Groene thee

Uit epidemiologisch onderzoek (vergelijkingen tussen bevolkingsgroepen) is gebleken dat bij een hoge consumptie van groene thee aanzienlijk minder hart- en vaatziektes en kanker voorkomt dan bij een bescheiden gebruik. Nu levert dit soort onderzoek niet onomstotelijk vaststaande bewijzen omdat allerlei meetfouten kunnen optreden. De afgelopen jaren zijn er echter veel laboratoriumonderzoeken en dierproeven uitgevoerd waaruit gebleken is dat de catechines in groene thee, waarvan epigallocatechine gallate (EGCG) de belangrijkste is, een groot aantal gunstige effecten zouden kunnen hebben. Deze catechines zijn sterke antioxidanten, verminderen de samenklontering van bloedplaatjes, verminderen allergische reacties, stimuleren het gebruik van vetzuren als energiebron, bezitten bloeddrukverlagende eigenschappen, hebben anti-virale en anti-bacteriële eigenschappen, verbeteren de suikerstofwisseling en remmen op verschillende wijze de verspreiding van kanker. Let wel: dit blijkt uit dierproeven en reageerbuisonderzoek. Klinische studies met mensen zijn nog slechts in beperkte mate uitgevoerd.

Studies:
Groene thee beschermt wellicht tegen leukemie. Onder mensen die veel groene thee drinken komt leukemie minder vaak voor dan onder mensen die deze gezonde drank minder vaak drinken, zo blijkt uit Japans onderzoek. In deze epidemiologische studie volgde men 41000 Japanners gedurende 9 jaar. Er werden 157 gevallen van leukemie vastgesteld (119 lymfatische en 36 myeloïde). Onder mensen die minstens 5 kopjes groene thee per dag dronken was de kans op deze ziekte ongeveer de helft t.o.v. mensen die minder dan 1 kopje groene thee gebruikten.
http://aje.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/kwp187

De gunstige werking van groene thee wordt toegeschreven aan de polyfenolen zoals epigallocatechine gallate. Zwarte thee bevat deze stoffen ook maar in geringere hoeveelheden (10%-20%). Oolong thee zit er tussenin.

Groene thee verbetert doorbloeding: Enkele kopjes groene thee per dag kan helpen hart- en vaatziektes te voorkomen. Experimenten met 14 proefpersonen toonden aan dat groene thee de werking van de bloedvaten (endotheelfunctie) verbetert. Het effect is binnen een half uur meetbaar. Een minder goede vaatwerking wordt gezien als het beginstadium van diverse hart- en vaatproblemen waaronder hoge bloeddruk en atherosclerose.

(Reuters, 2008) Ook dierproeven lieten een gunstige werking zien met groene thee-extract.
Vele voedingsstoffen en andere factoren zijn hierop van invloed. Veel eten, roken, weinig lichaamsbeweging en stress zijn nadelig. Polyfenolen (zoals o.a. in groene thee, ginkgo en resveratrol), vitamine C, liponzuur, magnesium, arginine, b-vitamines en visolie zijn gunstig voor de werking van de bloedvaten.

Ontgifting door groene thee-extract: Groene thee verhoogt lage gehaltes van glutathione-S-transferase (GTS) enzymen. Deze enzymen spelen een belangrijke rol in het onschadelijk maken van giftige stoffen die kanker kunnen veroorzaken.
De gehaltes in het bloed van genoemde enzymen van 42 personen werden gemeten. Hierna kregen deze proefpersonen gedurende 4 weken elke dag groene thee-extractcapsules met 800mg epigallocatechine gallate. Uit nieuwe metingen bleek dat de GTS enzymen met gemiddeld 30% waren gestegen. Belangrijker nog was dat bij degenen met lage gehaltes de stijging 80% was terwijl bij de mensen die bij aanvang de hoogste gehaltes GTS enzymen hadden er een geringe daling was opgetreden, hetgeen wijst op een optimaliserend effect. Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, 2007)

Groene thee voor behoud denkvermogen: Diverse laboratorium- en dierproeven tonen een hersencelbeschermende, amyloid-beta verlagende werking van groene thee. Amyloid-beta vorming is een oorzaak van Alzheimer. Tot dusver was nog niet onderzocht of groene thee de mentale prestaties bij mensen kan verbeteren of behouden. In dit Japanse onderzoek werden 1003 Japanners van boven de 70 getest op hun geheugen en andere cognitieve vaardigheden. Tevens werd gekeken naar de hoogte van de koffie- en theeconsumptie. De kans dat men slecht scoorde op deze tests was 54% kleiner bij degenen die veel groene thee dronken (ten minste 2 kopjes per dag) dan bij degenen die weinig groene thee (0-3 kopjes per week) dronken. Bij zwarte en oolong thee werd er ook een mogelijk, maar kleiner, verband gevonden. Het drinken van koffie had geen invloed op de mentale capaciteiten. (Am J Clinical Nutrition, 2006)

