Alzheimer, aluminium en magnesium

De hersenen worden aangetast door plaques, neurofibrillaire kluwens en atrofie
De hersenen worden aangetast door plaques, neurofibrillaire kluwens en atrofie

Volgens de Internationale Stichting Alzheimeronderzoek (ISAO) zijn er in Nederland momenteel ongeveer 140.000 Alzheimerpatiënten. Zij vormen de meerderheid van een groep van 200.000 patiënten die lijden aan een vorm van dementie. Dementie is een verzamelnaam voor aandoeningen die gekenmerkt worden door afname van de hogere hersenfuncties (geheugen, gedrag, stemming). Algemeen wordt dementie gekenmerkt door progressieve teruggang van het denkvermogen, gevoelsleven, intellect en hersencapaciteit. Dementie profileert zich vooral op oudere leeftijd. Het vermogen tot waarnemen, oordelen, taalgebruik en oriëntatie worden ook aangetast.

Correctie diagnose
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Alzheimer wordt vermoedelijk veroorzaakt door stapeling van abnormale afbraakproducten van eiwitten [beta-amyloïd] in combinatie met oxidatieve stress en ontstekingsprocessen. Dementie kan ook veroorzaakt worden door herseninfarcten, de ziekte van Parkinson, syfilis, tumoren, vitaminegebrek, hypothyroïdie en suikerziekte. De diagnose voor Alzheimer is om die redenen niet eenvoudig, en kan eigenlijk pas definitief worden vastgesteld na autopsie. Het hersen- en zenuwweefsel vertonen dan de typische plaques en verdikkingen, vooral in het gebied van de hersenschors en de hippocampus. Volgens dr. Abram Hoffer en dr. Linus Pauling, grondleggers van de orthomoleculaire geneeskunde, zou de helft van alle Alzheimerdiagnoses wel eens aan heel andere oorzaken te wijten kunnen zijn. Situaties als dehydratie, medicijnvergiftiging, overgevoeligheid voor bepaald voedsel en chemicaliën of chronisch vitaminetekort kunnen de diagnose namelijk sterk vertroebelen. Klassieke of typische antipsychotica, barbituraten en sommige andere tranquilizers of medicijnen uit de groep antihistaminica en de diuretica zijn in staat de symptomen van Alzheimer ook nog eens te verergeren.

Kwik en aluminium
oudechtpaarChemicaliën en giftige metalen, zoals kwik en aluminium zitten als mogelijke veroorzakers van Alzheimer in het verdachtenbankje. De relatie Alzheimer-kwik is gelegd door dr. Boyd Haley, hoogleraar en voorzitter van de afdeling Chemie van de Universiteit van Kentucky [U.S.A.] Dr. Haley ontdekte dat de verdikkingen en plaques in het hersenweefsel van Alzheimerpatiënten identiek waren met door kwikvergiftiging aangetast hersenweefsel. Amalgaamvullingen in tanden en kiezen en overconsumptie van met kwik vervuilde vis dienen in dit licht dus kritisch beschouwd te worden.
Veel mensen worden aan aluminium blootgesteld door het gebruik van aluminium kookgerei, aluminiumfolie en aluminium bevattende medicijnen en deodorants. En hoewel een aanzienlijk aantal onderzoeken aantoont dat bij Alzheimerpatiënten de neuronen significant hogere concentraties aluminium bevatten dan normale gezonde neuronen, zijn wetenschappers over aluminium als risicofactor niet eenduidig.

Het zou kunnen dat blootstelling aan excessieve hoeveelheden aluminium gepaard aan een ernstig gebrek aan vitaminen, mineralen en antioxidanten het ontstaan van Alzheimer in de hand werkt. Een andere studie, gepubliceerd in Archives of Neurology [ mei 1998 ] liet echter geen correlatie tussen hoge concentraties aluminium en aantasting van hersen- en zenuwweefsel zien. Ook in het cerebrospinaalvocht van Alzheimerpatiënten zag men hier geen toename van aluminium. In recenter onderzoek, waarbij kleine doses aluminium werden gegeven aan Alzheimerpatiënten, bleek ook geen negatief effect op hun cognitieve vermogens. Maar mogelijk hebben deze onderzoekresultaten te maken met een aantal meetfouten: de studie duurde slechts een dag, en de toegediende dosis was zeer klein.

