Lycopeen tegen hoge bloeddruk

Date 31 October, 2013

Extra lycopeen, een carotenoïde uit tomaten, blijkt een gunstig effect te hebben op de bloedvaten en kan hoge bloeddruk verlagen. Uit een meta-analyse van alle blind uitgevoerde klinische onderzoeken blijkt een consistent effect.

De onderzoekers die de meta-analyse uitvoerden vonden zes van dergelijke onderzoeken. De gemiddelde daling van de bloeddruk was 4,95 mm systolische bloeddruk (statistisch significant) en 3,81 mm diastolische bloeddruk (niet significant) en was afhankelijk van de dosering. Als er minstens 12 mg lycopeen per dag werd gegeven trad de meest consistente daling op.  Ook was de daling, uiteraard, groter bij een hogere bloeddruk. Vier van de zes onderzoeken waren uitgevoerd met het Israëlische tomaten-extract Lycomato en één onderzoek was niet met supplementen maar met tomatensoep uitgevoerd. In dit onderzoek werd het effect van lycopeenrijke soep vergeleken met lycopeenarme soep. Men vond geen positief effect op de bloeddruk, mogelijk vanwege een toename in de zoutconsumptie. De vijf andere studies lieten wel een duidelijke daling zien.

Eén van deze onderzoeken met supplementen zullen we even nader bekijken. Het betrof 50 patiënten die, ondanks het gebruik van één of twee medicamenten tegen hypertensie, te hoge bloeddruk hadden. Zij werden in twee groepen verdeeld die afwisselend gedurende zes weken 15 mg lycopeen (tomaten-extract Lycomato) per dag of placebocapsules kregen. In de eerste groep die het tomaten-extract hadden gekregen was de bovendruk gedaald van 146 naar 132 en de onderdruk van 82 naar 78. In de tweede groep was de bovendruk door de lycopeen gedaald van 140 naar 128 en de onderdruk van 80 naar 74.

Twee van de andere onderzoeken die in de meta-analyse zijn opgenomen bespraken we eerder op deze website in dit artikel en hier.

Het positieve effect van lycopeen op de bloeddruk is gerelateerd aan de eerder gemelde bevinding van een geringere kans op een beroerte bij een hoog lycopeengehalte.

Li, X.; Xu, J. Lycopene Supplement and Blood Pressure: An Updated Meta-Analysis of Intervention Trials. Nutrients 20135, 3696-3712.
Cardiovascular Drugs and Therapy Volume 23, Issue 2, April 2009, Pages 145-151
Am Heart J. 2006 Jan;151(1):100.

Share

1 reactie op “Lycopeen tegen hoge bloeddruk”

  1. Lycopeen | vita-info.nl zei:

    […] Lycopeen en tomatensap van nut bij astma: Een dieet rijk aan antioxidanten is in verband gebracht met het minder voorkomen van astma. Voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten – afgezien van vitamine C tabletten – zijn niet specifiek onderzocht op hun effect bij astmapatiënten. In dit onderzoek werden de 32 proefpersonen die last hadden van astma eerst gedurende 10 dagen op een dieet arm aan antioxidanten gezet (o.a. weinig fruit). Hierna werd men in drie groepen verdeeld die afwisselend gedurende een week supplementen met een tomatenextract dat 45mg lycopeen bevat per dag kregen, een week dagelijks tomatensap met circa dezelfde hoeveelheid lycopeen (dus 500 gram tomatensap per dag volgens bovenstaande lijstje) en een week placebocapsules. Tijdens de 10 dagen dat men het antioxidantenarme dieet volgde verergerde de astma. Er trad echter verbetering op door de tomaten-lycopeencapsules en in mindere mate door de tomatensap. Free Radic Res, 2008 Gerelateerd: Lycopeen bij hersentumoren Lycopeen tegen botontkalking Lycopeen tegen hoge bloeddruk […]

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>