Heeft uw kind een magnesiumtekort?

“Een magnesiumtekort wordt vaak over het hoofd gezien. De symptomen zijn vaag en áls het komt tot een bloedbepaling wordt meestal het magnesium in het bloedserum bepaald [extracellulair magnesium]. Dit is echter een onvoldoende betrouwbare meting. 95% van het magnesium bevindt zich namelijk in de cellen [intracellulair]. Voor een betrouwbare bepaling van de magnesiumstatus is het daarom zinvoller om de magnesiumconcentratie in de rode bloedcellen te bepalen… Symptomen [van een magnesiumtekort] kunnen zich uiten als spierkrampen, spierzwakte, vermoeidheid, stress, nervositeit, misselijkheid, braken, een verminderde eetlust, tintelingen, hartritmestoornissen en een veranderde persoonlijkheid. Kinderarts Marianne Mousain-Bosc brengt een tekort zelfs in verband met ADHD, autisme, epilepsie en depressie”. Aldus drs. Ivanka Kaus . 

Voeding de oorzaak ?
Magnesiumdeficiëntie is niet alleen een probleem bij volwassenen. Helaas komt een gebrek aan dit uiterst belangrijke mineraal bij veel kinderen voor, vooral als hun voedsel voornamelijk bestaat uit geraffineerde koolhydraten, frisdrank en een overdaad aan snoepwaren. Sociale druk van leeftijdgenoten, de drang om op school of universiteit te  presteren, excessieve sportbeoefening, de hormonale veranderingen tijdens de pubertijd, blootstelling aan al het geweld dat dagelijks via de media op hen wordt afgevuurd, het zijn niet te verwaarlozen bronnen van stress bij kinderen.

magnesium-adhd

Het boek van Marianne Mousain-Bosc bespreekt het belang van magnesium bij diverse stoornissen bij kinderen

Gedragsstoornissen
ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het betreft een gedragsstoornis die zowel bij kinderen als volwassenen voorkomt. ADHD wordt ondermeer gekenmerkt door hyperactiviteit en concentratieproblemen. De precieze oorzaak van ADHD is nog onbekend. Voedingsadditieven, bestrijdingsmiddelen, loodbelasting en voedselallergieën kunnen een rol spelen. Autisme is een ontwikkelingsstoornis die vanaf de geboorte aanwezig is, maar zich pas vanaf het derde levensjaar manifesteert. Op het gebied van communicatie, verbeelding en sociale interacties treden bij autisme afwijkingen op. Hierdoor kan een autist vaak moeilijk functioneren in de maatschappij. Volgens dr. Mousain-Bosc hebben deze gedragsstoornissen in elk geval één ding met elkaar gemeen: een abnormaal groot magnesiumtekort. En volgens sommige onderzoekers zou jeugdcriminaliteit en depressiviteit bij kinderen wel eens het gevolg kunnen zijn van een ernstig tekort aan vitale voedingsstoffen, in het bijzonder van magnesium.

“No Child Left Different”
Prof. dr. Sharna Olfman, hoogleraar klinische en ontwikkelingspsychologie, schrijft in haar boek No Child Left Different :

Het aantal kinderen met psychische aandoeningen in de Verenigde Staten is de laatste 15 jaar schrikbarend gestegen. The National Institute of Mental Health (NIMH) schat dat vandaag de dag één op de tien kinderen in de tienerleeftijd met ernstige psychische problemen kampt, waardoor deelname aan het normale menselijke verkeer nauwelijks mogelijk is. Helaas ligt de nadruk bij de behandeling voornamelijk op het voorschrijven van psychofarmaca, in plaats van het opsporen van eventuele voedingstekorten. In de afgelopen jaren is het gebruik van psychotrope medicatie bij patiënten onder de 20 jaar enorm toegenomen. Meer dan 10 miljoen tieners slikken dagelijks antidepressiva, en ongeveer 5 miljoen jongere kinderen krijgen elk dag Ritalin”.

Columbia University programma
In 2005 initieerde de Columbia Universiteit in 40 staten een onderzoeksprogramma voor mentale problemen onder tieners, genaamd Teen Screen. Helaas leiden dat soort onderzoeken al snel tot een toename in recepten voor antidepressiva. Beter is om in plaats van Prozac en Ritalin voor te schrijven, te kijken naar een eventueel magnesiumtekort. Als tieners en jonge kinderen minder geraffineerde koolhydraten, frisdrank en ander suikerrijk voedsel zouden gebruiken, zou zware psychotrope medicatie met al zijn nare bijwerkingen ook minder nodig zijn.

Dr. Leo Galland, auteur  van het boek Superimmunity for Kids, meent dat hyperactieve kinderen juist extra magnesium nodig hebben vanwege hun constant aanwezige hoge adrenalinespiegels. Dr. Galland beveelt dan ook aan om dergelijke kinderen dagelijks 6 mg magnesiumcitraat per pond lichaamsgewicht te geven.

