Ginkgo Biloba-Alzheimer, tegenstrijdige resultaten

Enkele weken geleden maakte ik de volgende samenvatting over een onderzoek waaruit bleek dat ginkgo biloba bescherming biedt tegen vermindering van het denkvermogen – milde cognitieve stoornis

Volgens een onderzoek uit 2008, gepubliceerd in Neurology, kan ginkgo biloba dit mogelijke voorstadium van dementie helpen voorkomen. De 120 proefpersonen ouder dan 85 jaar hadden bij aanvang van het onderzoek nog geen enkel dementieverschijnsel. Men kreeg 240mg ginkgo biloba extract per dag of placebos gedurende 3½ jaar. Toen stelde men vast dat wel bij minder mensen in de ginkgogroep mogelijk beginnende dementie was opgetreden maar dit verschil was niet groot genoeg om “statistisch significant” te zijn.

 • minder mensen gingen van geen dementiesymptomen (CDR=0) naar lichte symptomen (CDR=0,5) in de ginkgogroep. Niet statistisch significant
 • Als de therapietrouw in de beoordeling werd opgenomen dan bleek het verschil tussen de ginkgogroep en de placebogroep erg groot te zijn: 67% minder kans op lichte dementieverschijnselen in de ginkgogroep. Vanwege de bloedverdunnende eigenschappen van ginkgo biloba keek men ook naar het aantal beroertes. Dit was hoger in de ginkgo-groep maar niet door meer hersenbloedingen maar juist meer lichte infarcten (meest TIA’s) (Neurology, 2008)

  Vorige week verschenen de resultaten van een soortgelijk onderzoek met dezelfde dosering ginkgo biloba maar met heel andere resultaten. In de ginkgogroep bleek na 6 jaar niet minder Alzheimer te zijn opgetreden dan in de placebogroep. Een verschil met het eerste onderzoek is dat er niet gekeken werd of ginkgo de voorloper van dementie -milde cognitieve stoornis (MCI) – kan helpen voorkomen maar naar het optreden van Alzheimer zelf. In deze studie hadden in tegenstelling tot het onderzoek uit Neurology, een deel van de mensen bij aanvang al last van achteruitgang van het denkvermogen. Hieruit zou je af kunnen leiden dat ginkgo alleen in een vroeg stadium van cognitieve achteruitgang positief werkzaam is. Toch had je ook dan mogen verwachten dat alleen al vanwege de langere duur van het onderzoek dat er enige werkzaamheid uit de cijfers zou zijn gebleken. Dit was dus niet het geval. Mogelijk is een ander punt belangrijker: de dosering. In het eerste onderzoek werden de verschillen tussen de ginkgogroep en de placebogroep pas voldoende groot (statistisch significant) als degenen die de ginkgo en de placebos trouw slikten apart werden beoordeeld. Een dergelijk analyse is op dit tweede onderzoek helaas niet uitgevoerd. Mogelijk geldt voor mensen van rond de 80 en ouder dat 240mg ginkgo biloba extract de minimaal werkzame dosering is.

  Een andere mogelijke verklaring voor verschillen in effectiviteit tussen de verschillende studies is dat ginkgo bepaalde aspecten van het mentale functioneren positief beïnvloedt en andere aspecten niet. In het ene onderzoek kan  de beoordeling van het geheugen, het reactievermogen en het logisch redeneren  een bepalende rol in de resultaten van de tests hebben gehad terwijl in ander onderzoek (er zijn nog een groot aantal kleinere onderzoeken die positieve resultaten lieten zien, zelfs bij Alzheimerpatiënten) ook de stemming, de waakzaamheid en het dagelijks functioneren een belangrijke rol in de beoordeling hebben gehad.

  Gelukkig bleek uit het grootschalige 6 jaar durend onderzoek wel dat ginkgo biloba erg veilig is. Het aantal bijwerkingen tussen de twee groepen – ginkgo en placebo –  was gelijk. Toch is enige voorzichtigheid gewenst. Ginkgo biloba heeft een lichte bloedverdunnende werking die, vooral in combinatie met andere bloedverdunners zoals aspirine, de kans op een hersenbloeding kan vergroten. In dit onderzoek was het aantal hersenbloedingen of herseninfarcten overigens niet groot.
  JAMA 2008
  Volume 300, Issue 19, Pages 2253-2262
  “Ginkgo biloba for Prevention of Dementia – A Randomized Controlled Trial”
  Authors: S.T. DeKosky, J.D. Williamson, A.L. Fitzpatrick, et al.

  Delen.

  Eén gedachte over “Ginkgo Biloba-Alzheimer, tegenstrijdige resultaten”

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.