaat te slikken. Dat zijn de niet-zure vormen van vitamine C en wellicht dat dit verbetering in je situatie brengt. All the best !
gr. Anthon
6 juni, 2013 om 8:44 pm
Beste Anthon,
Heel erg bedankt voor uw snelle reactie en advies inzake mijn moeder die verschillende botfracturen had na een verkeersongeval.
Ik was echter vergeten erbij te vermelden dat zij een bruine huidskleur heeft( zij is van hindoestaanse afkomst) en moet zij dan daarom geen hogere dosering vitamine D3 innemen ?
Alvast bedankt voor uw reactie.
Groeten van Astrid.
6 juni, 2013 om 11:00 pm
Astrid, het beste zou zijn als de dokter je moeder even zou testen op de juiste vitamine D3-waarde in haar bloedplasma. Aangezien zij van Hindoestaanse afkomst is zal dat vermoedelijk te laag zijn. Streefwaarde is ongeveer 80nmol/l. [Universitair Medisch Centrum Groningen] Dat kan bereikt worden door voorlopig 4000 i.e. vitamine D3 per dag te slikken. Kun je hiermee uit de voeten ?
gr. Anthon
9 juni, 2013 om 12:28 am
Beste Anthon,
Het advies om mijn moeder 4000ie vit.D3 te laten slikken per dag volg ik zeker op en ik zal zeker de vit.D3 waarde van haar laten checken.
Wat fijn dat u zo snel reageerde!
Mijn complimenten voor uw interessante site en voor het feit dat u een ieder die erom vraagt een passend advies geeft.
hartelijke groeten ,Astrid
5 september, 2013 om 8:59 pm
Ik slik al jaren systematisch 10 gram vitamine c per dag, wel raadt ik iedereen aan die daarmee wil beginnen om de dosering in ieder geval langzaam op te bouwen. Ik heb al heel wat mensen met cardiovasculaire en claudicatio-intermittens (etalagebenen) problematiek zien genezen door het beste en goedkoopste medicijn wat er te krijgen is, namelijk vit.C en dan in combinatie met 1200 IE vitamine E.
Wees nooit bang voor overdosering, een thema wat sommige conventionele geneesheren u willen doen geloven…..ER BESTAAT GEEN OVERDOSERING…..wel onderdosering en die kon weleens epidemisch van aard zijn.
Mijn advies:……indien uw financiële situatie het toelaat….supplementeer per dag minimaal 5000 mg vitamine C en tijdens de wintermaanden minimaal 3000 IE vitamine D of levertraan….helaas kunnen weinig mensen de smaak van levertraan waarderen !
Met vriendelijke groet,
Jakob
5 september, 2013 om 11:47 pm
Jakob, ik vind je advies voor vitamine C en vitamine D3 beslist interessant. Voor de dosering van 1200 i.e. vitamine E ben ik minder enthousiast. 400 – 800 i.e. is meer dan genoeg. De hoeveelheid vitamine D3 in levertraan kan per kwaliteit wisselen. Suppleren met 2 x daags 1000 i.e. D3 is al een heel mooi begin en kan naar gelang dit nodig is worden verhoogd totdat ongeveer 80nmol/l aan bloedwaarde wordt bereikt. Een testje bij de huisarts is daarom niet overbodig.
gr. Anthon
7 september, 2013 om 7:04 am
Beste Anthon,
Dank voor jou reactie. Voor wat betreft de dosering 1200 IE vitamine E wil ik het volgende aan jou voorleggen, dit lijkt inderdaad een forse dosering dat ben ik met jou eens, maar is zeker niet in strijdt voor mensen met verstopte bloedvaten. Ik ben biochemicus en geen arts laat ik dat voorop stellen, maar dergelijke eenheden zijn alles behalve schadelijk voor het menselijk lichaam. Tevens zou ik bij pijnsensaties t.g.v vasculaire-afsluiting protocollair vitamine K2 willen adviseren, en op geleide van de carboxyleringsgraad voor het circulerend MGP zou 180 / 240 microgram p/d aan te bevelen zijn. Voor wat de levertraan betreft het volgende: de parameters voor vitamine A en D zijn voor iedere levertraan anders, hoewel die niet significant groot mogen worden genoemd. Wel is het zo dat levertraan in tegenstelling tot synthetische vitaminen beter door het lichaam worden opgenomen !
Niet in de laatste plaats zouden mensen zich moeten realiseren dat niet het vetconsumptie het gevolg is van atherosclerose …..maar de bergen suiker die mensen (on) bewust tot zich nemen…maar dat is een geheel andere discussie !
Ik vind dit een interessante forum, en als ik een bijdrage kan leveren in informatieve zin hou ik mij aanbevolen.
m.vr.gr
Jakob
7 september, 2013 om 9:15 am
Jakob, dank je wel voor je interessante opmerkingen. Ik ben het met je eens- en heb daarbij ook de research van de gebroeders Shute in gedachten [The Complete Updated Vitamin E book, 1975, Keats Publishing, U.S.A.] dat er heel wat meer “in vtamine E schuilgaat, dan onze schoolse wijsheid doet vermoeden” [variatie op Shakespeare…]Toch laat zich zo’n dosering als jij noemt niet zomaar naar het algemene publiek vertalen. Denk daarbij aan het gelijktijdig gebruik van bloedverdunnende medicijnen, het tocotriënolen en tocoferolenverhaal etc.etc. Bij het gebruik van zekere doseringen gaat het ook om een individuele biochemie, en moet per persoon worden gekeken wat het verstandigst is. Dat geldt natuurlijk voor elke voedingssubstantie.
