Rode gist rijst verlaagt cholesterol, vermindert sterfte

rode-gist-rijst-complexOnlangs zijn de resultaten gepubliceerd van een elegant Italiaans onderzoek waarbij men met behulp van andere methodes dan statines een hoog cholesterolgehalte trachtte te verlagen. Aan het onderzoek deden 171 mensen mee, allen met een hoog (LDL)-cholesterolgehalte die met statines waren gestopt vanwege nadelige bijwerkingen. De meeste deelnemers hadden overgewicht en de bloeddruk was aan de hoge kant. Ongeveer de helft had diabetes type 2.  Er was dus sprake van het metabool syndroom en/of diabetes. Zij werden in vier groepen verdeeld.  In alle groepen diende men  een mediterraan dieet te volgen met liefst 1500-1800 calorieën per dag. Dit dieet was rijk aan olijfolie, fruit, groente, volkorengranen, magere melkproducten, wekelijkse consumptie van vis, gevogelte, noten en peulvruchten en slechts twee maal per maand vlees van zoogdieren. Groep 1 bestond uit diabetici die alleen dit dieet volgden. Groep 2 diabetici die daarnaast een supplement kregen met 200 mg rode gist rijst-extract (monacolin K 3 mg), 400 mg artisjok extract, 15 mg resveratrol, 200 mcg chroom, 200 mcg foliumzuur en 10 mg co-enzym Q10.  Groep 3 waren niet-diabetici met hoge cholesterolgehaltes die alleen het dieet dienden te volgen en groep 4 de niet-diabetici die ook het supplement kregen.
Na 24 weken werden de mensen op allerlei factoren beoordeeld. De cholesterolgehaltes daalden in alle groepen maar vooral in de twee groepen die ook het supplement hadden gekregen.
Totaal cholesterol: groep 1 -4,65%, groep 2 -15,45%, groep 3 -11,96%, groep 4 -16,94%
LDL-C groep 1 -7,34%, groep 2 -21,02%, groep 3 -12,47%, groep 4 -22%

Het dieet was dus behoorlijk effectief bij de niet-diabetici en veel minder bij de diabetici. Ook had het dieet, alleen bij niet-diabetici, een gunstig effect op het gewicht en de tailleomtrek. Wel verbeterde ook bij diabetici de leverfunctie door het dieet. Het supplement met o.a. rode gist rijst was in beiden groepen uitermate effectief om de cholesterolwaardes te verbeteren. De onderzoekers beschouwden het rode gist-extract het belangrijkste ingrediënt van het gebruikte supplement. Van de andere ingrediënten was co-enzym Q10 toegevoegd om de kans op nadelige bijwerkingen te verkleinen. Die werden dan ook niet gerapporteerd.

Rode gist rijst.
Rode gist rijst ontstaat door fermentatie van rijst door het gist Monascus purpureus waardoor de rijst een donkerrode kleur krijgt en er kenmerkende stoffen ontstaan.
Eén van de actieve bestanddelen is monacolin K. Deze stof is identiek aan de statine lovastatine. Lovastatine is echter effectief in doseringen van 20 mg-80 mg per dag terwijl in studies met rode gist rijst een monacolin K gehalte van 3 mg het (ldl-) cholesterolgehalte al sterk kan verlagen hetgeen betekent dat andere stoffen in rode gist rijst ook van belang zijn.
Rode gist rijst blijkt ontstekingsremmende eigenschappen te bezitten en kan het adiponectine gehalte verhogen. Hetgeen o.a. bij overgewicht en diabetes van belang is. Deze eigenschappen zijn onafhankelijk van het monacolin K gehalte.

rodegistrijstIn vele studies is aangetoond dat rode rijst gist het totaal cholesterol, het ldl-C en het triglyceridehalte verlaagt. In sommige, maar niet alle onderzoeken vindt er tevens een stijging van het hdl-gehalte plaats. Diverse studies zijn uitgevoerd bij mensen die statines slecht verdragen. Door het overgrote deel van de proefpersonen werd rode gist rijstextract wel goed verdragen en vond er verlaging van het cholesterolgehalte plaats.
Deze studies waren echter relatief van korte duur. Het is niet uitgesloten – we achten dit zelfs waarschijnlijk – dat rode rijstgist een licht negatief effect heeft op het co-enzym Q10 gehalte.

