Eten volgens Dale Pinnock

Dale Pinnock is een gepassioneerde maar nuchtere prediker van de heilzame effecten die voedsel op onze gezondheid kan hebben. Als voedingsdeskundige en lekkerbek verschijnt hij regelmatig in de media en op de Britse t.v., zoals bij Lorraine en The Alan Titchmarch Show, waar hij zijn wetenschappelijke kennis en culinair enthousiasme combineert om te laten zien dat voedsel een nuttig, krachtig en vooral aangenaam medicijn kan zijn. Hij heeft voedselklinieken in het centrum van Londen en Cambridgeshire en werkt regelmatig samen met huisartsen en medisch specialisten. Dale heeft een prachtig boek geschreven, getiteld Eten als Medicijn. Daarintoont hij overtuigend aan hoe wij zelf een steentje kunnen bijdragen aan onze gezondheid.

Voeding is medicijn
In het Westen is het belang van de voedingsgeneeskunde, zoals die eeuwenlang door oude volkeren werd beoefend sterk verwaarloosd. De ontwikkeling van de moderne geneeskunde is daar voor een groot gedeelte debet aan. De kennis over voeding tijdens de artsenopleiding laat nog altijd te wensen over en gaat meestal niet verder dan de studie over deficiëntieziekten, zoals “scheurbuik ontstaat door gebrek vitamine C”. Voor de universitaire studie geneeskunde geldt nog altijd het adagium ” ziek ? dan medicijnen !”. Maar er is gelukkig een kentering gaande. Niet alleen neemt het aantal promotie-onderwerpen over de relatie voeding-ziekte op universiteiten toe, ook speciale gezondheidswinkels en biologische supermarkten schieten als paddenstoelen uit de grond. En wie in boekwinkels rondstruint zal al snel in de hoek terecht komen van de “healthy food” literatuur, veel daarvan met zowel vreemde als meesterlijke diëten en gezondheidsadviezen. Maar de wetenschappelijke wereld stelt vragen en maakt zelfs bezwaar tegen sommige aspecten van de voedingsgeneeskunde – soms met gegronde redenen, maar ook door op oneigenlijke gronden  beoefenaars van deze stroming als kwakzalver te betitelen – zie mijn artikel “Over pillen, poeders en pioniers”.

Het bewijs
Inmiddels is er veel onderzoek gedaan, variërend van grootschalige bevolkingsonderzoeken, zoals het National Health and Nutrition Examination Survey, waarbij de gezondheid en eetgewoonten van mensen in de Verenigde Staten vanaf begin jaren zestig in kaart gebracht werd, en het British National Diet and Nutrition Survey, naar de eetgewoonten in Groot- Brittanië. Ook vonden interventiestudies plaats naar het effect van bepaalde diëten en voedingsstoffen op gezondheid en ziekten. Dankzij deze onderzoeken kregen we een steeds beter beeld van wat er speelde. We leerden wat effect had en wat niet. Er kwamen steeds meer bewijzen dat bepaalde soorten voeding geneesmiddelen op zich zijn. En passant werden ook een aantal belachelijke diëten en bizarre mythes naar het rijk der fabelen verwezen – zie mijn artikel “Wie de schoen past….”. Resultaat was dat wat velen ooit kwakzalverij noemden, nu als bewezen onderdeel van een gezondheidsplan beschouwd wordt.

Pinnock’s filosofie
dale-pinnockVoor Dale Pinnock bestaat er niet zoiets als alternatieve en reguliere geneeskunde. Hij houdt niet van die tweedeling. Is iemand ziek dan moet hij naar de dokter. Zijn er farmaceutische medicijnen nodig dan is dat zo. Dat wil overigens niet zeggen dat de persoon niet zelf het nodige kan doen door zijn of haar dieet of levensstijl te veranderen. Neem als voorbeeld hoge bloeddruk, een risico voor hart en vaatziekten omdat door de druk de vaatwanden beschadigd kunnen raken. Bloeddrukverlagende medicijnen ontlasten het vaatstelsel; ze kunnen levens redden. Maar het is volgens Dale heel belangrijk om ook het dieet en de levensstijl aan te passen. Zo moet de consumptie van zouten en slechte vetten teruggebracht worden en is het van belang om de glycemische index goed in de gaten te houden, maar er zijn ook andere voedingsstoffen waarmee je kunt compenseren. Flavonoïden in groene thee, uien en pure chocola, stimuleren bijvoorbeeld de aanmaak van stoffen die de bloedvaten verwijden en zo de bloeddruk verlagen. Omega-3-vetzuren uit vis doen ook zoiets. Omdat dit alles grondig onderzocht, gedocumenteerd en bewezen is, weten we nu dat een uitgekiend dieet een belangrijke plaats inneemt binnen de behandeling van hoge bloeddruk en tal van andere kwalen. Een dieet alleen, of uitsluitend farmaceutische medicatie, heeft volgens Pinnock een beperkende werking, maar door de twee samen te voegen, wordt het therapeutisch spectrum veel breder. Als we begrijpen dat er meer dan één manier is om beter te worden is de kans op herstel veel groter, zegt Dale. Ik ben het volledig met hem eens – zie mijn artikel “Wat nou alternatief “.

Een praktisch boek
Dale Pinnock heeft als chef-kok gewerkt en is, zoals hij zelf zegt, altijd al een lekkerbek geweest. Hij is een groot liefhebber van nieuw, spannend, lekker en bovenal echt eten en hij toont in zijn boek Eten als medicijn dat gezond voedsel niet beperkt hoeft te blijven tot gortdroge muesli, taugé of konijnenvoer. Aan de hand van 80 snelle, heerlijke recepten, laat Dale zien hoe eenvoudig het is om lichaamsfuncties te stimuleren.Dankzij de handige ingrediëntenlijst kun je 30 veel voorkomende aandoeningen helpen bestrijden, die op een overzichtelijke wijze achterin het boek staan vermeld, zoals huidziekten, ziekten van het bewegingsapparaat [ gewrichten en botten], de luchtwegen, het immuunsysteem, de stofwisseling etc. etc. Eten als medicijn is in hard kaft gebonden, telt 192 pagina’s en heeft op vrijwel elke pagina aantrekkelijke eetlustopwekkende illustraties die het boek tot een smakelijk geheel maken. Het werk hoort niet alleen thuis in elke huisartsenpraktijk maar zal ook bij diëtisten en voedingskundigen zeker niet misstaan. En voor iedereen die zijn gezondheid serieus wil nemen en lekker en gezond wil combineren is het boek van harte aanbevolen !

Referentie:
Eten als medicijn- Dale Pinnock, december 2013- www.uitgeverijcarrera.nl

Zie ook zijn website DalePinnock.com

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.