Verzadigd vet, a big fat lie?

Ook uit een onderzoek uitgevoerd in Nederland kunnen we concluderen dat het met de schadelijkheid van verzadigd vet wel meevalt. De cijfers van een groot onderzoek dat deze maand is gepubliceerd vallen niet bepaald nadelig uit voor verzadigd vet.

Het betreft een (prospectief cohort) epidemiologisch onderzoek waar circa 35 000 mensen uit Utrecht, Doetinchem, Amsterdam en Maastricht aan hadden meegedaan. Deze mensen werden ongeveer 12 jaar gevolgd. Men keek of er een relatie bestond tussen de hoeveelheid verzadigd vet in de voeding en het aantal hartaanvallen en beroertes. Bij een hoge inname van verzadigd vet trof men, gecorrigeerd voor leeftijd, roken, alcoholgebruik, BMI, onderwijsniveau en energieinname 6% minder hartinfarcten en beroertes aan.

Gemiddeld bestond 15% van de energieinname uit verzadigd vet.

copyright Godi de Veer
De bronnen van verzadigd vet. Van deze categoriën kwam kaas het beste uit de bus, vooral bij vrouwen.

Toen de wetenschappers met de cijfers gingen goochelen en probeerden te achterhalen wat er gebeurd zou zijn als verzadigd vet vervangen werd door onverzadigde vetten, door eiwitten of door koolhydraten dan vond men geen bewijzen dat dit beter zou zijn geweest maar juist het tegendeel. Alleen kwam van de macronutriënten koolhydraatrijk voedsel met een lage glycemische index niet slechter dan verzadigd vet uit de bus.

Er bestaan diverse verzadigde vetten die onderverdeeld zijn in de korte keten, middelange keten en lange keten vetzuren.  Van deze categoriën lijken de korte en middelange keten vetzuren het risico op cardiovasculaire problemen te verminderen. Overigens bevat de voeding in het algemeen weinig korte keten vetzuren. Deze worden echter in de darm door darmbacteriën geproduceerd door fermentatie van vezels en zijn erg belangrijk voor de gezondheid van de darmen.

De onderzoekers tekenen aan dat de verschillen in inname van verzadigd vet niet bijzonder groot waren binnen de onderzochte populatie. Als er ook  veel mensen heel weinig verzadigd vet zouden hebben gegeten dan zouden er misschien andere cijfers uit de bus zijn gekomen.

Dit onderzoek bevestigt onze eerdere conclusie dat alles er op wijst dat verzadigd vet niet de grote boosdoener blijkt te zijn waarvoor het jarenlang is gehouden.

The association between dietary saturated fatty acids and ischemic heart disease depends on the type and source of fatty acid in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition–Netherlands cohort. Jaike Praagman, c.s. Am J Clin Nutr February 2016
vol. 103 no. 2 356-365

Gerelateerd: Verzadigd vet als oorzaak hart- en vaatziekten onder vuur.

 

Delen.

3 gedachten aan “Verzadigd vet, a big fat lie?”

  1. Jaja, zo zie je maar weer.

    Hiermee is ook de Bécel-legende ontkracht. Overigens heb ik nooit ingezien dat een likje Bécel preventief werkt voor cardio-vasculaire aandoeningen. En dan nog, dun roomboter of dik Becel…

    Zouden er nu eindelijk tijden aanbreken dat men gaat inzien dat maagzuurremmers, statines, betablokkers, cortisonen, glyfosaat en gechloreerde koolwaterstoffen een aanslag zijn op je gezondheid…?

    😉

  2. Jurriaan, dat denk ik niet; de (financiële)belangen die daarbij een rol spelen zijn eenvoudig te groot, zoals je onder andere kunt lezen in de boeken “Dodelijke Medicijnen en Georganiseerde Misdaad – Achter de Schermen van de Farmaceutische Industrie”” van prof. Peter Götzsche en “Zout, Suiker, Vet” van onderzoeksjournalist en Pulitzerprijswinnaar Michael Moss – previews op deze site …..
    gr.Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.