Hartkloppingen en voeding

© Stux @Pixabay

Normaal gesproken zijn we ons niet bewust van onze hartslag. Plotselinge hartkloppingen zorgen daar echter wel voor. Je levenspomp begint dan hevig en snel te kloppen, sensaties die je ook in je borst, keel of nek kunt voelen. Hoewel dit erg vervelend is, zijn die verschijnselen in het algemeen onschadelijk. In de meeste gevallen worden ze veroorzaakt door stress, angst of vermoeidheid, met als bijkomende oorzaken het gebruik van sommige medicijnen en stimulerende middelen of een magnesiumtekort. Ook tijdens de overgang kunnen onschuldige hartkloppingen optreden. In relatieve rust is bij volwassenen de hartslag doorgaans tussen de 50 en 90 slagen per minuut. Tijdens zware inspanningen kan een hartslag kortdurend oplopen naar  ongeveer 170 (220 min de leeftijd wordt als normale maximale hartslag gezien). Maar als de hartslag in rust op 120 komt bijvoorbeeld of tijdens een sportwedstrijd op 210 dan worden we gewaar van hartkloppingen. Doen ze  zich vaker voordoen of houden ze langer aan dan 15 minuten  dan is het raadzaam een arts te raadplegen. Er kan dan sprake zijn van een hartritmestoornis die speciale behandeling behoeft. Op de korte termijn kan men de hartslag verlagen door rustig en diep adem te halen en door zogenaamde vagale manoeuvres uit te voeren. Dit zijn o.a. hoesten en dezelfde trucjes die men kan doen om tijdens het landen in een vliegtuig de druk in de oren te verminderen. Soms kan ook het uitoefenen van lichte druk op de gesloten oogleden de hartslag verlagen.

Voeding
Voeding  kan een rol spelen bij het ontstaan van hartkloppingen. Er dient echter nog veel onderzocht te worden want en er bestaan tegenstrijdige wetenschappelijke rapporten. Maar mensen die last hebben van hartkloppingen kunnen mogelijk baat hebben bij het nemen van onderstaande maatregelen .

  • Magnesium. Mensen die last hebben van hartkloppingen kunnen vaak gebaat zijn met extra magnesium. Zoals Anthon in Wegversmallingen heeft uiteengezet is dit mineraal uiterst belangrijk als elektrolyt om ervoor te zorgen dat het hart niet op hol slaat.  Een juiste balans tussen de elektrolyten natrium en kalium en calcium en magnesium is nodig voor de juiste stimulatie van het hart. Diverse cardiologen die zich bezig houden met voeding achten een tekort aan magnesium in dit verband het meest voorkomende probleem. Extra magnesium in een dagelijkse dosis van tussen de 100 mg en 200 mg is bij hartkloppingen aan te bevelen. Magnesium kan ook van nut zijn bij de hartritmestoornis boezemfibrilleren. Diverse studies met IV toediening van magnesium hebben dit aangetoond.
  • Alcoholische dranken.  Alcohol heeft een vochtafdrijvende werking en verbruikt veel magnesium. Daarom kan alcohol hartkloppingen en hartritmestoornissen bevorderen.  Ook heeft alcohol invloed op hormonen die van invloed zijn.  Vooral veel alcohol in korte tijd – “binge drinking” –  dient voorkomen te worden. Volgens sommige deskundigen is witte wijn, en dan vooral zoete,  wat dit betreft voor sommigen het slechts omdat er veel sulfiet in zit. Biologische wijn en bier zijn dan beter. Mocht u met name slecht reageren op de sulfiet dan dienen ook gedroogd fruit en garnalen vermeden te worden.
  • Cafeïne. Volgens een groot onderzoek is er geen verband tussen koffieconsumptie en hartkloppingen of hartritmestoornissen. Er is echter zo veel anekdotisch bewijs voor een link tussen overmatige koffieconsumptie en hartkloppingen dat mensen die hier last van hebben er toch rekening mee dienen te houden. In de wetenschappelijke pers zijn ook veel berichten te vinden over energiedrankjes met veel caffeïne zoals Red Bull die hartkloppingen zouden kunnen  veroorzaken.
  • Koolzuurhoudende frisdranken. Zowel overmatige suikerconsumptie als fosfaten lijken hartkloppingen in de hand te kunnen werken.  Beiden zorgen ervoor dat je meer magnesium nodig hebt.
  • Melk  Mogelijk is het drinken van veel melk minder geschikt voor mensen die last hebben van hartkloppingen. Vanwege de calcium en de fosfaten kun je een magnesiumtekort in de hand werken of verergeren.
  • Toevoegingen  Sommige additieven worden geregeld in verband gebracht met hartkloppingen. Met name ve tsin ( e 621 mononatriumglutamaat) en aspartaam staan wat dat betreft in het verdachtenbankje.
  • Overmatig eten. Er bestaan tegenstrijdige berichten over het optreden van hartkloppingen na een zware maaltijd.  Het lijkt er op dat reflux en brandend maagzuur klachten kunnen geven die lijken op hartkloppingen. Bij mensen die toch al geregeld last krijgen van hartkloppingen veroorzaakt dit stress en deze stress kan weer zorgen voor echte hartkloppingen.