Groene thee en prostaatkanker: Mannen bij wie zogenaamde ‘high-grade intraepithelial neoplasia’ , een voorstadium van prostaatkanker, is vastgesteld hebben 30% kans dat zich bij hen binnen een jaar prostaatkanker ontwikkelt. Aan 32 personen bij wie deze afwijking was vastgesteld gaf men dagelijks een groene thee extract met 600mg catechines (werkzame bestanddelen uit circa 1,5 liter groene thee). 30 vergelijkbare personen kregen een placebo. Na een jaar bleek, zoals verwacht, bij 9 mannen uit de placebogroep prostaatkanker te zijn geconstateerd. Dit was maar bij één van de 32 mannen die het groene thee-extract hadden gekregen het geval. (Reuters Health News, 2005)

Groene thee extract bij vrouwen met overgewicht Om te zien of groene thee-extract iets toevoegt aan het gunstige effect van lichaamsbeweging op het gewicht, het buikvetgehalte, het bloedsuikergehalte of de hartslag werd een onderzoek uitgevoerd met 38 vrouwen van na de menopauze met overgewicht. De proefpersonen dienden 3 x per week een wandeling van drie kwartier te maken. De helft kreeg daarbij dagelijks groene thee-extractcapsules te slikken met 300mg epigallocatechine gallate (ECGC). De anderen kregen placebocapsules. De groene thee had geen effect op het lichaamsgewicht of het vetgehalte maar had wel een gunstig effect op het verhoogd bloedsuikergehalte en de hartslag. (American College of Nutrition, 2007)  Ook een Nederlands onderzoek mat geen extra gewichtsverlies door groene thee-extract (Br J Nutr, 2005) terwijl een Thais onderzoek wel een verhoging van het energieverbruik mat. (Physiol Behav, 2007) Mogelijk heeft groene thee alleen effect op het gewicht bij  mensen die geen koffie drinken.

Caveat: Vanwege de verminderde bloedplaatjes-aggregatie niet in grote hoeveelheden gebruiken door mensen die dagelijks aspirine of andere bloedverdunnende medicijnen gebruiken tenzij onder medische supervisie. Vanwege één van de kankerremmende mechanismen, remming van het enzyme DHRF, niet te veel groene thee gebruiken door vrouwen rond de tijd van conceptie.

Zie ook Groene thee extract tegen lymfatische leukemie

Groene theedrinkers op leeftijd minder fragiel en hulpbehoevend

Delen.

66 gedachten aan “Groene thee”

 1. ik gebruik regelmatig alcohol is groene thee ook goed voor de lever?

 2. Nellie, groene thee heeft een zeer positieve invloed op uiteenlopende parameters van de leverstofwisseling. Daarbij moet wel rekening gehouden worden dat door het drinken van GROTE hoeveelheden groene thee ook veel looizuur naar binnen komt, waardoor de opname van essentiële mineralen uit het spijsverteringskanaal kan worden belemmerd en op den duur zelfs nierbeschadigingen kunnen optreden.
  Daarom is het belangrijk voor groene thee producten zonder looizuur te kiezen, en vooral met het gebruik ervan niet te overdrijven. 2-3 kopjes op een dag zijn voldoende. Bij kankerpatiënten die een grotere behoefte hebben aan de waardevolle polyfenolen uit groene thee [zoals epigallocatechinegallaat] worden vaak gecontreerde groene theecapsules voorgeschreven. Een meer specifiek levermiddel is echter Silymarine of Mariadistel. Het is heel actief in de bestrijding van veel voorkomende leverbelastingen, zoals ALCOHOL,chemicaliën [zoals dioxines, PBC en PCP] medicijnen en drugs. Silymarine is een nog sterkere antioxidant dan vitamine E en beschikt bovendien over opmerkelijke lever-regenerende eigenschappen. Verder is vastgesteld dat silymarin uitsluitend de groei van normale cellen en niet van kwaadaardig leverweefsel stimuleert.
  Maarreh……met die alcohol rustig aan doen he ! [zie mijn artikel “In Vino Veritas”op deze site]
  v.g. Anthon

 3. ik gebruik veel groene thee om af te vallen. is er ook nadelen van deze thee? en hoe efectief is de groene thee om af te vallen?

