Diabetes_omslag_v11Suikerziekte is een stofwisselingsziekte die gekenmerkt wordt door een absoluut of relatief tekort van het hormoon insuline. Of de bètacellen in de alvleesklier maken wel voldoende insuline aan, maar de patiënt is er niet (langer) gevoelig voor. Men noemt dit insulineresistentie. Diabetes mellitus – de wetenschappelijke benaming – betekent letterlijk “honingzoete doorloop”, vanwege het feit dat bij een suikerpatiënt door de gestoorde glucosestofwisseling abnormaal veel vetten en eiwitten worden verbrand die de urine een zoetige geur geeft. De gevolgen van diabetes op korte en lange termijn zijn echter niet zo zoet, maar in het algemeen nogal bitter, zoals chronische vermoeidheid, ernstige schade aan het zenuwstelsel, hart en vaatziekten, nierschade en een afnemend gezichtsvermogen. Volgens de Stichting Diabetesonderzoek Nederland zijn er binnen onze landsgrenzen op dit moment meer dan 1.000.000 suikerpatiënten en komen er elk jaar 50.000 nieuwe diabeten bij. Alleen al in 2010 stierven er in ons land ruim 10.000 aan de gevolgen van diabetes . Dat zijn er zo`n 27 per dag ofwel meer dan 1 sterfgeval per uur. “En dat laten we er niet bij zitten ! “, riepen Hanno Pijl en Karine Hoenderdos. En zij sloegen de handen ineen en schreven het prachtige boek Diabetes type 2 ? Maak jezelf beter !

hannopijl

Hanno Pijl

Waarom dit boek?
Professor dr. Hanno Pijl is hoogleraar diabetologie en internist aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Zijn specialisme is diabetes type 2. Hij geeft lezingen over dit onderwerp, doet onderzoek en is te zien in de documentaire Keer diabetes om. Karine Hoenderdos is diëtist en journalist. Zij schrijft boeken en is redacteur en columnist voor nieuwsvoordietisten.nl en puurgezond.nl  Beide auteurs staan ondanks de toenemende diabetesproblematiek niet met de handen in het haar maar vanwege hun betrokkenheid veeleer met beide handen aan het bed van de suikerpatIënt. Want een vroegtijdige diagnose, een goede behandeling en eet & leefstijlaanpassingen kunnen volgens hen diabetes type 2 voorkomen en zelfs terugdraaien. Het boek Diabetes type 2 ? Maak jezelf beter !  verschaft in een setting van een handzaam formaat plus fraaie fotografie een wetenschappelijk onderbouwd 10-stappenplan en geeft informatie over de nieuwste inzichten van diabetes, adviezen over voeding en heel veel smakelijke recepten. Daarbij wordt niet gezeurd over wat culinair allemaal niet mag- daar zijn al genoeg boeken over verschenen – maar vooral wat allemaal kan en zelfs plezierig is om te doen. Daardoor krijgt de diabetespatiënt niet alleen zin in goede voeding, maar ook in het leven zelf. De ondersteunende rol van partner en gezin, vrienden en collega`s waaraan vooral de “beginnende” suikerpatiënt zo`n behoefte heeft neemt in het totaalprogramma van Pijl & Hoenderdos dan ook een voorname plaats in.

karinehoenderdos

Karine Hoenderdos

Stap voor stap
Hoe ga je om met diabetes tijdens vakantie, feestjes en drukke tijden op het werk, waarbij gemakkelijk van een gezond eetpatroon wordt afgeweken? Hanno Pijl en Karine Hoenderdos laten de suikerpatiënt niet in de kou staan, maar geven gedegen, maar vooral haalbare adviezen. Is het altijd gemakkelijk om de adviezen in het boek op te volgen? Niet altijd zeggen de auteurs heel eerlijk. Het draait namelijk om het aanpassen van vaste gewoontes, en aangezien de mens een gewoontedier is, valt dat soms niet mee. Daarom is het boek ingedeeld in 10 stappen, zodat niet alles ineens hoeft te veranderen, maar stap voor stap naar het goede doel kan worden gestreefd, namelijk het omkeren en zo mogelijk genezen van het slopende proces dat diabetes heet. Die stappen bestaan uit:
1) Schrap de snelle suikers.
2) Beweeg meer !
3) Beperk de koolhydraten.
4) Verbeter je energiebalans.
5) Breng rust in je leven.
6) Eet meer groenten.
7) Leer omgaan met moeilijke situaties.
8) Meet en weet.
9) Zoek steun.
10) Kook met liefde.

