Omkeren diabetes 2? Wees er snel bij!

In Groot-Brittanië wist men door een streng dieet bij mensen met diabetes en overgewicht bij veel patiënten het bloedsuikergehalte te verlagen terwijl de medicatie werd gestopt. Het blijkt dat de deelnemers bij wie pas kort sprake was van diabetes de meeste kans hadden op genezing.

Bij de deelnemers die minstens 10 kg waren afgevallen was bij iedereen de leververvetting en de vervetting van de alvleesklier opgeheven. Deze gehaltes waren genormaliseerd. Bij een deel was ook de aanmaak van insuline weer  genormaliseerd waardoor het bloedsuiker- en HbA1c gehalte daalde.

De onderzoekers rekruteerden, via huisartspraktijken in Engeland en Schotland,  ongeveer 300 personen in de leeftijd van 20-65 jaar die in de afgelopen 6 jaar waren gediagnosticeerd met type 2 diabetes. Er werden alleen mensen geselecteerd met veel overgewicht –  een body-mass index van 27-45 kg / m² – en niemand kreeg insuline. De interventie bestond uit het staken van de medicijnen tegen diabetes en hoge bloeddruk, totale vervanging van het dieet (825-853 kcal / dagformuledieet gedurende 3-5 maanden 1 ), stapsgewijze herintroductie van voedsel (2-8 weken) en gestructureerde ondersteuning voor langdurig behoud van het gewichtsverlies. Het energiegehalte in het uiteindelijke dieet bestond voor 50% uit koolhydraten, 35% uit vet en  15% proteïne.

De helft van de proefpersonen onderging deze interventie. De andere 150 kregen de standaardbegeleiding bij diabetes. Bij degenen bij wie het bloedsuikergehalte of de bloeddruk hoog bleef werd de medicatie uiteraard weer geherintroduceerd.

Het gemiddelde gewichtsverlies was 10 kg in de interventiegroep en 1 kg in de controlegroep.  Na een jaar bleek dat 46% van de deelnemers in de interventiegroep niet meer aan de criteria voor diabetes voldeden. Hun bloedsuikergehalte was gedaald en men hoefde geen diabetesmedicatie te gebruiken. In de controlegroep was dit percentage 4%.

Niet bij alle mensen die 10 kg waren afgevallen was de diabetes verdwenen. Dit was alleen het geval bij degenen bij wie de bètacellen van de alvleesklier weer zoals bij gezonde mensen insuline gingen produceren.  De eerste fase van insulineafgifte is bij diabetes type 2 afwezig maar werd dus bij 46 % van de deelnemers die het programma volgde hersteld. Het belangrijkste kenmerk van deze mensen was dat zij relatief kort diabetes hadden. Gemiddeld 2,7 jaar t.o.v. gemiddeld 3,8 jaar in de groep die niet van de diabetes verlost werd.

1) Het exacte dieet staat niet beschreven in het onderzoek. Men maakte gebruik van een commercieel programma van sapjes en soepen genaamd Counterweight Plus.  Gedurende 3 tot 5 maanden kreeg men een soort astronautenvoeding.

Remission of Human Type 2 Diabetes Requires Decrease in Liver and Pancreas Fat Content but Is Dependent upon Capacity for beta Cell Recovery. Ron Taylor c.s. Cell Metabolism, 2 augustus 2018

Primary care-led weight management for remission of type 2 diabetes (DiRECT): an open-label, cluster-randomised trial. Prof Michael EJ Lean, MD , c.s. The Lancet VOLUME 391, ISSUE 10120, P541-551, FEBRUARY 10, 2018

Gerelateerd: Selectie van het optimale dieet om af te vallen

Diabetes type 2?  Maak jezelf beter!

U bent toch zeker niet besuikerd?!

Delen.

2 gedachten aan “Omkeren diabetes 2? Wees er snel bij!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.