Welke vitamine C?

Het vitamine C molecuul bestaat uit zuurstof, waterstof en koolstof.

Adriaan en ik ontvangen regelmatig vragen over vitamine C. Zoals: wat is het verschil tussen zogeheten ” natuurlijke” en ”synthetische” vitamine C ? Werken beide even goed ? Is de time-released ( TR) vorm beter dan de gewone vitamine C. Wat betekent ” gebufferd” ? En wat is ascorbyl-palmitaat ? Wellicht is de volgende informatie verhelderend bij uw eerstvolgende aankoop van vitamine C.

Ascorbinezuur
Vitamine C is verkrijgbaar in verschillende vormen,elk met zijn eigen voor en nadelen. Vitamine C als ascorbinezuur is het goedkoopst en wordt geleverd in tabletten of poeder. De tabletten zijn verkrijgbaar in de gewone of de time-released vorm, meestal in een dosering van 1000 mg per tablet. Zoals ik eerder schreef in ”Suppletie, ja of nee ?” is het gebruik van de time-released vorm niet aan te bevelen. De tabletten worden bij fabricage van een extra ”manteltje” voorzien zodat na inname telkens iets van de werkzame stof aan het lichaam wordt afgegeven.Op de verpakking wordt dan uitdrukkelijk vermeld: ” niet doorbijten, tablet in zijn geheel doorslikken”. Deze farmaceutische toepassingsvorm is bij bepaalde reguliere medicijnen belangrijk, maar weinig zinvol bij voedingssupplementen als vitamine C. Vitaminen worden namelijk in het bovenste gedeelte van het maag-darmkanaal afgebroken en opgenomen. De ”ontmanteling” van een time-released vitamine C tablet duurt te lang. Daardoor verdwijnt zo’ n tablet voor een deel met de ontlasting zonder dat het zijn taak naar behoren heeft kunnen vervullen..
Het voordeel van vitamine C in poedervorm is dat het niet van zijn tabletteerjasje ontdaan hoeft te worden en ons lichaam er sneller mee aan het werk kan. Vitamine C poeder lost heel gemakkelijk op in water en in groente en vruchtensappen, zodat het bij acute situaties zoals griep en verkoudheid zeer snel een hoge therapeutische waarde in het bloed bereikt. Vergeet niet om na het gebruik van het poeder uw mond flink met lauw water na te spoelen om te voorkomen dat het glazuur van uw tanden wordt aangetast.

Gebufferde vitamine C
Als een mineraal zoals calcium of magnesium aan een zuur (ascorbinezuur) wordt gekoppeld, dan verkrijgt men de niet zure vorm van vitamine C als gebufferde calcium of magnesiumascorbaat. Calciumascorbaat lost eveneens gemakkelijk op in water of vruchtensap. Mensen met een gevoelige maag die de zure vitamine C niet goed verdragen kunnen kiezen voor deze ”zachtere” uitgave. Het smaakt wel een beetje ”metalig” en heeft op het mondslijmvlies een licht samentrekkende werking. Ter informatie: 1000 mg calciumascorbaat bevat ongeveer 110 mg calcium. Een andere vorm van gebufferde vitamine C is natriumascorbaat dat voornamelijk gebruikt wordt als infuus bij acute virale of bacteriële ontstekingen of als aanvullende therapie bij kanker. Gebufferde vormen van vitamine C worden in megadoses in het algemeen beter verdragen dan ascorbinezuur, maar volgens sommige onderzoekers zijn ze minder effectief als het gaat om het bestrijden van acute griep en verkoudheid. Eén soort calciumascorbaat, Ester C, bevat ook kleine hoeveelheden van de metabolieten dehydroascorbinezuur (geoxideerde ascorbinezuur), threonate en xilonate. Deze zouden de biologische beschikbaarheid van de vitamine C moeten verbeteren. De enige onafhankelijke studie met mensen heeft dit echter niet kunnen aantonen.

