Geen spatader veranderd…

Nee, dit is geen statement om aan te geven dat de behandeling van spataders in alle gevallen tot mislukking gedoemd is. Het was het thema van één van de theatervoorstellingen van Herman Finkers, de meester van de droge humor. Zoals u weet maakt Herman graag grappen over lichamelijke ongemakken, waarbij hij ook zichzelf niet spaart. Zijn spataders dan om te lachen ? Nou, niet voor degene die er veel last van heeft. En kun je een spatader veranderen in een gezonde ader ? Is voor ervaren flebologen geen onmogelijkheid, maar wel een uitdaging. Voorkomen is dus ook bij dit gezondheidsprobleem nog altijd makkelijker dan genezen. 

Wat zijn het ?

Spataders is de benaming voor de uitzetting van aderen, veroorzaakt door belemmering in de bloedstroom en of vaatwanddegeneratie. Ze komen met name voor in de onderbenen door een bemoeilijking van het terugvloeien van bloed naar het hart door niet goed werkende vaatkleppen.

Spataders zijn vaak het gevolg van veel staan, maar ook na zwangerschap kan men er last van krijgen. Aders zijn net als slagaders buisvormig en variërend in grootte, echter met dit verschil dat aders voorzien zijn van kleine kleppen die voorkomen dat het bloed naar de slagaders terugvloeit. Als de kleppen niet goed functioneren wordt de bloedcirculatie belemmert waardoor het bloed zich in de aders ophoopt. Wordt dit probleem niet verholpen- meestal operatief- dan verliezen de aderwanden hun elasticiteit en rekken ze steeds verder uit. Zwelling, een pijnlijk en zwaar gevoel in de benen of kramp en jeuk zijn dan  typische symptomen..

Oorzaken

Personen die of een zittend bestaan leiden, dan wel dagelijks urenlang moeten staan, lopen een groter risico op spataders dan degene die aan regelmatige lichaamsbeweging doen. Ook de gewoonte om met gekruiste benen te zitten -vooral bij het lezen of schrijven heel comfortabel !-, belemmert een adequate bloedcirculatie in de benen. Overgewicht, het voortdurend en vaak tillen van zware lasten, constipatie en hartfalen, maar ook zwangerschap oefenen flinke druk op de benen uit en vergroten daarmee de kans op spataders. Een chronisch gebrek aan vitamine C en rutine- een bioflavonoïde- kan de structuur van vaatwanden verzwakken en daarmee het ontstaan van spataders in de hand werken. Sommige onderzoekers zijn zelfs van mening dat het gebruik van hormoonvervangende therapie – zoals wordt toegepast bij vrouwen in de overgang- of het slikken van de anticonceptiepil eveneens aan het probleem bijdragen.

Voorkomen beter dan genezen

In het algemeen zijn spataders ontsierend maar niet levensbedreigend. In een aantal -ernstige-gevallen echter kunnen ze, als ze niet op de juiste wijze worden behandeld voor de nodige complicaties zorgen. Onderhuidse bloedingen, eczeem of ontstekingen op de huid  rond de spatader, aderontsteking en tromboflebitis -waarbij bloedstolsels in de ontstoken aders kunnen ontstaan- zijn niet te verwaarlozen problemen. Bij de laatst genoemde bestaat zelfs een risico op longembolie. In zulke gevallen is directe medische hulp vereist.

