Knoflook verlaagt cholesterol en bloeddruk

© Keko64 freedigitalphotos.net

© Keko64 freedigitalphotos.net

Onlangs zijn de resultaten gepubliceerd van een gedegen Iraans onderzoek dat een bijzonder sterke daling van de cholesterolgehaltes en de bloeddruk rapporteerde met knoflook en citroensap.

Het betrof een onderzoek onder mensen van middelbare leeftijd met matig verhoogde cholesterolgehaltes die verder gezond waren en geen medicijnen gebruikten.

knoflook-citroen-cholesterol-bloeddruk

Zoals u kunt zien in de grafiek met de resultaten waren de deelnemers in  vier groepen  verdeeld. Men kreeg per dag 20 gram rauwe knoflook (circa 5 teentjes), een eetlepel citroensap, beiden (groep 1 mix) en groep 4 was de controlegroep. Na acht weken veranderden de risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals in de grafiek staat vermeld. Het meest opmerkelijke is wat ons betreft  de daling van de bloeddruk. In de twee groepen die de knoflook gekregen hadden daalde deze tot circa 95/63. Op dit moment worden dergelijke bloeddrukwaarden door de meeste deskundigen als niet te laag maar als uitstekend beschouwd. Een bloeddruk van 120/80 is niet de optimale waarde maar de grens waarboven sprake is van een te hoge bloeddruk.

Cholesterol

Nederland is één van de weinige landen waar de cholesterolcijfers in mmol/L en niet in mg/dl weergegeven worden. Daarom enkele cijfers: In de groep die zowel de knoflook als de citroensap gekregen had daalde het totaalcholesterol van 6 naar 5. In de groep die alleen de knoflook had gekregen ging dit van 6 naar 5,5. Het ldl daalde in de mixgroep van 3,2 naar 2,4 en in de knoflookgroep van 3,1 naar 2,7. De citroensap heeft daarom vermoedelijk ook een gunstige invloed gehad.

Er was ook een sterke daling van het fibrinogeengehalte. Een daling van deze stollingsfactor is op zichzelf gunstig en toont aan dat er een afname was van laaggradige ontstekingsprocessen. Het betekent echter ook dat mensen met antistollingsmedicatie erg moeten oppassen met hoge doses knoflook.

Knoflookadem

In dit onderzoek is in de mixgroep citroensap toegevoegd om het gezondheidseffect daarvan te kunnen beoordelen. Dit had dus waarschijnlijk een positief en zeker geen negatief effect. Dit is vooral van belang omdat bij het dagelijks nuttigen van 5 teentjes knoflook methodes gewenst zijn om de knoflookadem te verminderen. Citroensap na het eten van de knoflook kan dit aanmerkelijk verminderen. Andere methodes zijn het eten van een appel, peer of pruim of van blaadjes rauwe spinazie, sla, peterselie, mint of basilicum. Ook geven gerechten met paddestoelen of aubergines die veel knoflook bevatten doorgaans geen aanleiding tot slechte adem. Helaas zijn deze methodes niet altijd afdoende.

Effect of Garlic and Lemon Juice Mixture on Lipid Profile and Some Cardiovascular Risk Factors in People 30-60 Years Old with Moderate Hyperlipidaemia: A Randomized Clinical Trial. Negar Aslani, c.s. Int J Prev Med. 2016; 7: 95.

Deodorization of garlic breath volotiles by food and food components, Ryan Munch, b.s. (afstudeerscriptie)

Gerelateerd: Knoflook

Knoflook verlaagt hoge bloeddruk in combinatie met medicijnen

Knoflook verlaagt hoge bloeddruk

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *