Voeding & Gedrag – van ADHD tot zinloos geweld

voeding-en-gedrag-coverIn supermarkten ben ik helemaal niet gezellig. Ik treuzel en blijf overal staan om allerlei producten uit de schappen te halen. Nee niet om te kopen, maar om de etiketten te bestuderen en te zien wat voedingsfabrikanten er allemaal in stoppen. Laatst toen ik met mijn vrouw weer eens in zo’n winkel terecht kwam – ”ga nou mee voor de gezelligheid”- en zij ergens tussen het brood en de kaas was verdwenen, begon ik mij ter hoogte van de sauzen hevig te interesseren voor de samenstelling van een bepaald merk ketchup.  Na enkele ogenblikken posteerde zich naast mij een dame van middelbare leeftijd die mij doordringend aankeek en zei: ”als ik zo naar de uitdrukking op uw gezicht kijk, denk ik niet dat er veel eetbaars in die ketchup zit”. ”Daar heeft u gelijk in ” zei ik, ”want vermoedelijk heeft dit flaconnetje heel weinig tomaten gezien, maar wel heel veel suikerbieten”. ”Is dat erg ?” vroeg ze. 

”Heel erg”, zei ik. Omdat mijn vrouw op enige afstand naast een grote stapel toiletpapier stond te kijken waar ik bleef, vertelde ik in het kort dat veel voedingsfabrikanten niet schromen hun produkten van heel veel suiker, zout en (ongezond) vet te voorzien om hun omzet zoveel mogelijk te verhogen. Met desastreuze gevolgen voor onze gezondheid. Gedragsproblemen bij kinderen zijn tegenwoordig immens. Elke dag lezen we over de toename van ADHD, psychische problemen, leerproblemen, geweldsdelicten en agressie. Is er een verband tussen voeding en gedrag of zijn dergelijke problemen alleen te verhelpen door het voorschrijven van allerlei antidepressiva en antipsychotica? Zijn jonge kinderen met ADHD beter geholpen met voeding dan met Ritalin? Dr. Gert Schuitemaker, apotheker en orthomoleculair voedingsdeskundige gelooft van wel. En hij schreef er een gedegen en uiterst leesbaar boek over, Voeding & Gedrag. Van ADHD tot Zinloos Geweld, 60 jaar Research

Maatschappelijk probleem
De keuze van voeding is een persoonlijke zaak, maar die keuze kan grote maatschappelijke gevolgen hebben. Het aantal keren dat de Amsterdamse ambulance moet uitrukken nadat iemand onwel is geraakt door drugsgebruik, blijkt de afgelopen tien jaar verdubbeld. Dit gebeurt nu zo’n 1500 keer per jaar. Voor alcoholvergiftiging komt de Ambulancedienst Amsterdam zelfs 3000 keer per jaar in actie. In 2004 was dat nog ongeveer 2000 keer. Veelal betreft het mensen die nog niet eens volwassen zijn. Wat heeft dit met voeding te maken? Meer dan u vermoedt zegt Schuitemaker. Maar met de beschikbare kennis wordt nauwelijks iets gedaan. Als een van de vele voorbeelden noemt de auteur de ervaringen van de Zwitserse professor Fritz Verzar over de erbarmelijke werkomstandigheden van sommige Peruanen. Velen van hen leiden aan ondervoeding en om de honger te bestrijden gebruiken zij coca(ïne). Verzar  beschreef een onderzoek waarbij acht coca-verslaafde proefpersonen gedurende een week overvloedig te eten kregen. De onderzoekers zagen dat ze niet meer spontaan coca namen. Hun voedingstoestand werd duidelijk beter en hun gewicht nam toe.  Toen ze voor de keus werden geplaatst om weer coca te kauwen in combinatie met slechte voeding of te stoppen met coca en goed te eten, kozen ze allemaal voor het laatste. Verzar maakte duidelijk dat honger, ondervoeding, stress en verslaving dicht bij elkaar liggen.

En Nederland ?

c Leesean
c Leesean

Onze kinderen worden anno 2014 gevoed met lege calorieën. Dit is niet uitsluitend een constatering van Gert Schuitemaker, maar kan door elke weldenkende Nederlander worden waargenomen. Die enkele keer dat ik dan toch in de supermarkt ben sta ik dikwijls tenenkrommend te kijken wat mensen allemaal voor rommel in hun wagentje proppen.Volwaardige voeding, rijk aan vitaminen en gezonde vetzuren is vervangen door suikerrijke voeding, frisdranken, vette happen, en alcoholische versnaperingen. Deze manier van eten heeft een enorme weerslag op het gedrag en de leerprestaties van jonge mensen en draagt bij tot ernstige gedragsstoornissen zoals ADHD en autisme. Bovendien vergroot het de gevoeligheid voor psychosen en ziekten als schizofrenie zegt Schuitemaker. En nu wij het toch over supermarkten hebben: wie herinnert zich niet het verschrikkelijke drama dat zich op 9 april 2011 in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn afspeelde? Een jongen met ernstige psychische problemen en suïcidale neigingen schiet zes mensen dood, verwondt er vervolgens zeventien en berooft daarna zichzelf van het leven.