 4. Farideh, bij het drinken van veel [wat is veel ? 1 liter, 2 liter of 3 liter per dag ?] groene thee komt ook veel looizuur naar binnen, waardoor de opname van essentiele mineralen uit het spijsverteringskanaal kan worden belemmerd en op den duur [bij extreem gebruik] zelfs nierbeschadigingen kunnen optreden. Daarom is het belangrijk te weten dat groene thee-extract-capsules geen looizuur bevatten.
  Persoonlijk ben ik niet erg overtuigd van de slankmakende werking van groene thee. Bij overgewicht zal toch altijd eerst grondig moeten worden gekeken naar de oorzaak, en die kan heel divers zijn, zoals verstoring van de hormonale balans of een niet goed functionerende schildklier om slechts enkele oorzaken te noemen.
  Een bezoek aan een internist is daarom altijd aan te bevelen.
  gr. Anthon

 5. Het helpt wel iets om af te vallen en natuurlijk vooral als je groene thee zonder suiker drinkt ipv caloriehoudende dranken maar als je ipv zwarte koffie groene thee gaat drinken kom je vermoedelijk juist aan.
  Wat betreft onderzoeken met supplementen. Deze hebben over het algemeen wel een effect laten zien als er in het supplement ook caffeïne aanwezig is.
  Volgens sommige wetenschappers kan het ook afhankelijk zijn van het soort dieet. Volgens dit Nederlands onderzoek kunnen zowel een eiwitrijk dieet als een sterk groene thee supplement (met caffeïne) helpen op gewicht te blijven na een streng dieet maar allebei tegelijk heeft geen zin. http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/ajcn.2008.27043v1

 6. Hallo even een vraagje mag je nu wel of geen
  groene thee dinken met bloedverdunners?
  Gr Luicienne.

 7. waar kan ik die artikelen vinden,over nier beschadiging,door het drinken van veel groene thee,en als thee de minerale opname kan verstoren,wat gebeurd er dan met die mineralen die in groene thee zitten?

 8. Luke, op deze site staat zoveel informatie dat ik niet direct kan aangeven waar een dergelijke opmerking over groene thee staat. Ik kan je echter verzekeren dat bij het drinken van 3-4 koppen groene thee per dag in elk geval geen nierbeschadiging optreedt en ook geen malabsorptie van mineralen. Als je van plan bent een paar liter groene thee per dag te drinken dan zou ik je dat willen afraden. Overdrijven is nergens goed voor. Slechts bij bepaalde vormen van kanker [zoals bij de prostaat] wordt door een behandelaar grote hoeveelheden epigallocatechinegallaat [ belangrijkste betstanddeel van groene thee] voor geschreven. Maar dan gaat dat altijd in de vorm van groene theeconcentraat in capsulevorm. Mijn grootmoeder zei altijd: “overal waar TE [veel]voor staat is niet goed”
  Dat geldt ook voor teveel [liters per dag] groene thee !
  gr. Anthon

 9. Ik drink erg veel thee, eigenlijk de hele dag door (1,5 liter denk ik) en dan voornamelijk groene thee. Welke groene thee is dan het beste, dwz met de minste looizuur en welke theesoort is anders een goed en gezond alternatief? (andere “dranken” lust ik niet, behalve soms koffie, maar daarvan niet meer dan 2 kopjes per dag.

 10. Mieke, bij groene thee gaat het altijd om de vraag hoe rijk het product is aan polyphenolen in het bijzonder de epigallocatechinegallaat [E.G.C.G.] En dan gaat het voornamelijk om de Japanse groene thee, zoals de sencha-uchiyama, de gyokuro en de macha. Ik ben zelf enthousiast over het biologische groene theemerk Pyramide, maar ook Simon Levelt levert de genoemde theesoorten. Maar zoals het met alles in het leven gaat:niet overdrijven ! Anderhalf liter is wel erg veel; ik zou het gezien de looizuur met wat minder doen. Wil je toch tenvolle profijt hebben van de E.G.C.G. vul dan je dieet aan met groene theecapsules die een zeer geconcentreerde vorm bevatten. Een andere aanrader is biologische rooibosthee die ook rijk is aan antioxidanten. Verder is het aanbevelenswaardig een ruim gebruik van water te maken [2-3 liter per dag]
  Een toilet in de directe omgeving is dan geen overbodige luxe…
  gr. Anthon