Overigens is het niet altijd zo dat synthetische vitaminen minder goed door het lichaam worden opgenomen. Daarover stond onlangs nog een interessant artikel in het blad VOEDINGSWAARDE [juni 2013], van de hand van collega Maan.
En je hebt volkomen gelijk: vet is niet de boosdoener, maar suiker ! Mag ik je daarvoor verwijzen naar mijn artikel “About Good and Bad Guys” ?
Met vriendelijke groet:
Anthon
7 september, 2013 om 11:09 am
Anthon,
Met interesse en aandacht las ik jou antwoord. Ik betwijfel of 1200 IE vitamine E samen met coumarinederivaten de viscositeit van het bloed zodanig kunnen beïnvloeden dat het medisch gezien onverantwoord zou zijn. Wel is mij bekend dat vitamine K2 van sterke invloed kan zijn op de bloedstollingswaarden. Ik ben nog maar kortgeleden op dit forum terecht gekomen en heb nog lang niet alle items kunnen lezen. Een interessant artikel vond ik het thema over zink tekorten, uit etiologisch en epidemiologisch onderzoek kunnen we afleiden dat niet alleen zink debet is in het ontstaan van vele ziektes en aandoeningen uit de laatste decennia. Ik durf de stelling aan dat de meeste mensen lijden aan een chronisch mineralengebrek. Een mineralen-complex is dan ook voor velen aan te bevelen! Dat synthetische vitamine A en D net zo goed opgenomen zou kunnen worden als hun natuurlijke varianten blijft een discutabel punt, ik denk dat vitamine A en D hierop een uitzondering maken.
Het hoeft geen betoog dat de farmacie zich krachtig zal weren in onze aanbevelingen….helaas !
M.vr.gr
Jakob
7 september, 2013 om 6:53 pm
Anthon,
Zoals bekend verdiep ik mij in orthomoleculaire-supplementen, maar ik krijg de laatste tijd steeds meer vragen over liposomale vit.C. Heb jij daar nog relevante gegevens over gepubliceerd ?…ik las dat het zelf te maken is met lecithine en water of iets dergelijks. Bovendien zou de opneembaarheid vele malen groter zijn dan bij orale suppletie. Mijn vraag: is jou iets bekend over liposomale vit.C ?
Ik wacht jou antwoord met belangstelling af.
Groet,
Jakob
8 september, 2013 om 12:05 am
Jakob, ik ontleen de volgende tekst aan het boek “Doctor Yourself, Natural Healing Tools and Techniques” van dr. Andrew Saul, 2012 , die zoals je wellicht weet hoofdredacteur is van The Journal of Orthomolecular Medicine. Hij schrijft op pagina 308 [ en ik ga er vanuit dat je Engels leest]: Recently a revolutionary form of ascorbate has become available. This form of vitamine C is packaged inside non-scale phospholipid spheres [“liposomes”], much like a cell membrane protects its contents. The lipid spheres protect the vitamine C from degradation by the environment and are absorbed more quickly into the bloodstream. Liposomes are also known to facilitate intracellular uptake of their contents, which can cause an added clinical impact when delivering something such as vitamine C. This form is supposed to be five to tenfold more absorbable than straight ascorbic acid. It is more expensive than ascorbic acid tablets or powder”
Ook prof. Steve Hickey schrijft in zijn boek “The Cancer Breakthrough” over de meerwaarde van deze vitamine C vorm bij de orthomoleculaire behandeling van kanker.
Of liposomale vitamine C op dit moment in Nederland verkrijgbaar is weet ik niet. Wel te koop is de vetoplosbare ascorbylpalmitaat, een vorm van vitamine C die goed wordt opgenomen in de hersenen, de lever en de hartspier.
gr. Anthon
8 september, 2013 om 7:52 am
Anthon,
Uiteraard lees ik Engels, de liposomale vorm van vit.C lijkt mij veelbelovend moet ik zeggen, ik zal zelf deze week met een Ultrasone-reiniger uitproberen of vit.C daadwerkelijk door lecithine “ingekapseld” wordt. Ik zal het daarna Laboratories laten onderzoeken en zal jou desgewenst de uitkomst daarvan via dit forum kunnen toelichten. Of het daadwerkelijk zoals men claimt beter en sneller op celniveau opgenomen wordt kan ik hiermee helaas niet aantonen.
Ascorbylpalmitaat is een vetoplosbare variant in de C-familie dat klopt, maar of het zovele malen beter is dan “gewone” vit.C is controversieel.
We wachten het af !
Groet,
Jakob
12 januari, 2014 om 7:06 am
Hallo,
Vraagje: Iedere keer als ik extra vitamine C neem krijg ik blaasontsteking. Nooit geen blaas ontsteking gehad tot mijn 28ste ik begon met vitC 1ste ontsteking. 29ste na weer vitC proberen weer raak. Ik denk toeval, dus 31 jaar nog een keer geprobeerd weer week later raak. Dus denk nu even volhouden en heb het met tussen posen wel en niet geslikt en jawel hoor iedere keer zo. Nu vanaf mijn 32ste nooit geen extra vit C geslikt en ook nooit geen blaasontsteking meer gehad. Inmiddels 41 jaar. Nu kwam ik dus een artikel tegen dat een teveel aan vitaminen C blaasontsteking kan geven. Ik heb het in totaal 8 x geprobeerd en iedere keer ging het fout.
