EPA en DHA beschermen tegen hartaanval

Het mag inmiddels wel als bekend worden verondersteld dat de omega-3 vetzuren uit vis en visoliecapsules bescherming kunnen bieden tegen cardiovasculaire aandoeningen. Toch willen wij u de meest recente analyse van al het gedegen onderzoek niet onthouden.

Het eerste deel betrof een meta-analyse van alle interventiestudies met EPA/DHA vetzuren uit vis waarbij het risico op een coronaire hartziekte werd onderzocht. De gegevens van 18 gerandomiseerde klinische onderzoeken waarbij het effect van de inname van visoliecapsules was vergeleken met placebo. Aan deze onderzoeken hadden in totaal 93 000 mensen meegedaan. Gekeken werd naar het aantal gevallen van een hartaanval, plotselinge hartstilstand, coronaire sterfte en angina pectoris. Alles bij elkaar genomen hadden mensen die de visoliecapsules gekregen hadden 6% minder risico gelopen op één van de genoemde gebeurtenissen. Bij mensen die een verhoogd risico hadden op een hartaandoening vanwege een verhoogd triglyceridengehalte (>1,7 mmol/L) of verhoogd ldl-cholesterolgehalte (>3,6 mmol/L) was de bescherming 16% respectievelijk 14%. Overigens wordt het triglyceridengehalte verlaagd door de omega-3 vetzuren evenals door een vezelrijk dieet, vitamine C, l-carnitine en rode rijst gist terwijl o.a. alcohol en suiker het triglyceridegenhalte kunnen verhogen.
Als alleen de onderzoeken waarbij minstens 1 gram omega-3 vetzuren was gegeven werden meegeteld dan was het beschermingspercentage niet 6% maar 17%.

Ook voerde men een analyse uit van veel epidemiologische onderzoeken naar het effect van deze vetzuren op coronaire hartziekten. Aan deze prospectieve cohortstudies waarbij in totaal 732 000 mensen vele jaren werden gevolgd werd een groep met een relatief hoge inname van deze vetzuren uit vis steeds vergeleken met een groep met een lage visconsumptie. Uit deze analyse kwam het cijfer van 18% bescherming door een hoge omega-3 vetzuurinname uit de bus.

A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials and Prospective Cohort Studies of Eicosapentaenoic and Docosahexaenoic Long-Chain Omega-3 Fatty Acids and Coronary Heart Disease RiskDominik D. Alexander, PhD, MSPH. Mayo Clinic proceedings, January 2017 Volume 92, Issue 1, Pages 15–29
Omega-3 Fatty Acid Therapy: The Tide Turns for a Fish Story James H. O’Keefe, Mayo Clinic proceedings January 2017 Volume 92, Issue 1, Pages 1–3

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.