Sterfte
Een groot Chinees onderzoek bestudeerde niet zozeer de invloed op het cholesterol etc. maar bekeek de invloed van rode gist rijst op het risico op sterfte en hartaanvallen bij mensen (4870) die eerder een hartinfarct hadden gehad. Het bleek dat na 4 jaar gebruik van 600 mg rode gist rijst per dag (monacolin K 2,5 mg – 3,2 mg, ) of placebo de sterfte 33% (5,19% vs 7,74% van de deelnemers) en het aantal niet fatale hartaanvallen 61% (1,93% vs 4,92%) lager waren in de groep die het plantenextract gekregen had.
In een tweede, nadere analyse van de resultaten, gepubliceerd in een gerenommeerd westers wetenschappelijk tijdschrift, werd alleen naar de bevindingen bij ouderen gekeken. 1445 deelnemers waren bij aanvang ouder dan 65 jaar. Na 4 jaar bleek dat in de groep die de rode gist gekregen had de sterfte 32% lager was dan in de placebogroep. Een hartaanval of beroerte kwam 37% minder vaak voor. Soortgelijke percentages als in de totale groep maar omdat ouderen meer risico lopen waren de aantallen mensen die de rode gist rijst dienen te nemen om een sterftegeval te voorkomen ( dit wordt ‘number needed to treat’ genoemd) 23 terwijl dit getal 51 is bij de mensen van middelbare leeftijd. Het aantal mensen dat een bypass of dotterbehandeling dienden te ondergaan was ook aanzienlijk lager door de rode gist rijst. Belangrijk ook is de vaststelling dat er geen belangrijke verschillen waren in nadelige bijwerkingen tussen de placebogroep en de groep die het plantenextract gekregen had.

Supplementen met rode gist rijst niet gebruiken in combinatie met statines, gemfibrozil, colestipol of cyclosporine tenzij onder medische supervisie. Grapefruitsap kan mogelijk de werking versterken. Niet gebruiken tijdens de zwangerschap. In zeldzame gevallen kan hoofdpijn of brandend maagzuur optreden.
Ook kunnen er grote verschillen in effectiviteit zijn tussen verschillende extracten. Zo mogen Amerikaanse preparaten geen monacolin K bevatten 1 maar kunnen desondanks toch vaak effectief zijn maar dan bij een wat hogere dosering. Het  is natuurlijk bijzonder verstandig om na enkele maanden gebruik de cholesterolgehaltes weer  te checken.

1) In de praktijk bevatten rode gist rijst supplementen uit de VS wel monacolin K maar staat het gehalte niet op het etiket. Dit wordt kennelijk gedoogd. Consumerlab.com, een onafhankelijke consumentenorganisatie, analyseerde in 2014 8 preparaten. Het gehalte monacolin K + monacolin KA varieerde van 0,05 -0,1 mg per dagdosering tot 25 mg per dagdosering.

Mediterranean Diet and Red Yeast Rice Supplementation for the Management of Hyperlipidemia in Statin-Intolerant Patients with or without Type 2 Diabetes. Sartore Giovanni, c.s. Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 743473.

Red yeast rice for dyslipidemia in statin-intolerant patients: a randomized trial. Becker DJ c.s. Ann Intern Med. 2009 Jun 16;150(12):830-9, W147-9.

Evid Based Complement Alternat Med. 2012; 2012: 892697.

Zhonghua Xin Xue Guan Bing Za Zhi. 2005 Feb;33(2):109-15.