Even ter verduidelijking, ben zeer sportief en eet 3000 calorieën per dag weeg 59 kilo en ben 170 en ben gespierd. Wel 2 x per jaar verkouden (niet ernstig) maar als en ander het heeft heb ik het ook helaas. Dat was ook de reden van VitC extra slikken.
12 januari, 2014 om 7:31 am
P.S. Heb ook artikelen gelezen dat het juist blaasontsteking verminderd.
In mijn geval werkt het i.i.g. niet?
12 januari, 2014 om 4:28 pm
Ibbus, een blaasontsteking -of cystitis- is een infectie van de blaas. Ruim 80 % van de urineweginfecties wordt veroorzaakt door de bacterie Escherichia coli. In de urine in de blaas vermenigvuldigt deze bacterie zich en hecht zich aan het slijmvlies van de blaas. Andere oorzaken voor een blaasontsteking kunnen een blaassteen, een gezwel of een vernauwing van de urinebuis zijn. Vitamine C kan GEEN blaasontsteking veroorzaken; wel kan een overgevoeligheid voor de zure vorm van vitamine C bestaan, waardoor het slijmvlies van de blaas wordt geïrriteerd en er vervolgens- bij hoge dosering- klachten ontstaan zoals een pijnlijke aandrang bij het urineren. Die verschijnselen kunnen dan gemakkelijk worden aangezien voor een blaasontsteking.
Vitamine C – vooral in de ascorbinezuurvorm – houdt de blaas en urinewegen zuur, waardoor bacteriegroei wordt geremd. Is er WERKELIJK sprake van een blaasontsteking- en de juiste diagnose daarvoor kan eigenlijk alleen door microscopisch onderzoek van de urine plaatsvinden- dan bewijzen D- Mannose en Cranberry-extract goede diensten omdat beide preparaten verhinderen dat de Escherichia coli-bacterie zich aan de blaaswand hecht.
gr. Anthon
14 januari, 2014 om 3:10 pm
Nou dat klopt wel wat je zegt, bij mij is inderdaad geen duidelijke bacterie die daar niet thuis hoort of in teveel in getallen bacterie aangetroffen. Wel bloed in urine. Toch heeft de huisarts het wel onder deze noemer gedrukt. Dit waarschijnlijk omdat elke afbraak (ook van de wand van blaas) onder een ontstekings vorm valt. Je lichaam geneest namelijk niet zonder een ontsteking. Ontsteking is een reactie van het lichaam op beschadiging van weefsel of op prikkels van buiten. Dit kan door een microbiologische prikkel (bacteriën, virussen, schimmels), chemisch (irriterende stoffen enz.), fysisch (hitte, ioniserende straling, UV-straling etc.) maar ook het gevolg zijn van een auto-immuun reactie van het lichaam zoals onder meer bij reuma kan voorkomen. Een ontsteking heeft als doel het verwijderen van het schadelijke agens en het herstellen van de schade.
Er bestaat wel eens de neiging om ontsteking en infectie door elkaar te halen, maar niet alle infecties gaan gepaard met ontsteking en lang niet alle ontstekingen worden veroorzaakt door infectie. Zo is een steriele ontsteking een ontsteking die niet wordt veroorzaakt door een organisme (maar door bijvoorbeeld mechanische overbelasting zoals een slijmbeursontsteking in het spectrum van RSI).Maar waarom ik dit verhaal vertel is dat men niet zomaar hoge dosis vitaminen c moet gaan slikken. Voor sommige mensen heeft het dus wel nadelige effecten. Ik eet gewoon goed fruit en groente en mijn lichaam maakt op deze manier voldoende aan. Men weet ook nog helemaal niet zeker wat al die “gemaakte” vitamines op lange termijn doen. Er zijn al onderzoeken dat kunstmatige vitamines (niet rechtstreeks uit fruit en groente) slecht zijn voor het lichaam. In Amerika zijn ook nog onderzoeken gaande naar vitamine C, daar is nog veel te weinig van bekend. Ja de firma’s die de producten verkopen en de (zogenaamd) onafhankelijke laboratoriums in de arm nemen vertellen dat het allemaal goed is.
Lange termijn weet men nog niks. Zijn zelfs verhalen dat teveel vitaminen (wordt nog nader onderzocht) dat het juist huidkanker kan stimuleren.
Ik weet voor mijzelf dat teveel vitaminen C bij mij negatief effect op mijn lichaam hebben, nu ik niks meer gebruik nergens geen last van al jaren niet meer.
14 januari, 2014 om 3:17 pm
Met niks gebruiken bedoel ik dus geen extra vitaminen uit een potje. Hooguit dat er wat extra divers fruit en groenten in huis komt wanneer ik een keer ziek ben.