Ascorbylpalmitaat
Ascorbylpalmitaat is samengesteld uit een ascorbaat en een palmitinezuurmolecuul. Het is zowel in water als vet oplosbaar, en wordt veel toegepast als antioxidant in conserven en als stabielere vorm van vitamine C in allerlei cosmetische producten, zoals crémes, Het voordeel van deze vitamine C is dat het de bloed-hersenbarriére kan passeren, zodat het gebruikt kan worden als ondersteuning bij gezondheidsproblemen van mentale aard. Wetenschappelijk bewijs voor het extra nut t.o.v. gewone vitamine C van orale ascorbylpalmitaat is echter erg summier. Goede klinische studies ontbreken. Het is wel duurder dan gewone vitamine C.

Liposomale vitamine C
Een relatief nieuwe vorm van vitamine C is die waarbij de ascorbinezuur is omgeven door fosfatidyl lipides uit lecithine. Dit zou de opname in cellen sterk kunnen verbeteren. Volgens de eerste ontwikkelaars is de werking ervan vergelijkbaar met intraveneuze vitamine C. Wetenschappelijk bewijs hiervoor hebben we echter niet kunnen vinden. Op internet is wel veel anekdotisch bewijs te vinden. Daarom sluiten we niet uit dat deze soort vitamine C erg effectief kan zijn. Er bestaan recepten voor het zelf vervaardigen van deze vorm op Youtube.  Je hebt hiervoor wel een ultrasoon reinigingsapparaat nodig.

Natuurlijk of synthetisch ?

Rozenbottel

De acerolakers en de rozenbottel bevatten van nature- afhankelijk van hun rijpheid- een hoog gehalte aan vitamine C. Tabletten met uit deze vruchten geconcentreerde vitamine C zijn verkrijgbaar, maar bevatten in het algemeen lage vitamine C waarden. Voorstanders van het gebruik van uitsluitend dit soort vitamine C beweren dat er een wereld van verschil is tussen de ”natuurlijke” en ” synthetische” vorm, maar prof. Pauling en vele andere wetenschappers laten duidelijk en op goede gronden weten dat vitamine C uit deze en andere vruchten niet beter werken dan de ”gewone” vitamine C. Bioflavonoiden zijn antioxidanten die in citrusvruchten en rozenbottels worden aangetroffen. Ze worden dikwijls aan ”gewone” vitamine C tabletten toegevoegd om de opneembaarheid te vergroten. Maar de hoeveelheid die daarbij in het algemeen wordt gebruikt is te laag om versnelde absorptie te bewerkstelligen.
Ons advies in deze dure tijden is en blijft dan ook: gebruik in voldoende hoge doses de ”gewone” goedkope vitamine C . Maar vergeet niet dagelijks voldoende groente en (citrus)vruchten en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan bioflavonoiden aan uw menu toe te voegen !

Referenties:
How to live longer and feel better. – prof. dr. Linus Pauling – 2006 – Oregon State University Press
Vitamin C: The Real Story, the Remarkable and Controversial Healing Factor – prof. dr. Steve Hickey and dr. Andrew Saul – 2008- Basic Health Publications
Ascorbate, the Science of Vitamin C – prof.dr..Steve Hickey & dr. Hilary Roberts -2004- University of Manchester, U.K..

Gerelateerd: Vitamine C een verhaal apart…

Share

57 reacties “Welke vitamine C?

 1. Jullie weten hopelijk dat vitamine C het molecuul ascorbinezuur IS? Er is verder geen enkel verschil (behalve tussen je oren) tussen natuurlijk en synthetisch omdat het de atomen geen zak interesseert waar ze vandaan komen.

 2. Dat is duidelijk maar de vitamine C – het ascorbinezuur – komt dus wel in diverse verbindingen met andere stoffen voor. Dit kan van belang zijn

 3. Ik ben op zoek naar goede vitamine C en lees zoveel aan verkooppraat op etiketten… Heel fijn om hier duidelijke en onderbouwde informatie te krijgen. Maar dit is wellicht wel van belang: ik heb begrepen dat veel goedkope vitamine C een vul- en/of bindmiddel hebben van het goedkope lactose en dat juist dit een goede opname van vitamine C belemmerd.

