Glucosamine en chondroïtine bij artrose

Het grootste onderzoek naar de effecten van glucosamine en chondroïtine bij artrose is het volgende uit 2006. In een dubbelblind onderzoek werden 1583 mensen met artrose in vijf groepen verdeeld. Groep 1 kreeg 1500 mg glucosaminehydrochloride per dag, groep 2 1200 mg chondroïtinesulfaat, groep 3 beiden, groep 4 200mg Celebrex (celexoxib, een COX-2 remmer vergelijkbaar met Vioxx) en groep 4 kreeg een placebo. De meesten, namelijk 1229 personen, hadden een lichte vorm van artrose. Na 24 weken rapporteerden 60% van de personen uit de placebogroep vermindering van pijn. Dit percentage was 63,9 in de glucosaminegroep, 65,3 in de chondroïtinegroep, 66,5% in de groep die zowel glucosamine als chondroïtine gekregen hadden en 70% in de Celebrexgroep. Mede gezien het hoge percentage personen dat de placebo [het nepmiddel] geslikt hadden en hier baat bij gevonden dachten te hebben was de respons in de andere groepen – m.u.v. de celebrexgroep – niet aanmerkelijk beter. Dit was anders als men alleen keek naar de 354 personen met matige en ernstige artrose. In de groep die zowel glucosamine als chondroïtine gekregen hadden meldden 79,2% van de patiënten verbetering t.o.v. 54,3% in de placebogroep.

Helaas werd in dit onderzoek geen onderverdeling gemaakt in de mate van pijnvermindering waardoor het gemeten placebo-effect erg groot was. 20% minder pijn telde hetzelfde als 80% minder pijn. Dit kwam de meetbaarheid van de werkzaamheid van de middelen niet ten goede. Ook jammer dat men glucosaminehydrochloride gebruikte en niet het vermoedelijk beter werkzame glucosaminesulfaat. (N Engl J Med, 2006)
( De vereniging tegen de kwakzalverij presenteert dit onderzoek als bewijs dat glucosamine en chondroïtine niet helpen bij artrose en betichten het gebruik ervan als kwakzalverij. Deze niet bepaald wetenschappelijke instelling – al pretendeert men dit wel te zijn – zou toch beter moeten weten. Niet alleen vanwege de bevinding dat de mensen met de ernstigste klachten wel duidelijk baat hadden bij de glucosamine en chondroïtine maar ook zou men moeten weten dat de veel vaker voorgeschreven middelen dan celebrex (vanwege de prijs en de veiligheid) zoals diclofenac, ibuproven, naproxen en paracetamol in studies ook enkele procenten minder dan celebrex presteren. Dat bestempelt men echter niet als kwakzalverij terwijl de nadelen van die medicaties veel groter zijn.)

Volgens dit overzichtsartikel zijn glucosamine en chondroïtine geen wondermiddelen maar

Op basis van de resultaten van gerandomiseerde onderzoeken en meta-analyses kunnen we concluderen dat glucosaminesulfaat (maar niet glucosaminehydrochloride) en chondroïtinesulfaat kleine tot middelgrote symptomatische verlichting geven bij artrose (osteoartritis), alhoewel dit nog door sommigen in twijfel getrokken wordt. Met betrekking tot de gewrichtsstructuur verbeterende effecten is er overtuigend bewijs dat glucosaminesulfaat en chondroïtinesulfaat de progressie van artrose kunnen belemmeren.

Update feb 2009: Ook een nieuw twee jaar durend onderzoek kwam tot dezelfde conclusie met betrekking tot chondroïtinesulfaat. De helft van de 622 proefpersonen met knieartrose kregen 800 mg chondroïtinesulfaat per dag. Na twee jaar was de ruimte in het kniegewricht bijna niet verder afgenomen (gemiddeld -0,07mm). In de placebogroep was dit -0,31mm.  Ook de pijn nam sneller en is sterkere mate af in de chondroïtinegroep.  Ook in de placebogroep nam overigens  in het eerste jaar de pijn af.

De zuiverheid van diverse chondroïtine en glucosaminepreparaten verschilt sterk.

Delen.

