Lijfsbehoud? Doe een APK-check!

Veel mensen zorgen beter voor hun auto dan voor hun lichaam. Neem nou mijn buurman. Hele zaterdagen ligt hij onder zijn vehikel of poetst urenlang met een zacht lapje het lakwerk om elk vlekje te verwijderen . “Goed bezig!” roep ik als ik voorbij fiets. “Moet nou eenmaal gebeuren hé; heb je veel langer plezier van zo`n wagentje”, repliceert hij. “Volgende week gaat ie naar de APK dan worden de remmetjes, bandjes, lichtjes, en schokdempertjes nagekeken. Voorkomen is beter dan genezen!” vult hij blijmoedig aan. Ja, hij weet wat goed is voor zijn vervoersmiddel. Maar of ie net zo zuinig is op z`n lijf. Hij rookt minimaal 4 pakjes sigaretten per week, draagt een overhemd waarbij de knoopjes duidelijk onder hoogspanning staan en stapelen de lege bierkratten op zijn balkon zich gestadig op. Een prangende vraag tot nut van buurman en het algemeen belang: wel de auto conserveren, maar niet ons lichaam? Merkwaardige tegenstelling ! Immers, een auto is vervangbaar, ons lichaam die meest kostbare fysiologische machine niet. Wordt het daarom niet de hoogste tijd voor een mentaliteitsverandering? Moeten wij zelf ook niet eens aan een grondige APK? Akkoord, maar hoe en wat?

Lange termijndenken
Wie voor een verzekering of een nieuwe baan gekeurd wordt dient vragen te beantwoorden als : “Voel je je gezond?” en “Wanneer ben je voor het laatst bij de dokter geweest en waarvoor?”. Afhankelijk van de bedoeling van zo`n onderzoek wordt er geïnformeerd naar eventueel medicijngebruik en de sterkte van je bril of contactlenzen. Er wordt bloed afgenomen en onderzocht op suiker en cholesterol. De urine wordt gecontroleerd op mogelijke eiwitten. Gevolgd door een oog en gehoortest plus een ijskoude stethoscoop op je borst met het vriendelijke verzoek diep in en uit te ademen om de longfunctie te controleren. Allemaal heel nuttig en belangrijk voor de korte termijn. Maar het helpt je geen steek verder als het gaat om “lijfsbehoud” tot in lengte van jaren. Wat we echt nodig hebben is een veel uitgebreidere checklist. Zeg maar een echte APK voor mensen die hun gezondheid ook op de lange termijn serieus willen nemen. Als antwoord op de vraag waar je dan precies naar zou moeten kijken en wanneer hebben Pim Christiaans en Hanny Roskamp voorzien in een helder en zeer praktisch geschreven handleiding getiteld Check je Houdbaarheid.  

Sneltrein
Net als een auto zijn ook wij beperkt houdbaar. Maar dat betekent niet dat we die aftakeling als zoete koek moeten slikken. Met de boodschap dat roken, overmatig drinken, een zittend leven en de consumptie van geraffineerde koolhydraten en suiker geen bijdrage leveren tot een lang en gezond leven vertel ik u niets nieuws. Ook niet dat veel groente, fruit, dagelijks bewegen, een goede nachtrust en zo weinig mogelijk stress wel de gezondheid bevorderen. Maar de wetenschap staat niet stil en gedraagt zich als een sneltrein die in volle vaart door dendert met de ene nieuwe ontdekking na de andere. Zelfs gezondheidsprofessionals kunnen die informatie nauwelijks bijhouden. De hoeveelheid medische kennis verdubbelt ongeveer elke twee jaar. Een van de belangrijkste nieuwe inzichten van de laatste tijd bijvoorbeeld is dat ziekten als diabetes type 2, hart en vaatziekten, kanker en Alzheimer in wezen verouderingsziekten zijn. Een andere is dat we onze genen – de blauwdruk die wij bij onze geboorte van onze ouders hebben meegekregen – niet altijd van al die narigheid de schuld kunnen geven. Eet en leefstijl zijn belangrijke “correctoren” op ons genoom, waarmee we op het terrein van de epigenetica zijn aangeland. Helaas – en dat moet je ook weten –  gaan sommige leden van het treinpersoneel in die vaart ook wel eens aan de noodrem hangen. Dat gebeurt vaak als nieuwe onderzoeksfeiten indruisen tegen de belangen van bepaalde machtsblokken zoals Food en Farma. De Amerikaanse wetenschapster prof. Helen Vlassara bijvoorbeeld ontdekte al in 1995 dat voeding substanties kan bevatten die de veroudering versnellen. Sindsdien heeft de voedingsindustrie haar de oorlog verklaard omdat zij het grote publiek voor dit fenomeen wil waarschuwen……

Check check, dubbel check.
Hanny Roskamp en Pim Christiaans pretenderen nergens dat zij over alle antwoorden op het verouderingsvraagstuk beschikken. Bij het samenstellen van de checklist doen zij maar één ding: het op de voet volgen van zoveel mogelijk wetenschappelijke publicaties over veroudering, alles over dit onderwerp lezen wat los en vast zit , het bezoeken van congressen, het interviewen van auteurs, artsen, wetenschappers en voedingskundigen die zich met de antiverouderingsrevolutie bezighouden. Daardoor krijgt de lezer een zo compleet mogelijk overzicht van de meest recente wetenschappelijk gegevens. In het boek Check je Houdbaarheid geven de auteurs nadrukkelijk zelf geen adviezen, ze willen als doorgeefluiken functioneren. Hun informatie is afkomstig van een brede groep onderzoekers en medici. Zij selecteren en maken onderzoeksbevindingen en ideeën van experts toegankelijk. En dat maakt dit voortreffelijke werk zo bijzonder waardevol  ! In Check je Houdbaarheid behandelen zij 31 belangrijke onderdelen van de gezondheid, van je bloeddruk tot je hormonen, van de genen tot het geheugen, van je vitaminestatus tot je zituren. Elk hoofdstuk bestaat uit drie delen: Weten – hier vind je achtergrondinformatie over een belangrijk onderdeel van je gezondheid. Meten– hier laten de auteurs zien hoe met eenvoudige “APK-checks” de toestand van het betreffende onderdeel van je gezondheid kan worden bepaald en Doen– praktische adviezen op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten.Per onderdeel komen de beste zelftesten en de meest recente antiverouderingsadviezen aan bod. “Niet wachten tot het verval je besluipt, maar problemen zo veel mogelijk voorblijven met natuurlijke middelen die het zelfhelende vermogen van het lichaam versterken” is het devies van Pim en Hanny.Achterin staat een schema met de belangrijkste tips en een trefwoordenregister plus verklarende woordenlijst om alle informatie eenvoudig en snel terug te vinden. Een schitterend boek dat ik van harte kan aanbevelen !

Check je houdbaarheid door Pim Christiaan en Hanny Roskamp, 2016 uitgave www.cocobooks.nl

Gerelateerd: Verleng je houdbaarheid

Het Anti AGE dieet

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.