Allemaal beestjes – probiotica voor de bloeddruk

Melkzuurbacterie acidophilus. © AJC
Melkzuurbacterie acidophilus. © AJC

Amsterdam heeft er een uniek museum bij: Micropia.  Waarom een nieuw museum ? Om een zo breed mogelijk publiek enthousiast te maken voor de wonderen van de microkosmos, de kleinste en meest succesvolle organismen die met het blote oog niet waarneembaar zijn. Naast een museum wil Micropia ook een verbindende schakel zijn tussen publiek en wetenschap, waarbij steeds de nadruk ligt op de veelal positieve relatie tussen de microbe en de bezoeker zelf. Want microben zijn niet persè “eng”, maar dikwijls vrienden van de mens!

Darmflora
Bij een volwassen mens bestaat de darmflora uit zo`n 100 biljoen bacteriën met een totaal gewicht van één tot ander halve kilo. De term “flora” is een beetje misleidend, want het doet aan planten denken en we hebben hier met bacteriën te doen. Daarom spreken we liever van microbioom. In menselijke darmen worden 100-600 verschillende soorten bacteriën gevonden, waarvan de meeste zich in de dikke darm bevinden. Ze bestaan uit zowel nuttige als schadelijke micro-organismen. De nuttige vervullen uiterst belangrijke functies, zoals het afbreken van stoffen en voedingsvezels en de opbouw van benodigde substanties als vitamines. Omdat ze voor de instandhouding van de gezondheid letterlijk van levensbelang zijn worden ze terecht aangeduid met de term “probiotica” (= ten gunste van het leven). Maar door allerlei oorzaken, zoals medicijngebruik (antibiotica !), chronische ontstekingen, een overmaat aan toxische stoffen, stress en verkeerde eetgewoonten kunnen schadelijke soorten de kans krijgen om voor heel vervelende problemen zorgen. Gezondheidsjournalist Pim Christiaans ( De Houdbare Man) zegt dat juist in zulke situaties “studie na studie uitwijst dat probiotica als supplement talloze gunstige effecten heeft, niet alleen om het darmmilieu te herstellen, maar ook om de algehele afweer te versterken, de kans op darmkanker te verkleinen, de insulinegevoeligheid te verbeteren, sterkere botten te ontwikkelen, en als extra bescherming tegen hart en vaatziekten”.

Een alternatief voor een probioticasupplement is biologische karnemelk. Volgens ander onderzoek kan dit gunstig zijn voor de bloeddruk
Een alternatief voor een probioticasupplement is biologische karnemelk. Volgens ander onderzoek kan dit gunstig zijn voor de bloeddruk. ©Ronaldo Quercia

Hoge bloeddruk
Wat dat laatste betreft meldde de American Heart Association onlangs dat regelmatige consumptie van probiotica wel eens een positieve uitwerking zou kunnen hebben op een verhoogde bloeddruk. “We hebben gekeken naar een klein aantal onderzoeken die suggereren dat het regelmatige gebruik van probiotica als onderdeel van een gezonde leefstijl, niet alleen een verhoogde bloeddruk kan tegengaan, maar ook helpt om een gezonde bloeddruk te behouden”, zegt Dr. Jing Sun, auteur en docent aan de Griffith University in Queensland ( Australië). “Probiotica kan worden gebruikt in de vorm van yoghurt, gefermenteerde zuivelproducten, kaas en als supplement”, aldus Sun. Onderzoeksresultaten van 9 zeer goed uitgevoerde studies bij 543 volwassenen met normale en verhoogde bloeddruk lieten zien dat:

