St Janskruid, superieur antidepressivum

Enkele jaren geleden schreef ik in samenwerking met een collega deze studie over st janskruid als middel tegen depressiviteit.. Vele bewijzen konden we vinden over de effectiviteit van St Janskruid tegen lichte en matige depressiviteit, terwijl de resultaten bij zware depressiviteit wisselend zijn. Bij een nog kort durende zware depressie bestaat er kans op verbetering door St Janskruid maar bij een zware depressie die al lange tijd duurt biedt ook St Janskruid niet veel hoop. In het algemeen houden de resultaten van St Janskruid minstens gelijke tred met de synthetische antidepressiva. Het grote voordeel t.o.v. deze medicatie zijn de veel geringere bijwerkingen, zowel wat betreft aantal als ernst.

Nu is er een Cochrane review verschenen over deze toepassing van st janskruid

Een Cochrane review is een publicatie door de Cochrane collaboration. Dit instituut heeft zich ten doel gesteld om belangrijke vragen in de geneeskunde te trachten te beantwoorden door een werkwijze die gebaseerd [is] op wetenschappelijk bewijs, ook wel evidence-based medicine genoemd. Daartoe maakt ze gebruik van een meta-analyse van gecontroleerde klinische onderzoeken naar het probleem, zoals dubbelblinde tests en randomised controlled trials (RCT). De term ‘Cochrane review’ is in de geneeskunde een wereldvermaard begrip.(wikipedia)

Deze Cochrane review concludeert na meta-analyse van de 29 beste onderzoeken (5489 patiënten) dat St Janskruid even effectief is bij (zware) depressiviteit als de tri- en tetra-cyclische (oudere generatie) antidepressiva en de SSRI’s (selectieve serotonine heropnameremmers). Ook hier het grote voordeel weer: veel minder nadelige bijwerkingen waardoor 76% minder patiënten stoppen met de st janskruid dan met de tricyclische en 47% minder dan met de SSRI’s . Een kleine kanttekening maakt men bij de betere resultaten in onderzoeken uit Duitstalige landen in vergelijking met Engelstalige landen die op enige flatering door ‘publication bias’ kunnen duiden . Maar ook de resultaten van onafhankelijke studies rechtvaardigen de indruk dat bij depressiviteit st janskruid het medicament van eerste keus zou dienen te zijn. Vooral bij mensen die geen andere medicijnen gebruiken waar st janskruid een wisselwerking mee heeft. Ik verwacht dat helaas paroxetine (Seroxat) en fluoxetine (Prozac) door artsen en psychiaters ook het komend jaar veel vaker voorgeschreven zullen worden dan st janskruid. Of dit te maken heeft met de betere marketingmogelijkheden van de leveranciers van die medicamenten, het vergoedingenstelsel of aan de angst van artsen om buiten de gebaande paden te treden is moeilijk te beoordelen. We zullen afwachten

 • Voor mensen die St Janskruid, liefst in overleg met een arts, willen gaan gebruiken: lees de waarschuwingen in de eerste link
 • Een Engelstalige test die de mate van depressiviteit tracht te beoordelen:
  Hamilton Depression Scale Alle onderzoeken die in de Cochrane review werden beoordeeld gebruikten deze test
 • Delen.

  7 gedachten aan “St Janskruid, superieur antidepressivum”

  1. hallo
   1ervaring met st.janskruid heb ik wel, maar had tevens gehoord dat dit middel ook hartritmestoringen kon veroorzaken; nu was het ook dat ik wat last had van mijn hart en het niet thuis kon brengen.
   Dus de vraag is dan ook; bent u bekend met dit verschijnsel?
   Hoor graag van u.
   Met dank,
   Maryanne van Gestel

  2. St janskruid vermindert het gehalte van een aantal medicijnen door stimulering van een leverenzym dat deze medicijnen afbreekt. Digoxine (digitalis) tegen hartritmestoornissen is één van deze medicijnen. Bij gebruik van dit medicijn mag je st janskruid niet nemen.
   Verder zou theoretisch st janskruid in combinatie met tyraminerijke voeding (o.a. kaas, geconserveerde vleesproducten) hoge bloeddruk kunnen veroorzaken. Uit klinische studies is dit niet gebleken maar mogelijk gebeurd dit toch in uitzonderlijke gevallen of in hoge dosering.

  3. Inderdaad: st janskruis verhoogt bij mij de bloeddruk en maakt het hartritme forser. Toch houdt ik me aan de voorgeschreven dosis!

  4. Beste,
   Sinds 1 jaar neem ik rivotril, in de beginnen 0,5 mg nu 1mg/dag.. Dit middel werd mij voorschreven voor een vorm van distonie die ik heb (dit uit zich in verkrampte aangezichtsspieren die ik niet onder controle heb), daarbij ben ik vrij nerveus en soms wel opvliegend.. De rivotril maakt mij rustig, levenslustiger maar als nadeel ben ik soms wel versuft en slaperig.
   Nu zou ik rivotril willen afbouwen en vervangen door sint janskruid. Heeft er iemand ervaring met deze omschakeling en zal ik dezelfde positieve resultaten behalen door het gebruik van sint jan.. Hoeveel en in welke vorm kan ik dit best innemen?
   Misschien zijn er andere homeopatische producten of een coctail van die mij zullen helpen..

   Alle reacties zijn welkom,

   Met vriendelijke groet, Arthur

  5. Arthur, clonazepam [Rivotril] is een middel uit de benzodiazepinengroep [ “benzo’s”] en wordt o.a. gebruikt als anti-epilepticum. Het verminderen of afbouwen van dit medicijn dient altijd onder toezicht van de voorschrijver te geschieden en mag NOOIT op eigen initiatief plaats vinden. Of er in jouw situatie een goede natuurlijke vervanger voor deze medicatie bestaat kan dan ook alleen beoordeeld worden door een ter zake kundig arts. Bij distonie lijkt zelfmedicatie sowieso niet aan te bevelen ! Wellicht is het raadzaam een consult aan te vragen bij een orthomoleculair werkend medicus, die tevens in staat is je algehele gezondheidssituatie te overzien. Je kunt er een vinden op http://www.mbog.nl
   gr. Anthon

  6. Ik neem nog maar2 dagen sint janskruid van A. Vogel maar voel echt ijl in het hoofd, heel moe en alsof ik er niet echt bij ben. …nog iemand dit ervaren?

  7. Cindy, typ even het hoofdartikel “Sint Janskruid” op deze site in en ga dan naar de alinea “Klinische gegevens over de veiligheid van Sint Janskruidextracten” en de alinea “Ongewenste bijwerkingen”. Als iemand een bepaalde gevoeligheid voor SJK blijkt te bezitten kunnen de door jou genoemde klachten in principe optreden. Hoewel ik mij enigszins verbaas over de snelheid waarmee ze zich bij jou voordoen – reeds na 2 dagen ? Overigens zijn dergelijke bijwerkingen zeer zeldzaam (0,01 – 0,1 %) en is de meest in het oog springende overgevoeligheid voor zonlicht (fotosensibiliteit) met daaruit voortvloeiende huidirritatie. Min advies is: probeer SJK toch nog even te gebruiken en als de klachten echt niet verdwijnen is het verstandig om naar andere middelen uit te zien.
   gr. Anthon

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.