Vitamine D en statines

Voldoende vitamine D is niet alleen nodig om de negatieve bijwerkingen van statines te verminderen maar kan ook het cholesterolverlagend effect van deze medicatie versterken. Dit maken we op uit een drietal recente publicaties.

Het onderzoek uit 2015 vond plaats in de VS. Hier deden 146 mensen aan mee die gestopt waren met cholesterolverlagende medicatie vanwege ernstige nadelige bijwerkingen. Zij hadden o.a. last van spierpijn (myalgie) en spierontstekingen en spierafbraak (myositis). Bij aanvang was het vitamine D gehalte gemiddeld 52 nmol/L. Getracht werd om dit gehalte te verhogen naar 125 nmol/L -200 nmol/L. Men kreeg hiervoor 50 000 70 000 of 100 000 IE vitamine D2 per week al naar gelang de stijging van het vitamine D gehalte. Dit zijn zeer hoge doses. Na enkele weken diende men weer met een statine te beginnen. In de meeste gevallen was dit 10 mg of 20 mg rosuvastatine (Crestor)  per dag.  Hierna werden de mensen na een half jaar, een jaar en na twee jaar beoordeeld. Het vitamine D gehalte haalde de genoemde doelstelling van minimaal 125 nmol/L bij bijna 90% van de deelnemers. Het gemiddelde gehalte werd 140 nmol/L.  De onderzoekers noemen de percentages van 88% – 95%  als het aantal mensen dat door de extra vitamine D de statine weer zonder nadelige bijwerkingen kon verdragen. Bij hen daalden de cholesterolgehaltes drastisch.

Klik voor vergrote afbeelding van de tabel uit het onderzoek

Het betrof echter geen dubbelblind onderzoek. Bovendien houden de onderzoekers  niet genoeg rekening met de uitvallers. Een percentage van 70% dat door de vitamine D geen last meer had van nadelige bijwerkingen lijkt me dichter bij de waarheid te liggen.

Ook een heel ander soort onderzoek duidt er op dat vitamine D de nadelen van statinegebruik sterk kan verminderen. Statines verminderen de conditie. Dit wordt tegenwoordig ook wel de cardiorespiratoire fitness genoemd. In hoeverre het lichaam in staat is de spieren van zuurstof te voldoen tijdens inspanningen is bepalend voor het uithoudingsvermogen. In een onderzoek mat men de zuurstofopnamecapaciteit (VO2max) en de werking van de mitochondriën (energiecentraletjes in de cellen). Aan het onderzoek deden 28 mensen met diabetes type 2 mee die een tekort hadden aan vitamine D (circa 25 nmol/L).  Zij ondergingen een trainingsprogramma  en kregen daarnaast 40 mg simvastatine. De cardiorespiratoire fitness nam ondank de training met 8,% af. Als tevens 60 000 IE vitamine D per week werd gegeven was dit percentage 0,6%.

Cholesterolverlaging

Aan een 6 maanden durend onderzoek deden 56 mensen mee die al enige tijd cholesterolverlagende medicatie gebruikten. Het vitamine D gehalte was bij aanvang lager dan 75 nmol/L bij ongeveer 75% van de deelnemers. Bij ongeveer 45% was het lager dan 50 nmol/L. De helft kreeg gedurende zes maanden 2000 IE vitamine D3 per dag. In de vitamine D groep steeg het gehalte met gemiddeld 42 nmol/L en in de placebogroep met 6 nmol/L . Het effect van de extra vitamine D op het totaalcholesterol, het LDL-cholesterol en het triglyceridegehalte was opmerkelijk.

Het ldl-C gehalte was na zes maanden gedaald van 3,1 nmol/L naar naar 2,5 nmol/L, het totaalcholesterol van 4,9 naar 4,3 nmol/L en het triglyceridegehalte van 1,25 naar  0.88 mmol/l.

Vitamin D supplementation improves simvastatin-mediated decline in exercise performance : A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Sinqla M. c.s. J Diabetes. 2017 Feb 24. doi: 10.1111/1753-0407.12541
Effects of vitamin D on plasma lipid profiles in statin-treated patients with hypercholesterolemia: A randomized placebo-controlled trial. Xiao Fei Qin, c.s. Clinical Nutrition April 2015Volume 34, Issue 2, Pages 201–206
Statin Intolerance Because of Myalgia, Myositis, Myopathy, or Myonecrosis Can in Most Cases be Safely Resolved by Vitamin D Supplementation. Maksim Khayznikov c.s. N Am J Med Sci. 2015 Mar; 7(3): 86–93.

Gerelateerd: Vitamine D tegen spierzwakte door statines

Delen.

Eén gedachte over “Vitamine D en statines”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.