Ginkgo biloba bevordert herstel na beroerte

© tawatchai @ freedigitalphotos.net

Veel mensen die door een herseninfarct getroffen zijn en dit overleven hebben daarna last van achteruitgang van het denkvermogen. Volgens een groot onderzoek is er sprake van dementie bij 30 % van deze mensen. Mogelijk kan dit percentage inmiddels gedaald zijn door twee relatief nieuwe therapiën, trombolyse en een vorm van dotteren (intra-arteriële trombectomie). Behandelmethoden die echter bij lang niet alle mensen worden toegepast. Het traditionele Chinese kruidenmiddel ginkgo biloba wordt o.a toegepast voor het geheugen, bij depressiviteit, tinnitus en mentale verwarring. De werking van ginkgo biloba berust op diverse mechanismen die allen op zichzelf niet zo sterk zijn maar samen een positief effect kunnen hebben op onder meer verouderingsklachten. Het heeft een remmende werking op plaatjes activerende factor en op ACE (angiotensine converting enzyme). Ginkgo is een vrije radicalenvanger,  kan het gehalte van neurotransmitters verhogen en heeft invloed op diverse hormonen.  In China is nu een tamelijk groot onderzoek uitgevoerd om te zien of dit middel bevorderlijk is voor het herstel na een herseninfarct.

Het onderzoek telde 348 deelnemers die waren opgenomen in het ziekenhuis vanwege een herseninfarct. Alle deelnemers kregen naast de voor hen specifieke medicatie 100 mg aspirine (acetylsalisylzuur) als bloedverdunner. Daarnaast kreeg de helft per dag 450 mg Ginkgo Biloba Extract. Na zes maanden keek men hoe het gesteld was met het denkvermogen aan de hand van de ” Montreal Cognitive Assessment-score” In de groep die het  ginkgo biloba extract gekregen had trad er meer verbetering op in de resultaten van deze test.

Meer verbetering in de groep die het extract gekregen had. Het verschil is niet heel groot maar wel ‘statistisch significant’. Aangetekend moet worden dat bij een gelijkblijvend denkvermogen er doorgaans ook een beter resultaat wordt behaald bij het herhaald uitvoeren van de test.

Secundaire uitkomsten waren de resultaten van andere neuropsychologische tests naar de cognitieve en neurologische functie, de incidentie van bijwerkingen en het optreden van een nieuwe beroerte. Ook de andere testen vielen in het voordeel uit van de ginkgo bilobagroep. Er was geen verschil in nadelige bijwerkingen en er was ook geen groot verschil in het optreden van een nieuwe beroerte of andere cardiovasculaire accidenten. Deze cijfers vielen iets beter uit in de ginkgo bilobagroep. Aangezien vaak wordt gemeld dat ginkgo biloba  het risico op bloedingen zou kunnen vergroten in combinatie met bloedverdunnende medicatie is het opmerkelijk dat er vier gevallen van bloedingen werden gerapporteerd in de controlegroep en maar één in de ginkgo bilobagroep.

Het gebruikte extract was niet het tot dusver meest gebruikte extract in dergelijke onderzoeken, EGb 761 met 24% ginkgoflavonglycosides en 6% terpenen. Het in dit onderzoek gebruikte extract van een Chinese leverancier had een hoger gehalte van deze stoffen.

Ginkgo biloba extract improved cognitive and neurological functions of acute ischaemic stroke: a randomised controlled trial. Shanshan Li, c.s. Stroke and Vascular Neurology 2017;2:doi: 10.1136/svn-2017-000104

Gerelateerd:

Gingo biloba veiliger dan gedacht

Ginkgo bij tinnitus

Ginkgo biloba -Alzheimer; tegenstrijdige resultaten

Delen.

Eén gedachte over “Ginkgo biloba bevordert herstel na beroerte”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.