 1. het gebruik van probiotica voor een gemiddelde daling van 3,56 mmHG systolische en 2,38 mmHG diastolische bloeddruk zorgt vergeleken bij volwassenen die geen probiotica gebruikten.
 2. de positieve effecten van probiotica op de diastolische bloeddruk het grootst waren bij personen wier bloeddruk 130/85 of hoger was.
 3. consumptie van probiotica korter dan 8 weken geen invloed had op de systolische en diastolische bloeddruk
 4. het dagelijks gebruik van probiotica met een hoeveelheid van 1-100 miljard CFU bacteriën de bloeddruk kan verlagen. Wordt echter minder dan 109 (1 miljard) CFU gebruikt dan daalt de bloeddruk niet. (CFU is de aanduiding die gebruikt wordt om de hoeveelheid bacteriën in een product aan te geven)
 5. probiotica met verschillende soorten bacteriën effectiever is dan het gebruik van slechts één soort. Als alleen de onderzoeken werden meegerekend met meerdere stammen probiotica dan was de daling gemiddeld 5,79/2,72 mm kwikdruk

“Wij denken dat probiotica naast het bloeddrukverlagend aspect ook andere positieve kanten heeft, zoals verbetering van het totaal-en LDL cholesterol, het verlagen van het bloedsuikergehalte, het verminderen van een eventuele insulineresistentie en het reguleren van de hormonen die verantwoordelijk zijn voor de bloeddruk en de vochtbalans”, zegt Dr. Sun.

Ze plaats daarbij wel een kanttekening: “De studies over probiotica en bloeddruk zijn echter klein. Twee studies daarvan hebben slechts drie weken geduurd en dat kan wel van invloed zijn op de uiteindelijke onderzoeksresultaten”
Er is dus zeker aanvullende research nodig voordat artsen probiotica zonder voorbehoud als middel ter voorkoming en behandeling van hoge bloeddruk kunnen aanbevelen. Maar dit feit hoeft u er niet van te weerhouden van de positieve werking van probiotica op de algehele gezondheid gebruik te maken. Minimaal 2-3 x per jaar een probioticakuur zal er voor kunnen zorgen dat u, om met een Bijbelse term te spreken, “het kwade met het goede blijft overwinnen”. En als u antibiotica gebruikt, combineert u dit dan vooral met een probioticasupplement !

Referenties: S.Khalesi,J.Sun,N.Buys,RJayasinghe. “Effects of Probiotics on Blood Pressure: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized, Controlled Trials – Hypertension  2014
www.sciencedaily.com/releases/2014/07/140721181941.htm
Effect of probiotic fermented milk on blood pressure: a meta-analysis of randomised controlled trials
Jia-Yi Dong, c.s.
British Journal of Nutrition / Volume 110 / Issue 07 / 14 oktober 2013, pp 1188-1194

Gerelateerd: Het leven zit in de darmen

Delen.

7 gedachten aan “Allemaal beestjes – probiotica voor de bloeddruk”

 1. Maak zelf de beste probiotica met Kefir! Nog lekker ook en veelzijdig te gebruiken. Google maar eens op Kefir. En oordeel zelf!

 2. Goedemiddag

  Ik gebruik nutrison sondevoeding sinds 2003. Ik slik daarnaast al die tijd al een multivitamine. Sind een paar maanden ook vitamine k2 en magnesiumtauraat. Ik had last van stress en af en toe een hoge bloeddruk. Nu is die normaal. Is de combinatie volgens u ongevaarlijk?
  Ik ben bijna 60 loop veel met de hond. Ik heb in 2003 en 2007 kanker gehad.

  Met vriendelijke groet
  Emma

 3. Emma, vitamine K2 en magnesiumtauraat zijn uitstekend te combineren. Mocht je voor je kanker nog medicijnen gebruiken dan dien je wel altijd in overleg met de behandelend arts (oncoloog)te bepalen of de supplementen die je slikt niet gaan vechten met die medicijnen. Aangezien je vraag onder het probiotica artikel staat neem ik aan dat je ook wilt weten of die combinatie zonder risico is. Ook dat hangt natuurlijk af van een eventueel geneesmiddelgebruik, maar voor zover dat niet van toepassing is lijkt mij geen enkele reden de probiotica te laten staan- integendeel !
  gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.