14 januari, 2014 om 5:04 pm
Ibbus, op grond van gedegen wetenschappelijk onderzoek zijn wij wat de vermeende negatieve aspecten van voedingssupplementen betreft een volkomen tegengestelde mening toegedaan. Het zou te ver voeren om hier op je argumenten in te gaan, maar als je de Engelse taal machtig bent kun je ruimschoots terecht op de site van The International Society of Orthomolecular Medicine – http://www.orthomolecular.org
Je kunt ook op http://www.ortho.nl kijken. De artikelen daar geschreven worden o.a. verzorgd door dr. Gert Schuitmaker. Ook mijn blog “Eerst voeding, dan medicijnen” en “Suppletie, ja of nee” op deze site geeft wat argumenten. En wat vitamine C betreft: prof.dr. Linus Pauling, tweevoudig Nobelprijswinnaar en één van de grondleggers van de orthomoleculaire geneeskunde , slikte tijdens zijn leven tientallen jaren zo’n 13 gram [13.000 mg.] vitamine C per dag en is ondanks prostaatkanker 93 jaar geworden. Vitamine C is dan ook één van de veiligste vitaminen. Persoonlijk doe ik dat ook al zo’n 25 jaar en het gaat mij wel. [zie voor meer informatie over de veiligheid van C: Prof. dr. Steve Hickey “Ascorbate, the Science of Vitamine C“, 2004, University of Manchester, U.K. Een gevoeligheid voor de zure vorm [ascorbinezuur] komt inderdaad voor, maar kan eenvoudig worden omzeild door magnesium of calciumascorbaat te gebruiken. Prachtig dat je veel fruit en groente eet; ga daar vooral mee door. Het is overigens onjuist te denken dat daarmee voldoende aan de vraag naar voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, wordt voldaan. De moderne landbouwtechnieken van na W.O. II zijn helaas niet langer in staat om in adequate hoeveelheden te voorzien, zei het TNO in 1994 al. De meeste Nederlanders hebben dan ook ondanks hun voeding een matig tot ernstig gebrek aan de meest belangrijke substanties, zoals vitamine A, D, B1, B2, selenium, koper, ijzer, calcium, zink en magnesium.Daarom is aanvulling op de voeding helaas een bittere noodzaak geworden…..All the best !
gr. Anthon
5 maart, 2014 om 11:05 am
beste Anthon,
Een raw-food aanhanger vertelde mij dat syntetische ascorbinezuur er onder een microscoop heel anders uitzag dan natuurlijke vitamine c en giftig was.
Wat is jou mening?
Thnx!
Groet Walt
5 maart, 2014 om 2:12 pm
Anthon is momenteel mogelijk niet in staat te antwoorden. Hij is op reis. Echt synthetische vitamine C bestaat eigenlijk niet. In supplementen is de ascorbinezuur afkomstig van door fermentatie met bepaalde bacterien bewerkt mais wat dan weer gezuiverd wordt. Chemisch gezien is het identiek aan de vitamine C in bijv. een sinaasappel. In fruit en groente zitten echter ook talloze andere, grotendeels gezonde, voedingsstoffen.
1 april, 2014 om 7:54 am
[…] Gerelateerd: Vitamine C een verhaal apart… […]
20 december, 2014 om 6:32 pm
Misschien niet iets om openbaar te zetten.. maar ik injecteer zelf een paar keer per week vitaminen.
Nu wil ik zelf im en iv vitamine c toedienen.
Logischerwijs kun je dan toch demineraliseerd water, dole en magnesium of calciumcitraat mengen en toedienen?
Vraag2, ik lees enkel im en iv… maar nergens subcaan. Waarom niet onderhuids?
Lieve groet
20 december, 2014 om 6:33 pm
Sole van Keltische zout ipv dole…
20 december, 2014 om 6:46 pm
Maya, het is mij niet duidelijk waarom je vitaminen intramusculair, intraveneus of subcutaan zou willen gebruiken. Deze toedieningsvormen dienen uitsluitend door bevoegde artsen te worden gehanteerd. Bij het adviseren van vitaminen gaan wij altijd van het orale gebruik uit. Ik raad je daarom zonder meer af om de door jou gepropageerde receptuur te gebruiken en ALS er medische redenen zijn om vitaminen toch per injectie of infuus toe te dienen, daar een bevoegd (orthomoleculair) arts voor te consulteren.
gr. Anthon
20 december, 2014 om 7:24 pm
Dank je Anthon.
Ja ik vergat te melden dat ik onder behandelint benbij een professor. Ik zal het eens voorstellen bij hem.
Bedankt en super website trouwens 🙂
20 december, 2014 om 7:27 pm
De vitamine is voorgeschreven door die arts..
9 januari, 2015 om 12:31 pm
Een heel interessant artikel! Ik overweeg dit te proberen, ivm exceem. Lees ik er overheen of staat er nergens welke vitamine C je zelf gebruikt? Kan ik pure vitamine C gewoon in de supermarkt kopen?
Alvast bedankt voor je reactie!
9 januari, 2015 om 3:55 pm
ICB, als je even naar de laatste paragraaf van mijn artikel “Suppletie, ja of nee” gaat dan kun je daar lezen dat de voorkeur uitgaat naar vitamine C (ascorbinezuur) in de niet time-releasedvorm. Die is niet te koop in supermarkten, maar kan in poedervorm verkregen worden in apotheken. Sommige mensen die een gevoelige maag hebben reageren niet goed op de zure vitamine (ascorbinezuur) .In dat geval adviseer ik de niet zure magnesiumascorbaat. Zelf gebruik ik afwisselend ascorbinezuur als tablet en poeder. De laatste los ik dan op in glas groentesap en drink dat met een rietje om het glazuur van mijn tanden uit te sparen. Daarna spoel ik even na met lauw water.
