Koffie beschermt tegen darmkanker

Coffee_drinksAlles wijst erop dat het drinken van koffie bescherming biedt tegen darmkanker.

Het meest recente onderzoek voerden Amerikaanse en Israëlitische wetenschappers uit in Israël. Men vergeleek de koffieconsumptie van 5100 darmkankerpatiënten met ongeveer 4000 verder vergelijkbare gezonde mensen. Bij mensen die 1 of 2 koppen koffie per dag dronken kwamen 22% minder gevallen van colorectale kanker – kanker in de dikke darm en endeldarm – voor. Bij gemiddeld 2 tot 2,5 koppen per dag was dit percentage 41% en mensen die nog meer koffie dronken hadden zelfs 54% minder vaak deze vormen van kanker. Als gekeken werd naar de soort koffie dan gold de bescherming voor alle varianten, ook caffeïnevrije en gekookte koffie (waaronder espresso) al waren de percentages voor deze twee categoriën iets kleiner. Bovendien moet aangetekend worden dat mensen die caffeïnevrije koffie drinken er doorgaans een gezondere levensstijl op na houden. Dit is van belang omdat caffeïne één van de stoffen in koffie is waarvan men vermoed dat ze kankerverwekkende stoffen neutraliseren. Andere koffiebestanddelen zoals cafestol en kahweol zijn echter waarschijnlijk belangrijkere anticarcinogene stoffen.

Een relatie tussen darmkanker en koffieconsumptie is al eerder onderzocht en meestal vindt men een mogelijke beschermende werking al zijn de percentages niet altijd zo hoog als in bovenstaande studie. Een Japans onderzoek liet ook een substantiële bescherming zien van koffieconsumptie bij vrouwen maar niet bij mannen. Het betrof een analyse van de data van een kleine 100 000 mensen die ongeveer 10 jaar waren gevolgd. In deze periode werden 1163 nieuwe darmkankergevallen geconstateerd. Onder vrouwen die regelmatig 3 of meer koppen koffie per dag nuttigden kwam 56% minder vaak darmkanker voor dan onder de vrouwen die nooit koffie dronken.

Mogelijk is de Amerikaanse situatie beter met die in Nederland te vergelijken. In deze landen wordt meer koffie gedronken dan in Israël of Japan. Hier is ook een groot epidemiologisch onderzoek uitgevoerd. Het betrof een analyse van een studie waar 489 706 mensen aan hadden meegedaan. Zij waren gemiddeld 10,5 jaar gevolgd. In die periode zijn 2863 gevallen van proximale darmkanker, 1993 distale darmkanker en 1874 gevallen van endeldarmkanker geconstateerd. Zoals u in onderstaande grafiek kunt zien kwam men op een beschermingspercentage tegen alle vormen van colorectaalkanker van 13% bij mensen die 4 of 5 koppen koffie per dag, en van 20% bij mensen die 6 of meer koppen koffie per dag gedronken hadden. Deze percentages voor alleen darmkanker (proximale en distale) zijn 15% voor 4-5 koppen per dag en 26% voor 6 of meer koppen per dag. Koffie biedt, volgens dit onderzoek, geen bescherming tegen endeldarmkanker.

colorectalekankerkoffie

Coffee Consumption and the Risk of Colorectal Cancer. Stephanie L. Schmit, c.s.
Cancer Epidemiol Biomarkers Prev April 2016 25:634-639;
Coffee consumption and risk of colorectal cancer in a population-based prospective cohort of Japanese men and women
Kyung-Jae Lee, c.s. International Journal of Cancer Volume 121, Issue 6, pages 1312–1318, 15 September 2007
Cafestol and kahweol, two coffee specific diterpenes with anticarcinogenic activity.
Cavin C Food Chem Toxicol. 2002 Aug;40(8):1155-63.
Caffeinated and decaffeinated coffee and tea intakes and risk of colorectal cancer in a large prospective study.
Sinha R, c.s. Am J Clin Nutr. 2012 Aug;96(2):374-81. doi: 10.3945/ajcn.111.031328. Epub 2012 Jun 13.

Gerelateerd: Veel koffie, minder borstkanker

Bakkie troost of koppie gif?

Groente, fruit en darmkanker

Curcumin bij darmaandoeningen

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.