Rode gist rijst toont weer effectieve cholesterolverlaging

Een gedegen, relatief groot, onderzoek uit India toont weer aanmerkelijke verbeteringen door rode gist rijst  met betrekking tot de bekende risicofactoren voor cardiovasculaire aandoeningen.

rodegistrijst-chol-ldl
Rood is rode gist rijst supplement, blauw placebo

Voor het onderzoek werden circa 200 mensen van middelbare leeftijd geselecteerd. Zij hadden matige verhoogde cholesterolgehaltes en niet eerder medicatie hiervoor gekregen. Een derde van de deelnemers leed aan diabetes. Bij aanvang was het totaalcholesterol gemiddeld 5,7 en het ldl circa 3,8 mmol/L. De helft kreeg nu 2 maal daags een supplement dat per capsule 400 mg rode gistrijst, 35 mg druivenpitextract, 10 mg zwarte peper, 7 mg nicotinamide (vitamine B3) en 100 mcg foliumzuur bevatte. Van deze ingrediënten is eigenlijk alleen van rode gist rijst aannemelijk dat het invloed heeft op de cholesterolgehaltes. De andere helft vormde de placebogroep die onwerkzame capsules kreeg.

Zoals u in de eerste grafiek kunt zien waren de cijfers na 12 weken sterk verbeterd. Ook het triglyceridegehalte was door de rode gistrijst met ongeveer 15% gedaald.

Nog maar weinig deelnemers hadden na 12 weken te hoge ldl-cholesterolgehaltes, zelfs die volgens de strikte – te strikte volgens ons – Amerikaanse richtlijnen.

gewenste-ldl-cholEr was geen verschil in de meldingen van nadelige bijwerkingen tussen de twee groepen. Ook bleek uit de metingen van de leverwaardes geen nadelig effect.

ESSENS dyslipidemia: A placebo-controlled, randomized study of a nutritional supplement containing red yeast rice in subjects with newly diagnosed dyslipidemia. Kasiwal, R.R. c.s. Nutrition. 2016 Jul-Aug;32(7-8):767-76.

Gerelateerd: Rode gist rijst verlaagt cholesterol, vermindert sterfte.

Delen.

8 gedachten aan “Rode gist rijst toont weer effectieve cholesterolverlaging”

 1. Er blijken verschillen in de kwaliteit van rode gistrijsttabletten te bestaan. De vraag is dus welk merk is het veiligste middel ??
  Graag bericht. Zelf gebruik ik ….. rode gistrijsttabletten.

 2. Andre, in verband met de gewijzigde wet op voedingssupplementen (2012) zijn wij niet langer in staat via dit medium adviezen te geven over merken en kwaliteitsverschillen. Die informatie kun je dus het best betrekken via apotheek of een vitamine-speciaalzaak.
  gr. Anthon

 3. ook wij mijn man en ik zijn begonnen aan de rode gistrijst met q10we hopen dan ook dat de cholesterol naar beneden gaat

 4. Neem 4 weken Rode Gist Rijst en DHL is van 3,9 naar 0,91 gegaan

 5. Roelof, een HDL ( dus niet DHL, want die brengt alleen maar post pakketjes rond !)cholesterolwaarde van 0,9 is volgens de normen van het Nederlands Huisartsengenootschap te laag. En dat heeft op den duur ongunstige consequenties.
  Ik adviseer je daarom in overleg met je dokter (veel) minder Rode Gistrijst te slikken.
  gr. Anthon

 6. Het kan ook LDL Cholesterol zijn. Dan is een daling wel gunstig. Een dergelijke daling is wel extreem en kan eigenlijk niet Misschien wordt ldl van de eerste meting met hdl van de tweede meting vergeleken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.