Vastendieet met duurtraining; snel afvallen

Sommige mensen hebben er niet zo veel moeite mee om maaltijden over te slaan en op sommige dagen weinig te eten. Voor deze mensen kan wat in de Angelsaksische literatuur ‘intermittent fasting’ wordt genoemd een ideale manier zijn om vetweefsel te verliezen en gezonder te worden.  Als er op deze vastendagen ook nog gesport wordt is de winst die geboekt wordt opmerkelijk.

In een Amerikaans onderzoek werden de 64 obese proefpersonen in vier groepen verdeeld. Groep 1 en groep 2 aten drie dagen per week slechts één maaltijd per dag van 450 kcal. Op andere dagen waren er geen beperkingen. In groep 1 gingen de 16 deelnemers bovendien op de drie vastendagen naar de sportschool om 20-40 minuten op de crosstrainer of de fiets te trainen. Groep 3 volgde alleen het trainingsprogramma maar geen dieet en groep 4 was de controlegroep. Na 12 weken bleek dat het de moeite had geloond te gaan sporten op vastendagen.

Groep 1 (combinatie) gewicht -6 kg; vet -5 kg; taille – 8 cm; ldl-cholesterol -12%; hdl +18%

Groep 2 (vasten) gewicht -3 kg; vet -2 kg; taille -5 cm; ldl-cholesterol -1 %; hdl 0%

Groep 3 (duurtraining) gewicht -1 kg, vet -1 kg; taille -5 cm; ldl 0% en hdl +2%

Periodiek vasten wint aan populariteit. Binnen de paleobeweging met haar oerdieet wordt het gepropageerd en ook een gezondheidsguru als Dr. Mercola is er een voorstander van evenals Nederlandse deskundigen als prof. Frits Muskiet. Nu blijkt dat het vooral effectief is in combinatie met lichaamsbeweging en dat sporten op dagen dat je weinig eet niet ten koste gaat van spierweefsel.

Alternate day fasting and endurance exercise combine to reduce body weight and favorably alter plasma lipids in obese humans. Obesity Volume 21, Issue 7, pages 1370–1379, July 2013

Delen.

4 gedachten aan “Vastendieet met duurtraining; snel afvallen”

  1. Bedankt voor het inhoudelijke goede artikel. Crosstraining is ook naar mijn idee een goede manier om af te vallen. Wat dat betreft is een combinatie van voeding, training en voldoende rust de ‘sleutel’ tot een gezonde levensstijl.

    Met vriendelijke groet,

    Koen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.