gr. Anthon
21 januari, 2015 om 2:33 pm
Even n reactie op diegene die zegt dat ze er blaasontsteking van krijgt het volgende: Ook wij gebruiken vit C1000 maar zowel mijn man 58 als zoon 27 krijgen op n gegeven moment jeuk wij zeggen dan de nieren zeggen ho mijn man stopt dan weer n tijdje met innemen mijn zoon niet maar die heeft wel de hele dag jeuk, is overigens erg gevoelig voor oa grassen bep antibiotica maar zegt zelf iedereen is ziek maar ik heb nergens last van alleen wel ondragelijke jeuk.Zelf gebruik ik ook vit C1000 ik ben 56 maar krijg op den duur last van mijn buik op de plaats waar je ook last hebt met blaasontsteking en ook ik zeg dan het lichaam (denieren) geeft aan even te stoppen. Overigens slikken wij ook dagelijks n multi vitamine hooggedoseerd(300) en magnesium 400 en vit D3 25mg en chlorella. En ik slik indien nodig schussler zouten op advies kinesiologi en heb daardoor niet meer migraine daarvoor 30 jaar lang elke maand last van
21 januari, 2015 om 2:57 pm
Sjaan, dank voor je uiteenzetting over vitamine C. Dat vitamine C verantwoordelijk is voor het ontstaan van jeuk wekt bij mij enige verbazing, omdat l-ascorbinezuur juist bekend staat om zijn antihistaminewerking. (Histamine is de biochemische veroorzaker van jeuk). Hoewel in zeldzame gevallen NIETS uitgesloten is vraag ik mij af of de jeuk niet het gevolg is van een toegevoegde substantie in het vitamine C product dat je gebruikt. Zou je de samenstelling eens even voor mij na kunnen kijken s.v.p. ?
gr. Anthon
9 mei, 2015 om 7:42 pm
Ik gebruik de Ester C plus van Solgar omdat ik last heb van maagzuur door de sluitspier tussen slokdarm en maag niet helemaal afsluit.
Zou graag weten welk merk voor mij geschikt is en ook het meeste opneembaar is, dit is toch wel het belangrijkste.
Is ascorbaat beter dan Ester.
groetjes
Is het beter een ortomoleculair merk te gebruiken, welk raad jij mij aan.
Indien het vernoemen van merken misschien delicaat is mag je mij persoonlijk e-mailen.
9 mei, 2015 om 8:08 pm
Monique, in jouw situatie is het zeker aan te bevelen een ontzuurde vorm van vitamine C te gebruiken, maar ik ben persoonlijk geen voorstander van de combinatie calcium en ascorbinezuur, dus calciumascorbaat . Mijn bezwaar is dat dan al snel te grote hoeveelheden calcium worden geslikt. Over merken zul je mij inderdaad niet horen, maar het gebruik van magnesiumascorbaat kan ik je zeker aanbevelen. Laat je wat dit betreft verder adviseren door apotheek of vitaminespeciaalzaak.
gr. Anthon
10 mei, 2015 om 8:50 am
Bedankt voor het antwoord. Ik zie op het potje inderdaad calciumascorbaat.
Mag ik nog een vraagje over magnesium, ik heb hier drie potjes : één met magnesiumbisglicinaat, één met magnesiumcitraat, en een orthomoleculair product met citraat, malaat, bisglicinaat en glycerofosfaat.
Welke van de drie is kwalitatief en best opneembaar (zeer belangrijk) aan te bevelen.
Hartelijk dank !!
10 mei, 2015 om 9:55 am
Monique, persoonlijk heb ik goede resultaten met citraat, maar de door jou genoemde magnesiumverbindingen zijn eveneens uitstekend. Bisglycinaat staat op dit moment in de belangstelling, maar ik heb de indruk dat elke producent vindt dat zijn eigen product superieur is aan dat van de collega`s. Ik probeer daar altijd maar een beetje doorheen te kijken, en laat mijn wetenschappelijke collega Adriaan even naar de wetenschappelijke onderbouw van dergelijke beweringen kijken. Wat mij betreft: als je het bij citraat houdt zit je in elk geval goed.
gr. Anthon
16 januari, 2016 om 6:10 pm
Dag Anthon,
Wat een interessant artikel. Ik slik nu ascorbylpalmitaat. Per dagdosering (2×1) bevat het 860 Mg vit C.
Ik heb 2 vragen:
1. Ik heb allergische reacties op veel producten en, naast het aanpassen van mijn voeding, begreep ik dat vit C als anti-histamine werkt.
Wat zou voor mij een geschikte dagdosering zijn?
2. Is deze vorm van vit c geschikt?
Kan ik daarnaast nog iets anders aan supplementen nemen?
Alvast bedankt voor uw reactie,
Marieke
16 januari, 2016 om 7:13 pm
Marieke, de bedoeling van je vraag is mij niet geheel duidelijk. Wil je naast vitamine C nog andere supplementen slikken tegen allergieën of gaat het alleen om een basale aanvulling op je (gezonde) voeding ? In elk geval is de keuze voor ascorbylpalmitaat prima, hoewel ook gewone vitamine C -de goedkope ascorbinezuur- volstaat. In het algemeen is dan 3 x daags 1000 mg. toereikend. Bij ziekte (griep, verkoudheid etc.) kan de dosering verhoogd worden tot darmtolerantie.
gr. Anthon
16 januari, 2016 om 7:49 pm
Anthon, dank je wel voor je ontzettend snelle reactie. Ik slikte het in tabletvorm sowieso als aanvulling op mijn dagelijkse voeding.
Ik heb het idee dat ik extreem reageer op histamine-rijk voedsel en ik las dat vit C als anti-histamine kan fungeren. Mijn vraag is dus over de vorm en vooral welke hoeveelheid ik moet nemen als ik mijn immuunsysteem in de reactie op histamine wil ondersteunen.
Groet, Marieke
16 januari, 2016 om 7:53 pm
Ik neem dagelijks vit D3 en een multivitamine.