 11. Beste Anthon, je bovenstaande reactie is zeer verhelderend. Ik drink dagelijks een paar kopjes ongezoete groene thee, 2 groene theecapsules (geen stackers!) en in de avond 2 kopjes rooibos voor de broodnodige antioxidanten en de rustgevende werking. Alles bij elkaar vormt het geen wondermiddel om af te vallen maar wel een positieve duw in de goede richting, een hulpmiddel bij het afvallen. Gecombineerd met goede voeding en beweging ben ik inmiddels ruim 40kg afgevallen in 14 maanden. Ik volg geen diëet, maar ben een nieuwe levenstijl en voedingspatroon gaan volgen. Het geeft niet alleen een boost aan je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Nee, ik voel me er ook nog eens kiplekker bij!!

 12. Anthon, bedankt voor je duidelijke antwoord. Ik ga eens op zoek naar de theesoorten die je noemt.
  Begrijp ik het goed dat ook in de soorten die jij noemt looizuur zit? Maw bestaat er geen echt looizuurarme thee? Ik verdun de thee overigens wel, doe niet in ieder kopje een nieuw zakje, ik neem aan dat dat scheelt in de hoeveelheid looizuur,dat hoop ik dan maar. En afwisselen met rooibosthee, dat scheelt waarschijnlijk ook.
  Gr Mieke

 13. Mieke, laat die looizuur je niet te veel afschrikken, en de thee verdunnen zou ik ook niet doen, tenminste niet als je die drinkt om gezondheidsredenen. Als je gewoon je dagelijkse 2-3 koppen thee gebruikt mag je van mij het zakje er gewoon in laten.Het is sowieso goed om het zo’n 15 minuten in het kopje te laten bungelen, zodat de waardevolle stoffen voldoende tijd krijgen om zich met het water te vermengen. Looizuur speelt bij die hoeveelheid nauwelijks een probleem; dat wordt het pas als je in plaats van 3 koppen thee naar 3 LITER thee per dag overstapt.
  gr. Anthon

 14. Is er eigenlijk veel verschil in de hoeveelheid ECGCs in de verschillende Japanse groene thee’s? Ik lees vaak dat Sencha-uchiyama de beste, maar vind die nergens in theespeciaalzaken. Andere Sencha-theeën, zoals sencha-yamato, daarentegen wel. Is dat een waardig alternatief?

 15. Saar, als het gaat om de hoogte van de EGCG-concentratie, dan is de oplopende trap:
  1. sencha-uchiyama
  2. gyokuru
  3. macha
  De meeste senchatheesoorten, dus ook de yamato bevatten een respectabele hoeveelheid polyfenolen, zoals EGCG. Sencha-yamato is dus een uitstekend alternatief. Wil je toch volledige zekerheid over een dagelijkse hoeveelheid theepolyfenolen, dan raad ik je aan extra groene thee cpasules te slikken.
  Verdere informatie over de polyfenolconcentraties in groene thee kun je vinden in het belanghebbende boek van de Canadese oncoloog-onderzoekers Dr. Gingras en Prof.Dr. Beliveau ETEN TEGEN KANKER, en dan het hoofdstuk over groene thee. Daarin staat een statistiek waarbij de percentages EGCG in groene theesoorten nauwkeurig is af te lezen, ook die van de Chinese soorten.
  gr. Anthon

 16. Silvia, groene thee heeft van zichzelf geen citroensmaak. Je kunt er voor kiezen om gewone groene thee te drinken zonder toevoegingen. Vooral het biologische thee merk Pyramide [verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels] heeft groene thee met en zonder smaken. Veel mensen hebben overigens wel wat moeite met de ietwat bittere smaak van groene thee. Een theelepeltje honing van goede kwaliteit kan het geheel veraangenamen.
  gr. Anthon

 17. mensen, schei toch uit met al die pillen bloedverdunners enz. die maken jou op den duur van kwaad tot erger. ga maar heel veel vitamine en mineralen gebruiken. vooral vitamine C , E, . ik heb bloedverdunners gebruikt , en het hielp voor geen barst, ik ben er al jaren mee gestopt, eerst was ik behoorlijk , ziek , want je kan er niet zomaar mee stoppen, ik ben magnesium, vitamine E, C, gaan gebruiken , mijn bloeddruk is prima, en ik voel mij . heel goed , van al die pillen word je nog inpotent, ook , wie mijn raad op volg veel geluk. ik ben 75 jaar jong, en n vriendin van 40 al tien jaar.