Advies
Hoewel magnesiumsuppletie in het algemeen geen kwaad kan, raad ik u aan om bij kinderen met gedragsstoornissen altijd een arts te raadplegen. Die is in staat om het gebruik van reguliere medicatie af te stemmen op voeding en voedingssuppletie. Komt uw dokter door onbekendheid met de voedingsmaterie er niet uit, dan kunt u eventueel een orthomoleculair arts consulteren. Zoals u heeft kunnen lezen speelt voeding een belangrijke rol bij autisme en ADHD. Maaltijden waarbij eiwitten worden gecombineerd met complexe koolhydraten zijn belangrijk. De koolhydraten – volkoren granen, bruine rijst of quinoa voor een stabiele bloedsuikerspiegel; de eiwitten – eieren zijn rijk aan B-vitaminen, waaronder B12- voor de tryptofaan, dat in de hersenen wordt omgezet in de “blije” neurotransmitter serotonine. Vette vis (zalm, makreel, haring etc.) zorgen voor de nodige omega-3-vetzuren.  Het achterwege laten van voedsel met suiker en voedingsadditieven (kleur/smaakstoffen) is dringend bevolen. Daarnaast is het raadzaam om een voedselallergie uit te sluiten. Bij ADHD dient ook een eventueel ijzertekort overwogen te worden, omdat dit gezien wordt als één van de mogelijke oorzaken. In de orthomoleculaire praktijk worden bij ADHD en autisme naast magnesium [ in combinatie met vitamine B6], ook omega-3-vetzuren, zink, pycnogenol, acetyl-l-carnitine, ginkgo biloba, vitamine B12 en vitamine D3 voorgeschreven.
De bijbel zegt: “kinderen zijn een geschenk van de Heer, de vrucht van de schoot is een beloning van God”.[ Psalm 127:3 NBV] Daarom is er alle reden om zuinig met uw kind, die schitterende beloning om te gaan en het de beste behandeling te geven die maar mogelijk is….

Referenties:
The effects of magnesium physiological supplementation on hyperactivity in children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Positive respons to magnesium oral loading test. Starobrat-Hermelin B, Kozielec T,Magnes Res, vol.10, no 2, pp.149-156, 1997
Fit met Voeding, nr.1, 22e jaargang, 2014
The Magnesium Miracle, dr. Carolyn Dean, Ballantine Books, New York, 2007
Magnesium, dé oplossing voor gedragsstoornissen, dr. Marianne  Mousain-Bosc, www.succesboeken.nl , 2013
Honger naar geweld, voeding de vergeten factor, dr. Gert Schuitemaker, www.ortho.nl , Gendringen, 2002
No Child Left Different, dr. S. Olfman, Praeger, Westport- U.S.A.  2006, pag. 1Gerelateerd: Anders denken, anders doen
Voedingsstoffen bij ADHD

Share

22 reacties “Heeft uw kind een magnesiumtekort?

 1. Hallo. Jullie schrijven hier over behandeling van ADHD met voedingssupplementen. Het zijn er een hele reeks. Mijn vraag is welke hoeveelheden er gegeven moeten worden en of dit verkrijgbaar is in 1 voedingssupplement?

  Ik hoor dit graag!

  Hartelijke groet, Esther

 2. Esther, het zou natuurlijk ondoenlijk- en ook niet verstandig zijn- alle genoemde voedingssupplementen te gaan slikken. Volgens meest recente onderzoeken hebben de volgende substanties als werkzame therapeutica de meeste bewijskracht: omega-3-vetzuren, zink, vitamine B6, tryptofaan en magnesium. De hoogte van de doseringen van deze voedingsstoffen wordt medebepaald door leeftijd, eventueel medicijngebruik en een mogelijk ijzertekort (dat vaak ten grondslag ligt aan ADHD). Daarom is het altijd belangrijk – zeker bij kinderen- een orthomoleculair arts te raadplegen die in staat is eventuele tekorten op te sporen en aanvullende doseringen daarop af te stemmen. (zie http://www.mbog.nl)
  gr. Anthon

 3. Hallo
  mijn zoontje van 5 heeft concentratieproblemen waardoor hij heel snel afgeleid is. Zou dit door een magnesiumtekort kunnen komen?
  mvg
  M.