 4. Yolande, Adriaan en ik gebruiken tot grote tevredenheid vitamine C-1000 mg van het merk (….) Daarbij geef ik zelf – zie mijn artikel ”Vitamine C, een verhaal apart..” de voorkeur aan de niet time-released vorm. De genoemde tabletten zijn niet al te groot, bevatten bioflavonoiden en rosenbottelextract om de opneembaarheid te verhogen.
  Afgezien van de normale tabletteersubstanties als microcellulose, stearinezuur, magnesiumstearaat en talk, zijn de tabletten vrij van lactose, gist, suiker, mais, tarwe, conserveringsmiddelen en kleurstoffen. De prijs/kwaliteitsverhouding is ook gunstig.
  gr. Anthon

 5. Probeer eens een tijdje géén vitamines te slikken, daarna de synthetische variant en vervolgense de natuurlijke versie. Dat het de atomen geen zak uitmaakt wil nog niet zeggen dat je lichaam er ook zo over denkt.
  Begin aub niet aan die goedkope troep die bij elke supermarkt in de schappen staat, compleet met zoetstoffen en nog meer chemische troep.

 6. Jan, of iemand wel of geen vitamine C slikt is een strikt persoonlijke zaak. Dat gewone ascorbinezuur moleculair uitstekend door ons lichaam herkent en verwerkt wordt berust op gedegen wetenschappelijk onderzoek. Wij raden mensen uitsluitend aan vitamine C te gebruiken van farmaceutische kwaliteit die VRIJ is van gist, zoetstoffen, suiker, mais, tarwe, conserveringsmiddelen en kunstmatige kleurstoffen, en zijn evenals jij fervente tegenstanders van het gebruik van TROEP.
  gr. Anthon

 7. Ik heb dit verhaal over vit. C gelezen maar zoek vit. C ester.
  Ik krijg van vit C diaree, ook in kleine beetjes. operatie aan endeldarm gehad).
  Dus Ester is mij aangeraden. Douglas)
  Maar ik wil liever geen syntet. vit.
  Bestaat er een Ester van natuurlijke vit?
  Bedankt voor antwoord.

 8. Ester ken ik alleen van naam.. maar heb je ook al eens liposomale vitamine c geprobeerd? (zie livonlabs.nl voor meer info)

 9. Mijnheer/mevrouw van der Peijl, in uw geval heeft de estervorm van vitamine C weinig zin, want bij deze vorm gaat het (althans volgens sommige onderzoeken, anderen zijn daar niet eenduidig over, waardoor bij mij het vermoeden bestaat dat commerciele belangen een rol spelen..) om een betere opneembaarheid. Probeert u eens de niet zure en daardoor zachtere magnesiumascorbaat. Wellicht dat daarmee uw probleem verholpen is.
  gr. Anthon

 10. Ik ken het boek niet, maar vitamine c is een eenvoudig molekuul en is vrij eenvoudig uit een produkt te halen. Veel andere vitaminen/mineralen zijn grote complexe molekulen en kunnen niet zo eenvoudig “geisoleerd” worden. Het bulk wat Clements verteld kan waar zijn, maar is niet van toepassing op vitamine c. Vitamine c is ascorbine zuur, ongeacht of het nou uit de natuur komt of uit een chemisch process. Voor wat betreft de redenering of vitamine c niet ascorbine zuur is, zou je het (engelstalige) artikel kunnen lezen op http://www.peakenergy.com/articles/nh20130903/The-marketing-myth-of-%E2%80%99vitamin-C-complex%E2%80%99 geschreven door Dr. Thomas E. Levy, die gespecialiseert is in vitamine c.

