Op dieet eenvoudig twee maal zoveel afvallen?

Een onderzoek waarbij onder begeleiding mensen met ernstig overgewicht gestimuleerd werden af te vallen lijkt te bewijzen dat het opschrijven van wat je eet wel bijzonder nuttig is: degenen die deze aanbeveling opvolgden vielen 8kg i.p.v. 4kg af.
Het onderzoek/de therapie was opgezet door Kaiser Permanente, de grootste zorginstelling van de VS. Van de 1700 deelnemers had het merendeel ernstig overgewicht (BMI>30) en hoge bloeddruk. Vanwege dit laatste was het dieet dat gevolgd diende te worden het Dash dieet waar de meesten zich echter niet precies aan hielden:gemiddeld at men 2,9 porties groente en fruit per dag. Niet slecht maar minder dan de helft van wat zou moeten. Naast het eten van veel groente en fruit, volkorenproducten en mager vlees moest men 180 minuten per week aan lichaamsbeweging doen – meestal wandelen- een voedingsdagboek bijhouden en wekelijkse groepsbijeenkomsten bijwonen. Na zes maanden was het gewicht met gemiddeld 5,8kg afgenomen. Het belangrijkste “lifestyle” kenmerk dat bepalend was of men 8 dan wel 4 kg was afgevallen was dus het bijhouden van het voedingsdagboek.

Het hoeft geen formeel dagboek te zijn. De daad van het opschrijven van wat je eet is voldoende. Het kan ook op een notitieblok of in e-mail of sms aan jezelf

zegt Dr. Keith Bachman van Kaiser Permanente.
Nu was dit geen dubbelblind onderzoek waarbij aan de helft opgedragen werd alles op te schrijven. Nee, iedereen werd verzocht het te doen. De meer gemotiveerden zullen zowel het dieet als de andere aanbevelingen nauwkeuriger hebben willen opvolgen waardoor het voedingsdagboek lang niet bepalend zal zijn geweest voor het verschil van 4kg. Toch denk ik dat het bijzonder nuttig is systematisch bij te houden wat je eet. Je wordt dan steeds met de neus op de feiten gedrukt.

AmericanJPreventive Medicine
News.Yahoo.
Science Daily

Delen.

4 gedachten aan “Op dieet eenvoudig twee maal zoveel afvallen?”

 1. Ondanks de 3 uur beweging per dag door te wandelen… en de 3 porties groenten vind ik het heel weinig dat de mensen nog maar 6 kg. waren afgevallen in die 6 maanden… dat is dan maar 1 kg. per maand…
  Ik heb een poosje het “Sonja Bakker” dieet nauwkeurig gevolgd.. ik ben echt ca. 1 kg. per week met mijn gewicht omlaag gegaan.
  Groet,
  Corine Mosterdijk

 2. Goed zo!. Al hoop ik niet dat dit zes maanden zo doorgaat:)
  Bij veel diëten – met Atkins en South Beach val je de eerste weken meestal nog meer af – is het niet zo moeilijk om snel af te vallen maar om het vol te houden. Wat hier gedaan werd is nog het beste te vergelijken met Weight Watchers met het verschil dat vanwege de hoge bloeddruk men vooral kalium en magnesiumrijke voedingsmiddelen diende te eten. Veel mensen kwamen vermoedelijk uit de lagere sociale klasse en dan is gemiddeld 6kg gewichtsverlies na zes maanden zeker niet slecht. Het opmerkelijke vond ik echter het verschil tussen degenen die een voedingsdagboek bijhielden en de mensen die dit niet geregeld deden. Zolang je de menus van Sonja Bakker volgt en verder niets eet is dit niet nodig maar mochten over een half jaar de pondjes er weer aankomen en je wilt geen strikt dieet volgen kun je overwegen precies op te gaan schrijven wat je eet. Het lijkt me toch geen onbelangrijk hulpmiddel om niet “ongemerkt” weer aan te komen.

 3. ik zelf heb met chroom picolinaat onnoemelijk goede resultaten behaald,ik
  heb nooit gelooft in dietyen volgen,daar kom je juist door aan op den duur!
  gewoon eten,wel gezond en de tussendoortjes doe zoet of vet zijn, zoveel mogelijk reduceren, ik ben altijd slank geweest doordat ik heel gezond at, maar na de overgang bemerkte ik, dat er toch wat vetrolletjes om mijn taille ontstonden,ik ben toen chroom gaan gebruiken in een maand tijd, ben ik twee kilo minder! meer hoeft er bij mij niet af, maar door de chroom picolinaat, mis ik mijn tussendoortjes niet,het neemt het lekkere hongergevoel echt weg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.