 18. Groene thee gun pouder. toen ik nog in nederland woonde, hat ik heel veel last van migrane, ik ben dagelijks 5a6 koppen groene thee gaan drinken, en gebruik van magnesium , geen last meer van die rotte koppijn , hopelijk kan het ook n andere helpen. veel geluk . en het is nog gezond ook

  walther

 19. Anthon,beter laat dan nooit !

  thee bevat geen looizuur maar is wel rijk aan polyphenolen,de spraakverwaring komt vanuit het engels,bepaalde polyphenolen worden in het engels “tannines’genoemd,wat vrij-vertaald wordt als looistof.

  (bron: http://www.simonlevelt.nl)

 20. SINDS EEN PAAR MAANDEN DRINK IK 1Á2 KOPJES GROENE THEE PER DAG IN DE HOOP IETS AF TEVALLEN.
  mIJN lEEFTIJD IS BIJNA 80 JAAR,ZIT DOOR EEN RUG BESCHADIGING IN EEN ROLSTOEL DUS VEEL LOPEN IS ER NIET MEER BIJ.
  OMDAT OOK MIJN RECHTERBOVENBEEN VEEL PIJN GEEFT WIL IK DAT BEEN EEN BEETJE ONTLASTEN ,VANDAAR DE GROENE THEE.
  OM DE THEE TE ZOETEN GEBRUIK IK STEVIA ,DAT IS EEN PLANTAARDIG ZOETMIDDEL AFKOMSTIG UIT ZUID AMERIKA,OOK DIABETIESIE KUNNEN HET GEBRUIKEN.
  zOEK OP INTERNET.
  ANNIE

 21. Ik gebruik de groene thee korrels (Gunpowder) van de Turkse of Chinese toko. Ik maak deze klaar door te verwarmen tot kookpunt heel even door te koken en van het vuur af te halen.

  Is dit de juiste manier om het klaar te maken? Ik kan nergens vinden hoe de thee het beste bereid kan worden.

  bedankt,

  dali

 22. Dali, als het gaat om de gezondheidsbevorderende aspecten van voedingsmiddelen, geef ik persoonlijk de voorkeur aan producten die zo min mogelijk bewerkt zijn. Thee in korrelvorm lijkt mij daarom niet de meest aangewezen manier om van de voordelen van groene thee profijt te hebben. Ik raad je aan biologische groene thee te kopen van het Japanse soort sencha, die een hoog gehalte aan E.G.C.G. bevat, bijv.van het merk Pyramide. Die kun je het beste bereiden door een halve liter water aan de kook te brengen en vervolgens af laten koelen tot 80 graden. Dan het theezakje minstens 3 minuten laten trekken. Langer is nog beter.
  gr. Anthon

 23. Gunpowder thee is een traditionele theesoort die dateert van voor de jaartelling. het feit dat de theeblaadjes opgerold zijn is juist bevorderlijk voor het bewaren van de versheid.
  Je kunt de thee zoals andere thee zetten dwz water door laten koken. Iets af laten koelen en dan opgieten. Eventueel na enkele minuten, afhankelijk van de gewenste sterkte, overgieten met een zeefje in een andere theepot.
  Diverse onderzoeken naar de gunstige effecten van groene thee zijn uitgevoerd met gunpowder thee oa hier besproken
  http://www.nutraingredients-usa.com/Research/Digested-green-tea-compounds-show-dementia-and-cancer-benefits-Study

 24. Is witte thee ook zo goed als groene thee? Ik krijg groene thee gewoon niet weg en dat terwijl ik een echte theeleut ben. Ik lust het gewoon echt niet.

 25. Jannie, dat is inderdaad het geval. Witte thee wordt gemaakt van de eerste jonge knoppen van de theeplant, en is volgens kenners milder van smaak dan groene thee. Maar het bevat eveneens een aanzienlijke hoeveelheid antioxidanten en E.G.C.G. [zie boven] Volgens onderzoekers van de Kingston University London werkt witte thee, naast een aantal andere gezondheidsbevorderende aspecten, ook tegen huidveroudering.
  gr. Anthon

 26. Hooi Anton,

  Ik heb de GUNPOWDER gekocht bij de tuinen. Dat is gewoon losseongefermeteerde thee. Ik zag dat in 1 theezakje ongeveer 2 gram thee zit. Om de meest gunstige effecten van groene thee te benutten is het raadzaam op 4 tot 5 koppen groene thee per dag te drinken.
  Ik zet mijn thee als volgt. Water laten koken, af laten koelen tot 80 graden Celcius en dan in 1 liter water 10 gram thee oplossen voor ongeveer 5 min. Dan drink ik dat liter op en dan doe ik vervolgens weer een gekoot water afgekoeld tot 80 graden bij de oude thee bladeren. Dit doe ik max 3 keer.