Omdat spataders het gevolg zijn van verzwakte vaatwanden is het zaak ernaar te streven die zoveel mogelijk te versterken. Welke middelen staan de orthomoleculair arts of therapeut daarbij ten dienste ?  Te denken valt aan:

a. Een hoog gedoseerd multi vitamimen en mineralencomplex – zorgt voor de juiste hoeveelheden nutriënten die de vaatwanden in een betere conditie brengen.

b. Essentiële vetzuren – verminderen de pijn en ontsteking in de vaatwanden en houdt ze elastisch.

c. Pycnogenol of druivenpitextract – stimuleert de bloedcirculatie, neutraliseert vrije radicalen, versterkt het bindweefsel en het cardiovasculaire systeem.

d. Vitamine C – reduceert de kans op bloedstolsels, versterkt het collageen en gaat ontstekingen van de vaatwand tegen.

e. Rutine – versterkt de vaatwand; is effectief bij de behandeling van spataders die tijdens de zwangerschap zijn ontstaan.

f.  Aesculus Hippocastanumextract [paardekastanje] – geeft in het algemeen een sterke afname van de klachten.

g. Bromelaïne – vermindert eveneens het risico op bloedstolsels

h. Vitamine D/Calcium/Magnesium – verlicht in deze combinatie krampen

Eet en leefstijl

berries-1050583-mOm de vaatwanden zoveel mogelijk in een goede conditie te houden of te brengen, zijn een aantal wijzigingen in het voedingspatroon noodzakelijk. Zoals een ruim gebruik – zo mogelijk dagelijks- van zwarte bessen, kersen en bramen, die door hun bijzondere eigenschappen het ontstaan van spataders tegen gaan. Een overvloed aan verse groente en fruit, een paar keer per week vette vis zijn eveneens absolute aanraders. Ook het gebruik van knoflook, gember, uien en ananas [bromelaïne] verdient ruime aandacht. Een dieet laag in -verkeerd- vet [zie mijn artikel “Cool vet, vet cool”] en geraffineerde koolhydraten, zoals voedingsmiddelen met (veel) suiker en witmeelproducten is noodzakelijk.

Als u te zwaar bent, probeer dan af te vallen. Blijf als het maar enigszins mogelijk is niet te lang in zelfde houding staan of zitten. Heeft u een “bureaubaan” maak dan elk half uur even een wandelingetje naar een collega of de koffiemachine. Blijf in de pauze niet in het bedrijfsrestaurant hangen, maar doe een “wandellunch”. Bent u winkelier, probeer dan af en toe toch even te zitten. Zorg in het algemeen voor voldoende lichaamsbeweging: wandel, zwem en fiets. Goed voor de bloedsomloop ! Draag geen knellende kledingstukken, maar kies voor elastische kleding. Leest u een boek of kijkt u t.v. laat uw benen dan rusten op een bijzettafel. Net even boven het niveau waar zich uw hart bevindt. Ga als u zit ook niet te lang met uw benen over elkaar zitten. Dagelijks wisselbaden met warm en koud water stimuleren eveneens de bloedsomloop.

Zijn de klachten dermate ernstig dat ze een risico vormen voor uw gezondheid- zie boven-dan is een bezoekje aan uw huisarts dringend gewenst. Hij kan doorverwijzen naar een medisch specialist of één van de uitstekende flebologische [prive]klinieken in ons land.

Via geavanceerde technieken zijn deze vaatexperts in staat goede tot zeer goede resultaten te bereiken bij de behandeling van spataders. En wie weet….misschien kunt U daarna net zo hard lachen om uw spataders als Herman Finkers !

 

Literatuur:

Prescription for Nutritional Healing – Phyllis A. Balch, CNC.-2010 Penguin Books, New York

 

 

Delen.

2 gedachten aan “Geen spatader veranderd…”

  1. Fijne tips !! Ik mis alleen een stukje over compressie kousen/ panty’s. Als je erg veel last hebt van spataderen is een goede steunpanty natuurlijk ook aan te raden en bij mij vermindert het de klachten aanzienlijk.
    Op http://www.stessonline.nl staan veel handige tips, voornamelijk voor stewardessen.
    En bij speciaalzaken kun je meestal ook wel advies krijgen voor een goede steunpanty. Verder kan een beetje bewegen ook zeker geen kwaad.

  2. Claire, je hebt gelijk, dit is een manco. Dank dat je voor een waardevolle aanvulling hebt gezorgd !
    gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.