J Am Geriatr Soc. 2007 Jul;55(7):1015-22.

Gerelateerd: Co-enzym Q10 en statines

Vlaamse studie rode gist rijst supplement

Rode gist rijst toont weer effectieve cholesterolverlaging

109 thoughts on “Rode gist rijst verlaagt cholesterol, vermindert sterfte

 1. Beste Anthon,
  Dank voor de uiterst snelle reply.
  Betekent resp. kan inname van Q10 en vitamine D3 (in welke doseringen overigens) ook een afname cq eliminatie van het verstoppings probleem bewerkstelligen?
  Ik weet niet wat Belgische artsen verstaan onder “al te sterke” afname maar in mijn geval liggen alle ratio’s nu fractioneel onder de, wat thans norm heet en die morgen weer naar beneden bijgesteld kan worden.
  gr Willem

 2. Willem, het gebruik van coenzym Q10 en vitamine D3 heeft geen invloed op de verstopping. Die troost kan ik je helaas niet geven. Cholesterol is een uiterst belangrijke natuurlijke substantie, die deel uitmaakt van gezonde celmembranen. Zonder cholesterol zouden cellen niet met elkaar kunnen communiceren , vallen cellulaire functies uit en wordt men ziek. Ook de synthese van vitamine D3 – door zonneschijn – kan alleen plaats vinden als het lichaam over voldoende cholesterol beschikt. Verder is cholesterol een uiterst belangrijke substantie om beschadigingen in de vaatwanden te herstellen en is het een grondstof voor de aanmaak van onze zo noodzakelijke hormonen. Gebleken is dat bij al te drastische cholesterolverlaging neurologische problemen op de loer liggen, zoals depressiviteit. Helaas is o.a. door de invloed van de voedings en farmaceutische industrie deze zo belangrijke substantie in het verdoemhoekje geplaatst, waardoor bij veel mensen alleen het horen van het woordje “cholesterol” de schrik om het hart slaat. Volledig ten onrechte ! Voor meer informatie verwijs ik je naar mijn artikel “About Good and bad Guys”- op deze site.
  gr. Anthon

 3. Beste Anton,
  Sinds anderhalve maand gebruik ik als cholesterolverlager, rode gist rijst waarin 5 mg monacoline K, 1 capsule per dag. Daarnaast gebruik ik het co-enzyme Q10, 2 capsules per dag, omdat rode gist rijst zorgt voor afbraak van het co-enzyme Q10. Mijn cholesterol is in deze tijd al flink naar beneden gegaan. Nu alleen “Ratio en Totaal” nog iets naar beneden, dus ik ga nog even door.
  Mijn vraag is, wil het gebruik monacoline K effect hebben dan zou ik 10 mg per dag nodig hebben? ook zou 600 mg rode gist rijst per dag nodig zijn? ook zou rode gist rijst citrinine bevatten dat giftig is. En als mijn cholesterol op peil is moet ik dan nog doorgaan met rode gist rijst? Mijn cholesterolwaardes zijn nu: Ratio 3,4, Tryglyceriden 1,1, LDL 3,4, HDL 1,6 en totaal cholesterol 5,5.
  Graag zou ik van u een reactie tegemoet willen zien waarvoor dank.

 4. Margriet, vorige maand schreef ik het artikel ( op deze site) getiteld “Over prachtige theorieën en lelijke feiten” In de zoekruimte (rechtsboven op het loupje klikken) kun je het betreffende verhaal zichtbaar maken. Je kunt daar lezen dat ik geen aanhanger ben van de “cholesterolhypothese”. Dat wil zeggen dat ik niet overtuigd ben van de zin van cholesterolverlaging – tenzij het om de genetische variant gaat. Als je een totaalcholesterol van 5,5 hebt en verder niet aan diabetes lijdt, zou ik je willen adviseren het daarbij te laten. Verdere verlaging van cholesterol is niet alleen zinloos, maar vormt ook een risico op andere problemen. Wat rodegistrijst betreft: een goed product bevat geen of nauwelijks citrinine. Met de Q10 zou ik doorgaan, zeker als je de 40 gepasseerd bent.
  gr. Anthon