 11. Ik zou vitamine c in grote hoeveelheden ( 10 gr) moeten nemen uiteindelijk. Welke kunnen jullie me dan aanraden aub? En waar kan ik die kopen? alvast bedankt

 12. Liz, de dosering van vitamine C kan het beste langzaam worden opgevoerd, want vooral bij niet-gebruikers moeten maag en darmen even wennen aan zoveel vitamine C. Of je perse 10 gram per dag wilt gebruiken is natuurlijk een persoonlijke keuze Je zou ook kunnen beginnen met 3 x daags 1000 mg. En als dat bevalt opvoeren naar 3 x daags 3 tabletten. Als je maag een dergelijke hoeveelheid ascorbinezuur niet goed verdraagt, kun je eventueel kiezen voor de niet zure vorm magnesiumascorbaat. In het algemeen zijn tabletten van 1000 mg vitamine C te koop bij apotheek, drogisterij vitaminespeciaalzaak of via internet. Op goede gronden geef ik zelf de voorkeur aan de z.g. niet time released vorm (zie de laatste paragraaf van mijn artikel “Suppletie, ja of nee”( op deze site).
  gr. Anthon

 13. Dat langzaam opvoeren is niet van toepassing bij liposomale vitamine c. Daar kun je grote hoeveelheden (grammen) van innemen zonder dat men last van de darmen krijgt.

 14. Johan, mijn bezwaar tegen liposomale vitamine C is de prijs terwijl wetenschappelijk gezien nauwelijks of geen doortimmerd bewijs van een betere werkzaamheid ten opzichte van ascorbinezuur bestaat. Onze ervaring is dat bij dit soort dure vormen van vitamine C nogal wat commerciële belangen een rol spelen. En zoals mijn artikel aangeeft lijkt een voorzichtige waarschuwing om die reden altijd op zijn plaats.
  gr. Anthon

 15. Anthon, je kunt het niet vergelijken met ascorbinezuur. Ascorbinezuur is vitamine c zelf. De liposomale vitamine c is ascorbinezuur met een laagje eromheen. Hierdoor wordt het niet opgenomen in de maag, maar in de darmen (als ik het goed begrijp). Daardoor kun je veel meer opnemen dan de ‘standaard’ 400mg. Ik begrijp de voorzichtige waarschuwing, maar ik raad aan om er over te lezen.
  mvg,
  Johan

 16. Johan, ik heb het over de PRIJS, niet over de werkzaamheid. Er is in de wetenschappelijke lectuur GEEN enkel onderzoek bekend dat ENIGE superioriteit in werkzaamheid van liposomale C aangeeft boven ascorbinezuur. Zowel liposomale C als ascorbinezuur worden BEIDEN in het bovenste gedeelte van het maag-darmkanaal geabsorbeerd, evenals de meeste andere vitaminen. De informatie waarover je beschikt is dus farmacologisch gesproken niet juist. Mag ik het hierbij laten ?
  gr. Anthon

 17. Ik zoek Vitamine C in poedervorm voor mijn dochtertje van 22 mnd. om haar door de kinkhoest heen te helpen. Welke kan ik voor haar leeftijd het beste kopen?

 18. Adrianaf, gezien de leeftijd van je dochtertje zou ik je willen adviseren dit eerst even met huisarts en apotheker te bespreken. Laatste genoemde kan – als hij tevens orthomoleculair geschoold is- de juiste vorm en dosering adviseren.
  gr. Anthon

 19. Hallo, ik mis de ester C, en de vitamine c met bioperine.
  Graag zie ik ook van deze varianten een uiteenzetting tegemoet

 20. Jeroen, voor een toelichting op ester C kun je terecht in de alinea “Gebufferde vitamine C” en wat je vraag over bioperine betreft: dit is een substantie die wordt vervaardigd uit een extract van de zwarte peperplant – piperine. Voor een snellere en betere absorptie is deze stof bijvoorbeeld in combinatie met curcuma interessant. Bij vitamine C is een dergelijke toevoeging niet echt nodig omdat ascorbinezuur op zich goed en snel via het darmstelsel wordt opgenomen.
  gr. Anthon

 21. Na het lezen van jullie artikel en de commentaren,weet ik nu nog nie duidelijk welke ik moet kopen en waar ? Apotheek ook commercieel