 4. M. Dat kan, maar dit zal in elk geval door een orthomoleculair therapeut of arts vastgesteld moeten worden. Kijk voor een uitgebreid antwoord op je vraag nog even naar mijn commentaar aan Esther – zie hierboven.
  gr. Anthon

 5. Mijn zoon van 17 jaar vertelde me vorige week dat hij niet meer kon slapen, dacht over zelfmoord en zichzelf waardeloos vind. In alle paniek (mijn paniek) met hem naar de huisarts en vervolgens GGD gegaan. Omdat Temazepam niet werkte kreeg hij Quetiapine voorgeschreven om hem in slaap te krijgen. Zowel mijn zoon als ik hadden onze bedenkingen over Quetiapine en het ligt nog in de kast. Ik ben echter heel eigenwijs begonnen met hem magnesium te geven samen met vitamine B en CBD olie. Gister heeft hij de hele dag geslapen en toen hij beneden kwam vertelde hij me dat hij zich minder vermoeid begint te voelen.

  Kan het gewoon niet zo zijn dat onze voedingsmiddelen niet meer voldoende vitaminen en mineralen bevatten? En zouden we bij tekenen van depressie bij onze pubers niet eens eerst met voedingsupplementen moeten beginnen voordat we de zwaardere chemische middelen voorschrijven?

 6. Carla, helemaal waar, maar er kunnen zich (crisis)situaties voordoen die een tijdelijk gebruik van synthetische antidepressiva toch rechtvaardigen. Ik raad je daarom aan contact op te nemen met dr. Jolieka Regterschot. Zij is integraal psychiater (d.w.z. dat zij voorstander is van een gecombineerd gebruik van voeding(supplementen) en de verworvenheden uit de reguliere psychiatrie). Je kunt haar bereiken via integralepsychiatrie@lentis.nl Het is niet verstandig met de kwestie van je zoon een zelf gekozen route te varen. Het inwinnen van deskundig advies is in dit geval het allerbeste ! Zie verder mijn artikelen op deze site “Schapen tellen” en “Psychiatrie op dood spoor ?”
  gr. Anthon

 7. Hallo ik.heb een vraag over mijn zoon van 12. Hij heeft een lichte vorm van adhd en astma. Hij is altijd al zwakjes geweest en ik heb het idee dat zijn lichaam niet voldoende voeding opneemt. Hij is een fanatieke sporter en hooggevoelig. Ik heb al heel lang het gevoel dat hij iets tekort komt en mijn gevoel zegt magnesium. Zou ik niet bij hem mogen proberen of magnesium supplementen helpen? Bij mij heeft magnesium super goed geholpen. En ik voel altijd wanneer ik bepaalde periodes van stress heb dat ik het nodig heb als bijv mijn oog gaat trillen of als ik down word. En altijd na een paar dagen in dit geval metarelax tabletten is het weer over en voel ik mezelf stukken beter. Mijn gevoel zegt dat dit bij mijn zoon ook zou kunnen helpen. Is het verstandig om te proberen? Ik herken zo goed als alles in hem van wat ik ook altijd ervaar…alvast bedankt voor uw reactie

 8. Sabrina, dat is zeker de moeite van het proberen waard. Waarbij ik de aantekening maak dat daarbij rekening moet worden gehouden met een eventueel gebruik van reguliere medicijnen. Als je zoon die gebruikt is het verstandig om dat verder af te stemmen met de dokter. Overigens is het wijs om bij ADHD te streven naar een goede vetzuurbalans. Vooral omega-3 (vis) komt dan in beeld. Ook vitamine B6 en zink spelen een ondersteunende rol bij ADHD. All the best !
  gr. Anthon

 9. Sinds een jaar is mijn 19 jarige zoon begonnen met spirulina shakes met kokos melk te drinken voor zijn acne,hij is een fanatieke sporter met ernstige ADHD, sinds 2 maanden slikt hij zink,magnesium citraat en B vitamines,hij eet verder gezond,geen beerkt voedsel,geen frisdrank weinig suiker.sinds 3 weken is hij rustig aan het worden,we weten niet wat wij meemaken als gezin,hij is niet meer luidruchtig hij schreeuwdt niet meer,en hij voelt zich heel rustig in zijn hoofd,hoord zichzelf denken,alleen 1 minpuntje is dat hij vooral tegen de avond,zich heeeel erg down voelt,hij mist de adrenaline waarschijnlijk?wij weten niet zo goed wat wij er mee aan moeten,afwachten tot het zich uitbalanceerd?