Andere factoren

Ook tabak, marihuana, cocaïne en amfetamine kunnen vaak hartkloppingen veroorzaken. Dit geldt op de wat langere termijn ook voor de medicijnen die de behoefte aan magnesium vergroten zoals diuretica, EGRF remmers,  calcineurineremmers en protonpompremmers. Ook medicijnen  die bij COPD genomen worden, met name de langwerkende luchtverwijders en de anticholinergica kunnen een hoge hartslag teweegbrengen. En met name tijdens sportieve inspanningen kan de hartslag beïnvloed worden door extreme temperaturen en het opraken van de glycogeenvoorraad. Het lichaam heeft dan soms even tijd nodig om zich aan te passen.

Gerelateerd: Wegversmallingen

Carntine vermindert sterfte, hartritmestoornissen

Delen.

3 gedachten aan “Hartkloppingen en voeding”

  1. Ik mis in het artikel over voeding en hartkloppingen de histamine in voeding (bv bioamines in vlees, vanille, etc etc) die een versnelde, dan wel een onregelmatige hartslag veroorzaken. Anti histamines zijn hier de enige oplossing, plus voeding aanpassen. Stress geeft ook een verhoogde histamine afgifte.

  2. Lida, er zijn zoveel oorzaken van hartkloppingen ten gevolge van voeding dat het bijna ondoenlijk is in een kort bestek alles te vermelden. Maar je hebt gelijk, de bioamines nemen een belangrijke plaats in als oorzaak. Daarbij valt zeker te denken aan bijv. tyramine (oude kaas, vleeswaren, vis en groente) die naast hartkloppingen verantwoordelijk kan zijn voor de beruchte “tyraminehoofdpijn”, verhoogde bloeddruk, duizeligheid, verhoogde hartslag en rug-en nekpijnen. Patiënten die MAO-blokkers (antidepressiva) gebruiken of die door een erfelijk defect geen mono-amine-oxidase in hun maagdarmkanaal hebben, zijn aanzienlijk gevoeliger voor tyramine. Dank je wel dat je ons op deze tekortkoming hebt gewezen !
    gr. Anthon

  3. magnesiumtekort komt steeds vaker terug als mede oorzaak van boezemfibrilleren.
    Een belangrijke oorzaak kan het gebruik van maagzuurremmer omeprazol en soortgelijke middelen zijn.
    Die pompen het magnesium continu de cel uit. Onderzoek toonde aan dat gebruikers van deze middelen vaak een te laag magnesiumgehalte hadden. Om dit tegen te gaan moet je er dagelijks ene of twee tabletten magnesium bij slikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.