 5. Ben gestopt met statine in april. Heb 7 jaar geleden een zwaar hartinfarct gehad en daarna 7 jaar meegedaan aan een medisch onderzoek op cholesterol o.a. een placebo. Moest daarna gereguleerd aan de statine. Geen succes. Spieruitval op beide benen, maar vooral links. Na diverse statinepillen uiteindelijk in april gestopt. Blijven zoeken naar gelijkgestemden. Daarbij de rode gist rijst pil ontmoet en vanaf 1 september j.l. daarmee gestart ondersteunt door Q10. Proef enige weerstand bij praktijkondersteuner huisarts. Zoek ondersteuning van mijn initiatief om rode gist rijst pil in te nemen.

 6. Beste Anthon,

  Gebruik sinds een half jaar Rode gist rijst met Q10 en visolie.
  Heb wat last van diabetes ( 1tab. per dag). Heb nu een veel te hoog gehalte Kalium in
  mijn bloed.
  Zou dat iets te maken kunnen hebben met Monacoline K?
  Staat nergens beschreven wat de betekenis is van deze letter K.
  Gr. Nelly

 7. Nelly, een te hoog kaliumgehalte in het bloed ontstaat meestal ten gevolge van een verstoorde nierfunctie of het gebruik van bepaalde medicijnen zoals diuretica (plaspillen) en/of ACE-remmers. Dat Rode Gistrijst de oorzaak van je kaliumprobleem zou zijn is mij niet bekend. Hyperkaliëmie staat niet in het rijtje bekende bijwerkingen van (natuurlijke en/of synthetische) cholesterolverlagers. De K van Monacoline K heeft dan ook niets te maken met de K van kalium. Het lijkt mij daarom verstandig dit probleem met je dokter of apotheker te bespreken, want een (veel te)hoog kaliumgehalte kan leiden tot hartproblemen.
  gr. Anthon

 8. Ben vrouw van 68 je.slik al een jaar rode gistrijstcapsules.na laatste meting was ldl.gestegen naar 4.hdl.ook gestegen.volg een vetarm dieet,ben slank,beweeg genoeg,heb geen diabetes,wel kleine,niet te behandelen vernauwing in kransslagader,slik bèta blokker,bloedverdunner en middel tegen hoge bloeddruk.ben nu helemaal gefrustreerd,angstig ook.wil geen statines slikken.wat te doen?

 9. Martje, het beste advies dat ik je kan geven is contact op te nemen met Dr. Cristina Tomescu, orthomoleculair cardiologe in Rotterdam. Je kunt haar bereiken via haar emailadres: cristinatomescu.praktijk@gmail.com Ik weet zeker dat zij jou gerust kan stellen en bruikbare richtlijnen kan geven. All the best !
  gr. Anthon

 10. Beste Anton,

  Ik gebruik sinds augustus rode gist rijst capsules 1 pd. in combinatie met 20mg Atorvastatine, ik vraag mij af of dat mag, mijn cholesterol in deze 2 maanden wel met 1.6 gezakt dus het resultaat is er wel.

