Boswellia

De bast van de boswelliaboom
De bast van de boswelliaboom

De hars van de boom boswellia serrata wordt in de Indiase ayurvedische geneeskunde gebruikt voor de behandeling van ziektes die met ontstekingen gepaard gaan. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat boswelliazuren uit dit hars zich binden aan een enzyme, 5-lipoxygenase, dat z.g. leukotrienes produceert. Leukotrienes worden verantwoordelijk gehouden voor het in stand houden van chronische ontstekingen.
Uit dierproeven blijkt tevens dat boswellia een lichte pijnstillende werking heeft onafhankelijk van de ontstekingsremmende werking en dat het geen nadelige invloed heeft op de bloedstolling, de maag en de vorming van nieuw kraakbeen en gewrichtsvloeistof. Dit in tegenstelling tot veel ontstekingsremmende medicijnen.
Aangetoond is dat boswellia kan helpen bij chronische gewrichtsontstekingen, chronische darmontstekingen en astma.

Enkele onderzoeken:

Boswellia bij artrose: een gecontroleerd (gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd, crossover) onderzoek werd uitgevoerd met dertig mensen met knieartrose. Na acht weken gebruik van 3 maal daags een capsule met 330 mg boswellia extract (40% boswelliazuren) meldden alle patiënten verbeteringen. De pijn was verminderd, de beweeglijkheid vergroot, men kon verder lopen en het voorkomen van zwellingen was ook verminderd. Boswellia serrata extract werd goed verdragen. Slechts enkele lichte maag- en darmklachten werden gemeld. Iedereen koos er na afloop voor om het kruidenmiddel te blijven gebruiken. ( 2003 Jan;10(1):3-7.)

Boswellia bij colitis ulcerosa: Colitis ulcerosa is een ziekte die gekenmerkt wordt door chronische ontstekingen van de dikke darm. Bij deze ontstekingen spelen z.g. leukotrienes een belangrijke rol. Aangezien van boswellia serrata bekend is dat dit plantenextract de vorming van leukotrienes afremt deed men een onderzoek onder patiënten met colitis. Aan de patiënten werd drie maal daags 350mg boswellia serrata extract per dag gegeven gedurende 6 weken. Voor en na de periode van 6 weken werden het bloed, de ontlasting en de dikke darm grondig onderzocht. Hetzelfde vond plaats met een controlegroep die het medicijn sulfasalazine (drie maal daags 1 gram) gebruikten. Alle testresultaten verbeterden na gebruik van boswellia en waren vergelijkbaar met de resultaten van patiënten die sulfasalazine hadden gekregen. 82% van de mensen met colitis ulcerosa in de boswelliagroep ging in remissie (geen ziekteverschijnselen meer, mogelijk tijdelijk). Bij de sulfasalazinegroep was dat 75%. (Eur J Med Res. 1997)

Enkele jaren later is een soortgelijk onderzoek met vergelijkbare resultaten gedaan: 14 van de 20 colitispatiënten die 3 x daags 300 mg boswellia serrata extract hadden gekregen gingen in remissie t.o.v. 4 van de 10 patiënten die 3 x daags 1 gram sulfasalazine hadden gekregen. De onderzoekers achten de minimale bijwerkingen van boswellia een groot voordeel. (Planta Med, 2001)

Boswellia bij collageneuze colitis: Een vorm van colitis die vooral op latere leeftijd voor het eerst optreedt is collageneuze colitis. De klachten zijn doorgaans minder ernstig dan bij colitis ulcerosa. In een dubbelblind onderzoek onder 31 mensen met deze aandoening bleek dat 3 x daags 400 mg boswellia serrata extract een gunstige werking heeft. Het aantal mensen dat na zes weken nagenoeg klachtenvrij was (max. drie ontlastingen per dag) was twee keer zo groot in de boswelliagroep als in de placebogroep. (Int J Colorectal Dis., 2007)

Astma:
In een dubbelblind onderzoek meldden 70% van de 40 mensen die, gedurende 6 weken, 3 x daags 300mg boswelliaextract hadden ingenomen verbetering t.o.v. 27% verbetering in de controlegroep. (bron)

Peritumoraal oedeem: Mogelijk zou boswellia de symptomen van hersentumoren kunnen verlichten door oedeem tegen te gaan. Enkele kleine onderzoeken zoals deze zouden hierop wijzen. Meer en beter onderzoek komt echter altijd moeilijk van de grond vanwege geldgebrek.

Boswellia opname: Uit onderzoek blijkt dat de opname in het lichaam van de werkzame bestanddelen van Boswellia Serrata veel beter is als het tegelijkertijd met oliën en vetten wordt ingenomen .
De proefpersonen gebruikten boswelliacapsules op een lege maag en na een vetrijke maaltijd. Op verschillende tijdstippen tot 60 uur na inname werden de concentraties van de Boswelliazuren in het bloed gemeten. Het bleek dat de opname na de vetrijke maaltijd enkele malen beter was dan bij gebruik op een lege maag. (Planta Med 2004)

Update 1 mei 2013
Ziekte van Crohn
Een Duits onderzoek waar 82 mensen met de ziekte van Crohn aan meededen kon geen verschil vaststellen tussen degenen die een boswellia-extract gekregen hadden ( 3 x daags 800 mg) en de placebogroep. Het aantal patiënten dat in remissie bleef gedurende het een jaar durend onderzoek was 60% in de boswelliagroep en 55% in de placebogroep. Ook was er weinig verschil in het aantal en de aard van de nadelige bijwerkingen.
Inflamm Bowel Dis. 2011 Feb;17(2):573-82. doi: 10.1002/ibd.21345.

 

Delen.

7 gedachten aan “Boswellia”

 1. Die laatste update van 1 mei 2013 doet dus alles teniet ? Geen verschil met de placebogroep? Of wil ’t zeggen dat Crohn ook door geestkracht onderdrukt kan worden ? Ik had liever gezien dat er nog ’n test werd gedaan met mesalazine en boswellia.

 2. De ziekte van Crohn is een ernstiger en andere aandoening dan colitis ulcerosa waarbij mesalazine ook vaak niet helpt. Het zou ook aan het specifieke preparaat kunnen hebben gelegen of het tijdstip van inname (boswellia wordt met vet veel beter opgenomen)

 3. Ik heb Colitis Ulcerosa. Ik had steeds opvlammingen, ben zelfs een half jaar behoorlijk ziek geweest dat ze me aan de Remicade wilden hebben. Werd daar erg misselijk van.
  Sinds ik Boswellia in een zo puur mogelijke vorm slik, gaat het goed met me. Ik werd enige weken een beetje slordig, ik had de Boswellia op en prompt ging ik weer achteruit.
  Heb weer een grote pot gekocht en het gaat weer helemaal goed met me.
  Ik kan het iedereen aanraden.
  Ik moet eigenlijk 2x daags Mezavant slikken. Ik krijg er vaak hoofdpijn van. Als ik Boswellia neem, heb ik aan 1x daags Mezavant meer dan genoeg.
  Het is in ieder geval voor iedereen met Colitis een aanrader om eens uit te proberen.

 4. Ik heb 14 jaar een ernstige vorm van crohn. Ik heb 8 weken lang 1200mg boswellia ingenomen met 1 eetlepel lijnzaad olie zonder enig resultaat. Uit de verslagen die ik had gelezen over boswellia was dit ook al naar voor gekomen dat het alleen effect zou hebben bij colitis ulcerosa en niet op de ziekte van crohn. Desondanks wilde ik het toch proberen maar dus zonder enige verbetering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.