 22. Riet, zoals ik uiteengezet heb kun je kiezen voor de gewone vitamine C, bij voorkeur niet time-released (TR). De gewone vitamine C wordt door producenten via internet aangeboden. Als je dit te moeilijk vindt kun je in de apotheek ook naar vitamine C poeder vragen. Latijn sprekende apothekers luisteren in dit geval naar de naam “acidum ascorbicum pulveratum”. 3 x daags een kwart theelepeltje in een glas groente of vruchtensap is voldoende. Wel naspoelen met lauw water ter bescherming van het tandglazuur ! Blijkt je maag wat gevoelig te reageren op deze “zure sensatie”dan vraag je naar magnesiumascorbaattabletten.
  gr. Anthon

 23. Hoi Anthon, vraagje: Als ik zelf Liposomale vitamine C zou maken kies ik dan voor Ascorbinezuur (non-buffered of is Ascorbylpalmitaat wellicht een betere keuze aangezien deze de bloed-hersenbarriére kan passeren.

  Dank

 24. Gerard, ik zou mij de moeite van het zelf bereiden besparen – tenzij je de opleiding tot bereidend apotheker volgt…. Liposomale vitamine C is tegenwoordig voor een redelijke prijs in de meeste vitamine-speciaalzaken en via internet te koop ! Bovendien bestaan er over de betere opneembaarheid van deze C-vorm nogal tegenstrijdige berichten.
  gr. Anthon

 25. na het lezen van deze mails, ben ik nog geen snarswijzers !!!
  ik doe in mijn the een schepje Ascorbine zuur. Is dat goed ?
  de vitamine C trekt de Cachin uit de thé en dat moet je juist hebben, heb ik diverse keren hier in Frankrijk, waar ik woon, gelezen. IS DAT JUIST?

 26. Else, mijn kennis van het Frans is onvoldoende om het woord Cachin in lopend Nederlands weer te geven. Ik kan je daarom geen advies geven of dat perse uit de thee moet worden getrokken. Het gebruik van gewoon ascorbinezuur is in elk geval uitstekend. Of de thee daardoor smakelijker wordt is een persoonlijke zaak.
  gr. Anthon

 27. Ik denk dat Else’s reactie over de opneembaarheid van de catechines uit thee gaat, dat zou met een beetje citroen of een ander zuur zoals vitamine C, ascorbinezuur, beter gaan. Het belangrijkste is echter de thee op lege maag te nemen.
  Groene thee op lege maag

 28. Ik heb een doosje time released vitamine C 1000mg staan. Nu is mijn zoontje ziek en wil ik dit hem graag geven. Er staat bij dat er bijv niet op gebeten mag worden. Er zit ascorbinezuur en biologische citrus extracten in.. ik neem aan dat ik het gewoon kan verpulveren door zijn appelmoes? Het niet verpulveren heeft zoals ik nu heb begrepen alleen een functie zodat het timed released is(wat juist niet wenselijk is?)?

 29. Suus, ik weet niet wat het medische probleem bij je zoontje is – ik ga er vanuit dat je als moeder je verantwoording neemt om tijdig professionele hulp in te roepen – maar vitamine C is zeker in gevallen van virale of bacteriële infecties een goede ondersteuning. Zoals je in de eerste alinea van mijn artikel hebt kunnen lezen is de time-released vorm van vitamine C geen aanrader. Je kunt dus een tablet verpulveren en door de appelmoes geven. Afhankelijk van de leeftijd van je zoontje dien je de dosering te bepalen. Mochten over dat laatste nog vragen zijn, mail mij dan gerust.
  gr. Anthon

 30. Dankjewel! Stomme vraag maar je bedoeld een verpulverde time released tablet of dat ik een andere moet kopen?

 31. Suus, ik zou je voorraad time-released bij gebruik telkens verpulveren en opmaken; daarna overgaan op de niet-time-released vitamine C.
  gr. Anthon

 32. Goedemorgen,

  Ik gebruik ivm mijn bindweefselaandoening (ehlers danlos syndroom) 2x 1000 mg Vitamince C per dag.
  Deze pil beval magnesiumascorbaat 150mg en calciumascorbaat 850mg.
  Bent u bekend met de goede werking van Vitamine C op het bindweefsel?
  Graag wil ik weten of dit zinvol is.
  En kunt u mij zeggen hoe groot het risico is op het ontwikkelen van nierstenen als je grote hoeveelheden per dag inneemt?