 11. Arie, een gecombineerd gebruik van Rode Gistrijst en Atorvastatine is niet zinvol en kan bovendien een (veel) te sterke daling van het cholesterolgehalte tot gevolg hebben. Ik ga er vanuit dat dit advies niet uit de koker van je behandelend arts komt ?! In overleg met je dokter zou je daarom kunnen kiezen voor Rode Gistrijst of Atorvastatine, maar NIET allebei !
  gr. Anthon

 12. Ik slik al 4 maanden rode rijst + q10 tabletten zonder resultaat .
  Waar kan dat aan leggen?

 13. Jacqueline, geneesmiddelen – synthetische of natuurlijke – kunnen bij elk mens een verschillend effect opleveren. Dat heeft met de zogenaamde individuele biochemie te maken. Als bij het gebruik van een bepaald medicijn geen resultaten worden geboekt, is het verstandig – bij voorkeur in overleg met arts of apotheker- voor een ander middel te kiezen.
  gr. Anthon

 14. Het gehalte werkzame stoffen en effectiviteit kan sterk variëren per preparaat. Consumerlab heeft vorig jaar een tiental preparaten vergeleken en het gehalte monacolines variëerde van 0,15 mg tot 35 mg per dagdosering

 15. Ik slik rode rijst capsules en heb een heel goed resultaat, maar alleen veel last van jeukbulten. Kan dat daar van komen?

 16. Ans, vrijwel alle synthetische statines hebben als mogelijke bijwerkingen urticaria -jeukbulten. En afhankelijk van de hoeveelheid Monacoline K in een Rode gistrijstpreparaat kan die vervelende bijwerking inderdaad optreden.
  gr. Anthon

 17. Pingback: Rode gist rijst toont weer effectieve cholesterolverlaging | vita-info.nl

 18. dag Anton,
  ik wil de betreffende rode gisttabletten innemen ’s morgens bij mijn ontbijt, dat bestaat al 50 jaar uit 30 cl halfvolle melk met brinta. ik hoorde dat de werking van de rode gisttablet in combinatie met een melkproduct (brintapap) niet effectief is. Klopt dat ?
  groet, Lambert

 19. Lambert, ik zou graag van je willen weten welke informatiebron de onverenigbaarheid van rodegistrijst met melkproducten aangeeft. Mij is een dergelijk gegeven in elk geval niet bekend. Als dit echter klopt dan lijkt mij het probleem snel verholpen door de rodegistrijst op een later tijdstip in te nemen dan je ontbijt, bijvoorbeeld 2 of meer uren later. Ook kun je er voor kiezen de rodegistrijst s`avonds in te nemen, dan heb je zeker een veilige marge tussen ontbijt en je cholesterolverlager.
  gr. Anthon

 20. Beste Anton, Ik ben 37 jaar en heb diabetes type 1 sinds mijn 21ste. Ik gebruikte simvastatine (40 mg) ongeveer 1 jaar lang toen ik weinig bewoog (ik was werkloos) en merkte weinig van bijwerkingen. Toen ik weer aan het werk ging kreeg ik meteen vreselijke spierpijn, kramp en slapeloze nachten. Ik ben toen direct gestopt met simvastatine (40 mg) na lezen bijsluiter en op aanraden behandelend arts. Na 4 – 6 weken voelde ik me pas weer fit. Na recent bezoek arts heeft hij mij nu(Crestor) Rosuvastatine (5 mg) voorgeschreven. Ik gebruik het nu 1 week en elke dag last van spierpijn, af en toe koppijn (was eerste twee dagen het ergst). Ik belde hem en via assistente kreeg ik te horen dat ik toch door moet gaan met gebruik Crestor (5mg) en daarnaast ook Rode gistrijstpreparaat moet gaan gebruiken, Monacoline K de werkzame stof in dit voedingssupplement is eveneens een statine, Lovastatine om precies te zijn. Ik kwam tot de zelfde conclusie als jij gepost had op @Anthon 02/11/2016 at 12:42 pm en daarom wil ik graag zwakkere statine gaan gebruiken die wel vergelijkbare resultaten oplevert als simvastatine (40 mg).
  Na onderzoek kwam ik tegen dat Rosuvastatine is ongeveer dubbel zo sterk als Atorvastatine

