B-vitamines, achteruitgang denkvermogen en Alzheimer

Diverse onderzoeken lijken erop te wijzen dat een hoge inname van verschillende B-vitamines kunnen beschermen tegen een afname van het denkvermogen op latere leeftijd. Het zou  bescherming kunnen bieden tegen dementie, waaronder vasculaire dementie en de ziekte van Alzheimer.

Zo bleek uit een onderzoek uit 2002 (J of Nutrition) onder een groep niet-demente vrouwen dat 750mcg foliumzuur, 15mcg vitamine B12 en 75mg vitamine B6 extra een positief effect heeft op de snelheid van gegevensverwerking, het geheugen en de spreekvaardigheid.
Andere, Nederlandse, onderzoekers gaven 818 mensen in de leeftijd van 50 tot 70 jaar, gedurende 3 jaar 800mcg foliumzuur of een placebo. Alle proefpersonen hadden aan het begin van het onderzoek hoge homocysteïnegehaltes in hun bloed. Dit kan o.a.een signaal zijn van een foliumzuurtekort. Na het driejarig onderzoek was het homocysteïnegehalte in de foliumzuurgroep met gemiddeld 25% gedaald en het foliumzuurgehalte in hun  bloed was vijfvoudig gestegen. Uit tests, die beogen de cognitieve vaardigheden te meten, bleek dat degenen die foliumzuur hadden gekregen beter scoorden dan de anderen. Volgens de onderzoekster was hun geheugen even goed als van mensen die 5,4 jaar jonger waren. Van andere mentale vaardigheden waren de prestaties in de foliumzuurgroep vergelijkbaar met mensen die circa 2 jaar jonger waren. (The Lancet, 2007)
Een Amerikaans onderzoek lijkt erop te wijzen dat foliumzuur bescherming biedt tegen Alzheimer. De onderzoekers volgden 965 personen ouder dan 65 gedurende gemiddeld 6 jaar. Gekeken werd of de inname van foliumzuur, vitamine B6 of B12 van invloed zijn op de kans alzheimer te krijgen. Bij 192 personen werd deze ziekte vastgesteld. Na indeling van de proefpersonen in 4 groepen naar gelang de hoogte van de foliumzuurinname uit de voeding en supplementen bleek dat degenen die in de groep met de hoogste foliumzuurinname zaten 50% minder risico hadden gelopen dan personen met de laagste foliumzuurinname. Cijfers waren gecorrigeerd voor de inname van de andere twee vitamines en voor leeftijd, sexe, genoten onderwijsniveau, etnische groep, hart- en vaatziektes, diabetes en een gen dat een verhoogd risico geeft (e4 allele van apolipoproteine e)) N.b. in de VS is de inname van foliumzuur een stuk hoger dan in Nederland omdat veel voedingsmiddelen verrijkt zijn met deze vitamine. Voor de andere twee vitamines vond men geen berschermend effect. (Archives of Neurology, 2007 )
Ook van vitamine B3 (nicotinamide) en vitamine B12 zijn onderzoeken bekend dat lage lichaamsgehaltes gepaard gaan met cognitieve achteruitgang en zelfs hersenatrofie. (zie o.a. deze en deze studie)

Zodoende had men de hoop dat suppletie met hoge doses B-vitamines Alzheimerpatiënten zou kunnen helpen. Dit blijkt nu niet het geval te zijn, althans niet bij patiënten met normale lichaamsgehaltes van deze vitamines. In dit onderzoek onder 409 Alzheimerpatiënten met normale homocysteine-, foliumzuur- en B12-gehaltes kreeg 60% van de mensen, gedurende 1½ jaar, 5mg foliumzuur, 1mg vitamine B12 en 25mg vitamine B6 per dag. De anderen kregen een placebo. Het bleek dat er geen verschil in de mate van achteruitgang van het denkvermogen was opgetreden tussen de twee groepen. (JAMA, 2008)

Delen.

4 gedachten aan “B-vitamines, achteruitgang denkvermogen en Alzheimer”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.