Magnesium vermindert sterfte

Het wordt steeds duidelijker dat een hoge magnesiuminname van vitaal belang is om gezond oud te worden. Dit mineraal is uiterst belangrijk voor  het hart en de bloedvaten. Ook is een magnesiumtekort gerelateerd aan diabetes en kanker. Dit jaar zijn diverse grote studies verschenen. We zetten ze op een rijtje.

Magnesium en diabetes
Allereerst een Japans onderzoek naar diabetes onder 2000 mensen van middelbare leeftijd en ouder die bij aanvang geen diabetes hadden. De mensen werden ongeveer 18 jaar gevolgd. Er bleek een beschermend effect  van magnesium op het ontstaan van suikerziekte. Zij die meer dan 196 mg magnesium per dag door de voeding binnen kregen – slechts een kwart van de onderzoeksgroep –  had 37% minder risico op diabetes type 2 gelopen dan degenen die minder dan 150 mg magnesium per dag binnen kregen. ( Zie ook Magnesium vermindert insulineresistentie.).

Sterfte
Als onderdeel van een groot Spaans epidemiologisch onderzoek annex interventiestudie onderzocht men of de sterftecijfers gerelateerd zijn aan de magnesiuminname. Het betrof 7216 mensen die meededen aan de zogenaamde Predimed studie. Zij moesten een Mediterraan dieet volgen met extra olijfolie of extra noten of een vetarm dieet.1 In de 4,8 jaar dat de mensen werden gevolgd stierven 313 van hen, 130 aan kanker en 81 aan cardiovasculaire aandoeningen. Men deelde de mensen in drie gelijke groepen naar gelang het magnesiumgehalte in de voeding. In de groep met de hoogste magnesiuminname lag de sterfte 34 % lager dan bij de groep met de laagste magnesiuminname. Zoals u hieronder kunt zien was niet alleen de sterfte aan hart- en vaatziekten maar ook de kankersterfte lager.

magnesium-sterfte
Sterftecijfers bij een laag, midden en hoog magnesiumgehalte voeding en supplementen

Cardiovasculaire aandoeningen
Een meta-analyse, uitgevoerd door mensen van Harvard, beoordeelden 16 onderzoeken met in totaal meer dan 300 000 deelnemers en vond een duidelijk verband tussen het magnesiumgehalte in het bloed en de kans op een hartaanval of een beroerte. Het beschermend effect zou volgens deze analyse ongeveer 30% moeten zijn. Als men keek naar het gerapporteerde magnesiumgehalte in de voeding en supplementen dan was de bescherming geringer. De becijferde bescherming tegen een dodelijk hartaanval was duidelijk bij een dagelijkse inname tot 250 mg.

Interactie met vitamine D
Het vierde belangrijke onderzoek dat dit jaar is gepubliceerd is een onderdeel van het grote Amerikaanse NHANES survey. Men beperkte zich tot de gegevens van 120000 mensen en zocht naar een wisselwerking met vitamine D. Magnesium is namelijk van belang in het metabolisme van vitamine D. Mensen met een ernstig magnesiumtekort met rachitis – als gevolg van een ernstig vitamine D tekort – genezen pas als zowel de vitamine als het mineraal worden gegeven. De onderzoekers menen een wisselwerking met sterfte te hebben ontdekt. Een vitamine D tekort in het bloed  (< 35 nmol/L) liet ongeveer een 22%-25% hoger sterftecijfer zien. Vooral de sterfte aan hart- en vaatziekten en aan darmkanker is bij een laag vitamine D gehalte hoger. Men vond niet alleen een correlatie tussen het vitamine D gehalte en de vitamine D inname maar ook met de magnesiuminname. Ook becijferde men dat het beschermend effect van vitamine D op cardiovasculaire aandoeningen alleen duidelijk was – significant – bij degenen die tevens een bovengemiddelde magnesiuminname hadden.

Spinazie, noten, makreel en bonen zijn enkele voedingsmiddelen rijk aan magnesium. Magnesiumcitraat en magnesiumchloride zijn als supplement goed opneembaar. Magnesium l-threonate is vermoedelijk het best door de hersenen opneembaar.

1) Uit het onderzoek bleek dat het Mediterrane dieet met olijfolie of noten ongeveer 30% bescherming bood tegen een hartaanval of beroerte t.o.v. een vetarm dieet.

Magnesium intake decreases Type 2 diabetes risk through the improvement of insulin resistance and inflammation: The Hisayama StudyDiabetic Medicine Volume 30, Issue 12, December 2013, Pages 1487-1494
Dietary Magnesium Intake Is Inversely Associated with Mortality in Adults at High Cardiovascular Risk.J Nutr. 2013 Nov 20.
N Engl J Med. 2013 Apr 4;368(14):1279-90. doi: 10.1056/NEJMoa1200303. Epub 2013 Feb 25.
Circulating and dietary magnesium and risk of cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis of prospective studiesAm J Clin Nutr July 2013 ajcn.053132
Magnesium, vitamin D status and mortality: results from US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001 to 2006 and NHANES III.

Gerelateerd: Magnesium vermindert insulineresistentie.  Over witte gezichten en gezonde harten

Delen.

3 gedachten aan “Magnesium vermindert sterfte”

  1. Ik zou heel graag willen weten wat een gezonde hoeveelheid magnesium per dag is. Hoe kom ik daar achter?
    Gr.josé

  2. Jose, een en ander hangt een beetje af van de vraag of je een fervente noteneetster bent en volwaardige ongeraffineerde [biologische] producten eet. Noten zijn zoals je weet magnesiumrijk. Ook avocado, vijgen, pruimen, spinazie, boerenkool en cacao bevatten ruime hoeveelheden. Staan die zaken op je menu dan is een extra dosering van 1 x daags 200 mg elementair magnesium voldoende. [staat gelijk aan 1290 mg magnesiumcitraat] Ben je echter iemand die dagelijks geraffineerde koolhydraten eet [wit brood, witte rijst, gewone pasta] of elke dag zoete koolzuurhoudende frisdrank en alcoholische versnaperingen gebruikt en daarnaast ook nog eens om medische redenen diuretica [plaspillen] bloeddrukverlagers of maagzuurremmers [ ! ] moet slikken dan is een dosering van 2 x daags 1290 mg magnesiumcitraat zeker op zijn plaats !
    gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.