William Grant
Magnesium-Element-Detail-257x300Een opmerkelijk feit is dat vrijwel alle Alzheimerpatiënten over zeer lage magnesiumniveau’s in het hippocampusgebied beschikken. Aluminium is in staat magnesium uit bepaalde enzymsystemen te verdringen. Als dit proces in het hersengebied plaatsvindt dan blijven calciumkanaaltjes in de hersencellen wijd open staan waardoor de calcium naar binnen stroomt en de cellen vervolgens afsterven.
Dr. William Grant, een wetenschapper die de invloed van de atmosfeer op de natuur bestudeert, heeft doordat de ziekte in zijn familie voorkomt, een meer dan gewone belangstelling voor Alzheimer. Hij had al gelezen dat Alzheimerpatiënten abnormaal hoge aluminiumconcentraties in hun hersenweefsel hebben. Hij combineerde deze informatie met zijn persoonlijke bevindingen dat door zure regen het aluminiumniveau in bomen sterk was gestegen waardoor ze sneller oud werden. Grant theoretiseerde dat het voedingspatroon van Alzheimerpatiënten wel eens te zuur zou kunnen zijn, met als gevolg een gebrek aan calcium en magnesium. Hij toog op onderzoek uit en constateerde dat patiënten die aan Alzheimer leden hoge concentraties aluminium, ijzer en zink in hun lichaam hebben, maar daarentegen te kleine hoeveelheden magnesium, calcium en kalium die juist in staat zijn het lichaam te ontzuren. Zijn conclusie was dat een typisch Westers voedingspatroon – veel eiwitten, vet en suiker – dus zuurvormend – waardoor aluminiumstapeling in het lichaam ontstaat, wellicht een extra risico vormt bij het ontstaan van Alzheimer. Of dit een vaststaand wetenschappelijk feit is laat ik in het midden.

Voedingsmaatregelen
Er is tot nu toe geen eenduidige oorzaak van Alzheimer aan te wijzen. Daardoor blijft deze ernstige ziekte een object van voortdurend wetenschappelijk onderzoek. Het enige dat wij in alle redelijkheid kunnen doen is in preventieve zin trachten de ziekte van Alzheimer zoveel mogelijk voor te blijven. Dat kan in elk geval gedaan worden door ons voedingspatroon onder de loupe te nemen. Wat vast staat is dat een dieet rijk aan groenten, fruit, noten, kruiden, olijfolie etc., of wel een mediterraan voedingspatroon de algehele conditie ten goede komt. Rood vlees, orgaanvlees en het gebruik van zuivel zijn af te raden. Overgewicht vergroot het risico op dementie. Het zoveel mogelijk achterwege laten van het gebruik van aluminium kookgerei en medicijnen en vloeistoffen die aluminium bevatten is misschien wel zo verstandig. Orthomoleculair zijn er als aanvulling op een gezond voedingspatroon interessante mogelijkheden. Magnesium is in staat het lichaam in aanzienlijke mate te ontdoen van zware metalen, zoals kwik en aluminium. Momenteel vindt onderzoek plaats met magnesium l-threonate, een door de hersenen goed opneembare vorm van magnesium die bij dierproeven een positief effect heeft laten zien op het cognitief functioneren. Ook gingko biloba-extract verbetert het cognitief functioneren. Omega-3-vetzuren zijn vooral bij beginnende en milde dementie nuttig. Fosfatidylserine werkt positief op het neuraal membraan. Vitamine B12 verlaagt het homocysteïnegehalte en vertraagt daardoor atrofie van de hersenen. Een lage inname verhoogt het risico op dementie; bij dementie wordt vaak een tekort gezien. Het dient in combinatie met foliumzuur te worden gebruikt. Uitbreiding van de combinatie foliumzuur en vitamine B12 met dagelijks vitamine B6 kan het effect van B12 vergroten. Curcuma Longa is een anti-oxidant en ontstekingsremmer. Het kan de vorming van beta-amyloïd aggregaten helpen voorkomen. Een combinatie van vitamine C en E kan de ontwikkeling van de ziekte vertragen. De waarden zijn vaak verlaagd in het hersenvocht van Alzheimerpatiënten. L-carnitine verbetert het kortetermijngeheugen.