Vervangt dit boek de dokter? Beslist niet! Gebruik je medicijnen voor je diabetes ? Hanno en Karine geven de raad eerst met je dokter te overleggen voordat je aan je leefstijl gaat werken. De kans is overigens groot dat na het volgen van de adviezen in dit boek de dosering van je medicijnen kunnen worden verlaagd of zelfs na verloop van tijd helemaal achterwege kan blijven!

Waarom geen suppletie ?
Hoewel ik bijzonder blij ben met het verschijnen van dit uitstekende boek mis ik in de beschrijving van het stappenplan een overzicht van gerichte voedingssuppletie en dat vind ik oprecht jammer. Beta-glucanen verhogen de insulinegevoeligheid. Alfaliponzuur vermindert de kans op diabetescomplicaties. Vele kruiden en geconcentreerde extracten daarvan kunnen de gevoeligheid voor insuline verbeteren en het glucosegehalte verlagen zoals fenegriek (Trigonella foenum-graecumextract)  mariadistel, kurkuma, resveratrol, olijfblad-extract en kaneel. Vitamine E verbetert de functie van de bloedvaten, waardoor de kans op complicaties als retinopathie en nefropathie vermindert, vitamine D oefent een positieve invloed uit op het stabiliseren van de glucosewaarden ( bij diabetes type 1 wordt vaak een tekort aan D3 en L-Carnitine gezien), chroom verlaagt en stabiliseert ook vaak de bloedsuiker, vermindert insulineresistentie en verhoogt de insulinegevoeligheid. Magnesium verlaagt en stabiliseert eveneens de bloedsuikerwaarden enz. enz. Door deze informatie buiten beschouwing te laten blijven kansen onbenut om het lot van de diabeet verder te verbeteren. Volgens het Farmacotherapeutisch Kompas en andere bronnen kan bij het langdurig gebruik van het diabetesmedicijn metformine de absorptie van vitamine B12 en foliumzuur in gevaar komen, waardoor op den duur complicaties zoals anemie en neurologische problemen kunnen ontstaan. Andere geneesmiddelen zoals de sulfonylureumderivaten ( glimepridine, glibenclamide en gliclazide) kunnen de lichaamsvoorraden co-enzym Q10 verminderen. Naast een beschrijving over de glucoseverlagende medicijnen – op pagina 68  – zou een vermelding over de noodzakelijke aanvulling van deze voedingstoffen zeker op zijn plaats zijn. Maar de auteurs zeggen er helaas niets over.

Desalniettemin hoop ik dat elke diabetespatiënt en zij die willen voorkomen dat te worden zich in het bezit stellen van dit schitterende werk ! Want “de boodschap dat diabetes type 2 te voorkomen en soms zelfs geheel te genezen is door een gezonde leefstijl, is nog lang niet overal bekend: niet bij de mensen die er last van hebben, maar ook niet bij hun artsen en diëtisten. Hopelijk draagt dit boek er in belangrijke mate toe bij dat die boodschap breed verbreid raakt en de adviezen worden toegepast. Het zou een gezonder en fitter leven kunnen betekenen voor honderdduizenden mensen met diabetes type 2” , zegt prof. dr. Jaap Seidell , epidemioloog en hoogleraar voedingswetenschap aan de Vrije Universiteit in Amsterdam .

Diabetes type 2 ? Maak jezelf beter ! Meer energie, gezonder eten, minder medicijnen –  Karine Hoenderdos & Hanno Pijl uitgave www.fontaineuitgevers.nl

Gerelateerd:
U bent toch zeker niet “besuikerd”?
Alfaliponzuur tegen neuropathie
Co-enzym tegen neuropathie
Biotine en chroom bij diabetes

Delen.