Groet
16 januari, 2016 om 8:11 pm
Marieke, de dosering van vitamine C als antihistaminicum hangt af van de ernst van de allergie. Mijn advies is in het algemeen ascorbinezuur te slikken tot darmtolerantie. Zoals ik in mijn artikel uiteengezet heb betekent dit zoveel ascorbinezuur nemen dat de darm gaat rommelen en er net geen diarree ontstaat. Dat kan betekenen dat je verdeeld over de dag een aantal grammen vit. C moet nemen. Wanneer “buikgerommel”optreedt, dan de dosering verlagen, en die aanhouden. Wellicht is je bekend dat “dood gewoon”water ook als antihistaminicum werkt ? Zo`n 8 glazen per dag kan bij niet al te heftige allergische reactie`s al verschil uitmaken !
gr. Anthon
16 januari, 2016 om 8:32 pm
Dank je wel! Ik ga ermee aan de slag!
Groet en fijne avond
27 januari, 2016 om 11:04 am
Anthon, zou ik ascorbinezuur ook kunnen inzetten bij RLS rusteloze benen syndroom
ik zit nu aan Ropinirol (dopamine agonist). maar deze werkt niet echt bij mij
maximale dosis, indien ik meer inneem word ik hier doodziek van.
tevens heb ik artrose in de onderste rugwervels. hiervoor word ik behandeld op de pijnpolie met epidurale injecties. Ook atrofie in beide handen door zenuwbeknellingen.
zelf denk ik dat het allemaal om ontstekingen in mijn lichaam gaat, en dat het met elkaar te maken heeft. hoe denk jij hierover. Kan ik de vitamine C hier bij de Ropinirol gebruiken denk je? Ik ben 49 jaar oud…
27 januari, 2016 om 11:17 am
Yvonne, over het z.g. “restless legsyndrome”(RLS) heb ik een uitgebreid artikel geschreven. Je kunt het op : “Kent u Dr. Willis en Dr.Ekbom?” . Maar vitamine C – of liever: een gebrek daaraan – is een uitstekende ontstekingsremmer)die bij RLS echter een ondergeschikte rol speelt . Eerder gaat het om mogelijke tekorten aan ijzer en/of foliumzuur. Mag ik je aanraden een consult aan te vragen bij een orthomoleculair werkend arts ? Die is in staat om niet alleen iets te doen aan eventueel aanwezige ontstekingen, maar ook aan mogelijke tekorten aan mineralen en/of vitaminen. Je kunt iemand vinden op http://www.mbog.nl All the best !
gr. Anthon
1 februari, 2016 om 12:54 pm
Hallo Anton.
Heb al maanden last van eczeem in mijn oren.
Nadat ik meerdere malen oor druppels heb gekregen,blijft dit toch een probleem,met
de nodige klachten ,waaronder oorsuizen,niet te best horen,oorvocht.Nu ben ik al enkele weken biergist aan het nemen omdat dit eczeem zou tegen gaan,maar tot hier toe zonder resultaat.Nu kom ik op deze site te lezen,over vitamine c.
Nu is mijn vraag of dit ook de eczeem zou kunnen tegen gaan.Ben er gaan halen bij de apotheek in zuig tablet vorm.
Met vriendelijke groeten
Franky.
1 februari, 2016 om 2:29 pm
Franky, als je probleem echt om eczeem gaat – en dat is achter mijn laptop onmogelijk te bepalen – dan denk ik in eerste instantie aan het “opschudden”van je darmen met behulp van probiotica. Eczeem kan ontstaan ten gevolge van een verziekt darmmilieu, meestal door het overvloedig gebruik van geraffineerde koolhydraten en suiker. Voor vitamine C is in jouw specifieke geval geen rol weggelegd, en als je die wilt gebruiken, dan zeker niet als zuigtablet, maar gewoon in de vorm van ascorbinezuur zonder toevoegingen. Heb je al eens geprobeerd de aangedane plek dagelijks met extra-vergine kokosolie in te smeren ? Als dit niet helpt is een bezoekje aan de huisarts beslist aan te bevelen.
gr. Anthon
11 juni, 2016 om 10:11 pm
[…] Vitamine C, een verhaal apart…. […]
14 augustus, 2016 om 10:49 pm
Hoi Anthon,
Oeiii, ik gebruik al jaren 1500 mg bruistabletten van de Etos. Ben zelden verkouden of grieperig sindsdien. Maar dit is chemisch en heeft zoetstoffen. Beter toch naar de apotheek? Ik kocht deze ook omdat het betaalbaar is en regelmatig in de aanbieding. In de ochtend op mijn nuchtere maag neem ik een glas water 500 ml met zo’n bruistablet en dan ook nog eens de cranberry bruistablet met 500 ml. Maar ik lees dat je beter 3000 mg kan verdelen op een dag. 3x daags…. Heb toch echt het idee dat het mij helpt. Ook probiotica, want ik heb vaak last van candida, een schimmel in mijn darmen. Maar waarschijnlijk is het nemen van extra vitamine C (ipv 1500 mg) ook een goed idee….
