Vitamine K tegen aderverkalking

Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat extra vitamine K2 vaatstijfheid tegengaat door kalkafzettingen in de bloedvaten te verminderen.

Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk een goede vitamine K status is om atherosclerose te voorkomen. Nog niet zo lang geleden werd deze vitamine alleen van belang geacht voor een goede bloedstolling. Deze functie heeft voorrang zodat er wel een bijzonder ernstig gebrek aan vitamine K dient te zijn om bloedingen te veroorzaken. Daarnaast is vitamine K2 nodig voor het in de actieve vorm brengen van diverse regelenzymen, waaronder osteocalcine en Matrix Gla Proteïne. Deze enzymen zijn nodig voor de botmineralisatie (de opname van calcium en andere mineralen in de botten) en voor de remming van calciumafzettingen in de vaatwand. Alleen de actieve vorm van Matrix Gla Proteïne remt deze kalkafzettingen in de vaatwand. In het bloed treft men ook een inactieve variant aan.
Hieronder ziet u een grafiek uit een Nederlands onderzoek uit 2014. Het toont het gehalte voor de diverse leeftijdscategorieën van de inactieve vorm van het enzym Matrix GLA Proteïne (dp-ucMGP)

Het gehalte inactieve matrix GLA proteïne stijgt met de jaren en daarmee het risico op kalkafzettingen op de vaatwand.
Het gehalte inactieve matrix GLA proteïne stijgt met de jaren en daarmee het risico op kalkafzettingen op de vaatwand.

In die studie uit 2014 en ook in diverse andere studies kon men met extra vitamine K  een hoog gehalte van het inactieve enzym verlagen.

Onlangs zijn de resultaten van een onderzoek gepubliceerd waarbij men niet alleen aantoonde dat het gehalte werd verbeterd van het betreffende enzym maar ook men kon aantonen dat de vaatstijfheid afnam. Het betrof een onderzoek onder 244 vrouwen van 55-65 jaar die drie jaar 180 mcg vitamine K2 (MK-7 uit natto) per dag of een placebo kregen.  Het gehalte van de inactieve vorm van het enzym daalde met 50% door de vitamine K.  De doorbloeding van de bloedvaten, waaronder de halsslagader, verbeterde bij sommige vrouwen. Dit kwam niet door verbetering van de werking van de bloedvaten – de endotheelfunctie (vaatcelafhankelijke vaatverwijding)  – maar waarschijnlijk door vermindering van calciumafzettingen op de vaatwand.

Bronnen van vitamine K

Veel groene groentes, zoals spinazie, spruitje, broccoli, boerenkool en spirulina bevatten hoge gehaltes vitamine K1. In de dikke darm kan dit door de darmflora worden omgezet in het actievere en langer in het lichaam verblijvende vitamine K2. De samenstelling van de darmflora is hiervan afhankelijk en veel dient hierover nog te worden uitgezocht.

Vitamine K2 is aanwezig in diverse voedingsmiddelen. De MK-4 variant bevindt zich in vlees zoals runderlever en ganzenlever. Deze vorm wordt momenteel niet als de beste variant gezien. Kaas bevat de  MK-8,  MK-9 en MK-10 varianten van K2; MK-8 circa 10–20 mcg per 100 gram en  MK-9 circa  35–55 mcg/100 gram. Goudse en Edammer kaas zijn volgens een onderzoek de beste bronnen van deze vormen van vitamine K2. 1 Ondanks het hoge zoutgehalte en het hoge gehalte van niet de gezondste vetten is het eten van kaas , o.a. in Nederland, recorreleerd met een verminderd risico op hart- en vaatziekten. Veel deskundigen menen dat de vitamine K in kaas hier debet aan is.
Natto, door bacillus subtilis gefermeteerde soja uit Japan bevat vitamine K2 van de MK-7 variant. Natto is voor de liefhebbers…

Menaquinone-7 supplementation improves arterial stiffness in healthy postmenopausal women: double-blind randomised clinical trial. M. H. J. Knapen, c.s. Thrombosis and Heamostasis, 2015

Vitamin K status in healthy volunteers, E. Theuwissen, c.s. Food Funct., 2014, 5, 229-234

High dietary menaquinone intake is associated with reduced coronary calcification
Joline W.J. Beulens, c.s.. Atherosclerosis Volume 203, Issue 2, April 2009, Pages 489–493

Metabolism and cell biology of vitamin K. Shearer N, c.s. Thromb Haemost. 2008

Gerelateerd: Vitamine K2 tegen botontkalking  Dit artikel bevat andere resultaten van hetzelfde onderzoek als bovenstaande studie. Het zijn dezelfde vrouwen.

  1. Edit: een recenter en beter onderzoek naar de vitamine K gehaltes in zuivel vindt u hier

Delen.

3 gedachten aan “Vitamine K tegen aderverkalking”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.