Pillengeneratie
De oplossingen die door de huidige medische (psychiatrische) wetenschap voor deze ernstige maatschappelijke problemen worden aangedragen betekenen volgens Gert Schuitemaker ” de wereld op zijn kop”. Aantoonbaar worden moderne gebreksziekten zie zich in de baarmoeder ontwikkelen en zich op jonge leeftijd kunnen manifesteren behandeld met gelegaliseerde – verslavende- drugs zoals Ritalin. In 2013 kregen in ons land 25 000 kinderen jonger dan 10 jaar dit middel voorgeschreven. ”Kampioen” Ritalingebruikers waren overigens de 13-jarigen. Kinderen krijgen daarnaast  antipsychotica, zelfs om af te vallen want dit is een bijwerking van deze medicijnen. Andere medicijnen die meer en meer worden voorgeschreven, de antidepressiva, moeten hen dan weer opvrolijken. Maar apotheker Schuitemaker waarschuwt dat een bijwerking van deze medicijnen uit de SSRI-groep onvoorspelbaar agressief gedrag tot gevolg kan hebben met zelfdodingen en geweldsincidenten als resultaat. Artsen trekken volgens Schuitemaker veel te snel hun voorschrijfboekje. Tijdens de huidige medische opleiding wordt over de rol van voeding slechts 25 uur gesproken, maar de studenten moeten wel in tal van examens getoetst worden op de stof die ze hebben geleerd uit dikke pillen van farmacologische boeken.Daarna volgen artsen eenzijdige nascholingen met alles over medicijnen, en weinig tot niets over voeding, laat staan over voedingssupplementen.

Bijbelwoord
Er is een cultuur van illegale en legale drugs ontstaan schrijft de auteur.  Wat kunnen we van onze kinderen verwachten wanneer ze opgroeien in een wereld waarin we (gedrags-)problemen ”regulier” trachten op te lossen met gezondheid verwoestende medicijnen ? En de voor de hand liggende remedie – gezonde voeding en aantoonbare voedingstekorten opheffen met voedingssupplementen- stelselmatig wordt genegeerd? vraagt Gert Schuitemaker zich af. Er is hem wel eens gevraagd waarom hij met zijn opvattingen tegen de stroom in is gaan zwemmen en niet gewoon apotheker met een goed salaris is gebleven. Dat zou hem veel kritiek en tegenwerking hebben bespaard. Schuitemaker: ”Dit evangelie moet gepredikt worden. Ik heb er een halve eeuw geleden voor gekozen om mij te interesseren voor voeding en later voor voedingssupplementen. Geweldig wat je ermee kunt bereiken. Voeding is geen gifstof, een medicijn meestal wel. Goede voeding heeft zelden bijwerkingen en iedereen kan ermee aan de slag. Je moet het alleen wel weten….daarom is dit boek geschreven”. Voeding & Gedrag – Van ADHD  tot Zinloos Geweld geeft antwoord op tal van vragen zoals:

  • Zijn gedragsziekten te behandelen met gezonde voeding en voedingssupplementen?
  • Leidt een hoge consumptie van frisdranken en vette hap tot alcohol en drugsmisbruik ?
  • Heeft voeding invloed op de leerprestaties op school ?
  • Worden mensen minder gewelddadig door voedingssupplementen ?
  • Zijn jonge kinderen met ADHD beter geholpen met voeding dan met Ritalin ?
  • Heeft de voedselkeuze voor en tijdens de zwangerschap invloed op de gedrags- en leerproblematiek later ?
  • Kunnen gezonde voeding en voedingssupplementen zinloos geweld op straat verminderen?

Volgens Dr. Gert Schuitenmaker is het antwoord op al die vragen ”JA”.

Voeding & Gedrag- Van ADHD tot Zinloos Geweld- Gendringen, 2014- www.ortho.nl 

Gerelateerd:

Zout, Suiker, Vet
Heeft uw kind een magnesiumtekort ?
Anders denken, anders doen
Voedingsstoffen bij ADHD

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.