Vitamine C voorkomt mogelijk botbreuken

In het zogeheten Framingham Osteoporose Onderzoek – een Amerikaans bevolkingsonderzoek waarbij de mensen 15-17 jaar werden gevolgd – bleek de vitamine C inname sterk gerelateerd aan het aantal fracturen. Als de mensen in drie groepen waren verdeeld wat betreft vitamine C gehalte uit de voeding + supplementen dan had de groep met de hoogste inname, ongeveer 313 mg vitamine C per dag, 54% minder risico gelopen op een heupfractuur.

vit-c-fracturen

Als alleen gekeken werd naar de inname uit supplementen dan bleek vitamine C bescherming te bieden tegen heupfracturen. De mediane doses in de groep met de hoogste inname (T3) was overigens slechts 260 mg per dag. Er kwamen 69% minder heupfracturen voor.vitcheupfracturen

Uit een gerelateerd onderzoek bleek dat het verband tussen de botdichtheid en de vitamine C inname sterker is bij mannen dan bij vrouwen. Ook zocht ik er de gegevens van een ander bevolkingsonderzoek bij, de Women’s Health Initiative, daaruit bleek dat een interactie met hormonen aanwezig is. De vrouwen van middelbare leeftijd die hormonen kregen bleken mede door een hoge vitamine C inname beschermt te worden tegen botontkalking maar de andere vrouwen niet.

Ook andere antioxidanten
Ook andere antioxidanten spelen een rol in de bescherming tegen botontkalking . Uit een onderzoek uit  2003 waar veel vrouwen met osteoporose aan meededen bleek dat niet alleen de concentraties van vitamine C, maar ook andere antioxidanten duidelijk aan de lage kant waren bij vrouwen met osteoporose. Uit een ander onderzoek bleek dat voldoende vitamine E vooral bij rokers een rol vervult ter voorkoming van osteoporotische fracturen. Ook de antioxidant lycopeen kan botontkalking helpen voorkomen.  De relatie tussen antioxidanten en de botdichtheid kon niet worden aangetoond bij vrouwen na de menopauze die geen HRT (hormoonvervanging) kregen in het eerder genoemde Women’s Health Initiative,  maar bij dit onderzoek zaten de meeste vrouwen binnen de normale waardes wat betreft botdichtheid.

Sterfte

sterfte-heupfracturenHet risico op het breken van een heup neemt toe met de jaren. Het leidt in een kwart van de gevallen tot de dood en in een ander kwart tot blijvende invaliditeit. Vitamine C biedt bescherming. Het is overigens zeer waarschijnlijk dat de bescherming door vitamine C en vitamine C rijke groente en fruit tegen heupfracturen niet alleen te maken heeft met de invloed daarvan op de botdichtheid maar ook op een positief effect op de spierkracht van ouderen.

Protective effect of total and supplemental vitamin C intake on the risk of hip fracture – A 17-year follow-up from the Framingham Osteoporosis Study
Shivani Sahni. Osteoporos Int. Nov 2009; 20(11): 1853–1861.
High Vitamin C Intake Is Associated with Lower 4-Year Bone Loss in Elderly Men
Shivani Sahni.J J Nutr. Oct 2008; 138(10): 1931–1938.
Lack of a relation between vitamin and mineral antioxidants and bone mineral density: results from the Women’s Health Initiative.
Wolf RL c.s. Am J Clin Nutr. 2005 Sep;82(3):581-8.
Nationaal Kompas Volksgezondheid

Gerelateerd: ”Gaan uw botjes in rook op ?”.
 lycopeen kan botontkalking helpen voorkomen.
Zuur is de dood en base het leven
Vitamine K2 tegen botontkalking
Vitamine D suppletie moet scheutiger volgens apothekers

Delen.

2 gedachten aan “Vitamine C voorkomt mogelijk botbreuken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.