Visolie voor spierkracht gepensioneerden

visoliecapsEnkele jaren geleden maakten we al melding van onderzoeken waaruit was gebleken dat extra omega-3 vetzuren uit vis van belang kunnen zijn voor het behoud van spierkracht op latere leeftijd. Eén van de twee onderzoeksgroepen van de destijds besproken studies deed een vervolgonderzoek. Een zestigtal redelijk gezonde mannen en vrouwen van 65-80 jaar oud  kreeg gedurende zes maanden 4 sterke visolie capsules per dag  (3360 mg EPA/DHA) of placebocapsules met maisolie. Volgens de wetenschappers de hoeveelheid omega-3 vetzuren die aanwezig is in 200-400 gram vis zoals haring, makreel en sardine. Na drie en na zes maanden werd de spierkracht, de spieromvang en het gewicht gemeten. Het bleek dat de visolie een bescheiden maar duidelijk positief effect had laten zien op de spierkracht en de omvang van de spieren. In de placebogroep waren deze in de loop van de zes maanden enigermate verslechterd.

Veranderingen na 6 maanden (witte balkjes 3 maanden) dijspieren, handgrijpkracht en maximale kilo's dat omhoogedrukt kon worden (1RM) van diverse fitnessapparatuur. Een fitnessprogramma was geen onderdeel van het onderzoek.
Veranderingen na 6 maanden (witte balkjes 3 maanden) dijspieren, handgrijpkracht en maximale kilo’s dat omhooggedrukt kon worden (1RM) van diverse fitnessapparatuur. Een fitnessprogramma was geen onderdeel van het onderzoek.

Het anabole spierversterkende effect van de omega-3 vetzuren uit vis wordt door dit onderzoek bevestigd. Andere belangrijke maatregelen die ouderen kunnen nemen om spierverlies (sarcopenie) de voorkomen en zelfs nog een toename van spierweefsel en spierkracht te bewerkstelligen zijn spiertraining, extra vitamine D en  extra eiwitten of eiwitrijke voeding. Ook kan l-carnitine bij ouderen een positief effect hebben op de spierkracht.

Fish oil-derived n-3 PUFA therapy increases muscle mass and function in healthy older adults.
Smith GI, Julliand S, Reeds DN, Sinacore DR, Klein S, Mittendorfer B. Am J Clin Nutr. 2015 May 20. pii: ajcn105833

Gerelateerd: Meer spierkracht door visolie

Vitamine C en E voor meer spierkracht of juist niet?

Meer eiwitten voor ouderen

Vetzuren en veroudering

Carnitine bij etalagebenen

Delen.

Eén gedachte over “Visolie voor spierkracht gepensioneerden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.