Heeft u een lekkende darm?

Darmkanker, darmpoliepen, galstenen en leverontsteking zijn ziekten die al heel lang bestaan. Ze zijn betrekkelijk eenvoudig op te sporen door middel van onderzoek van het spijsverteringskanaal. Maar een diagnose als een lekkende darm – “leaky gut” in het Engels – is heel wat gecompliceerder en moeilijker te stellen. Dit heeft tot gevolg dat er nog al wat scepsis over dit medische probleem bij regulier werkende artsen bestaat. De kans dat uw huisarts u meewarig aankijkt als u met het vermoeden van een lekkende darm op zijn spreekuur verschijnt is dan ook groot. Maar de bewijzen dat een lekkende darm wel degelijk een echte en herkenbare aandoening is stapelen zich op. 

Wat is een lekkende darm ?
De binnenbekleding van ons darmstelsel kan vergeleken worden met een heel fijnmazig visnet. Hyperpermeabiliteit zoals de wetenschappelijk benaming luidt, verwijst naar een situatie waarbij de kleine mazen in dat net groter worden en dingen doorlaten die daar in normale omstandigheden niet doorheen kunnen. Zoals u vermoedelijk weet heeft het darmslijmvlies een tweeledige functie: enerzijds substanties doorlaten om de lichaamscellen van de nodige voedingsstoffen en energie te voorzien, anderzijds het lichaam te beschermen tegen potentieel schadelijke stoffen en/of indringers. Als de mazen in het net groter worden komt deze barriërefunctie in gevaar en kunnen bacteriën, virussen, onverteerbare voedseldeeltjes en giftige afvalproducten door het darmslijmvlies de bloedbaan in lekken en het immuunsysteem (over)prikkelen. Normaal gesproken zouden deze stoffen via de stoelgang het lichaam moeten verlaten en met de ontlasting in het riool verdwijnen. Echter, als vreemde substanties via het darmslijmvlies de bloedbaan gebruiken als middel om het spijsverteringsstelsel te verlaten dan ligt een hele serie potentiële narigheden op de loer zoals chronische ontstekingen, het chronisch vermoeidheidssyndroom, voedselallergieën, depressie, hartfalen, overgewicht , auto-immuunziekten zoals Crohn en coeliakie ,pijnlijke gewrichten, hoofdpijn,  prikkelbare darmsyndroom en huiduitslag. Het is echter niet altijd duidelijk of de lekkende darm oorzaak of gevolg is van deze gezondheidsproblemen.

Hoe kom je eraan ?

Robynne Chutkan tijdens een lezing. Te zien op youtube.

Volgens Dr. Robynne Chutkan, gastro-enteroloog en sinds 1997 werkzaam als faculteitslid van het Georgetown University Hospital in Washington DC verkeert de kennis over de toegenomen doorlaatbaarheid van de darmen nog in een pril stadium. Maar volgens haar spelen in elk geval zes factoren een belangrijke rol:

a.  Een voedingspatroon met veel geraffineerde suiker, bewerkte voedingsmiddelen, conserveringsmiddelen en chemische stoffen. Dit geldt ook voor het consumeren van gluten, een eiwit dat zich bevindt in tarwe, rogge en gerst.

b. Buitensporige alcoholconsumptie kan tot schade aan de darmslijmvlieslaag leiden.

c. Chronische stress kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem, waardoor het vermogen om binnendringende ziekteverwekkers te bestrijden aangetast raakt en de symptomen van een lekkende darm verergeren.

d. Medicijnen van het type niet steroïde ontstekingsremmers ( NSAID`s), zoals aspirine, ibuprofen, diclofenac, naproxen, indometacine, piroxicam etc. Ook maagzuurremmende middelen die de zuurgraad veranderen en steroïden die de darmflora wijzigen, alsmede antibiotica die de essentiële goede bacteriën doden zijn factoren voor het ontstaan van een lekkende darm..

e. Dysbacteriose, een verstoord evenwicht tussen gunstige en schadelijke bacteriesoorten in de darm waartoe ook woekering van gistsoorten zoals candida behoort en parasietenbesmetting zijn mogelijke oorzaken van een lekkende darm

f. Bestraling en chemotherapie kunnen het darmslijmvlies beschadigen en zijn ook risicofactoren..