 10. Bathseba, je zou er inderdaad voor kunnen kiezen de ontwikkelingen bij je zoon eerst eens een paar maanden te observeren. De voedingsmaatregelen die hij heeft genomen zijn heel verstandig en komen inderdaad heel dicht bij het gebruikelijke orthomoleculaire behandelingsprotocol, afgezien van de spirulina en kokosmelk. Ik mis in de opsomming overigens de belangrijke omega-3-vetzuren. Eet hij per week wel een paar keer vette vis of gebruikt hij visoliecapsules ? Hoe dan ook, bezie de situatie een poosje en mocht er toch een terugval plaats vinden en het gevoel van down zijn houdt aan dan is een consult bij een orthomoleculair arts of therapeut wel zo verstandig.
  gr. Anthon

 11. Bedankt! Gaan we zeker doen,ik dacht dat hij wel genoeg omega e 6 en 9 uit de spirulina binnen zou krijgen,maar misschien is een suplement erbij nog beter

 12. Bathseba, spirulina is een natuurproduct, waarbij de hoeveelheid nutriënten varieert door verschillen in oogsttijd, weersomstandigheden etc. Hoewel heel gezond (eiwitten !) zijn daardoor niet altijd de juiste gehaltes gestandaardiseerd aanwezig. Overigens had ik het over omega-3, NIET over omega 6 en 9 !
  gr. Anthon

 13. Mijn zoontje van 6 jaar heeft last van onrustige benen en armen. Niet heel ernstig, hij noemt t wiebel benen. Ik herinner me dat magnesium dit probleem bij mij heeft opgelost. Zou ik hem ook magnesium kunnen geven en in welke dosis is dat goed?

 14. Camiel, er dient bij de aanduiding “onrustige benen” (wiebelbenen)natuurlijk wel onderscheid gemaakt te worden tussen het z.g. syndroom van Willis-Ekbom – zie mijn artikel “Kent u Dr. Willis en Dr. Ekbom?”- of een kind dat moeilijk stil kan zitten en neigt tot hyperactiviteit. In het eerste geval gaat het om een neurologisch probleem dat serieuze aandacht verdient door een (kinder)arts. Is er sprake van gewoon wat rusteloosheid dan kan een lage dosering van 50-100 mg magnesiumcitraat zeker geen kwaad. Zijn de “rusteloze benen”van je zoontje deel van een algeheel patroon van hyperactiviteit dan is een consult bij een orthomoleculair arts/therapeut zeker op zijn plaats. All the best !
  gr. Anthon

 15. Dank je wel Anton, hij is niet hyperactief dus ik ga de aanbevolen dosering toepassen. Ik weet uit ervaring dat je niet snel overdoseert maar hoe lang is t aan te raden deze dosis in te nemen?

 16. Camiel, bij het suppleren van één mineraal – in dit geval magnesium- is het altijd verstandig om de delicate mineralenbalans in het lichaam (van je zoontje) niet te veel te verstoren. Het gebruik van magnesiumtabletten/capsules kun je echter zonder problemen een poos volhouden (een paar weken tot maanden bijv.) maar nog verstandiger is het om hem- als de rust in zijn benen en armen gestabiliseerd is -wat extra magnesiumrijk voedsel te laten eten. Nu kun je als je Google intypt op de vraag “In welk voedsel zit veel magnesium ?” een hele lange lijst als antwoord verwachten, maar daar staan dan weer zaken bij die ik minder geschikt acht om aan een 6-jarige te geven zoals noten (verslikken !) die veel magnesium bevatten. Je doet er dus goed aan een creatief gebruik van zo`n lijst te maken: bananen, cacao, peulvruchten etc.
  gr. Anthon

 17. Goedendag,

  Vorige week hebben wij te horen gekregen dat ons dochtertje van 6 jaar epilepsie heeft. Overdag zo’n 4 x absances per dag en snachts zwaardere aanvallen. Nu had ik gelezen dat magnesiumolie een positief effect kan hebben op epilepsie. Ik had nog een fles staan en sinds ik het geef, heeft ze geen enkele aanval gehad. Terwijl ze normaal elke dag aanvallen had.

  Nu las ik dat het in combinatie met B6 en zink gegeven moet worden. Ik kan alleen nergens vinden welke hoeveelheid B6 en zink. Ik geef ook een multivitamine op natuurlijke basis deze bevat +- 0,3 mg B6 en 1,6 mg zink per aanbevolen dagdosering.

  Wat kunt u mij aanbevelen?

  Alvast bedankt.

 18. Beste “Simply Red”,
  Bij een duidelijke diagnose van epilepsie past ons inziens geen enkele vorm van zelfmedicatie. Ik raad je aan voor je dochtertje een orthomoleculair arts te raadplegen die niet alleen de juiste dosering kan bepalen van de door jou genoemde voedingssupplementen, maar wellicht ook een z.g. ketogeen (op kokosolie gebaseerd) dieet voorschrijft. Dit voedingspatroon is van grote waarde gebleken bij de behandeling van kinderepilepsie, maar dient onder medisch toezicht te worden toegepast. Je kunt een ortho-arts vinden via de site van de Maatschappij ter Bevordering van Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG) . All the best !
  gr. Anthon

 19. Bedankt voor de reactie Anthon, toevallig staat hier morgen een afspraak bij een orthomoleculaire arts.

  Bedankt voor uw advies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *