Magnesium tegen depressiviteit

Het mineraal magnesium is van belang voor een gezonde psychische gesteldheid. Een tekort wordt vooral in verband gebracht met stress en nervositeit. Ook is magnesium van belang voor een goed humeur. Een recent onderzoek liet verbeteringen zien met suppletie van magnesiumchloride bij depressiviteit.

Een onderzoeksgroep van de universiteit van Vermont recruteerde 126 mensen met lichte tot matige depressiviteit die hiervoor niet opgenomen waren maar thuis werden behandeld. Ongeveer tweederde gebruikte antidepressiva. De helft kreeg eerst de magnesium. Vier tabletten met 500 mg magnesiumchloride. Dit levert in totaal 248 mg magnesium per dag. De andere helft vormde in eerste instantie de controlegroep. Zij kregen overigens geen placebo. Na 6 weken werden de groepen omgewisseld.

Het humeur werd om de twee weken beoordeeld aan de hand van de PHQ 9 vragenlijst (zie). Hierboven ziet u de resultaten grafisch weergegeven. Zoals u kunt zien was er door de magnesium duidelijke verbetering opgetreden. De verbeteringen traden al binnen twee weken op en golden voor diverse leeftijdscategorieën en zowel bij de patiënten die wel en die geen antidepressiva gebruikten. Er werden geen serieuze bijwerkingen geconstateerd.

Ook werd de nervositeit (anxiety) gemeten met de Generalised Anxiety Disorder (GAD-7) vragenlijst.

Ook trad er verbetering op in de verschijnselen van nervositeit, bezorgdheid en angstgevoelens. De mensen hadden hier overigens gemiddeld minder last van dan van depressiviteit.

Role of magnesium supplementation in the treatment of depression: A randomized clinical trial Emily K. Tarleton, Benjamin Littenberg, Charles D. MacLean, Amanda G. Kennedy, Christopher Dale. Plos one June 27, 2017

Gerelateerd: Heeft uw kind een magnesiumtekort?

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.