Frustratie

Dr. Chutkan zegt: “Patiënten zijn meestal bij verschillende artsen geweest om duidelijkheid over de symptomen te krijgen, maar uit conventionele tests en scans komt vaak niets naar voren. Men kan dan een gevoel van hopeloosheid en wanhoop ervaren, omdat de symptomen zo ongelijksoortig zijn en geen verband met elkaar lijken te houden. Het valt mij op dat mensen met deze symptomen sterk het gevoel hebben langzaam te worden vergiftigd. Van veel dingen die hun  weg naar je ingewanden vinden was het immers nooit de bedoeling dat ze in contact kwamen met de rest van je lichaam”.

Wie medisch gesproken met zijn of haar klachten al een hele weg heeft afgelegd en in overdrachtelijke zin van het kastje naar de muur is gestuurd en met niets is thuis gekomen doet er wellicht verstandig aan een complementair (orthomoleculair) arts te raadplegen. Die graaft zich vanuit een holistische visie wat dieper in de materie in dan in de reguliere geneeskunde gebruikelijk is. Daar blijft het vaak bij symptoombestrijding. En hoewel regulier maag-darm-leverspecialist is Robynne Chutkan een groot voorstander van een nutritionele benadering van het lekkende darmprobleem.

Chutkan`s adviezen
“Er bestaat geen wondergeneesmiddel voor het behandelen van een lekkende darm, maar als je vermoedt dat je het hebt, kun je er wel wat aan doen om de ontsteking te genezen en de ongeschonden toestand van je darm te herstellen”, zegt Robynne. Het gaat daarbij om het schrappen van schadelijke voedingsadditieven, het toevoegen van goede bacteriën in de darmen en het herstellen van de darmwand.

Vermijden:

1. Alle geraffineerde suikers, gluten, alcohol en kunstmatige zoetstoffen – enkele van de grootste boosdoeners wat betreft ontsteking. Een glutenvrij dieet kan bij mensen met het risico op coeliakie (asymptomatisch met endomysiale anti-lichamen) helpen de doorlaatbaarheid van de darm te verminderen.

2. Als het maar even kan medicatie als NSAID`s ( zie boven) antibiotica, steroïden en andere middelen die het darmslijmvlies kunnen beschadigen uit de weg gaan.

Doen:

1. Eet veel groene bladgroenten en andere vezelrijke voedingsmiddelen. Voedsel dat de groei van goede bacteriën bevordert is cruciaal, vooral gefermenteerde producten als zuurkool en kefir die de balans goede/slechte bacteriën herstelt .

2. Het regelmatig gebruik van krachtige probiotica die grote hoeveelheden gezondheidsbevorderende bifidobacteriën en lactobacillussoorten bevatten. Per individu kan het soort en de dosering van een behulpzaam probioticum verschillen. Het advies meerdere soorten en stammen probiotica te gebruiken vergroot de kans op herstel. Een complementair werkend arts kan daarbij adviseren.

3. Het consumeren van ontstekingsremmende essentiële omega-3-vetzuren in voedingsmiddelen als vis, lijnzaad, hennep en walnoten. Het dagelijks gebruik van een kwalitatief goed visoliepreparaat is een must.

4. L-glutamine is een aminozuur dat de cellen gebruiken om eiwit aan te maken en als energiebron. De cellen van het darmslijmvlies zijn gretige afnemers van glutamine, dat volgens sommige onderzoekers darmbeschadiging na chemotherapie en bestraling helpt te herstellen en gunstig kan zijn bij een lekkende darm.

Dr. Robynne Chutkan besluit: “Omdat we wat betreft de lekkende darm nog in een leerstadium zijn, berusten deze aanbevelingen voor behandelingen grotendeels op persoonlijke ervaringen. Maar het zijn verstandige aanbevelingen die kunnen leiden tot verbetering in de algehele gezondheid en het zoveel mogelijk herstellen van een lekkende darm. Mijn vermoeden is dat naarmate onze kennis groeit, de theorieën achter de lekkende darm de fundering zullen worden voor tal van ziekten die wijdverbreid zijn in onze samenleving”

En daar zou zij wel eens gelijk in kunnen krijgen. Immers, heeft Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde, niet gezegd: “Alle ziekten beginnen in de darmen”?

Referentie: “Darmeuforie”, Dr. Robynne Chutkan , 2016 uitgave www.succesboeken.nl 

Gerelateerd: alle “darm”artikelen op deze site.

Delen.

Eén gedachte over “Heeft u een lekkende darm?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.