Resveratrol voor rokers?

Uit enkele onderzoeken blijkt dat resveratrol – mogelijk – de nadelen van roken vermindert.  Onderzoek bij mensen liet enkele gunstige effecten zien op de cardiovasculaire gezondheid. Laboratoriumonderzoek duidt op een mogelijke bescherming tegen longkanker en een therapeutisch effect bij COPD. In hoeverre deze effecten in de praktijk van belang zijn is nog onduidelijk.

Italiaanse onderzoekers bestudeerden het effect van extra resveratrol op de antioxidantstatus, het vetzuurgehalte, het CRP gehalte en nog diverse andere meetfactoren die o.a. gerelateerd zijn aan het risico op cardiovasculaire aandoeningen. In het meest recente onderzoek kregen 50 rokers afwisselend gedurende een maand 500 mg resveratrol per dag of een placebo. De resveratrol verlaagde het CRP gehalte, dat door het ontstekingsbevorderende effect van roken wordt verhoogd, met 50%. Het triglyceridegehalte daalde met 30% en ook de gemeten totale antioxidantcapaciteit verbeterde. De resveratrol had geen invloed op de cholesterolgehaltes, het gewicht of de bloedsuikerwaardes. Eerder onderzoek waarbij men i.p.v. 500 mg resveratrol 8 mg resveratrol per dag had gegeven had een daling van het CRP gehalte van gemiddeld 26% laten zien. Amerikaans onderzoek uit 2004 liet overigens onder een soortgelijke groep mensen een daling van het CRP gehalte zien van 24% door 500 mg vitamine C per dag. De combinatie met vitamine E deed dit effect teniet.

Wetenschappers aan de Keulse universiteit verdiepten zich in een mogelijk gunstig effect van resveratrol bij  COPD door roken. Men gebruikte weefsel van rokers en deed daarmee allerlei proeven. Resveratrol heeft in beginsel een veel gunstiger effect dan corticosteroïdes zoals u mogelijk kunt opmaken uit onderstaande grafiek. Of resveratrol dit effect op patiënten heeft zal nog moeten worden bewezen.

resveratrol-copd

 

Amerikaanse onderzoekers deden experimenten die er op wijzen dat resveratrol de celdood van door roken aangetast cellen in de bronchiën bevordert. Het lichaam heeft bepaalde stoffen – caspases – die beschadigde cellen kunnen opruimen. Roken vernietigt echter ook deze caspases. Resveratrol kan deze caspases weer activeren. Dit zou bescherming moeten bieden tegen longkanker. Of dit daadwerkelijk het gevolg is van extra resveratrol door rokers is nog niet te zeggen. De onderzoekers maken melding van een tegenovergesteld effect van acetylcysteïne. Dat zou dus juist niet genomen dienen te worden door rokers. Acetylcysteïne is het belangrijkste ingrediënt in sommige hoestdranken, tabletten en poeders.

Current Medicinal Chemistry 20 (10) , pp. 1323-1331

J Am Coll Nutr. 2004 Apr;23(2):141-7.

JPET December 2010 vol. 335 no. 3 788-798

Int J Biochem Cell Biol. 2011 Jul;43(7):1059-64.

Gerelateerd: In vino veritas!

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.