Een tropische verrassing

Tot nu toe was er slechts een kleine groep onderzoekers van lipiden (vetten) die met de bijzonder heilzame effecten van een unieke groep verzadigde vetten in kokosolie bekend was. De meeste mensen in de gezondheidsindustrie zijn over het algemeen onbekend met die heilzame werking en schuwen kokosolie vanwege de algemene misvattingen met betrekking tot deze voedingsvetten. Maar naarmate de heilzame voedings en therapeutische effecten van tropische olien meer bekend worden, begint er verandering in deze situatie te komen.
Dat is de mening van dr. Bruce Fife, de schrijver van het boek HET KOKOSOLIEWONDER. Hij geldt in de voedingswetenschappelijke wereld als autoriteit op het gebied van kokos. Zodoende wordt er ook wel naar hem verwezen als de Kokosnootgoeroe of Doctor Coconut.

Middellangeketenvetzuren

In zijn boek legt dr. Fife uit dat verzadigde vetten niet ongezond zijn. Er bestaat in feite een subgroep van verzadigde vetten die een positief effect op de gezondheid heeft. Hij geeft een korte opsomming van de bijzondere heilzame werkingen van een groep verzadigde vetten die in moedermelk en kokosolie worden aangetroffen en die onderzoekers naar lipiden langzamerhand beginnen te ontrafelen. Ze staan bekend als middellangeketenvetzuren. Kokosolie is niet alleen geen gif zegt hij maar het bevat een opmerkelijk vet dat monolaurine wordt genoemd. Dit middellangeketenvet wordt momenteel als behandeling voor herpes genitalis, hepatitis-C en HIV klinisch onderzocht. De eerste resultaten uit dit onderzoek zijn veelbelovend en vertonen interessante mogelijkheden voor een belangrijk nieuw wapen in de nutritionele geneeskunde

Hart en vaatziekten

Onderzoek toont aan dat de consumptie van kokosolie in vergelijking met andere voedingsoliën, vele factoren heeft die in verband worden gebracht met een verminderd risico op hart en vaatziekten, te weten minder lichaamsvet, een hogere overlevingskans, een verminderde neiging tot stolselvorming, minder ongecontroleerde vrije radicalen in de cel, een lager cholesterolgehalte in de lever, hogere reserves van antioxidanten en bij bevolkingsonderzoek een verminderd optreden van hart en vaatziekten. Kokosolie beschermt het hart en de slagaderen tegen beschadiging die door bacteriën, virussen en vrije radicalen worden veroorzaakt. Door de oorzaak van de beschadiging van de slagaderen weg te halen, voorkomt kokosolie verdere beschadigingen en stelt het de wanden van de slagader in staat zich te herstellen. Dr. Bruce Fife is dan ook van mening dat wij met kokosolie een bijzonder voedingsmiddel hebben dat zelfs in staat is de hartfunctie te verbeteren.

Natuurlijke ziektekiembestrijder

Moedermelk en de melk van zoogdieren bevatten allemaal kleine hoeveelheden middellangeketenvetzuren.Moedermelk beschermt het pasgeboren kind tegen schadelijke ziektekiemen, terwijl het immuunsysteem van het kind nog volop in ontwikkeling is; de meest kwetsbare tijd van zijn leven. Dat is een van de redenen waarom kokosolie aan flesvoeding kan worden toegevoegd. Een moeder die kokosolie eet, zal meer middellangeketenvetzuren in haar melk hebben om het kind te beschermen en te voeden. Als het veilig genoeg is voor een pasgeboren baby, zegt dr. Fife, dan is het veilig genoeg voor iedereen. De natuur heeft middellangeketenvetzuren gemaakt om ons te voeden en ons tegen infectieziekten te beschermen.

Huidproblemen

Duizenden jaren lang is kokosolie gebruikt om de huid zacht en glad te maken en het haar een vol glanzend uiterlijk te geven. Polynesische vrouwen staan bekend om hun prachtige huid en haren, terwijl ze toch iedere dag aan de hete, brandende zon en de schurende oceaanwind blootstaan. Omdat kokosolie van zichzelf een crémeachtige structuur heeft, plantaardig is en nagenoeg geheel vrij is van pesticiden en andere chemicalien en vervuilende stoffen, wordt het al jaren in zepen, shampoos, crémes en andere producten voor lichaamsverzorging gebruikt. De kleine moleculaire structuur zorgt ervoor dat het makkelijk door de huid wordt opgenomen, waardoor zowel de huid als het haar een zachte gladde structuur krijgen. Het maakt het niet alleen tot een ideale zalf voor de verzorging van een droge, ruwe en gerimpelde huid, maar volgens de ervaringen van dr. Fife vermindert het ook de symptomen van huidinfecties, psoriasis, eczeem en huidontstekingen.