  Dank u wel en vriendelijke groet.

 33. Dag Babs, ik weet niet welk van de 6 types Ehlers-Danlos bij jou speelt, maar je keuze van magnesiumascorbaat/calciumascorbaat is beslist zinvol. In jouw situatie lijkt mij de dosering wat aan de lage kant, maar dit zou een orthomoleculair arts wellicht beter kunnen inschatten. Die beschikt over veel meer informatie als het gaat om natuurlijke substanties die het bindweefsel kunnen versterken. Ik raad je daarom aan eens te kijken op http://www.mbog.nl voor een ortho-arts bij jou in de buurt. Vitamine C kan alleen in zeer zeldzame gevallen nierstenen veroorzaken. Normaal gesproken werkt vitamine C juist TEGEN nierstenen. All the best !
  gr. Anthon

 34. Hoi Anthon,

  Dank je wel voor je antwoord!
  Ik heb type III.
  Ik ga eens overleggen.

  Groetjes Babs

 35. Mijn nieren werken niet 100%,dus mag ik net teveel kalium hebben wat in alle fruit en groenten zit.Nu is mijn vraag jan ik dan ook vitamine C bruis als vervanger nemen?

 36. Joke, met het normale gebruik van groente en fruit per dag is er geen risico op een teveel aan kalium. Iets anders is het als je elke dag “een emmer”groente en fruit zou consumeren, maar dat doet geen normaal mens. Vitamine C is GEEN vervanger van dagelijkse gezonde porties groente en fruit, want daar zit zoveel meer in aan belangrijke voedingsstoffen dan alleen vitamine C. Als je vitamine C extra wilt gebruiken; geen bruistabletten, maar gewoon een 1000 mg vitamine C tablet zonder toevoegingen.
  gr. Anthon

 37. ik slik nu toevallig tijdelijk time-released vit c, omdat mijn vit c magnesiumascorbaat van Bonusan tijdelijk niet te bestellen was. Ik had deze time released variant nog staan. Ik heb ‘s ochtends normaal altijd wat last van mijn darmen (en maag) en nu lijkt dat aan die vit c te liggen, want heb nu nergens last van.Ik vind dat wel een opluchting! Ik werd wel verkouden en dat duurt al een week…..maar ja ik werk met kinderen en was anders wellicht ook gebeurd ? Zou het kunnen dat die time released toch beter is voor mij of komt het omdat de vit c niet in mijn darmen goed opgenomen worden dat ik er geen last van heb? Als ik bovenstaande lees lijkt time release niet goed te werken, maar wel voor je darmen dan toch…?

 38. Lies, over individuele gevoeligheid voor verschillende soorten vitamine C kan ik natuurlijk geen uitspraak doen. Een ding staat in elk geval vast: vitaminen en met name vitamine C worden in het bovenste gedeelte van het maagdarmkanaal afgebroken en geabsorbeerd. Een time-released tablet voorkomt dat gedeeltelijk waardoor niet alles in de bloedbaan terecht komt. Voor een optimale opname blijft de voorkeur dus uitgaan naar de niet time-releasevorm. En nog iets: het gebruik van vitamine C voorkomt niet altijd een verkoudheid,maar verkort – bij voldoende hoge dosering- wel de duur ervan.
  gr. Anthon

 39. Loes, vitamine C in de gebufferde vorm van calciumascorbaat werkt even goed als vitamine C in de zure vorm. Calciumascorbaat dient echter niet in megadoses te worden genomen, omdat te veel calcium al snel een disbalans met het lichaamsgehalte magnesium kan veroorzaken. De zure vorm van vitamine C (ascorbinezuur) kan wel royaler worden gebruikt.
  gr. Anthon

 40. Hoi Anthon,
  Ik moet in verband met bloedarmoede ijzertabletten nemen. Nu is mij aangeraden om tegelijkertijd vitamine C te nemen daar dit het opnemen van het ijzer vergemakkelijkt. Het tegelijkertijd gebruiken van melkprodukten wordt ontraden omdat dit de opname van ijzer bemoeilijkt.
  Nu zit er in vitamine C tabletten vaak ook kalk. Werken de vitamine C en de vulmiddelen elkaar niet tegen als het doel is om ijzer makkelijker op te nemen?
  En hoeveel vitamine C tabletten zou ik dan moeten gebruiken, bij elke ijzertablet ook een vitamine C tablet of is 1 per dag dan afdoende?

  Gr,
  Marjon

 41. Dag Marjon, ik ga er voor het gemak vanuit dat het ijzerpreparaat ferrofumaraat is, omdat dit medicijn meestal het middel van eerste keus is bij ijzergebreksanemie. De opname van ijzer in het lichaam wordt niet alleen wat afgeremd door melkproducten, ook thee, koffie en fytinezuur (in brood) hebben die reputatie. De apotheker zal dan in het algemeen adviseren ferrofumaraat 2 uur voor of 2 uur na gebruik van die voedingsmiddelen in te nemen. In gewone vitamine C (ascorbinezuur) zit geen kalk. En vitamine C hoeft niet perse gelijktijdig met ijzer te worden gebruikt. Je kunt standaard bij het ontbijt een C-tablet van 1000 mg innemen en dit eventueel bij lunch en avondmaaltijd herhalen; dus 3 x daags 1000 mg. Dan weet je zeker dat de ijzer komt op de plek waar het zijn moet.
  gr. Anthon

 42. Lisah, mensen met heeeeeeeel sterke magen kunnen alles verdragen, maar als je vitamine C wilt gebruiken, neem dan gewoon een tablet van 1000 mg vitamine C (ascorbinezuur). Bruistabletten bevatten allerlei zaken die zijn toegevoegd om er een gezellig sprankelend drankje van te maken, maar je lichaam zit daar niet op te wachten.
  Als gewone vitamine C niet goed wordt verdragen, kun je eventueel ook de niet zure magnesium of calciumascorbaat gebruiken.
  gr. Anthon

 43. Maar Anton, het blijkt dat de vitamine C bruistabletten de enige zijn die ik kan verdragen…….
  Ik heb medicijnen en een maagbeschermer….

 44. Lisah, kijk nog even naar de laatste zin in mijn commentaar van 17 oktober………
  gr. Anthon

 45. Wat is het verschil tussen vit c van magnesiumascorbaat en vit c van calciumascorbaat?

 46. Stella, vitamine C wordt aangeduid met de chemische naam “ascorbinezuur”. Wanneer er sprake is van een moleculaire verbinding met het mineraal calcium of magnesium spreekt men van calciumascorbaat of magnesiumascorbaat. Het verschil in werkzaamheid is niet zo groot, met dien verstande dat zuivere ascorbinezuur bij acute infecties etc. veel hoger gedoseerd kan worden. Dat is bij de calcium en magnesiumverbinding niet aan te bevelen, want dan ontstaat al snel het risico op een teveel aan een van beide mineralen. Voor calcium en/of magnesiumascorbaat wordt vaak gekozen als gebruikers een gevoelige maag hebben en de pure vitamine C niet goed verdragen.
  gr. Anthon

 47. Hallo Anton,
  Ik neem al heel lang gebufferde vit c in, ( from calcium ascorbate) minimaal 100 mg p.d. Als ik ziek ben verhoog ik het tot 3 a 4000 mg p.d.
  Nou heb ik mij van een vriendin laten vertellen dat ascorbinezuur niet zo goed is. Op haar aanraden heb ik op internet vit c tabletten besteld die behoorlijk aan de prijs zijn. Hier gaat het om vit.c” from organic acerola, organic goji, organic kiwi en organic amla fruit.
  Dit zijn dus vit c ( ik neem aan dat dit ook ascorbinezuur is??) uit gewoon fruit gewonnen die in een capsule als poeder aangeboden wordt en vandaar zo duur is.
  Mijn vraag:
  Is dit een beter product of zijn de vit.tabletten die ik voorheen heb genomen net zo goed. Of heb je een beter advies voor mij?

