Co-enzym Q10, vitamines B2 en B3 bij borstkanker

Het is goed mogelijk dat extra co-enzym Q10, vitamine B2 (riboflavine) en vitamine B3 (nicotinamide of nicotinezuur) de terugkeer van tumoren en het optreden van uitzaaiingen bij borstkanker helpt voorkomen, zo blijkt uit een Indiaas onderzoek.

Na de eerste behandeling van borstkanker die kan bestaan uit chirurgie, bestraling en/of chemotherapie komt bij een aantal vrouwen de kanker terug. Uit onderzoek blijkt dat er een sterk verband is tussen de hoeveelheid van bepaalde antistoffen in het bloed en de kans op regressie. Ook is gebleken dat bepaalde medicijnen, zoals tamoxifen (een oestrogeenremmend medicijn), het gehalte van deze antistoffen (CEA en CA) laat dalen en de kans op terugkeer van de ziekte verkleint. Nu werd onderzocht of de combinatie van 100 mg co-enzym Q10, 10 mg vitamine B2 en 50 mg vitamine B3 invloed heeft op de gehaltes van CEA en CA. Vóór de behandeling met tamoxifen waren de gehaltes van de 84 vrouwen in de leeftijd van 50-75 jaar met borstkanker van CEA en CA respectievelijk gemiddeld 18 en 50 terwijl deze bij gezonde vrouwen 1 en 5,6 zijn. Na een jaar lang 20mg per dag tamoxifen gebruikt te hebben waren de cijfers respectievelijk gemiddeld 7,8 en 36,4. Toen kregen de proefpersonen daarbij de genoemde vitamine-coQ10 combinatie. Na 3 maanden waren de gehaltes antistoffen verder gedaald tot 3,8 en 18,2. Ook werd gekeken bij hoeveel vrouwen de antistoffen zich op  een gevaarlijk hoog niveau bevonden. Voor beide stoffen was dit vóór de behandeling met tamoxifen bij 32 van de 84 vrouwen het geval; na een jaar tamoxifen nog bij 28 vrouwen maar na de vitaminekuur was bij geen enkele vrouw het gehalte van beiden antistoffen te hoog. Wel hadden nog 10 vrouwen een te hoog gehalte van één van de twee antistoffen.

Dit onderzoek wijst erop dat suppletie met coQ10, vitamines B2 en B3 samen met tamoxifen bij borstkankerpatiënten (…) een betere prognose biedt door het verminderen van de kans op terugkeer van borstkanker en het optreden van metastases (uitzaaiïngen)

Biol Pharm Bull, 2007
Andere metingen en analyses wijzen erop dat deze combinatie ook een normaliserende invloed kan hebben op angiogenese (vorming nieuwe bloedvaten, een zeer onwenselijk verschijnsel bij tumoren) en op de cytokinegehaltes (bepaalde afweerstoffen) bij borstkanker.

Omdat het geen dubbelblind onderzoek betrof is niet met zekerheid vastgesteld dat de verbeteringen geheel aan de CoQ10 en de vitamines zijn toe te schrijven.

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.