  Atorvastatine is ongeveer dubbel zo sterk als Simvastatine

  Simvastatine is ongeveer dubbel zo sterk als Lovastatine evenals Pravastatine

  Lovastatine en Pravastatine zijn ongeveer dubbel zo sterk als Fluvastatine

  Aan de hand van bovenstaande info en mijn klachten zou ik niet beter af zijn met Lovastatine medicijn (liever gebruik ik geen voedingssupplement omdat het niet zuiver is, geen pharmaceutical grade quallity) of 1 van de andere zwakkere statines zoals pravastatine? Welke bestaande medicijnen die of lovastatine dan wel een van andere statines bevatten zijn er op de markt beschikbaar? en werken die voldoende in relatie tot bijv. Simvastatine? of ben ik aangewezen om voedingssupplementen te gebruiken die deze stoffen bevatten met alle extra risico’s van dien. ik las namelijk het volgende dat in de VS zijn lovastatine-bevattende RGR-producten verboden zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zou alle in Nederland beschikbare voedingssupplementen moeten onderzoeken op het gehalte aan monacoline K en citrinine, en op de kwaliteit van de productinformatie. Dat geeft op korte termijn inzicht in de potentiële gezondheidsrisico’s die patiënten zoals ik door RGR-gebruik kunnen lopen.

  Met vriendelijke groet,

  Roland

 21. Beste Roland, of het gebruik van statines (welke dan ook) in jouw situatie gepromoot moet worden staat ter beoordeling aan je behandelend arts. Statines zijn medicijnen en medicijnen zijn net mensen- ze hebben hun positieve en negatieve kanten. Statines kunnen (soms ernstige) bijwerkingen hebben, zoals spierklachten (10-15 % van de gebruikers) Die klachten lopen uiteen van kramp, spierpijn tot spierafbraak. De nieuwste meldingen (sept. 2016) betreffen ernstige gevallen van spierscheuring. Ik ben daarom van mening dat de “brandmeldingen”over RGR nogal overtrokken zijn. Er zijn in ons land kwalitatief zeer goede RGR-preparaten met gestandaardiseerde Monacoline K zonder citrinine in de handel. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit zou zich volgens mij dan ook beter met andere problemen kunnen bezig houden…..Overigens kunnen spierklachten als gevolg van statinegebruik (geheel of gedeeltelijk) worden teruggedrongen door het gelijktijdig innemen van coënzym Q10 en vitamine D3. Zie de artikelen daarover op deze site. Gecombineerd gebruik van een statine met RGR lijkt mij overigens niet logisch. Beiden werken immers volgens hetzelfde principe. Voordat synthetische statines hun intreden deden werden goede resultaten bereikt door het dagelijks gebruik van 1500 mg niacine (vitamine B3). Maar er viel niets op te verdienen dus moest B3 het veld ruimen voor patenteerbare cholesterolverlagers. Regulier worden soms ook galzuurbindende harsen (colestyramine) door medici voorgeschreven als patiënten problemen hebben met statines. Of dit geschikt voor je is staat ter beoordeling aan je arts. Ter behandeling van je probleem zou je eventueel ook een orthomoleculair arts kunnen raadplegen (www.mbog.nl) Een mailtje met een uiteenzetting van je medische situatie naar orthomoleculair cardiologe dr. Cristina Tomescu is ook een mogelijkheid. (cristinatomescu.praktijk@gmail.com)
  All the best ! Anthon

 22. Gisteravond een uitzending van Radar gezien. Rode gist rijst werd daar bestempeld als zijnde een medicijn die alleen door apothekers verstrekt zou mogen worden en dat er een soort statine in zit die vroeger al bij de reguliere medicijnen verstrekt werd.
  Dus dat er bij rode gist rijstpillen niet sprake is van een natuurlijke stof en zelfs kwalijk voor zwangere vrouwen.
  Wat is uw mening?