  Ik drink dus 3 liter groene thee maar wel met enkel 10 gram gunpowder.
  De thee wordt zo steeds lichter en ik drink lekker 3 liter vocht op een dag.

  Zou je me kunnen vertellen of dit slecht is in verband met looizuur waar je het hierboven over had?

  Hoeveel ECGC zit er nou in de thee gunpowder

  Mag ik naast die 3 liter ook nog ECGC capsules gebruiken?

  Ik heb gehoord van refreshteacaps De site is http://www.refreshteacaps.nl
  Ze zeggen dat ze 95% zuivere ECGC verkopen. Zijn deze goed?

  Daarnaast slik ik 1 multivitamine van centrum/2 visoliecapsules van el mare/ 1 tablet met calcium magesium zink en vitamine D3

  Dit allemaal omdat ik geen zuivel tot me neem ivm. lactose-intollerantie

  Graag een reactie van je 🙂

 27. Sanne, ik sta versteld van je enthousiasme ! Maar ik zou je willen adviseren e.e.a. toch niet te overdrijven. Gunpowder is prima en de wijze van bereiding zoals je die beschrijft is goed. Maar 3 liter thee per dag drinken raad ik je echt af. Dat is beslist teveel van het goede. Japanners en Chinezen- groene theedrinkers bij uitstek !- beperken zich tot 2-3 koppen thee per dag. Hoeveel E.G.C.G er in gunpowder zit is moeilijk te zeggen. Dat hangt namelijk af van de wijze van verbouwen. Of je daarnaast ook groene theecapsules moet slikken ? Tenzij er een dringende medische reden bestaat zou ik dat niet doen. De refreshteacaps zien er goed uit, hoewel andere merken het ook prima doen. Je Centrummultivitamine zou ik vervangen voor een goed orthomoleculair preparaat, zoals 40 Plus van Vita-send [www.vita-send.nl] Dan krijg je een beter opneembaar en geconcentreerd product. Naast zo’n multi is het gebruik van 3 x daags 1000 mg vitamine C [niet time-released] en 2 x daags 1000 i.e. vitamine D3 aanbevelenswaard. Als je de 50 gepasseerd bent worden z.g. age-essentials interessant zoals Alpha-Liponzuur en Q10. Wat calcium betreft: als je dagelijks voldoende groene groente gebruikt krijg je die in het algemeen voldoende binnen.
  gr. Anthon

 28. ik gebruik ongeveer een halve tot een liter groene thee op een dag en daarnaast de arkocaps capsules. Ik merk dat ik veel meer energie heb (drink geen koffie) en ik weet van mezelf dat ik mijn snaaimoment krijg wanneer is moe ben. Ik ben daardoor wel iets afgevallen. Trouwens, mijn dochter zingt en dan is groene thee niet aan te raden, omdat het droger wordt in de keel.

 29. Linda, ik word altijd heel blij als ik zie hoe enthousiast mensen de verbetering van hun gezondheid ter hand nemen. Toch zou ik voor enige overdrijving willen waarschuwen. Als je Arkocaps capsules slikt krijg je al een aardige hoeveelheid groene thee bestanddelen binnen. Een extra kopje of drie groene thee per dag moet dan eigenlijk voldoende zijn, geen liter. Heb je wegens je “snaai-momenten”wel eens gedacht aan het gebruik van een goed chroomsupplement ? En natuurlijk ongeraffineerde koolhydraten gebruiken die niet zo snel in het bloed worden opgenomen, waardoor al te hevige schommelingen van de bloedglucosespiegel uitblijven. Voor je dochter is het gebruik van groene thee met gember van het merk Pyramide wellicht aan te bevelen. De keel wordt dan wat “natter” !
  gr. Anthon

 30. ik heb longkanker en 4 tumoren in mijn hoofd maar voel me nog goed,maar ik wil eigenlijk eens groene thee gaan gebruiken om te kijken als ik heer nog iets aan heb,maar thee drinker ben ik niet,kun je het ook in capsulles krijgen bij jullie
  en met de mist bewerking van de nieren enz of weet iets anders?

  mvrgr frans.