“Als iedereen voor zijn vijftigste zou beginnen met een gevarieerd en volwaardig voedingsprogramma, aangevuld met optimale doses vitaminen en mineralen, en daar de rest van zijn leven bij zou blijven, dan zou het aantal diagnoses van de ziekte Alzheimer wel eens drastisch kunnen afnemen”

– Dr. Abram Hoffer, orthomoleculair psychiater [1917-2009]

Literatuur:
The Magnesium Miracle, Dr. Carolyn Dean, New York, 2007
Precription for Nutritional Healing, Phyllis Balch, CNC, New York, 2010
Geografical relation between Alzheimers’disease and aluminium in drinking water.Martyn, C.N.; Barker, c.s. (1989) –  The Lancet I (8629):59-62
Would decreased aluminium ingestion reduce the incidence of Alzheimer’s disease? McLachlan, R.D.;Kruck, T.P. and Lukiw,W.J. (1991)Can Med Assn J, Oct 1
The Nutrition Desk Reference. Garrison Jr., Robert H. and Somer, Elizabeth (1990) New Canaan, CT: Keats, pp. 78-79;106;210-211
Aluminium and dietary factors in Alzheimer’s disease. Weiner, Michael A. (1990)Journal of Orthomolecular Med 5 (2):74-78
Disturbances of magnesium concentrations in various brain areas in Alzheimer’s disease– Magnes Res, vol.13, no 3, pp 189-196, 2000
Elevation of Brain Magnesium Prevents and Reverses Cognitive Deficits and Synaptic Loss in Alzheimer’s Disease Mouse Model Wei Li, c.s., The Journal of Neuroscience, 8 May 2013, 33(19): 8423-8441;

Gerelateerd: Diverse artikelen over Alzheimer

Delen.

11 gedachten aan “Alzheimer, aluminium en magnesium”

 1. Beste Anton,

  Ik wil graag magnesium gaan slikken en heb gisteren een pot gekocht magnesium/calcium , blijkt de oxidevariant te zijn. Nou lees ik dat dit niet goed zou zijn omdat de calcium de magnesium grotendeels zou afbreken en de magnesiumoxide niet door het lichaam wordt opgenomen?? Welke magnesiumsoort kan ik dan het beste gebruiken. Ik hoor het graag van je.

  Mvgr. José Meijer

 2. Jose, goed opneembare vormen van magnesium zijn magnesiumcitraat, glycinaat en pidolaat. Over het gebruik van extra calcium naast een calciumrijke voeding [ zuivel, groene groenten, noten en zaden] bestaat onder voedingskundigen verschil van mening. Magnesium is in elk geval een uiterst belangrijk mineraal [ zie voor meer informatie daarover “magnesium” in de zoekruimte] en verantwoordelijk voor wel 300 functies in het menselijk lichaam.
  gr. Anthon

 3. Ook magnesiumchloride (goedkoop) en magnesium l-threonate (heel duur) zijn erg goed. Van magnesiumpidolaat heb ik zelf nog nooit gehoord. Voor de meeste mensen lijkt magnesiumcitraat de beste keus of chloride maar daar is lastiger aan te komen ook al is het erg goedkoop

