Water!

© Marcin Chylinsky

© Marcin Chylinsky

Een mens kan zo’n 30 tot 40 dagen zonder voedsel, maar als we een dag of 5 geen druppel water drinken gaan we dood. Ons lichaam bestaat voor zo’n 60% uit deze bijzondere vloeistof, en in sommige organen zoals onze hersenen zit zelfs nog meer. Water is bij vrijwel elk fysiologisch proces in ons lichaam betrokken. Het dient als transportvloeistof voor voedingsstoffen en is onontbeerlijk voor de opbouw van ons lichaam. Water reguleert onze lichaamstemperatuur en zorgt voor het lozen van afvalstoffen via urine, ontlasting en zweet. Voor het behoud van een goede gezondheid is het daarom van het grootste belang het dagelijks verlies van water te compenseren.

”Bloody”serious
Als de ”waterspiegel” in ons lichaam teveel zakt, vermindert ook het bloedvolume. Als gevolg daarvan geeft de hypothalamus vanuit de hersenen een waarschuwingssignaal. Er ontstaat een lichte verhoging van het natriumgehalte in het bloed, waardoor de behoefte ontstaat om te drinken. Helaas drinken de meeste mensen alleen maar een slokje water als ze een droge keel hebben – veel te weinig dus om het vochtverlies in hun lichaam te compenseren.
Het resultaat is dat ze uitgedroogd raken. En met het stijgen der jaren wordt de gang naar de kraan ook steeds moeilijker, omdat we niet alleen minder trek krijgen, maar ook minder zin om te drinken. Daarom is het zo belangrijk om water te drinken voordat u dorst krijgt. Omdat dorst vaak wordt verward met honger, is het regelmatig drinken van water ook een uitstekende manier om te voorkomen dat u teveel eet.

Ontgifting
Het voldoende drinken van water heeft bij vrijwel alle lichamelijke en mentale ongemakken een gunstige werking. Blaas en darmproblemen en zelfs sommige vormen van hoofdpijn kunnen daardoor worden verminderd. Als het vochtgehalte in ons lichaam te laag is waardoor gifstoffen zich ophopen zorgt voldoende water er voor dat het afval wordt uitgescheiden zodat hoofdpijn meestal verdwijnt. Dat doe ik dan ook meestal het eerst voordat ik de gang naar het medicijnkastje maak om paracetamol te nemen. Voedselintoleranties, brandend maagzuur, spierpijn, opvliegers, en een hele serie andere ongemakken reageren in het algemeen gunstig op het dagelijks drinken van water. Het chronisch vermoeidheidssyndroom (CFS) is een ander probleem dat om voldoende waterconsumptie vraagt. Water kan in die situatie spierpijn ten gevolge van de ophoping van afvalstoffen en extreme vermoeidheid helpen bestrijden. Nogmaals: zonder voldoende water zouden we onszelf vergiftigen met de afvalstoffen die ons lichaam van nature produceert. De nieren verwijderen urinezuur, ureum en melkzuur, substanties die gemakkelijk  in water oplossen. Zonder voldoende water zouden deze afvalproducten onze nieren ernstige schade toebrengen !

Breedspectrum
Het spijsverteringssysteem is door het gebruik van enzymen die het voedsel afbreken, absorberen en transporteren, volledig afhankelijk van voldoende water. Bloed kan alleen maar zuurstof vervoeren als het genoeg water bevat. Ook artritis en andere spier en gewrichtsklachten vragen ter bestrijding om meer water als smeermiddel voor de gewrichten. Atleten gebruiken er om dergelijke problemen te voorkomen een heleboel van. Voor een adequaat verloop van het uitwisselingsproces zuurstof-kooldioxide heeft het longweefsel ook voldoende water nodig. Door het uitademen verliezen we dagelijks ongeveer een halve liter water. Zonder voldoende water verlopen alle fysiologische processen trager en hoe actiever we zijn, hoe meer water we nodig hebben.
Samengevat kan op goede gronden worden gezegd dat het drinken van te weinig water kan bijdragen tot:

a. overgewicht
b. een te lage spiertonus
c. onvoldoende functioneren van de hersenen
d. spier en gewrichtsproblemen
e. een versneld verouderingsproces
f. nierproblemen (nierstenen !)
g. darmverstopping
h. steeds terugkerende blaasontsteking
i. verhoogde kans op trombose
En deze lijst kan gemakkelijk worden aangevuld…

Water is goedkoop, dus drink er op z’n minst 8 glazen per dag van, te beginnen direct na het opstaan. Daardoor kunnen de afvalstoffen die zich tijdens de slaap in uw lichaam hebben opgehoopt direct worden afgevoerd. Onthoud dus deze regel: ”U moet niet drinken voor de DORST, maar drinken VOOR de dorst !” ‘

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.