Liponzuur bij Alzheimer

Alfa-liponzuur is  een voedingsstof die als anti-oxidant en coënzyme betrokken is bij tal van lichaamsprocessen. Het wordt als supplement vooral toegepast tegen zenuwschade bij diabetes. Momenteel vindt onderzoek plaats om te kijken of het van nut kan zijn bij de ziekte van Alzheimer.
Liponzuur bezit  eigenschappen die ingrijpen in een aantal processen die betrokken zijn bij het ontstaan en de progressie van Alzheimer. Door activatie van het enzyme choline acetyltransferase verhoogt liponzuur het gehalte van de neurotransmitter acetylcholine dat bij Alzheimer is verlaagd. Liponzuur bindt oxidatieve metaalverbindingen en vermindert zodoende de oxidatieve stress. Ook verhoogt deze voedingsstof het gehalte van het antioxidantenzyme glutathion. Mede daardoor kan liponzuur de expressie van ontstekingsbevorderende proteïnes, zoals TNF (tumor necrosis factor) verminderen.

Daarom werd in Australië eerst een klein één jaar durend onderzoek uitgevoerd onder negen Alzheimerpatiënten die per dag 600mg alfa-lipozuur kregen. Uit twee neuropsychologische testen bleek de ziekte te zijn gestabiliseerd bij deze mensen.
Hierna werd het onderzoek uitgebreid naar 43 patiënten die 4 jaar werden gevolgd. In de patiënten met milde dementie verliep de voortschrijding van de ziekte zeer traag zoals bleek uit de twee neuropsychologische testen (ADAScog: +1.2 punten/jaar, MMSE: -0.6 punten/jaar). Mensen die bij aanvang reeds ernstiger dementieverschijnselen vertoonden verslechterden sneller maar nog altijd veel minder snel dan vergelijkbare patiënten.
Het betrof geen gerandomiseerd dubbelblind onderzoek waardoor de resultaten met enige reserve dienen te worden beoordeeld.

De onderzoekers stellen verder dat

Gegevens uit laboratoriumonderzoek en diermodellen wijzen er op dat liponzuur gecombineerd kan worden met voedingsstoffen als curcumin (kurkuma, kerrie), epigallocatechine gallate (groene thee), en DHA (visolie) om synergetisch de oxidatieve stress, de ontstekingsreacties en de amyloid-beta belasting te  verminderen en zodoende een combinatie van voordelen zouden kunnen bieden bij de behandeling van Alzheimer.

Bron en bron

Delen.

3 gedachten aan “Liponzuur bij Alzheimer”

 1. Geachte auteur,
  Kunt u ook een bronvermelding geven van de genoemde onderzoeken? Ik ben hier zeer in geinteresseerd.

  Met vriendelijke groet,
  Susan vroemen

 2. De links naar de Pub Med samenvattingen staan onderin bij bron. Dit zijn de volledige refenties:
  1) Alpha-lipoic acid as a new treatment option for Alzheimer’s disease–a 48 months follow-up analysis.
  Hager K, Kenklies M, McAfoose J, Engel J, Münch G.
  J Neural Transm Suppl. 2007;(72):189-93.
  2)
  Lipoic acid as an anti-inflammatory and neuroprotective treatment for Alzheimer’s disease
  Annette Maczurek, Klaus Hager, Marlene Kenklies, Matt Sharman, Ralph Martins, Jürgen Engel, David A. Carlson and Gerald Münch
  Advanced Drug Delivery Reviews, Volume 60, Issues 13-14, October-November 2008, Pages 1463-1470

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.