Knoflook verlaagt hoge bloeddruk

© Mo Riza
© Mo Riza

Dit jaar zijn twee meta-analyses gepubliceerd die de resultaten samenvoegden van een aantal onderzoeken over het effect van knoflook en knoflooksupplementen bij hoge bloeddruk. Beiden studies komen tot de conclusie dat knoflook hypertensie kan verminderen.

In de eerste meta-analyse waren zeven dubbelblind onderzoeken opgenomen. Enkele met gedroogde (geurloze) knoflook-extracten en enkele met een gerijpt knoflook-extract (Kyolic) en één met een volgens traditioneel Japans recept gefabriceerd  knoflookpreparaat. Er was geen duidelijke lijn te ontdekken in welk preparaat beter was. Ook in combinatie met diverse bloeddrukverlagende medicamenten had knoflook een positieve werking. De gemiddelde daling was 6,7 mmHg systolische en  4,8 mm diastolische bloeddruk.

De onderzoekers die de andere meta-analyse hadden gemaakt waren verder terug gegaan in de literatuur en hadden 17 onderzoeken met knoflooksupplementen opgenomen in de meta-analyse.  Als alleen gekeken werd naar de proefpersonen met hoge bloeddruk dan was de bloeddrukdaling in deze meta-analyse gemiddeld 4,4 mmHg en 2,7 mmHg voor de systolische en diastolische bloeddruk. In deze verschillende onderzoeken werden diverse soorten knoflookpreparaten gebruikt. De meest gebruikte was knoflookpoeder. Het allicinegehalte varieerde van 1,8 mg tot 5,4 mg per dagdosering. Allicine, zo wordt verondersteld, is een natuurlijke ACE remmer waardoor het de werking van de bloedvaten verbetert. Ook verhoogt knoflook het gehalte van stikstofmonoxide wat o.a. een vaatverwijdende werking heeft.

Ernstige nadelige bijwerkingen komen niet voor maar wel diverse maag- en darmbezwaren en met sommige preparaten een ongewenste knoflookgeur. Deze bijwerkingen kunnen worden verminderd door de knoflook ‘s-morgens in te nemen, eventueel samen met pepermunt.

Garlic for hypertension: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. X.J. Xiong c.s. Phytomedicine Volume 22, Issue 3, 15 March 2015, Pages 352–361
<em>Effect of Garlic on Blood Pressure: A Meta-Analysis Hai-Peng Wang MD, c.s. ; The Journal of Clinical Hypertension Volume 17, Issue 3, pages 223–231, March 2015

Gerelateerd: Knoflook

Delen.

4 gedachten aan “Knoflook verlaagt hoge bloeddruk”

  1. Naast knoflook verlaagt ook chocolade puur, rode bietensap, kalium, calcium, magnesium, vitamine C, omega 3, Co enzym Q 10, bewegen, afvallen alsmede stressreductie hoge bloeddruk. Bloeddruk kan men het beste zelf meten met een goedgekeurde bloeddrukmeter, aangezien de bloeddruk en hartslag meestal stijgt als artsen de bloeddruk opnemen. Bloeddruk is bij warm weer meestal lager als bij koud weer door het uitzetten van de bloedvaten bij warm weer.

  2. Bedankt André en helemaal mee eens. Al ben ik nog niet helemaal overtuigd van het bloeddrukverlagend effect van chocolade. Er loopt momenteel een groot onderzoek . De resultaten worden eind dit jaar of begin volgend jaar verwacht.

  3. Ik heb een boek van de onafhankelijke /beroemde Mayo Clinic kliniek in de USA, zijnde book of alternative medicine and home remedies, die van dark chocolate zegt en ik citeer :
    The cocoa polyphenols in dark chocolate can lower systolic blood pressure about 5 mm Hg and diastolic by about 3 mm Hg. Ik doe elke dag een klein stukje pure chocolade van 99+ in mijn koffie en meet lagere waarden bij controle van mijn bloeddruk als antwoord op het commentaar van Adriaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.