Zink verbetert immuniteit ouderen

Zink is een mineraal met talrijke functies in het lichaam. Het is onderdeel van meer dan 300 enzymen en 1000 transcriptiefactoren. In geïndustrialiseerde landen komt een tekort vooral voor bij kleine kinderen en bij ouderen. Dit laatste is bijvoorbeeld te zien in onderstaande grafiek uit een recent Japans onderzoek waarbij het zinkgehalte in het haar van meer dan 28 000 mensen werd geanalyseerd.

Een tekort is hier een veel lager gehalte dan gemiddeld (2 standaarddeviaties)
Een tekort is hier een veel lager gehalte dan gemiddeld (2 standaarddeviaties). Blauw-paars zijn mannen en roze vrouwen. in deze grafiek is niet te zien dat bij kinderen van 0-4 jaar dergelijke lage gehaltes nog vaker voorkwamen namelijk bij ongeveer 40% van de kinderen.

In Boston deden onderzoekers van diverse universiteiten, waaronder Tufts en Harvard, onderzoek naar het zinkgehalte in het serum van mensen die in een verzorgingstehuis woonden. Hieruit bleek dat circa 30% van de bewoners leed aan een zinktekort. Bij hen kwam vaker longontsteking voor die bovendien langer duurde. Men had vaker antibiotica nodig. Ook was de sterfte aanmerkelijk hoger bij degenen met een zinktekort.

Men voerde enkele jaren later een vervolgonderzoek uit waarvan de resultaten onlangs zijn gepubliceerd. Nu werd bij meer dan 58% van de onderzochte bewoners een zinktekort gemeten. Deze bewoners deden vervolgens mee aan een dubbelblind gerandomiseerd onderzoek. Een deel kreeg een multivitaminen en mineralentablet dat 50% van de RDA van veel vitamines en mineralen bevatte, waaronder 5 mg zink. Dat was de placebogroep. De andere groep kreeg ook elke dag zo’n tablet maar dan met 30 mg zink. Dat was de zinkgroep. Na 3 maanden steeg hierdoor in de zinkgroep het gehalte met gemiddeld 17% terwijl deze in de placebogroep gelijk bleef. Voor een aantal deelnemers was de 30 mg zink per dag onvoldoende om het te kort op te heffen. Er trad geen daling op van het kopergehalte. Een ongewenste daling van het kopergehalte door extra zink wordt soms als mogelijk nadelig effect geopperd. In de zinkgroep traden diverse verbeteringen in immuuncellen op. Zo steeg het aantal T-cellen door de extra zink met gemiddeld 29%.

Vanwege de veelheid van functies kan het opheffen van een zinktekort uiteraard meerdere voordelen bieden. Veel onderzoek bij ouderen hebben we hierover echter niet kunnen vinden. Wel een Europese studie waarbij het zinkgehalte in het plasma van meer dan 800 ouderen uit zes landen werd bepaald. Ook werd het zinkgehalte in de voeding vastgesteld. Dit werd gerelateerd aan de uitkomst van psychologische tests. Men vond een verband tussen een zinktekort en een groter risico op vermindering van het denkvermogen, depressiviteit en psychologische stress.

Effect of zinc supplementation on serum zinc concentration and
T cell proliferation in nursing home elderly: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial.
Junaidah B Barnett, c.s. Am J Clin Nutr 2016 103: 942-951;
Infants and elderlies are susceptible to zinc deficiency Hiroshi Yasuda & Toyoharu Tsutsui. Scientific Reports 6, Article number: 21850 (2016)
Zinc status, psychological and nutritional assessment in old people recruited in five European countries: Zinc age study. Marcellini, F.c.s. Biogerontrogy 7, 339–345 (2006).
Serum zinc and pneumonia in nursing home elderly.
Meydani SN, c.s. Am J Clin Nutr. 2007 Oct;86(4):1167-73.

Gerelateerd: Zink tegen verkoudheid

Zink en testosteron

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.