8 gedachten aan “Glucosamine en chondroïtine bij artrose”

 1. Toen ik 60 jaar was, ben ik met werken gestopt, het ging slecht met de zaak waar ik werkte. Ik had reeds vele jaren problemen met mijn rug, artrose, en kon slecht lopen. Nu ca 8 jaar geleden ben ik gestart met 2 x per dag slikken van glucosamine tabletten die 1200 mg glucosaminesulfaat, 500 mg chondroitinesulfaat en diverse vitaminen en andere stoffen bevat.
  Ongeveer 3 maanden na het begin merkte ik een aanmerkelijke verbetering met lopen, dat voor die tijd zeer problematisch was. Ik ben al die jaren de tabletten blijven slikken en dankzij die tabletten kan ik nog steeds goed lopen.

 2. Fantastisch dat het bij u zo goed helpt. Ik heb sinds kort artrose in mijn handen en ben bereid een goed voedingssupplement te slikken. Kunt u mij het merk van de voedingssuplementen doormailen?
  Alvast bedankt.

  vriendelijke groet,
  Thea Polak.

 3. Glucosamine en chondroitinesulfaat zijn absoluut geen wonderstofjes, echter er is een sterk marketing apparaat van de farmacie in werking om mensen dit wel te laten geloven. De meeste pijnklachten die mensen ervaren komen overigens van osteoartritis of capsulitis en niet primair de artrose.

 4. Voor zover mij bekend zijn er tegen reumatoide klachten nog steeds geen wonderstofjes gevonden. Ook glucosamine en chondroitine behoren niet tot die categorie. Er bestaan overigens wel een groeiend aantal kwalitatief goed uitgevoerde onderzoeken die het therapeutisch belang van genoemde stoffen onderschrijven.
  Het interessante is nu dat de farmaceutische industrie juist NIET de promotor is van het gebruik van glucosamine en chondroitine omdat die commercieel gezien geen zoden aan de dijk zetten. Daar ziet men meer in het gebruik van NSAID’s en COX-2 remmers, middelen die zoals u weet [zeer]ernstige bijwerkingen [kunnen] hebben. Denkt u maar aan het z.g. Vioxx-debacle !
  Interessant is dat orthomoleculair apotheker Dr. Gert Schuitemaker in zijn boek “Het Gouden Boekje voor de Gewrichten”[ http://www.ortho.nl ]op goed onderbouwde wijze aangeeft welke resultaten bereikt kunnen worden met glucosamine en chondroitine en andere aanvullende.Het is geschreven voor zowel behandelaars als patiënten. Misschien vindt u de hier onder genoemde onderzoeken ook interessant om eens te bekijken:
  Reginster JY et al. Long-term effects of glucosamine sulphate on osteo-arthritis progression: a randomized placebo-controlled clinical trial.[The Lancet 2001;357:251-256]
  Ufkes JGR. Progressieremmend en symptoomverlichtend. Groen licht voor glucosamine bij artrose [Pharmaceutisch Weekblad 2001;7:224-225]
  Bijlsma JWJ. Glucosamine en chondroitinezwavelzuur als mogelijke behandeling van artrose [Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 2002;39:1819-1823]
  Siroen MPC et al. Glucosamine bij artrose;een probaat middel tegen klachten [Nederlands Tijdschrift voor Heelkunde 2003;1:12-17]
  Usha PR, Naidu MUR. Randomised, double-blind, parallel, placebo-controlled study of oral glucosamine, methylsulfonylmethane and their combination in osteoartitis.[Clinical Drug Investication 2004;24:353-363]
  Etc. etc.

 5. De meeste pijnklachten die mensen ervaren komen overigens van osteoartritis en niet artrose

  Osteoartritis en artrose zijn synoniemen.

 6. Mijn ervaring tot nu toe: Ik kan veel beter lopen en bewegen, dat was voordien ook met pijnstillers (o.a.. Vioxx) niet mogelijk.
  Ik gebruik nu dus 2 tabletten glucosamine per dag en 2 x 7,5 mg Meloxicam als pijnstller en ontstekeingsremmer
  Verddwijnt de Artrose nu, neen, maar er is goed mee te leven

 7. Wat moeten we nu geloven en doen ? Heel raar vind ik dat nergens te lezen is, dat ALS je een supplement van Glucosamine en Chondroitine neemt, dat je na 2 weken een pauze van 2 weken moet nemen en dan pas weer beginnen, 2 weken, etc etc Doe je dat niet, dan is het middel erger dan de kwaal. Dit werd mij door mijn arts en Ethiopathe En Naturopathe uitdrukkelijk gezegd, maar nergens wordt je daarvoor op een bijsluiter voor ge waarschuwd. Hoe zit dat ?? Bij voorbaat dank voor het antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.