 48. Hallo Anton,

  Even voor de goede orde- ik bedoelde met bovengenoemde hoeveelheid vit. c niet 100 mg maar 1000 mg:)

  hartelijke groet,

  Marie-Luise

 49. Marie-Luise, wij krijgen dikwijls vragen ( en opmerkingen) over vitamine C uit vruchten en vitamine C (uit maïs). Laatst genoemde is de “gewone”ascorbinezuur die in tabletvorm te krijgen is en weinig kost. En geloof me: onze cellen zien moleculair gesproken totaal geen verschil tussen de gewone vitamine C tabletten en die peperdure producten uit allerlei vruchten. Ik maak daar wel twee kleine kanttekeningen bij: 1. Zorg er voor dat de goedkope vitamine C-tabletten niet time-released zijn- zie uitleg in mijn artikel, en 2. Blijf zeker de door jou genoemde vitamine C- rijke vruchten eten, want ze bevatten nog een heleboel meer waardevolle substanties dan alleen maar vitamine C.
  gr. Anthon

 50. Hallo Anton,

  Dank voor je snelle reactie…

  Ik heb nog een vraag,
  Ik heb een hele grote pot vit C die houdbaar zijn tot 2015, kan ik die tabletten dan nog gebruiken? ( dat doe ik namelijk nu nog wel )

  gr. Marie-Luise

 51. Ik heb ook nog een vraagje.. om de veel te zure ascorbinezuur (die ik in een glas water oplos) te bufferen, doe ik er een half koffielepeltje natriumbicarbonaat bij zodat ik er minder last van heb.
  Blijft de werking van de vit c daarin gegarandeerd of eerder geneutraliseerd ?
  Vind het wel een gemakkelijke oplossing en ‘t smaakt en bruist er lekker van.
  Mvg Vincent

 52. Vincent, de werking van ascorbinezuur hangt niet af van zijn “zuurte”. Maar als je problemen hebt met de “zure”vitamine C kun je toch veel gemakkelijker kiezen voor bijvoorbeeld de gebufferde vorm, zoals magnesiumascorbaat ?
  gr. Anthon

 53. Vroeger veel last gehad van aften in de mond. Bij het gebruik van vitamine C tabletten en poeders was ik er pas na een week of 6 van af en kreeg ik al snel weer een nieuwe afte.
  Toen maar geprobeerd om natuurlijke vitamine C te gebruiken wat in sinaasappels, citroenen en kiwi zit. Ook broccoli en paprika heb ik veel gegeten en wat gebeurd er?
  De aften waren binnen 1 week verdwenen en kwamen niet of nauwelijks terug!
  Voor mij is dit dus onomstotelijk bewezen dat je niets na kunt maken wat de natuur je geeft. Misschien ziet de molecuul er hetzelfde uit, maar de werking is heel anders.
  Wees dus verstandig en eet wat de natuur je geeft. Het is gezonder en uiteindelijk ook goedkoper, want pillen die je van de dokter krijgt en later misschien ziekenhuisopnames zijn vele malen duurder.

 54. Rene, wij zijn altijd blij te vernemen dat mensen baat hebben bij het gebruik van natuurlijke middelen. En die natuur zit inderdaad heel wat ingewikkelder in elkaar dan wij denken en is niet zomaar te kopiëren. Maar zoals je in mijn artikel “Uw tandvlees zweert erbij”( op deze site) kunt lezen is de “aftenkwestie” complexer dan vaak wordt aangenomen. Daar komt nog bij dat het gehalte vitamine C in groente en fruit tegenwoordig tot een akelig laag gehalte is gedaald. Wil je dus dagelijks voldoende van deze vitamine binnen krijgen dan zit er niets anders op dan naar een supplement te grijpen. Overigens is vitamine C op zich niet echt een aftenbestrijder; ga er maar vanuit dat de groente en fruit die je hebt genomen nog veel meer belangrijke nutriënten bevat waaraan de verbetering van je mondprobleem te wijten is. Blijf dus op dit voedingspad door gaan !
  All the best, Anthon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *