Relatie koolhydraten, vet en sterfte

Onlangs zijn in   het gezaghebbende medische tijdschrift  The Lancet de eerste  resultaten gepubliceerd van één van de grootste bevolkingsonderzoeken op het gebied van voeding en gezondheid. Dit onderzoek stond onder leiding mensen van de Canadese Mc Masteruniversiteit. Uit de gepresenteerde gegevens blijkt dat een overmatige inname van koolhydraten een vaker voorkomend probleem is dan van vet.

De studie beschikte  over de gegevens van 135 000 mensen uit 18 landen op diverse continenten die gemiddeld 7,5 jaar waren gevolgd. Berekend werd dat in  het gemiddelde dieet 61% van de energie geleverd wordt door koolhydraten, 23,5% door vet( 8 % verzadigd, 8,1 % enkelvoudig onverzadigd, 5,3% meervoudig onverzadigd) en 15,2 %  doorproteïne. Men wist te berekenen dat bij de groep met een hoge koolhydraatinname ( meer dan 60%  van de calorieën uit koolhydraten met een gemiddelde van 77%) het sterfterisico 28% hoger lag dan in de groep met een relatief lage koolhydraatinname (46 % koolhydraten) .  Dit komt neer op 7,2 sterfgevallen per 1000 mensen per jaar t.o.v. 4,1 sterfgevallen.

De groep met een relatief hoge vetinname (35,3 % van de calorieën uit vet) werd in verband gebracht met een 23 % lager sterfterisico dan bij een vetarm dieet (11% vet). Dit komt overeen met 4,1 t.o.v. 6,7 sterfgevallen per 1000 mensen per jaar.

De auteurs benadrukken dat deze gegevens geen bewijs zijn voor een gunstige werking van de meer extremere koolhydraatarme diëten maar eerder argumenten leveren tegen een vetarm dieet.

Groente en fruit

Fruit en groente bieden bescherming tegen een voortijdige dood. In dit onderzoek kwam men tot de conclusie dat hiervoor 375 gram – 500 gram per dag  nodig is. De meeste bescherming boden rauwe groente. De bescherming door gekookte groente was  geringer terwijl fruit hier tussen in  zat.

 

Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. Dr Mahshid Dehghan, PhD c.s. The Lancet 29 augustus 2017

McMaster University. “Moderate consumption of fats, carbohydrates best for health, international study shows.” ScienceDaily. ScienceDaily, 29 August 2017.

Gerelateerd:

 

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.