 31. Frans, inderdaad bestaan er groene theecapsules die een hoge concentratie aan epigallocatechinegallaat bevatten. Die vormen geen belasting voor de nieren, maar in jouw situatie is een consult bij een orthomoleculair arts die gespecialiseerd is in nutritionele oncologie zeker aan te bevelen – zie de site http://www.anttt.nl/?Artsen voor een lijst met deze artsen. Bedenk dat de problemen waarmee jij te maken hebt, zich niet lenen voor zelfmedicatie, maar een behandeling op maat vraagt van een terzake kundige medicus.
  All the best !
  Anthon

 32. Ik drink gemiddeld 2 liter groene thee per dag kan dat schade aanrichten drink de hele dag groene thee al wel 10 jaar

 33. Candy, je opmerking doet mij een beetje denken aan een grapje van Toon Hermans,over een zekere Ans, die een EMMER thee dronk- en dan werd het nog niet gezellig….
  Ik zou je willen adviseren het toch wat rustiger aan te doen. Meer is niet altijd beter en een paar [2-3] kopjes van een goede biologische sencha per dag is echt voldoende. In groene thee zitten ook tanninen, die bij overmatig gebruik de neiging hebben de opname van mineralen in de darm te belemmeren. Bovendien betekent 2 liter toch te veel werk voor de nieren. Niet doen, tenzij er een medische noodzaak voor bestaat, zoals bij een beginnende prostaatkanker. In dat geval worden meestal geconcentreerde groene theecapsules voorgeschreven, maar je naam doet vermoeden dat je niet over een prostaat beschikt……
  gr. Anthon

 34. Ik drink sinds enkele jaren groene thee. Ik ervaar dat ik gezonder ben dan ervoor gewoon omdat ik minder ziek ben. Ik moet wel aangeven dat ik een gezonde levenstijl en eetgewoonte heb.
  Ik heb nog geen groene thee voedingssupplementen genomen en was wel benieuwd naar de ervaringen van anderen. Wil je je reactie delen, kan dit op onze website zodat ook andere groene theeliefhebbers ervan kunnen leren – http://www.groenetheegezond.be
  Groeten en gezondheid

 35. Ineke, dat mag, maar ik zou het NIET doen. De reden daarvoor kun je lezen in mijn artikel “Puur, wit en dodelijk”. Als de groene thee op zich wat bitter smaakt kan een heel klein beetje honing helpen. Ook biologische theemerken met een smaakje als citroen of gember zijn prettig drinkbaar.
  gr. Anthon

 36. Anton, hartelijk dank voor de snelle reactie. Heb je artikel vol belangstelling gelezen.

 37. Toen ik hoorde dat groene thee ontzettend gezond bleek te zijn, ben ik er alles over gaan lezen. Zo kwam ik dus ook op deze website terecht met nuttige informatie over groene thee. Er wordt namelijk op verschillende sites beweerd dat de werkzame stoffen (catechinen) in groene thee maar zeer beperkt houdbaar zijn. Na het zetten van groene thee zijn bijna alle werkzame stoffen al na 12 minuten afgebroken! Na 12 minuten zijn meer dat 85 % van de catechinen (dus ook EGCG) afgebroken. Na 6 uur zitten er sowieso geen werkzame stoffen meer in groene thee. Mijn vraag is of deze bewering juist is?

 38. Jan, ik heb dit niet kunnen vinden. De catechines zijn wel gevoelig maar zo gevoelig lijkt me overdreven. Een niet doorschijnende theepot lijkt me verstandig en de theeblaadjes goed verpakt bewaren. Tijdens de research voor deze vraag kwam ik wel een interessant artikel tegen dat aantoonde dat gedronken groene thee met toegevoegde vitamine C of toegevoegde citrus (grapefruit of citroen) de biologische beschikbaarheid van de catechines sterk verhoogde.
  Impacts of Green Tea Formulation on Measures of Tea Catechin Bioavailability
  Door Rodney James Green

 39. Bedankt voor je snelle reactie op mijn vraag, Adriaan. Meestal gebruik ik inderdaad een glazen theepot, maar zal dat binninkort vervangen door een pot van aardewerk. Dus het toevoegen van een beetje citroen- of grapefruitsap verhoogt de opname van groene thee. Ja, daarom waarschijnlijk wordt er door de fabrikant meestal citroen aan toegevoegd. En ook heb ik begrepen dat kokend water af te raden is; een watertemperatuur van 80 of 70 graden zorgt er voor dat de bladeren niet ‘verbranden’.
  Over het trekken van thee zijn de meningen duidelijk verdeeld. Sommige deskundigen menen dat 5 minuten voldoende is voor een zakje groene thee. Anderen beweren dat 10 minuten trekken beter is, omdat dan pas de waardevolle stoffen vrij komen.