 23. Mijnheer/mevrouw Moolenburgh, bij het gebruik van synthetische statines zijn zwangerschap en lactatie in het algemeen gecontraïndiceerd. Dat wil zeggen dat er inderdaad meldingen zijn die aantonen dat statines zowel de zwangere moeder als de ongeboren vrucht nadelig kunnen beïnvloeden. Ook bij borstvoeding blijkt een statine voor een deel in de moedermelk over te gaan. Het verdient dus zeker aanbeveling om bij zwangerschap en tijdens de lactatieperiode af te zien van het gebruik van statines, ook van Rodegistrijst. Persoonlijk ben ik sowieso geen voorstander van het gebruik van statines – zie mijn redenen daarvoor in het artikel “About Good and Bad Guys”. En een eventuele verstrekking van Rodegistrijst via de apotheker zou bij mij in elk geval niet op weerstand stuiten.
  gr. Anthon

 24. Rode Gist rijst geeft, zoals in de artikelen op deze site daarover staat vermeld, geeft duidelijk veel minder bijwerkingen dan statines. In de uitzending van Radar werd door de apotheker gesuggereerd dat de eerste statine, lovastatine, hetzelfde is als het werkzame bestanddeel van rode gist rijst maar dat is slechts ten dele juist. Eén van de werkzame bestanddelen, monacoline K, is identiek aan lovastatine. Relatief is rode gist rijst bij een veel lagere doses monacoline K effectief dan lovastatine omdat er ook andere werkzame stoffen in rode gist rijst zitten. Mede daarom geeft het veel minder nadelige bijwerkingen. Ook is het zo dat de huidige statines afwijken en daarom mogelijk meer bijwerkingen geven. Ook wil ik benadrukken dat de afname van sterfte, zoals te zien gaf in bovenstaande Chinese onderzoek, groter is dan bij enig onderzoek met een statine.

 25. Beste,

  Sinds enkele jaren is bij mij te hoog cholesterol geconstateerd, ik zit nu op 8.2 totaal, LDL 5.8, HDL 1.9, Tri 1.59. Ik begrijp dat dit echt heel hoog is en maak me ernstig zorgen. Aan de andere kant begrijp ik dat mij ratio nog wel meevalt omdat het HDL erg goed is 8.2/1.9 = 4,3.
  Alle berichten rondam statines maken me ook erg voorzichtig. Ik slik nu sinds een maand RGR met 10mg monacoline K. Wat ik me afvraag is of deze hoge waarde van mij niet sowieso duidt op erfelijke cholesterol en ik dan sowieso iets anders zou moeten proberen?

  mvg Jack

 26. Jack, zoals je in mijn artikel ( op deze site) getiteld “About Good en Bad Guys” kunt lezen ben ik niet zo onder de indruk van al die cholesterolverhalen. En of je verhoogd cholesterol een erfelijke kwestie is zou je zelf kunnen nagaan in je familie. Bovendien stijgt het cholesterol ook nog eens met de jaren waarbij het juist een bescherming vormt. Maar je kunt natuurlijk altijd proberen met Rode gistrijst e.e.a te reguleren. Een gecombineerd gebruik van Rodegistrijst met Q10 is in elk geval aan te bevelen. Verder is dagelijkse beweging plus het gebruik van veel groente en fruit een must. All the best !
  gr. Anthon

 27. Dag Anton, helder en duidelijk verhaal. Wat ik mis is, dat er blijkbaar nogal wat verschil is in zuiverheid / vervuildheid. Welk merk kunt u aanbevelen?