Fijn om dit te lezen, en voor mijn 6 maanden baby wil ik ook vitamine C. Dit heb ik in druppels besteld. Geen poeder… Weet niet wat beter is…. Groetjes Diana
15 augustus, 2016 om 12:23 pm
Diana, vitamine C werkt het best in de pure vorm zonder toevoegingen van allerlei overbodige zaken. Zelf gebruik ik – bij acute situaties als griep en verkoudheid -graag vitamine C in poedervorm, maar in een dagelijkse onderhoudsdosering is 3 x daags een tablet van 1000 mg C in de NIET time-released vorm prima. Bij candidiasis is het belangrijk om alle suiker en suikerrijke producten van je dieetlijstje te schrappen. Heb je er wel eens over gedacht dagelijks 2-3 lepels kokosolie aan je voeding toe te voegen ? Kokosolie bevat een rijke hoeveelheid caprylzuur dat een sterke anti-schimmelwerking heeft. Vitamine C druppels of poeder zijn beide goed, zolang het maar puur is !
gr. Anthon
17 augustus, 2016 om 1:02 pm
Hoi Anthon, suikervrij eet ik al zoveel mogelijk. En kokosolie gebruik heel veel, in soepen, het bakken van aardappelen of vlees of Aziatische gerechten. Echt heerlijk, en geeft ook een mooie smaaksensatie. Die bruistabletten gooi ik dan maar de deur uit 😉 maar had wel het idee dat het me goed hielp, want ben echt nog zelden ziek of verkouden. En als er al een verkoudheid opspeelt , is deze ook zo weer voorbij. Vroeger liep ik wel twee weken met een verkoudheid. Ik ben geen tabletten mens, die bruistablet los je op en drink je ook weer je hoeveelheid vocht. Twee vliegen in 1 klap dacht ik… Maar poeder is ook een optie natuurlijk. Heeft u een suggestie, en niet een al te dure variant? En waar koop ik het? Apotheek of drogist, natuurwinkel? Bedankt voor uw antwoord. Groetjes Diana
17 augustus, 2016 om 1:19 pm
Dag Diana, als je op internet “vitamine C poeder”intypt, dan vind je vanzelf de weg. Kies zo mogelijk voor ascorbinezuur. Blijkt je maag gevoelig voor (al te) zure producten, dan zou je voor magnesiumascorbaat kunnen kiezen. Zelf gebruik ik ascorbinezuur, maar zoals ik in mijn opstelletje schreef, deponeer ik dat in mijn dagelijkse biologische groentesapjes en drink dat met een rietje om het glazuur van mijn tanden uit te sparen. Daarna spoel ik ALTIJD even na met lauw water. All the best !
gr. Anthon
7 oktober, 2016 om 1:36 pm
Dag Anthon, ik ben jouw site toevallig tegengekomen op zoek naar een natuurlijke, goed opneembare vit.C waarop ik kan vertrouwen en ik citeer onderstaand berichtje van u. Mag ik aub het merk van deze vit. C en waar ik het kan verkrijgen, ik woon trouwens in België. Alleszins zeer interessante site !!
Anthon 13/10/2014 at 3:15 pm
Yolande, Adriaan en ik gebruiken tot grote tevredenheid vitamine C-1000 mg van het merk (….) Daarbij geef ik zelf – zie mijn artikel ”Vitamine C, een verhaal apart..” de voorkeur aan de niet time-released vorm. De genoemde tabletten zijn niet al te groot, bevatten bioflavonoiden en rosenbottelextract om de opneembaarheid te verhogen.
Afgezien van de normale tabletteersubstanties als microcellulose, stearinezuur, magnesiumstearaat en talk, zijn de tabletten vrij van lactose, gist, suiker, mais, tarwe, conserveringsmiddelen en kleurstoffen. De prijs/kwaliteitsverhouding is ook gunstig.
gr. Anthon
7 oktober, 2016 om 2:14 pm
Monique, sinds de Nederlandse wet op voedingssupplementen is gewijzigd hebben Adriaan en ik niet meer de vrijheid om via deze site naar merken te verwijzen. Als je maag er geen problemen mee heeft -vitamine C is nogal zuur – kun je in de apotheek vragen naar vitamine C poeder en daarvan 1-3 x daags een kwart tot een half theelepeltje in groenten of vruchtensap gebruiken. Als je nog een ouderwetse apotheker hebt dan luistert hij naar de ( Latijnse) naam “acidum ascorbicum pulveratum”. Ik gebruik zelf bij voorkeur de poedervorm bij acute situaties, zoals griep, verkoudheid en infecties. Om je tandglazuur uit te sparen een drinkrietje gebruiken en daarna de mond even naspoelen met lauw water. De poedervorm heeft de beste absorptie omdat er geen vul, tabletteer en verdikkingsmiddelen zijn gebruikt en de vitamine daardoor direct in de bloedbaan wordt opgenomen. Mocht je toch de voorkeur geven aan tabletten, vraag dan apotheker of drogist naar niet time-release-tabletten. Het merk doet er dan niet zoveel toe.
gr. Anthon
2 februari, 2017 om 9:50 pm
Hallo Anthon
Mijn zoontje is 6 maandjes oud en krijgt zo lang mogelijk borstvoeding. Nou is hij steeds vatbaar voor verkoudheid en griep virussen . Zelf neem ik 2000 mg ascorbine poeder naast allerlei andere vitamine suplementen. . Kun je mij nog van advies voorzien? Hij heeft nu het 2e griep virus in 1.5 maand tijd te pakken en hij is er goed beroerd van.
Ik hoor graag van je.
Groetjes
Jennifer
2 februari, 2017 om 11:50 pm
Jennifer, het is natuurlijk wel zaak te onderzoeken waarom je kindje een verhoogde vatbaarheid heeft voor virale infecties. Een bezoekje aan de huisarts zou ik dan ook zeker willen aanbevelen. Wat je verder kunt doen is het gebruik van Echinacea Purpurea overwegen, 1-3 druppeltjes op een theelepeltje water. Verder zijn vitamine C (remt de replicatie van influenza-virussen) en vitamine D (activeert neutrofielen, monocyten en natural killercellen die verantwoordelijk zijn voor een gezonde weerstand) aan te bevelen. De dosering van C en D kun je dan het best bepalen in overleg met je apotheker. All the best met je kindje !
gr. Anthon
17 februari, 2017 om 9:00 pm
Goedenavond,
Ik heb een moeder met hardnekkige candida bij borstvoeding. Welke dosering raden jullie bij deze moeder aan?
17 februari, 2017 om 10:31 pm
Wendy, bij candidiasis is er sprake van uitzaaïng van de ziekteverwekkende schimmelvorm van de gist Candida Albicans in het bloed en in de weefsels. Veelal komt deze schimmel vanuit de darm. Voordat aan een serieuze behandeling van candidiasis kan worden begonnen moet eerst duidelijk gediagnosticeerd worden of het WERKELIJK om candidiasis gaat. Je begrijpt dat dit uitsluitend gedaan kan worden door een terzake kundige (orthomoleculaire) arts. Waarom ? Omdat bijvoorbeeld een bacteriële infectie met Clostridium difficile na een antibioticumkuur darmklachten kan veroorzaken die sterk op candidiasis lijken. Maar Clostridium difficile moet met een antibioticum worden behandeld. Sommige vaginale infecties worden veroorzaakt door de pathogene Actinomycesbacteriën. Het klachtenbeeld dat dan ontstaat is gelijk aan candidiasis. En een behandeling tegen schimmel heeft dan geen zin. Eerst moet dus de diagnose “candidiasis”met zekerheid worden vastgesteld. Als die correct is dan zijn de orthomoleculaire middelen van eerste keus probiotica in en uitwendig, boorzuur (vaginaal), caprylzuur, en knoflook. Vitamine C komt daarbij niet in beeld omdat deze vitamine geen anti-schimmelwerking heeft.
gr. Anthon
24 februari, 2017 om 11:39 am
Beste Anthon,
In de afgelopen 12 jaar ben ik liefst 8 keer ziek geweest, verkoudheid tel ik hier bij ook mee.
Het is niet normaal, daar ik normaliter 2x in de 3 jaar ziek was.
De laatste weken lijkt het steeds erger te worden, verkoudheden met lichte griepverschijnselen. Het duurt een paar dagen en dan is het verdwenen. Daarna gaat het een paar dagen goed, maar treed er vervolgens weer keelpijn op met als gevolg verkoudheid. Het overkomt te vaak.
De afspraak bij de dokter staat al en tevens gaf deze mij het advies om vitamine C te slikken. Bij de Kruidvat een potje Vitamine C-1000 gehaald waarvan ik er een mag slikken per dag tijdens de maaltijd.
Nu 2 vragen: Mag ik in geval van opkomende verkoudheid/griep de dosering verhogen en wat is de beste manier van innemen.
Bij voorbaat dank,
Groet!
24 februari, 2017 om 12:45 pm
Beste Mijnheer/mevrouw Wezendonck. Een verlaagde weerstand kan te wijten zijn aan stress, roken, te weinig nachtrust, overmatig gebruik van alcohol, hoge leeftijd, milieuvervuiling of verkeerde eetgewoonten om er een paar te noemen. Ook medicijngebruik – dat dikwijls belangrijke nutriënten uit het lichaam weg rooft- kan voor een lage weerstand zorgen. Een vitamine A en D gebrek is een andere oorzaak. Wat u zeker dient te doen is naar deze factoren kijken en daar zo mogelijks iets aan doen. Vitamine C alleen kan de kar in zijn ééntje niet trekken. Daarom mijn advies: schrap alle suiker en suikerhoudende producten van uw dieetlijstje, gebruik een voldoende hooggedoseerd multivitaminepreparaat met voldoende A en D, maar ook zink. Daarnaast zijn Echinacea Purpurea-extract en het gebruik van probiotica met lacto en bifidobacteriën van groot belang bij het verhogen van de weerstand. Vitamine C innemen zoveel als uw darmen verdragen, minimaal 3 x daags 1000 mg en als het kan meer. Verder zijn voldoende slaap, frisse lucht en beweging uiterst belangrijke maatregelen om de weerstand op te schroeven. Ik denk dat u met deze adviezen een heel eind komt.
gr. Anthon
6 april, 2017 om 6:48 pm
L S Sinds ruim 8 jaar heb ik een loop neus ,dagelijks houd ik er rekening mee ,onderzoek heeft niets uitgewezen.
Sinds een paar weken blijkt een verkoudheid een Virus te zijn .
Zou Ester C mijn probleem eindelijk op kunnen lossen ,vandaag de eerst tablet geslikt.
Mijn leeftijd is 85 jaar.
7 april, 2017 om 9:44 am
Annie, virale infecties treden sneller op wanneer de natuurlijke weerstand van het lichaam is verzwakt. Om die weerstand op te krikken zijn er verschillende mogelijkheden, zoals vitamine D3, Echinacea Purpurea en vitamine C. Ester-C kun je zeker gebruiken, maar het is ook verstandig zoveel mogelijk het gebruik van suiker en geraffineerde koolhydraten achterwege te laten – zie mijn artikel “Puur, Wit en Dodelijk”op deze site. Wil je het helemaal grondig aanpakken dan is het regelmatige gebruik van een goed probiotica-preparaat zeker aan te bevelen.
gr. Anthon