Visolie tijdens de zwangerschap

220px-Premature_infant_with_ventilatorOnlangs zijn een aantal meta-analyses gepubliceerd die alle gedegen onderzoeken analyseerden naar het effect van omega-3 vetzuren uit vis op de zwangerschap. Mits vroeg genoeg gestart lijkt suppletie met visolie het risico op perinatale sterfte te verkleinen. De meeste andere mogelijke voordelen op de uitkomst van een zwangerschap, zoals een verminderde risico op een prematuur geboren maar levensvatbaar kind blijven een beetje onduidelijk.

De meest uitgebreide meta-analyse door een Chinese onderzoeksgroep beoordeelde de resultaten van 21 onderzoeken waar in totaal bijna 11 000 zwangere vrouwen aan hadden meegedaan. Men kwam tot de conclusie dat de zwangerschap gemiddeld 5,8 dagen langer duurde bij de vrouwen die de extra visolie hadden gekregen. Visolie verminderde het risico op een geboorte voor de 32 ste week (vroeg prematuur) met 22 % en een prematuur in het algemeen (< 37 weken) met 10 %. Het risico op een kind met een te laag geboortegewicht was 23% lager door extra visolie. Men vond geen effect van visolie op het aantal doodgeboren kinderen.

Sterfte
De Italiaanse onderzoekers voerden een iets strengere selectie van toegelaten onderzoeken uit voor hun meta-analyses. In totaal hadden ongeveer 3700 vrouwen die niet eerder een vroeggeboren kind hadden gekregen deelgenomen aan de onderzoeken waarbij visoliesuppletie werd vergeleken met de inname van placebo’s.  Ook nu kwam men uit op een 10 % minder prematuren in de visoliegroep maar vanwege het kleinere aantal deelnemers was dit verschil nu niet statistisch significant (kan een toevallig verschil zijn). Ook wat betreft de andere resultaten die in de eerste meta-analyse waren onderzocht kwam men tot soortgelijke cijfers die echter nu niet ” statistisch significant” waren.

Sterfte baby
Sterfte baby

In sommige studies waren veel vrouwen wel erg laat met de visolie begonnen. Daarom voerde men een analyse uit met de gegevens van de vrouwen die met de visolie waren gestart voor de 21 ste week van de zwangerschap. Het risico op perinatale sterfte was 73 % (0,3 % t.o.v. 1,2 %) lager bij de vrouwen die de omega-3 vetzurencapsules gekregen hadden.

Dysmaturiteit
De Italiaanse onderzoekers voerden een aparte analyse uit over de gegevens van de vrouwen die al eerder een kind op de wereld hadden gebracht waarbij er sprake was van groeivertraging. Dit wordt dysmaturiteit genoemd. Men vond geen effect van visolie op het wederom krijgen van een kind met groeivertraging. Ook nu trof men minder doodgeboren kinderen en baby’s die binnen een week na de geboorte stierven – perinatale sterfte – aan in de visoliegroep ( 2,1 % t.o.v 3,3 %) maar dit verschil was vanwege het kleiner aantal deelnemers (575 vrouwen) niet statistisch significant.

Andere complicaties
In het derde overzichtsartikel van de Italiaanse professor Gabriele Saccone komt zij tot de conclusie dat omega-3 visoliesuppletie niet het risico op zwangerschapsdiabetes verlaagt maar dat de vrouwen met zwangerschapsdiabetes wel gebaat zijn bij visolie.  De kans dat een keizersnede noodzakelijk is wordt er niet door verlaagd maar wel is het minder vaak nodig  dat de baby langer in het ziekenhuis moet blijven.
Ze kon geen goed bewijs vinden voor een beschermende werking van visolie tegen zwangerschapsvergiftiging. Eén onderzoek liet een duidelijk beschermend effect zien maar diverse andere studies helemaal niet. Ook op het gebied van de neurologische en hersenontwikkeling van de kinderen waarvan de moeders tijdens de zwangerschap visvetzuren gekregen hadden maakt zij melding van tegenstrijdige resultaten. Sommige onderzoeken maken melding van duidelijk betere resultaten op dit gebied van kinderen die voor de geboorte extra omega-3 vetzuren gekregen hadden terwijl andere studies hiervan geen effect lieten zien.

Omega-3 long chain polyunsaturated fatty acids to prevent preterm birth: a systematic review and meta-analysis.
Saccone G, c.s. Obstet Gynecol. 2015 Mar;125(3):663-72.

Omega-3 supplementation during pregnancy to prevent recurrent intrauterine growth restriction: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.
Saccone G, c.s. Ultrasound Obstet Gynecol. 2015 Dec;46(6):659-64. doi: 10.1002/uog.14910. Epub 2015 Nov 4.

Omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids and fish oil supplementation during pregnancy: which evidence?
Saccone G, c.s. J Matern Fetal Neonatal Med. 2015 Sep 18:1-9.

Fish oil supplementation improves pregnancy outcomes and size of the newborn: a meta-analysis of 21 randomized controlled trials, Bing Chen, c.s.
The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine DOI:10.3109/14767058.2015.1072163

Gerelateerd: Omega-3 tijdens zwangerschap – minder dikke kinderen

 

Delen.

Eén gedachte over “Visolie tijdens de zwangerschap”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.