Alzheimer

DrBruceFife
Doctor Coconut

De toevoeging van middellangeketenvetzuren aan het dieet kan volgens dr. Bruce Fife zeer positieve effecten op de hersenen hebben, wat volgens hem een nieuw instrument verschaft om de ziekte van Alzheimer te bestrijden. Bij klinisch onderzoek hebben middellangeketenvetzuren bij de ziekte van Alzheimer betere resultaten geboekt dan elke andere tot op heden bij de medische wetenschap bekende behandeling, zo stelt Fife. We hebben de referenties nagetrokken en vonden dat een deel van de patiënten met vermoedelijke Alzheimer – 4 van de 20- baat hadden bij de inname van de middellangeketenvetzuren uit kokosvet. Negentig minuten na het drinken ervan werd een cognitietest afgenomen. De patiënten die geen drager waren van het Apo E-4 allele scoorden aanzienlijk beter op de test dan bij inname van de placebodrank. ( Reger, M.A, c.s. 2004. Effects of beta-hydroxybutyrate on cognition in memory-impaired adults. Neurobiology of Aging 25 (3) ). Dit was een opmerkelijk onderzoek, omdat het een meetbare verbetering van cognitieve functies na een enkele dosis middellangeketenvetzuren liet zien. De verbetering betrof echter een minderheid van de patiënten. Helaas hebben we geen andere studie kunnen vinden die deze resultaten kunnen bevestigen of weerleggen.

Aanrader

Het boek is bijzonder interessant om te lezen, zowel voor de gezondheidsprofessional als de ”leek”. Dr. Bruce Fife is een enthousiast schrijver en volkomen vervuld van zijn onderwerp. Dat laatste houdt ook een zeker risico in. Wonderbaarlijke genezingen van kanker of Alzheimer door kokosolie zoals hij ze in zijn boek beschrijft, zou ik graag willen geloven. Maar het blijven slechts anekdotische bewijzen en kunnen aan de wetenschappelijke wereld slechts geloofwaardig worden gemaakt als er dubbelblind-placebogecontroleerd onderzoek plaats vindt. Maar zoals dr. Jon Kabara, emeritus hoogleraar chemie en farmacologie (Michican State University) in het voorwoord schrijft: ”  Dr. Bruce Fife verdient alle lof voor het in dit zeer leesbare boek bijeenbrengen van de heilzame voordelen van kokosolie en dan met name monolaurine. De onderzoekende lezer krijgt een nieuw en evenwichtiger inzicht in de rol van vetten, en in het bijzonder van verzadigde vetten in onze voeding” Dat alleen al maakt het boek meer dan voldoende waard om gelezen te worden. Aanbevolen !

Het Kokosoliewonder, Bruce Fife, C.N.,N.D.- 2014, www.succesboeken.nl

Gerelateerd: Cool vet, vet cool!

Delen.

4 gedachten aan “Een tropische verrassing”

  1. Naast al deze voordelen heeft kokosolie nog een ander groot voordeel! Het zorgt voor een hogere stofwisseling en gewichtsverlies. Juist vanwege de vetten die er in zitten.

    Zo hebben boeren geprobeerd hun dieren vet te mesten met kokosolie. De boeren kwamen bedrogen uit. Het vee werd in plaats van dikker, steeds magerder en actiever. Dit effect was toe te schrijven aan de kokosolie.

    Bron: http://www.dieetvandaag.nl/587/2012/04/07/kokosolie/

  2. Kelly, een van de hoofdstukken uit dit bijzonder interessante boek is dan ook getiteld; EET VET EN VAL AF !
    gr. Anthon

  3. Hallo
    Waarom is de schijf van 5 er dan zo erg op tegen…en waarschuwen ze van alle kanten dat je verzadigde vetten…zoals kokosolie moet vermijden als de pest?? ook vele dieet artsen en diëtisten waarschuwen er voor!
    Zo snap je er toch niets meer van??
    Wat nu wel of niet goed is? ik weet het niet meer!
    De 1 verteld het zo…en de ander verteld het weer anders!
    Groetjes

    Marianne

  4. Marianne, dat je van “alle kanten” gewaarschuwd wordt voor het gebruik van verzadigd vet heeft te maken met hardnekkige voedingsmythes. En onze ervaring is dat die mythes een buitengewoon taai bestaan blijken te hebben,waaraan zelfs artsen – die wat ons betreft geëxcuseerd zijn wegens het ontbreken van adequate voedingsinformatie tijdens hun medische opleiding – en diëtisten – die beslist beter zouden moeten weten ! -vasthouden. Onder laatstgenoemden heeft zich dan ook een aantal welingelichte voedingskundigen losgemaakt en zich aangesloten bij de groep natuurdiëtisten ( http://www.natuurdietisten.nl ) . Wil je dus weten hoe het nou ECHT zit met verzadigd vet, dan kun je terecht in artikelen van mij en collega Adriaan. Op deze site vind je blogs met bijv. de titel “Verzadigd vet, a big fat lie” of “Cool vet, vet cool”, enz. De bevindingen die wij daar gepubliceerd hebben – en nog zullen publiceren berusten op de laatste voedingswetenschappelijke gegevens en worden gesteund door de meest recente inzichten. Het standaardwerk “Feiten over Vetten”van de beroemde wetenschapper Dr. Mary Enig en de boeken van Dr. Bruce Fife over kokosvet vullen die opvattingen nog eens aan en zijn de moeite van het lezen waard.
    gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.