 40. Ook voor de smaak is een opgiettemperatuur van ongeveer 80 graden te verkiezen. De ideale tijd is waarschijnlijk ook afhankelijk van de soort. Ik koop wel eens een soort witte thee in de Toko die ik langer laat trekken dan bijv. “Gunpowder”

 41. Beste Anthon,

  Mag je groene thee gebruiken tijdens de zwangerschap?
  Ik hoor daar veel verschillende commentaren op. De ene zegt dat het geen probleem is en de andere beweert dat ik er moet af blijven.
  Kun je me hierover iets laten weten?

  Mieke

 42. Mieke, bij zwangerschap en het gebruik van groene thee dienen een paar zaken overwogen te worden. Groene thee bevat naast gezonde substanties als EGCG ook caffeine. Die stof zit, zoals de naam al aangeeft, ook in koffie en werkt stimulerend op het centrale zenuwstelsel. Het verhoogt de hartslag en kan een ongeboren baby wat onrustig maken. Een aantal studie’s associeert het gebruik van (groene) thee (en koffie) met een lager geboortegewicht. Caffeine heeft ook de neiging de maagzuurproductie iets te verhogen, en daar hebben zwangere dames vooral in de laatste maanden sowieso wat meer last van ( ervaringsfeit van mijn vrouw). Alles opgeteld en afgetrokken denk ik dat de thee niet zo heet wordt gedronken als hij wordt doorgeslikt. Drink groene thee, maar doe het met mate !
  gr. Anthon- gelukkige (groot)vader

 43. Goedendag

  Ik ben sinds anderhalve maand gestopt met roken .
  Bij de tuinen geweest en advies gehad om super groene thee veterbander te nemen .
  Dat zou goed zijn voor afvallen suikerspiegel en nog een paar dingen .
  Klopt dit en is dit een goede groene thee middel ‘super groenthee’ eigen merk de tuinen.
  Mvg
  Paul

 44. Bravo Paul; stoppen met roken is een belangrijke stap op weg naar een betere gezondheid. Groene thee kan zeker een bijdrage leveren aan een verbeterde vetverbranding, maar een dergelijke drank kan zo’n taak niet in zijn eentje aan. Het is moeilijk om naar theemerken te verwijzen omdat niet altijd bekend is hoeveel EGCG erin zit. Persoonlijk heb ik goede ervaringen met biologische sencha-thee. Om af te vallen is het daarnaast ook belangrijk aan de volgende zaken te denken:
  1. geen ontbijt overslaan- verhoogt de kans op overgewicht
  2. gebruik voedsel met weinig koolhydraten, zoals een Mediterraan voedingspatroon
  3. drink geen suikerhoudende frisdranken ook geen vruchtensappen, liever groentesap
  4. beweeg, beweeg en beweeg !
  Veel succes !
  Anthon

 45. Mogen zwangere vrouwen ook groene thee drinken? En ik bedoel dan niet die in blaadjes vorm maar van die korrelachtig ding. Er staat ook speciaal gunpowder op en het merk is temple rouge

 46. Lia, zwangere vrouwen mogen groene thee drinken, maar met mate. Groene thee bevat net als zwarte thee theïne. Deze substantie kan bij zeer grote hoeveelheden schadelijk zijn voor de ongeboren vrucht (miskraam). Als je groene thee drinkt zijn een paar kopjes per dag geen probleem. “Die korrelige ding” zou ik liever inruilen voor een smakelijk zakje met biologische groene thee, want bij “korrelige dingen”wordt het moeilijker om de hoeveelheid theïne in de gaten te houden.
  gr. Anthon

 47. Hoi! Ik drink om de dag een kopje geoene thee en ik laat het ongeveer 15-20 minuten trekken (wel wat bitter) om de goede voedinggstoffen goed in te laten mengen. Ik heb nu gehoord dat je dat nooit lsnger dan 5 minuten moet laten trekken. Klopt dit en is het gevaarlijk dat ik het zo lang laat trekken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.