 28. Jeanine, dat klopt maar bij die constatering moet ik het helaas laten. Het is ons namelijk wettelijk niet toegestaan via dit medium merken te noemen. Dat wordt in Nederland tegenwoordig als misdrijf aangemerkt…… Als ik al een merk zou willen noemen mag ik dat alleen op straat in je oor fluisteren… Ik adviseer je de nodige informatie in te winnen via een apotheek of speciale vitaminewinkel.
  gr. Anthon

 29. Hallo
  Ik gebruik nu rode rijst een tijdje nu gaat bij mij cholesterol niet naar beneden maar omhoog
  De huisarts wil nu dat ik twee rode rijst tabellen van 10 k neem
  Kan dit zonder gevolgen Oja mijn vitamine d gehalte was erg laag geloof iets van 30 heeft dit ook met elkaar te maken

 30. Gieny, het verlagen van cholesterol is niet alleen een kwestie van bepaalde medicijnen of preparaten slikken; het totale leef en eetpatroon dient daarbij te worden betrokken, zoals voldoende beweging, genoeg slaap en een mediterraan voedingspatroon- zie aldaar op deze site. Als je arts het verstandig vindt de dosering van rode gistrijst te verhogen mag je ervan uitgaan dat dit geen kwaad kan. Daarbij is het gecombineerde gebruik van Q10 aan te bevelen om eventuele bijwerkingen -die bij rode gistrijst in het algemeen minimaal zijn- te voorkomen. Verder is het altijd- ook bij een verhoogd cholesterol- wijs om te zorgen voor voldoende vitamine D. Zoals je op deze site in een royaal aantal studies kunt lezen heeft vitamine D3 een zeer gunstig werkingsprofiel bij het voorkomen van cardiovasculaire problemen.
  gr. Anthon

 31. Is het goed om rode gist ( biologisch) en Q10 te nemen uit voorzorg. Mijn LDL iets aan de hoge kant, maar wordt gecompenseerd met mijn HDL.
  Mijn moeder hartpatiënt die van alles slik hiervoor, zou zij dit ook kunnen slikken i.p.v. atorvastatine. Ze is 84 en nog erg vitaal maar begint na jarenlang dit hebben geslikt nu af en toe last van haar beenspieren te krijgen.
  Ook slikt zij: bloedverdunners, pilletje om haar hartslag rustig te houden, een vaatverwijdendpilletje voor het hart en kalktablet, maagbeschermer en dir atorvastatine.
  Als die laatste pil vervangen zou kunnen worden door rode gist rijst, zou dat mooi zijn.Q 10 slik ze al.
  Ik hoor graag van je.Ik ben voor biologische producten.

 32. Astrid, als je mijn artikelen (op deze site) zoals bijv. “About Good and Bad Guys” leest dan zul je ontdekken dat ik er wat de cholesterolhypothese een wat tegendraadse opvatting op na hou. Ik ben namelijk op grond van wetenschappelijke studies helemaal niet overtuigd dat een verhoogd cholesterol een boosdoener is, die met alle geweld bestreden zou moeten worden. En wat je lieve moeder betreft: wist je dat volgens prof.dr. Uffe Ravnskov oudere mensen met hoog cholesterol het langst leven ? Of je preventief rodegistrijst en Q10 moet slikken is dus een strikt persoonlijke zaak en een keuze die je zelf moet maken. Dit geldt natuurlijk ook voor je moeder waarbij ik aanteken dat het achterwege laten van reguliere medicijnen om die voor meer natuurlijke te vervangen ALTIJD in overleg met de behandelend arts dient te geschieden. Hoe je zo goed mogelijk voor je hart zorgt vertelt de cardioloog prof.dr. Joel Kahn in zijn “Het Gezonde Hartboek” ( zie mijn bespreking van het betreffende boek in het artikel “Holistische Hartdokter”)
  gr. Anthon

 33. Welk belang je ook hecht aan het cholesterolgehalte, de bewijzen zijn redelijk sterk dat een goed Rode Gist Rijst extract de sterfte verlaagt en ook het risico op een hartaanval. Hetzelfde geld voor co-enzym Q10. Zelf maak ik een groot onderscheid tussen het totaal cholesterol, waar helemaal geen relatie met sterfte en hartaanvallen lijkt te bestaan, en ldl-cholesterol. Dat cijfer wil je toch echt niet zo hoog hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.