 4. Mijnheer/mevrouw Weert, dan zult u de volgende opmerking in het boek van dr. Carolyn Dean [The Magnesium Miracle-2007, Ballantine Book, New York] zeker interessant vinden [pag. 248]: “A very exciting addition to the magnesium family is a product loosely referred to as magnesium oil. It is not actually an oil at all, but a supersaturated solution of magnesiumchloride in water. Magnesiumoil can be sprayed or rubbed on the body and is readily absorbed through the skin. It helps greatly to increase the amount of magnesium in body tissues and overcomes the problems that some people have with loose stools when they try to take enough magnesium to meet their needs. This can be especially important in cases of severe magnesiumdeficiency”.
  gr. Anthon

 5. Is het gebruik van magnesium in spay-vorm niet de beste? Wordt gelijk opgenomen dus dan zijn pillen niet eens nodig.

 6. Anja, het gebruik van magnesiumspray is inderdaad uitstekend. Sommige mensen die nierproblemen hebben of te weinig maagzuur produceren nemen vaak hun toevlucht tot die gebruiksvorm. Maar natuurlijk kan iedereen van deze toedieningsvorm gebruik maken.
  gr. Anthon

 7. Inderdaad, ik ben voor de ORTHOMOLECULAIRE geneeskunde
  en zou het Mg-THREONAAT in ieder geval toch nemen.
  En welke Ca-vorm ?

 8. Reinhilde, ik ben geen voorstander van het gebruik van calciumsupplementen tenzij er (over)duidelijk sprake is van hypocalciëmie (ernstig lichaamstekort aan calcium) Wanneer men matig is met de consumptie van zuurvormende voedingsmiddelen (zoals bijv. vlees – zie voor verdere informatie daarover artikelen op deze site), niet rookt, genoeg water drinkt en dagelijks voldoende groene groenten, noten en andere calcium bevattende voedingsmiddelen gebruikt is een calciumpreparaat al snel een teveel. In de farmacie wordt in het algemeen gekozen voor verschillende calciumvormen, zoals carbonaat, gluconaat etc. waarvan de één beter wordt geabsorbeerd dan de ander. De z.g. chelatievormen van calcium hebben de beste opname in het lichaam.
  gr. Anthon

 9. Hallo,

  Ik heb een aanvulling op hoe het komt dat wij moderne mensen zo veel in aanraking komen met aluminium; klimaat engineering. Een poging vanuit wetenschappelijke hoek om invloed uit te oefenen op het weer en (verandering van) het klimaat via het sprayen van zware metaaldeeltjes in de lucht vanuit vliegtuigen. Het gaat om aluminiumdeeltes, barium, strontium etc die we inademen, die in de bodem en het regen/grondwater terecht komen en dus ook in ons voedsel.
  Als je meer wilt weten kan ik aanraden geoengineeringwatch.org te lezen waar wetenschappelijk onderbouwde artikelen en testresultaten (regenwater en bodemtests) te vinden zijn.
  Groet

 10. In de tweede alinea – Correctie Diagnose- schreef ik dat Alzheimer pas na het overlijden d.m.v. autopsie kan worden vastgesteld. Gelukkig is er nu een speciale hersenscantechniek ontwikkeld waarbij eiwitophoping kan worden gemeten. Het gaat om een z.g, PET- scan, waarbij PET staat voor positron emissie tomografie. Hierbij wordt een radioactief isotoop in het bloed gespoten; bij het verval van dit isotoop komen signalen vrij die met de scanner in beeld gebracht kunnen worden. Die signalen zijn zichtbaar op de specifieke receptoren in de hersenen waar het isotoop zich aan hecht. Receptoren zijn de ontvangstplaatsen van boodschapperstoffen van de neuronen. Een specifiek isotoop C-PiB geheten, is gevoelig voor beta- amyloid opeenhoping. Zie voor verdere informatie het boek “Het Seniorenbrein” van neurowetenschapper Andre Aleman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.