De borrel op de korrel

©digitalart op freedigitalphotos.net

Een van mijn eerste bijdragen aan deze site was een artikel over de gezondheidsaspecten van wijn ( In Vino Veritas) drie jaar later gevolgd door een opstelletje over bier ( Leve de Man die het Bier uitvond ! ). Vooral de in rode wijn voorkomende proanthocyanidinen, flavonolen en resveratrol, zijn substanties waarvan vaststaat dat die gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben. Ik schreef ook vriendelijke dingen over xanthohumol vanwege zijn anti-oxidatieve eigenschappen en silicium, een mineraal noodzakelijk voor botopbouw, beide rijkelijk aanwezig in bier. Maar zowel bier als wijn zijn alcoholische versnaperingen en zoals die goede oude Hippocrates, grondlegger van de moderne geneeskunde, eeuwen geleden zo duidelijk formuleerde dient dat geestrijke vocht vooral “met mate en afgestemd op de persoonlijke conditie” te worden gedronken. Het aardige is dat die oude waarheden onlangs opnieuw werden bevestigd in een onderzoek van de University College London, gepubliceerd in The Journal of the American Heart Association.  

Stijve bloedvaten

Allereerst even dit. Met het stijgen der jaren hebben onze slagaderwanden de neiging te gaan verharden. Ze worden progressief stugger en minder flexibel en elastisch. (arteriosclerose) Dat is helaas een “normaal”onderdeel van het ouder worden. Maar verscheidene studies hebben aangetoond dat een verhoogde vaatwandstijfheid voorspellende waarde heeft vanwege een groter risico op hart en vaatziekten en sterfte in het algemeen.

© Somkiat Fakmee op Freedigitaphotos.net

Arteriosclerose kan namelijk ernstige aandoeningen als angina pectoris, hartinfarct, embolie en beroertes tot gevolg hebben. Het is dus zaak om dat proces zoveel mogelijk te vertragen en factoren die dat verhaasten zo mogelijk te elimineren. Welke orthomoleculaire tools u daar bij van dienst kunnen zijn kunt u uitgebreid op deze site lezen. En hoewel het nuttigen van een enkel glaasje op z`n tijd geen kwaad kan en zelfs enige waarde heeft bij het voorkomen van cardiovasculaire problemen geldt dat niet voor stevige drinkers, zo blijkt uit boven vermeld onderzoek. Jarenlang stevig alcohol drinken vooral bij mannen kan voor vroegtijdige veroudering van de slagaderen zorgen.En als die stevige drinkers een streep onder hun slobbergewoonte zetten, bleef het risico op vaatwandstijfheid echter nog steeds bestaan. Dat was niet het geval bij mannen die  matig alcohol gebruikten. Bij dames waren die associaties overigens niet significant.Voor het bepalen van de vaatwandstijfheid werd bij dit onderzoek de zogeheten PWV(= pulse wave velocity) methode gebruikt. Daarbij wordt de afstand gemeten die de (bloed)drukgolf aflegt van de halsslagader naar de dijslagader, gedeeld door de tijd die nodig is om deze afstand af te leggen. Toegenomen stijfheid van het slagaderlijke systeem resulteert in een stijging van de snelheid van de drukgolf.

Met mate

In genoemde studie definieerden de Britse onderzoekers matigheid met de consumptie van 1 tot 112 gram alcohol per week. Dat komt neer op  ongeveer 1 a 2 glazen bier, wijn of jenever per dag voor mannen en 1 glas per dag voor vrouwen. Vrouwen breken alcohol niet alleen slechter af, maar bij hen bestaat door alcoholconsumptie ook een sterk stijgend risico op borstkanker. Onder structureel stevige drinkers verstaan de onderzoekers gebruikers die méér dan 112 gram alcohol per week (11 tot 14 alcoholische drankjes)  weg werken. Het aantal deelnemers aan het onderzoek bedroeg 3869 – in de leeftijd van 30-50 jaar – waarvan 73,7 % tot het mannelijk geslacht hoorde. Die dronken ten opzichte van de vrouwelijke proefpersonen stevig door. Twee keer zoveel dames hadden nog nooit gedronken of waren er mee gestopt. 32 % van de vrouwen en 28% van de mannen namen slechts af en toe een glaasje. De heren die de kurk voornamelijk naast de fles lieten staan hadden duidelijk veel hogere PWV waarden en derhalve minder elastische bloedvaten. Hiermee werd bevestigd dat langdurig stevig alcoholgebruik (meer dan twee glazen per dag) medeverantwoordelijk is voor het ontstaan van arteriële stijfheid, ook als er uiteindelijk mee wordt gestopt. Had de apostel Paulus het toch bij het rechte eind toen hij zijn geloofsbroeder Timothëus schreef: “Drink geen water meer – of drink niet alleen water – maar neem wat ( dus geen vat ) wijn vanwege je maag en omdat je vaak ziek bent” ( 1 Timothëus 5:23- De Bijbel – Nieuwe Wereldvertaling 2017) Over oude waarheden gesproken….

Referentie: O`Neill D, Britton A, Brunner EJ, et al. Twenty- Five Year Alcohol Consumption Trajectories and Their  Association With Arterial Aging. A Prospective Cohort Study. JAHA; feb. 2017,6; e005288 doi:10.1161/JAHA,116.005288

Delen.

2 gedachten aan “De borrel op de korrel”

  1. Jose, links boven in de grijze onderwerpsbalk kun je het woordje “atherosclerose” aanklikken. Dan rollen diverse onderwerpen over je scherm die bruikbare informatie bevatten om arteriële stijfheid zoveel mogelijk tegen te gaan. In het bijzonder zou ik je willen wijzen op het voortreffelijke artikel van mijn collega Adriaan Pruyssers, getiteld “Vitamine K tegen aderverkalking”.
    gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.