Honger naar geweld

Midden jaren 70 van de vorige eeuw waren er zoveel anekdotes in omloop over de invloed van voeding op gedrag, dat de Amerikaanse criminoloog Schoenthaler van de California State University het tijd vond hier research naar te doen. In de jaren 80 begon hij zijn onderzoek onder jeugdige delinquenten in inrichtingen en toonde aan dat verbetering van de voeding plus – en vooral – het gebruik van extra vitaminen in de vorm van voedingssupplementen tot een dramatische afname leidde van allerlei vormen van crimineel gedrag. Specifiek kregen de deelnemers meer volkorenbrood en fruit,  maar minder suiker en frisdrank. Na wijziging van de maaltijdsamenstelling werd in elk van de deelnemende inrichtingen een afname van agressief asociaal gedrag met gemiddeld 48% gemeld. De verbeteringen bleken van blijvende aard en hielden minstens een jaar aan. Zo`n 15 jaar geleden schreef apotheker en doctor in de geneeskunde Gert Schuitemaker over de bevindingen van Schoenthaler een helder boek met bovengenoemde titel. Omdat dit thema maatschappelijk gesproken actueler is dan ooit kwamen acht Australische wetenschappers in mei van dit jaar met een nieuw rapport getiteld Micronutrient Therapy for Violent and Aggressive Male Youth: An Open-Label Trial.  

In dit gezamenlijke rapport van Hambly, Francis, Khan, Gibbons, Walsh, Lambert, Testa en Haywood valt te lezen dat jongens met gewelddadig gedrag zich minder agressief gaan gedragen nadat ze een voedingssupplement met meerdere micronutriënten hadden gekregen. Terwijl aanvankelijk 84% van de jongens in de hoogste categorie van agressie zaten, was dat percentage na de studieperiode gezakt naar 32%. De ouders bevestigden dat de jongens zowel fysiek als verbaal minder agressie vertoonden. Ook als jeugdige zaten ze gewoon beter in hun vel en genoten meer van het leven. Van 20 patiënten met een duidelijke gedragsstoornis werden na 4 tot 6 maanden eveneens gegevens verzameld. Zeven deelnemers aan het onderzoek zagen hun verbeteringen toenemen, negen bleven op hetzelfde niveau en vier vielen gedeeltelijk weer terug in hun oude gewoonten.

Voedingssuppletie !

De onderzoekers vermoeden dat de verbetering in de situatie van deze jongelui gezocht moet worden in de positieve rol van vitaminen, mineralen en andere micronutriënten bij een verstoorde neurotransmitterhuishouding. Vooral vitamine B 6 lijkt daarbij een correctieve rol te vervullen. Ook zink acht men belangrijk o.a. doordat extra zink verlaging van een teveel aan koper in het lichaam (c.q.hersenen) kan bewerkstelligen.

In een gecontroleerde studie van enkele jaren geleden met 230 jeugdige delinquenten nam het criminele gedrag met 35% af, dankzij suppletie met omega-3-en omega-6-vetzuren, vergeleken met 7% placebo. Een ander onderzoek daterend uit 1991 toonde minder agressief en asociaal gedrag bij schoolkinderen dankzij voedingssuppletie.

De Australische studie door Hambly et al telde 32 deelnemers in de leeftijd van 4 tot 14 jaar en duurde vier maanden. Het voedingssupplement – op maat gemaakt voor een jongen van 25 kg-  bevatte voor de ochtend: 460 mg vitamine C, 23 mg vitamine B6 (in de vorm van pyridoxine) en 57,5 mg vitamine B6 (in de vorm van pyridoxaal-5-fosfaat).’ s Avonds werd dit verder aangevuld met nog eens 460 mg vitamine C, 34,5 mg zink, 368 I.E. vitamine E, 920 mcg biotine, 46 mcg chroom en 11,5 mcg selenium.

Het mag duidelijk zijn dat dit soort onderzoeken – de rol van voeding bij crimineel gedrag – van groot maatschappelijk belang is. Laten we hopen dat nationale en internationale overheden dergelijke rapporten serieus nemen, voordat het te laat is….

Referentie: Hambly JL,Francis K, Khan S et al. Micronutrient Therapy for Violent and Aggressive Male Youth: An Open-Label Trial – J Child Adolesc. Psychopharmacol.2017 May 8: doi:10.1089/cap.2016.0199

Gerelateerd: Heeft uw kind een magnesiumtekort ?
Voeding & Gedrag – van ADHD tot zinloos geweld

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.